به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، «محمد پوركاظمی» امروز (یكشنبه) در همایش علمی توسعه پایدار آبزی پروری كه با محور تولید تیلاپیا در سازمان شیلات ایران برگزار شد، افزود: برخی گزارش ها نشان می دهد برخی واحدهای پرورشی به دلیل نبود مجوز تولید و ضعف نظارت، به تولید غیرقانونی ماهی تیلاپیا دست زده اند كه می تواند با ورود تیلاپیا به آبهای ازاد تنوع زیستی و محیط زیست را به مخاطره اندازد.
به گفته وی، 70 تن ماهی تیلاپیای آماده فروش نشان از میزان بالای تولید غیرمجاز این ماهی در كشور است.
وی افزود: اگر سازمان حفاظت محیط زیست با پرورش این گونه ماهیان در محیط های بسته موافقت كند این واحدها تحت نظارت قرار می گیرند.
به گفته وی، 140 كشور مانند تركیه، عراق، كویت، عربستان، امارات، پاكستان، افغانستان و روسیه تیلاپیا تولید می كنند اما ایران با مصرف سالیانه تا 16 هزارتن فیله ماهی تیلاپیای وارداتی (معادل 32 هزارتن ماهی) به ارزش 20 میلیون دلار و برخورداری از ظرفیت و شرایط تولید در داخل كشور، اجازه تولید این ماهی را ندارد.
** امكان تولید سالیانه بیش از 50 هزارتن تیلاپیا
پوركاظمی تصریح كرد: طبق مطالعات صورت گرفته پرورش این ماهی در محیط های بسته و مناطق پیشنهادی همچون یزد، مركزی، قم و سمنان كه به آبهای ازاد راه ندارند، نه تنها مناسب است بلكه می توانیم سالیانه بیش از 50 هزارتن تولید داشته باشیم.
به گفته وی، در سال 1388 عده ای از كارشناسان موسسه تحقیقات علوم شیلات، سازمان حفاظت محیط زیست و سازمان دامپزشكی كشور به فیلیپین اعزام شدند و پس از بازدید و بررسی، ماهی تیلاپیا از گونه نیل برای فعالیت های تحقیقاتی به كشور وارد شد.
ماهی تیلاپیای نیل از سریع الرشدترین و كم خطرترین گونه هاست كه آن زمان به منطقه بافق یزد برای نگهداری و فعالیت های تحقیقاتی منتقل شد كه از بیش از 20 پروژه تحقیقاتی درباره تكثیر، پرورش، تغذیه، فیزیولوژی، تولید مثل، تغییر جنسیت، ژنتیك و مدیریت پرورش نتایج مطلوبی به دست آمد و 100 درصد این گونه به نر تبدیل شد كه برای اكوسیستم هیچ خطری ندارد.
در برابر، تیلاپیای زیلی از آبهای عراق وارد اروندرود شده و دارای رشد كند و صید كم است كه می تواند اكولوژی منطقه را تحت تاثیر قرار دهد.
رییس موسسه تحقیقات علوم شیلاتی كشور گفت: بررسی ها نشان می دهد تولید ماهی تیلاپیا در فضایی كمتر از 1000 مترمربع، در سیستم بسته گلخانه ای، با آب غیرشیرین در زمین غیركشاورزی میسر است و به ازای هر هكتار 100 تن ماهی تیلاپیا تولید می شود؛ درحالی كه ماهی های دیگر در هر هكتار فقط پنج تن تولید دارند؛ یعنی تولید تیلاپیا 20 برابر تولید گونه های دیگر ماهی در واحد سطح است.
وی افزود: تولید ماهی تیلاپیا علاوه بر اشتغالزایی و ارزآوری مناسب، كاهش 10 برابری مصرف آب و جلوگیری از خروج ارز را به دنبال می آورد.
** ایجاد 10 مزرعه نمونه پرورش تیلاپیا
رییس موسسه تحقیقات علوم شیلاتی كشور گفت: نشست های متعدد سازمان شیلات، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی و سازمان محیط زیست در حضور معاون اول رییس جمهوری با هدف توافق درباره ایجاد 10 مزرعه آزمایشی پرورش ماهی تیلاپیا در اطراف مركز تحقیقات بافق یزد انجام می شود.
وی افزود: توسعه آبزی پروری در كنار حفظ تنوع زیستی و محیط زیست امكانپذیر است و بسیاری از كشورها این كار را انجام داده اند.
پوركاظمی اضافه كرد: اكنون برخی كشورها مانند امارات، قطر و عراق متقاضی دریافت بچه ماهی تیلاپیا از ایرانند كه می تواند در ارزآوری موثر باشد.
رییس موسسه تحقیقات علوم شیلاتی كشور اعلام كرد تیلاپیا با 6 میلیون تن تولید جهانی پس از كپورماهیان دومین گونه پرتولید است كه تا سال 2020 این میزان به 10 میلیون تن می رسد.
به گزارش ایرنا، همایش علمی توسعه پایدار آبزی پروری امروز با حضور پروفسور «پیتر ادواردز» كارشناس بین المللی آبزی پروری و محیط زیست و «راجر پولین» كارشناس بین المللی آبزی پروری و تیلاپیا برگزار شد.
این كارشناسان انگلیسی تبار بیش از 40 سال از زندگی خود را به تحقیق درباره ماهی تیلاپیا و توسعه آن در تایلند و فیلیپین اختصاص داده اند.
موسسه تحقیقات علوم شیلاتی ایران دارای 99 سال سابقه فعالیت علمی و تخصصی در بخش شیلات است.
برای آگاهی از آخرین اخبار اقتصادی ایران و جهان با كانال اقتصادی ایرنا در تلگرام همراه شوید:
@IRNAeco
اقتصام*9186*1961* گزارش: هما همت خواه* انتشار: مریم مسعود
تاریخ انتشار: ۱۴ آبان ۱۳۹۶ - ۱۷:۰۶
تهران- ایرنا- رییس موسسه تحقیقات علوم شیلاتی كشور گفت: مخالفت سازمان محیط زیست با تولید ماهی تیلاپیا در كشور از هشت سال گذشته تاكنون، پرورش زیرزمینی این نوع ماهی را در برخی استان های جنوبی، مركزی و حتی شمالی كشور در پی داشته است.