دكتر بابك زماني روز يكشنبه در حاشيه همايش روز جهاني استروك (سكته حاد مغزي) در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهار كرد: در همه جاي دنيا سكته مغزي دومين علت مرگ و مير بوده اما با اقدامات درماني به پنجمين علت رسيده است اما در ايران همچنان دومين علت مرگ و مير محسوب مي شود و علت آن افزايش شيوع نيست بلكه درمان بايد به خوبي انجام شود.
وي افزود: تا سه سال پيش در ايران سكته مغزي حاد را درمان نمي كرديم و هيچ سيستم متمركز دولتي براي ارجاع و انتقال بيماران براي درمان سكته مغزي نداشتيم.
زماني ادامه داد: درمان سكته مغزي از سه سال پيش شروع شده و جز برنامه هاي كشوري و اولويت هاي درماني وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي قرار گرفته است.
عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي ايران گفت: وزارت بهداشت و انجمن سكته مغزي ايران با هم برنامه هاي متمركزي را تدارك ديدند كه علاوه بر تجهيز بيمارستان ها براي درمان و بيمه كردن دارويي همسو با هم حركت كنند.
وي بيان كرد: در نتيجه در طول يك سال و نيم اخير تعداد قابل توجهي بيماران سكته مغزي به بيمارستان ها ارجاع و بخش قابل توجهي از آنها به شكل موفقيت آميزي مورد درمان قرار گرفتند.
زماني اظهار كرد: درمان سكته مغزي فقط تا چهار ساعت و نيم امكان پذير است و در دنيا زمان طلايي براي سكته مغزي يك ساعت و نيم اوليه است و تكنيك هاي مختلفي براي سرعت عمل بخشيدن به اين بيماران در حال انجام است كه از آن جمله مي توان به آمبولانس داراي سي تي اسكن و آزمايشگاه كه درمان را همان جا براي كاهش وقت انجام مي دهند و يكي ديگر سيستم هاي الكترونيكي تله مديسين با اينترنت كه تصاوير بيماران ارسال و سريع تر انجام مي شود اشاره كرد.
رئيس انجمن سكته مغزي ايران در خصوص ديگر تكنيك ها گفت: همچنين پروتكلي كه تمام تشريفات حذف و پرونده بيمارستاني در زمان حضور بيمار در آمبولانس تشكيل و بيمار مستقيم به سي تي اسكن مي رود و تزريق و درمان بلافاصله بعد از ظاهرشدن سي تي اسكن روي پرده انجام مي شود.
وي اظهار كرد: در ايران آمادگي بيمارستان ها براي شروع درمان وريدي وجود دارد و بعد از اينكه در همه شهرها زيرساخت هاي اين درمان فراهم شد كم كم بايد به سمت تكنيك هاي پيشرفته تر كه همه جاي دنيا رايج است بروند.
زماني بيان كرد: در كشورهاي پيشرفته حدود 40 درصد افرادي كه به درمان وريدي جواب نمي دهند در اتاق آنژيو لخته را از مغز خارج مي كنند.
عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي ايران در خصوص پيشگيري از سكته مغزي ادامه داد: نحوه زندگي مردم بايد به شكلي تغيير كند كه شيوع سكته مغزي كم شود كه به عهده خود مردم و جامعه و دولت است.
وي گفت: ممنوعيت دخانيات، اجبار كارخانه هاي غذاسازي به اعلام ميزان نمك، كمك به كاهش آلودگي هوا، تشويق فعاليت فيزيكي شهروندان با ايجاد معابر مناسب از جمله سياست هاييي است كه دولت مي تواند ايجاد كند.
كارشناس مسئول برنامه هاي سكته مغزي و قلبي در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي نيز اظهاركرد: معاونت بهداشتي برنامه هايي براي پيشگيري از سكته مغزي و قلبي دارد كه شامل پيشگيري از ريسك فاكتورهاي عامل بروز بيماري است.
دكتر شيوا هژبري ادامه داد: براي درمان به موقع و درمان استانداردي كه در دنيا ايجاد شده كه تزريق ترومبوليتيك (ليز كننده لخته خون) به بيماران سكته مغزي در زمان طلايي ، انتظار داريم عارضه كمتير در اين بيماران ملاحظه كينم در سكته هاي قلبي و مغزي
وي بيان كرد: در سكته هاي قلبي اقدام خروج ترومبوز( تشكيل لخته خون در داخل يك رگ خوني) از رگ قلب نيز انجام مي شود و اگر بتوانيم رگ هاي بسته شده را به موقع باز كنيم عوارض اين بيماري در افراد كمتر و مرگ و مير كاهش مي يابد.
هژبري اضافه كرد: ترومبوليتيك مشابه همه داروها عوارضي دارد كه البته با توجه به تجربه تزريق در يك سال و نيم اخير كم و قابل كنترل است.
اين كارشناس ادامه داد: يكي از عوارض ترومبوليتيك، خونريزي مغزي است كه اين عارضه به نسبت نتايج مثبت از اين درمان اصلا قابل مقايسه نيست وكمتر از 6 درصد بيماران دچار عارضه مي شوند.
وي در خصوص بهترين اقدام در زمان مواجه شدن با بيمار سكته مغزي و قلبي گفت: بهترين كار اين است كه با اورژانس 115 تماس بگيريم چون تكنسين هاي اورژانس در سطوح مختلف آموزش هاي لازم را ديده اند و مي توانند اقدمات اوليه را به خوبي انجام دهند.
مدير گروه نورولوژي دانشگاه علوم پزشكي اهواز نيز اظهار كرد: در حال جمع آوري آمار بيماران سكته مغزي هستيم كه در سامانه طراحي شده توسط وزارت بهداشت ثبت شود.
دكتر غلامرضا شمسايي افزود: درماني كه باعث ليز شدن لخته خون در عروق مغز مي شود در بيمارستان گلستان اهواز انجام مي شود.
وي در خصوص اهميت درمان سكته مغزي گفت: سكته مغزي در ايران دومين علت مرگ و مير بعد از بيماري هاي قلبي و عروقي است و ناتواني را به دنبال دارد در نتيجه اهميت درمان آن زياد است.
هفتم آبان ماه روز جهاني سكته مغزي است.
3004/6068
خبرنگار: خاطره غفاري** انتشار: محمدعلي فريدپناه
تاریخ انتشار: ۱۴ آبان ۱۳۹۶ - ۲۲:۴۹
اهواز - ايرنا - رئيس انجمن سكته مغزي ايران گفت: در يك سال و نيم اخير بيش از 12 هزار بيمار سكته مغزي حاد به بيمارستان ها ارجاع داده شدند و بر اساس آمار ستاد وزارت بهداشت بيش از يك هزار و 500 نفر مورد درمان شدند.