اسلام آباد - ايرنا - تحولات اخير پاكستان در عرصه سياسي، نگاه رسانه ها و تحليلگران را به انتخابات مجلس اين كشور در ژوئيه سال 2018 (تير 1397)و نتيجه آن معطوف كرده است و احزاب سياسي نيز تا آن زمان در تلاشند تا از اين فرصت نهايت استفاده را ببرند.

به گزارش ايرنا انتخابات سراسري مجلس پاكستان قرار است ماه ژوئيه - تيرماه - سال آينده ميلادي در سراسر اين كشور برگزار شود و از هم اكنون احزاب مختلف سياسي در اين كشور خود را آماده شركت در اين انتخابات مي كنند.
با توجه به اهميت موضوع انتخابات سال 2018 و حساسيت آن براي مردم پاكستان بسياري از رسانه‌ها در تلاشند، ويژه به آن پرداخته و در خصوص نتايج آن برخي پيش بيني هاي رسانه اي انجام دهند.
انتخابات مجلس در پاكستان به اين دليل اهميت دارد كه با راي نمايندگان رئيس جمهوري و نخست وزير براي مدت پنج سال برگزيده مي شوند.
براي انتخاب نخست وزير كه قدرت اصلي و اجرايي را در اختيار دارد، حزب حاكم و جناح مخالف در مجلس ملي پاكستان، هركدام نامزدهاي مورد نظر خود را معرفي مي كنند و طبعا حزب يا گروهي كه داراي اكثريت باشد، فرد مورد نظر خود را بر قدرت مي نشاند.
نمايندگان هر دو پارلمان ملي پاكستان يعني؛ مجلس ملي و سنا، به همراه چهار مجلس استاني يا مجالس ايالتي كه شامل سند، پنجاب، خيبرپختونخواه و بلوچستان رئيس جمهور اين كشور را با رأي‌گيري انتخاب مي‌كنند؛ كه حدوداً تعداد اين نمايندگان به هزار و صد نفر مي‌رسد.
اگرچه شاهد خاقان عباسي نخست وزير پاكستان گفته است كه همه نيروها و دستگاه هاي ملي نقش خود را در توسعه كشور و انتخابات آتي بازي مي كنند و شانس انتخابات زودهنگام در كشور وجود ندارد، اما فضاي عدم اطمينان بر افق سياسي پاكستان حركت مي كند.
نخست وزير پاكستان همچنين گفته است كه هيچ شكافي بين نهادهاي كشور نيست و موضوعي نيز در مورد توطئه در اين كشور وجود ندارد.
شاهد خاقان عباسي گفته كه مقامات سياسي و نظامي كشور در ديدار اخير با ركس تيلرسون وزير امور خارجه آمريكا در اسلام آباد دور يك ميز نشسته اند و تمامي نهادهاي كشور، نقش خود را براي توسعه ملي بازي مي كنند.

*** حزب مسلم ليگ شاخه نواز
پس از بركناري نواز شريف نخست وزير پاكستان، شايعاتي در مورد بروز اختلافات در حزب مسلم ليگ پاكستان شاخه نواز (PML-N) منتشر شد و اخيرا نيز مريم نواز دختر نخست وزير پيشين اشاره كرد كه ممكن است در حزب نقش رهبري ايفا كند.
البته تكليف اين حزب در انتخابات آينده تا حددي مشخص شد و سران حزب مسلم ليگ شاخه نواز ازجمله شخص نواز شريف نخست وزير بركنار شده پاكستان، شهباز شريف سروزير ايالت پنجاب، شاهد خاقان عباسي نخست وزير كنوني پاكستان، اسحاق دار، خواجه محمد اقبال و احسن اقبال از وزيران دولت فدرال روز دوشنبه هفته جاري بار ديگر در لندن گرد هم آمدند تا در خصوص سياست‌هاي آينده حزب تصميم بگيرند.
به گزارش رسانه هاي پاكستان، در اين نشست، شهباز شريف از سوي حزب مسلم ليگ نواز به عنوان نامزد اين حزب براي سمت نخست وزيري آينده اين كشور انتخاب شد.
شهباز شريف برادر كوچك تر نخست وزير سابق پاكستان، هم اكنون يكي از مهم ترين پست هاي سياسي كشور يعني سروزيري دولت ايالتي پنجاب به عنوان مركز اصلي قدرت سياسي حزب مسلم ليگ نواز را برعهده دارد.
گفته مي شود در اين نشست در خصوص شيوه برخورد با پرونده فساد اقتصادي نواز شريف و رويكرد او نسبت به آن نيز تصميم گيري شده است.
نواز شريف نيز در گفت و گو با رسانه ها، گمانه زني ها را در مورد انتخابات زودهنگام در اين كشور رد كرد و گفت:'شايعات هميشه در حال انتشار هستند، اما آنها را نبايد باور كرد.'
دادگاه عالي پاكستان، 28 ژوئيه (6 مرداد) پس از صدور حكم سلب صلاحيت نواز شريف به اتهام دست داشتن در پرونده فساد مالي «اسناد پاناما»، به او دستور داد هرچه سريع‌تر از مقام نخست وزيري اين كشور كناره گيري كند.
دادگاه عالي پاكستان پس از صدور حكم سلب صلاحيت نواز شريف، وي را تا پايان عمر از سياست منع و پرونده او و خانواده اش طي 6 هفته به دادگاه ويژه مبارزه با فساد ارائه كرد.
دادگاه نيز به پرونده نواز شريف و خانواده وي و محمد اسحاق دار وزير دادگستري اين كشور رسيدگي كرد و پس از آن، شاهد خاقان عباسي به عنوان كانديداي حزب حاكم، به عنوان نخست وزير پاكستان انتخاب شد .
مريم نواز دختر نخست وزير بركنار شده پاكستان نيز براي پاسخگويي به برخي اتهامات مرتبط با پرونده اختلاس خانواده اش براي چندمين بار در دادگاه ملي احتساب پاكستان حاضر شد و همچنين نواز شريف، دوازدهم آبانماه به همراه دختر و دادمادش در دادگاه احتساب پاكستان حضور يافت.
تعدادي از تحليلگران و كارشناسان مسائل سياسي پاكستان در گفت و گو با ايرنا در خصوص انتخابات آتي پاكستان و اينكه كدام حزب شانس بيشتري در اين انتخابات خواهد داشت، معتقدند كه حزب مسلم ليگ نواز همچنان پيشتاز عرصه سياسي پاكستان است مگر اينكه كه تا زمان برگزاري انتخابات آتي در تابستان سال آينده، اتفاق خاصي در فضاي سياسي كشور رخ دهد و باعث برگزاري انتخابات زودهنگام شود.
ژنرال 'طلعت مسعود' از تحليلگران شناخته شده پاكستان در گفت و گو با خبرنگار ايرنا گفت: حزب تحريك انصاف به رهبري عمران خان در حال انجام تمامي تلاش خود براي بيرون راندن حزب مسلم ليگ نواز از گردونه قدرت است اما واقعيت چيزي ديگري است و حتي در شرايط كنوني كه نواز شريف از نخست وزيري بركنار شده، حزب نواز شريف شانس بهتري نسبت به رقبا براي پيروزي در انتخابات 2018 دارد.
وي معتقد است كه اگرچه حزب مسلم ليگ نواز در ماه ها و هفته هاي اخير با شرايط سختي روبرو شد اما نبايد فراموش كرد كه اين حزب به ويژه در ايالت پنجاب به عنوان كليدي ترين ايالت و تعيين كننده ترين ايالت در انتخابات، طرفداران فراوان دارد و به دليل برخورداري از چنين ظرفيتي، نتيجه انتخابات سال 2018 را به احتمال قوي از آن خود خواهد ساخت.
طلعت مسعود گفت كه حزب تحريك انصاف پاكستان اگر چه در انتخابات آتي نسبت به دور گذشته وضعيت نسبتا بهتري خواهد داشت و احتمالا كرسي هاي بيشتري را در پارلمان كسب خواهد كرد، اما نمي توان پيروزي آن را بر حزب مسلم ليگ نواز تصور كرد.
اين تحليلگر همچنين احتمال هرگونه ائتلاف ميان احزاب مخالف نواز شريف از جمله حزب مردم و حزب تحريك انصاف را مردود دانست و گفت كه حزب تحريك انصاف مي خواهد قدرت را در انحصار خود داشته باشد و كسي را با خود شريك و همراه نخواهد كرد.

*** حزب مردم
آصف علي زرداري، همسر بي نظير بوتو، رئيس جمهوري سابق و معاون رئيس حزب مردم پاكستان (PPP) نيز اين روزها با افزايش انتقادات خود به نواز شريف و خانواده اش، دستگيري آنها را خواستار شده است.
زرداري در بيانيه اي كه از لاهور صادر شده نيز اعلام كرد كه حزب مردم، هيچ انحرافي در اين زمينه را قبول نمي كند.
او گفت:خانواده شريف بايد به اتهامات پاسخ دهند ولي اين خانواده از سوي برخي مورد حمايت قرار مي گيرد.
'بلاول بوتو زرداري' سياستمدار جوان و رئيس حزب مردم دومين حزب بزرگ پاكستان نيز اخيرا در جمع طرفدارانش در كراچي ادعا كرد كه پيروز انتخابات سال 2018 پاكستان است.
اين سياستمدار كه كمتر از 30 سال سن دارد و تنها پسر 'آصف علي زرداري' رئيس جمهور سابق پاكستان و بي نظير بوتو نخست وزير اسبق اين كشور است، درصدد تصاحب عالي ترين كرسي قدرت و جايگاهي كه زماني والدينش آنرا در تصاحب داشتند برآمده است.
پس از مصوبه دولت پاكستان مبني بر افزايش قيمت فراورده هاي نفتي، بلاول بوتو اعلام كرد كه مردم بايد در سراسر كشور تظاهرات كنند.
اخيرا نواز شريف نخست وزير بركنار شده پاكستان درواكنش به سخنان آصف زرداري از وي مدعي شد كه زرداري براي خوشحال كردن شخص ديگري عليه وي سخن مي گويد.

*** حزب تحريك انصاف پاكستان
عمران خان رييس حزب تحريك انصاف پاكستان از زمان تأسيس حزب در حدود دو دهه پيش تاكنون رهبر اين حزب بوده و همواره تلاش مي‌كرده تا رأي جوانان و طبقه متوسط شهري را با وعده ريشه‌كني فساد به خود جلب كند.
در اين‌ بين حزب تحريك انصاف مي‌كوشد خود را يك جنبش مردمي نشان دهد.
در اين شرايط هرچند تا بدل شدن حزب تحريك انصاف به يك حزب ملي واقعي و در مقابل دو ضلع مردم و نواز، راهي طولاني در پيش است، اما تأكيدات ماه‌هاي گذشته وي در مورد ضربه جدي به سياست خانداني، عزم براي تأسيس پاكستان جديد، پيشبرد اصلاحات در كشور، پايان كمپين براي عزل شريف، حاكمان پاكستان شبه مافيايي هستند و به‌گونه‌اي است كه وي تلاش مي‌كند خود را جايگزيني پاك و مهم براي آينده اين كشور نشان دهد.
حزب تحريك انصاف در تلاش است تا با حمله به دو حزب اصلي پاكستان جايگاه حزب تحريك انصاف در پاكستان را ارتقا دهد.
در اين حال از يك‌سو تأكيد پيشين وي مبني بر اينكه تا ساقط كردن حكومت نواز شريف، مبارزه را قطع نخواهد كرد، در كنار نخستين مصاحبه پس از رد صلاحيت نواز شريف: «با شخص نواز شريف هيچ دشمني ذاتي و كينه شخصي ندارم، هدف ما و طرفداران ما پيشرفت پاكستان است» در حالي بود كه به نظر مي‌رسد عمران خان تلاش مي‌كند با انتقاد از تصميم نواز شريف در مورد انتخاب برادرش به‌عنوان جايگزين خود (در رهبري حزب حاكم)، سنت سلسله‌اي بودن سياسي در پاكستان را «نوعي از سلطنت» بداند.
در اين شرايط تأكيد عمران خان و حزبش بر نبود دموكراسي در احزاب سياسي يا احزاب خانوادگي (گونه‌اي از سلطنت)، نوعي فشار بر حزب از سوي وي در آينده روند مبارزه با آن است.
گذشته از اين، حزب تحريك مي‌كوشد تا با اتهام فساد مالي عليه نخست‌وزير پاكستان در دادگاه عالي احزاب سياسي متحد با نواز شريف از جمله فضل الرحمان رئيس حزب جمعيت علماي اسلام (شاخه فضل) را نيز با فشارهايي در موردحمايت از حزب مسلم ليگ روبرو كند تا در دوره پيش رو تا انتخابات تأثير مهمي بر آينده جايگاه حزب داشته باشد.
با تلاش حزب انصاف، سناي پاكستان رياست يك فرد رد صلاحيت شده از سوي دادگاه عالي پاكستان را بر حزبي بزرگ، رد كرد و نواز شريف عملاً نمي‌تواند رئيس حزب خود باشد و اگرچه نخست‌وزير پاكستان هرگونه اختلاف در حزب مسلم ليگ نواز را تكذيب كرد، ولي منتقدانش معتقدند و پيش‌بيني مي‌كنند كه بزودي حزب نواز شريف به چند بخش تقسيم‌شده و قدرتش را از دست خواهد داد. امري كه بي‌شك به نفع حزب تحريك انصاف خواهد بود.
در حال حاضر اكثريت كرسي‌هاي مجلس ملي پاكستان در اختيار حزب حاكم يعني حزب مسلم است، تا سال 2018 و برگزاري انتخابات جناح‌هاي مخالف و احزاب اپوزيسيون در اين دوره مي‌توانند با فرصت مناسب‌تري فضاي پيشاانتخاباتي و ضربه بر حزب حاكم و شكست آن را به‌پيش برند.
اگرچه تاكنون قدرت بين دو حزب بزرگ مسلم ليگ و حزب مردم دست به دست شده و اين نخستين باري است كه تحريك انصاف نيز به رقيبان اصلي اضافه شده است، از نگاه حزب تحريك انصاف آنها موفق شده‌اند پشت حزب حاكم را به زمين رسانند و عمران خان نيز تلاش مي كند كه خود را فردي با اراده و داراي هنر مديريت جرياني بزرگ و مرد روزهاي سخت نشان دهد.
البته انتقاداتي نيز از سوي سياسيون به اين حزب در رسانه هاي پاكستان منتشر مي شود به عنوان مثال، عايشه گلالئي حزب تحريك انصاف را مافيا خوانده و عمران خان را به فساد متهم كرد.
آساق**6125**سيدبهادر حسيني**انتشاردهنده: 1577**حسن حسين زاده