ساري – ايرنا – 13 تيره ماه طبري مصادف با 12 آبان هجري شمسي ، مردم استان مازندران با برگزاري آيين سنتي و كهن سيزده شو يا همان جشن تيرگان سالروز حماسه تاريخي آرش كمانگير را در دورهمي هاي خانوادگي خود ارج مي نهند .

برابر با ۱۲ ماه شمسي در تقويم به همان تعداد نيز ماههاي مازندراني از گذشته باقي مانده است كه اركه ما (arkeh ma) مصادف با ماه فروردين ، دما (dema) مصادف با ماه ارديبهشت ، وهمن ما (vahmeneh ma) مصادف با ماه خرداد ، عيد ما (aydeh ma) مصادف با تير ماه ، فردينه ما (ferdineh ma) مصادف با مرداد ماه ، كرچه ما (kercheh ma) مصادف با شهريور ماه ، هره ما (hareh ma) مصادف با ماه مهر ، تيره ما (tireh ma) مصادف با ماه آبان ، ملاره ما (melareh ma) مصادف با ماه آذر ، شروينه ما (shervineh ma) مصادف با ماه دي ، ميره ما (mireh ma) مصادف با ماه بهمن و اونه ما (oneh ma) با ماه اسفند است .
سيزده شو يا 13 تيره ماه كه با پيوست و سابقه تاريخي اقدام حماسي كمانگير مازني به نام آرش همراه است ، همان اقدامي كه بواسطه انداختن تير از كمان وي مرز ميان 2 كشور ايران و توران مشخص شد .
قدرت افسانه اي آرش كمانگير در كشيدن زه كمان و رها شدن با قدرت تير را مردم مازندران ارج مي نهند و در سالروز اين اقدام پهلوانانه با برگزاري يكسري برنامه ها و آيين ها آن را جشن مي گيرند .
در ايران درآغاز هر ماه جشن برگزار مي شد بطوريكه جشن هاي دوازدگانه در ايران باستان رواج داشت هر چند از آن جشن ها اكنون اثر آنچناني باقي نمانده و اما در مازندران هنوز ردپايي از جشن تيرگان با نام تيره ماه سيزده شو (شب سيزده تيره ماه ) باقي مانده و به باد فراموشي سپرده نشده است .
*** آيين هاي سيزده شو
لال زن شو را مي توان اصلي ترين و جذاب ترين بخش در برگزاري آيين سنتي جشن تيرگان نام برد بدينصورت كه فردي خوش قدم با لباس مبدل به عنوان 'لال ' كه نمي بايست حرف بزند ، وارد خانه مي شود و با 'شيش ' (تركه) كه به دستش دارد به آرامي به افراد مي زند .
اين اعتقاد و باور قديمي كه تركه خوردن از لال ، شگون دارد و اگر لال به سراغ زنان نازا ، دختران دم بخت و درختان بي ميوه برود و با زدن شيش به آنها سال آينده مشكلشان رفع خواهد شد همه در انتظار حضور لال يا همان تركه خوردن از وي هستند .
همراه با حضور لال در اين دورهمي ها ، اشعاري به زبان محلي توسط اهالي منزل بدينصورت خوانده مي شود :
لال اِنه لال اِنه، آواز محلي سيزه شو
لال اِنه لال اِنه ، پار بورده امسال اِنه
پار بورده امسال اِنه ، مهمانِ پارسال اِنه
سرخانِ سوار اِنه ، مه مارِ برار اِنه
پخت نان و شيريني هاي محلي همچون كماج و بادونه به عنوان بخش ديگري از مراسم هايي است كه در سيزده شو برگزار مي شود و دورهمي هاي خانوادگي در اين شب با اين خوراكي ها رنگ و بوي سنت ها را به خود مي گيرد.
فال گوش ايستادن زنان به عنوان بخشي از آئين و رسوم اين جشن سنتي مازندران توسط زنان به هنگام غروب برگزار مي شود .
زنان در كوچه مي ايستند و به اولين سخناني كه از رهگذران كوچه مي شنوند ، توجه مي كنند و با خود آن را سنجيده و تعبير مي كنند و اگر حرف بدي بود براي آن متأسف مي شوند و اگر هم سخن خوبي بشنوند آن را به فال نيك مي گيرند .
حضور كودكان كيسه به دست بر روي پشت بام منازل و انداختن آن به پايين خانه ها به صاحبخانه يادآوري مي كند كه كودكان نيز بايد از خوراكي هاي سفره آنان متنعم شوند و كيسه آنها را از آن خوراكي ها پر مي كنند .
يكي از پژوهشگران فرهنگ بومي مازندران در خصوص سابقه آيين سيزده شو به خبرنگار ايرنا گفت : اين آيين به منظور پاسداشت كار حماسي آرش ، كمانگير مازندراني كه با پرتاب تير مرز ايران را مشخص كرد ، برگزار مي شود .
فرهود جلالي با اشاره به اينكه مردم مازندران در اين شب برنامه ها و آداب خاصي را اجرا مي كنند ، افزود : اين آداب و رسوم همچنان توسط مردم اين استان بويژه روستاييان برگزار مي شود .
وي از ويژگي مهم برگزاري اين آداب و رسوم را دورهمي هاي خانوادگي ذكر كرد و ادامه داد : در اين شب مردم مازندران سعي مي كنند با حضور در منزل بزرگان فاميل و خاندان علاوه بر سركشي از آنان شبي خاطره انگيز را در كنار آنان رقم زنند .
اين پژوهشگر فرهنگ بومي مازندران گفت : حضور فردي كه با رنگ چهره خود را سياه كرد و شيش ( چوب نازك درختان ) به دست در اين دورهمي را مي توان نمادي از اين آيين سنتي ذكر كرد .
وي افزود : اين شيش در دست لال در فرهنگ عامه مازندران نماد شگون است به آرامي بر دختران و پسران جوان و دم بخت زده مي شود.
به گفته جلالي قصه گويي و بيان داستان هاي افسانه اي از ديگربرنامه هايي است كه در دورهمي هاي خانوادگي سيزده شو توسط مازندراني ها برگزار مي شود .
وي با اشاره به نفوذ و رسوخ ابزار و وسايل ارتباط جمعي در حوزه فضاي مجازي همچون تلگرام كه باعث فاصله ميان افراد در جمع خانواده ها شده است ، ادامه داد : باقي ماندن ردپايي از برگزاري آيين هاي سنتي همچون سيزده شو كه با محوريت دورهمي ها است مي تواند در گرم نگه داشتن كانون خانواده ها تاثير داشته باشد .
خبرنگار : فاطمه قنبري قاديكلايي ** انتشاردهنده : محسن حسن نيا
2096/1899