در اين مدت فقط دوم آبان آن هم با شاخص 97 در لبه مرز ناسالمي جزو روزهاي سالم پايتخت محسوب ميشد كه در برخي مناطق اين شاخص متغير بوده است. در اين مدت تهرانيها هوايي آلوده را تنفس ميكردند كه در سه روز گذشته علاوهبر آلايندهها، گردو غبار نيز بر اين مشكلات اضافه شده است. حتي باوجود وزش باد و بارش باران در روزهاي گذشته تغييري در هواي پايتخت بهوجود نيامده است و كارشناسان هواشناسي نيز از افزايش آلودگي در روزهاي آينده خبر ميدهند.
تداوم آلودگي در روزهاي آينده
تهرانيها در چند روز گذشته اميد داشتند كه بارش باران از ميزان آلودگي هوا بكاهد، اما براساس اطلاعات دريافتي از ايستگاههاي سنجش كيفيت هواي تهران، هواي پايتخت همچنان در وضعيت ناسالم براي گروههاي حساس قرار دارد و روز گذشته نيز با شاخص كيفي 116 در وضعيت ناسالم بود تا دوازدهمين روز ناسالم اين كلانشهر رقم بخورد. بنا به اعلام احد وظيفه، مديركل پيش بيني و هشدار سريع سازمان هواشناسي پتانسيل افزايش آلودگي هوا در دو روز آينده در شهرهاي صنعتي وجود دارد. مرتضي ضرابي، كارشناس هواشناسي هم با هشدار نسبت به افزايش غلظت آلودگي هوا در شهرهاي صنعتي و پرجمعيت عنوان كرد، درحاليكه وزش باد در تهران داشتيم با غلظت آلايندهها در سطح شهر تهران مواجه خواهيم بود.
افزايش 10درصدي تماس با اورژانس
افزايش آلودگي هوا براي مردم شهر مشكلات بسياري به وجود ميآورد كه مهمترين آنها به خطر افتادن سلامت است. به گفته اسماعيل فراهاني، معاون عمليات اورژانس تهران در روزهاي آلوده تماس با اورژانس تا 10 درصد افزايش پيدا ميكند. بيشتر مراجعات در روزهاي آلوده مربوط به بيماران تنفسي و قلبي است. در اين روزها كارشناسان اورژانس توصيههاي ايمني را به شهروندان ارائه ميكنند كه مهمترين آنها عدم خروج از منزل بيماران قلبي و تنفسي در روزهاي آلوده است. همچنين وي بيان كرد كه در زمان افزايش آلايندهها در كلانشهر تهران كميته اضطرار تشكيل جلسه داده و مصوباتي از جمله استقرار اورژانس در ميادين مهم سطح شهر را اعلام ميكند. در روزهاي اخير با وجود تداوم الودگي هوا، ميزان آلايندهها در حدي نبود كه درخواست استقرار آمبولانس در سطح شهر ارائه يا در كميته تصويب شود. طبق اعلام فراهاني اگر ميزان ذرات معلق موجود در هوا از شاخص 150 بالاتر برود، در آن زمان اورژانس در ميادين مهم سطح شهر مستقر ميشود. در حال حاضر هم آمبولانسها و موتورلانسهاي اورژانس بهصورت روزانه در 150 نقطه شهر حضور دارند.
در همين راستا غلامرضا معصومي، عضو هيأت علمي سلامت در بلاياي دانشگاه علوم پزشكي ايران با بيان اينكه آلودگي هوا به طرق گوناگون ميتواند آثار زيانبار درازمدت و كوتاهمدتي بر سلامت انسانها بگذارد اظهاركرد، بايد توجه داشت كه تاثير آلودگي هوا بر افراد مختلف، متفاوت است. بهطوريكه آسيبپذيري برخي افراد در برابر آلودگي هوا بسيار بيشتر از سايرين است و برهمين اساس كودكان كم سن و سال و سالمندان بيش از ديگران از آلودگي هوا آسيب ميبينند. در عين حال آلودگي هوا باعث تحريك مجاري هوايي و تشديد آسم شده و هرچه ميزان آلودگي هوا بيشتر باشد، تعداد بيشتري از افراد، مبتلا به آسم ميشوند. همچنين تماس طولانيمدت با آلودگي هوا باعث بروز برونشيت مزمن و آمفيزم شده و در طولانيمدت آلودگي هوا ميتواند بيماري مزمن تنفسي، سرطان ريه، بيماري قلبي، آسيب به مغز، اعصاب، كبد و كليهها را ايجاد كند. علاوه بر اين برخي بيماريها مانند آسم و بيماري قلبي و ريوي در مواقع آلودگي هوا تشديد ميشوند. وي معتقد است، حساسيتهاي چشمي، بيني و حلق، عفونتهاي دستگاه تنفسي فوقاني مانند برونشيت و ذاتالريه، سردرد، تهوع و واكنشهاي آلرژيك را از جمله عوارض كوتاهمدت آلودگي هواست.
نگرانكننده نبودن وضعيت هواي تهران!
آلودگي هواي تهران در شرايط نگران كنندهاي قرار دارد و مسئولان مربوطه به دنبال دلايل ايجاد اين وضعيت هستند. تداوم اين شرايط براي همه افراد جامعه خطرناك است اما به گفته محسن فرهادي، معاون فني مركز سلامت محيط و كار وزارت بهداشت فعلا آلودگي هوا در شهر تهران شرايط نگران كنندهاي ندارد، فقط لازم است بيماران قلبي- عروقي، زنان باردار و كودكان حساس كمتر در فضاي باز قرار گيرند، تحرك كمتري داشته باشند و درصورت نياز در شهر تردد كنند، اميدواريم باتوجه به اعلام سازمان هواشناسي، اين شرايط رو به بهبودي برود. وي معتقد است عامل اصلي آلودگي هواي اين روزها در شهر تهران معادن شن و ماسه اطراف شهر تهران و شرايط جوي است. طبق اعلام فرهادي علت اينكه كميته اضطرار آلودگي هواي تهران، مدارس را تعطيل نكرد اين بود كه از جمعه شب كه اين جلسه برگزار شد، پيشبيني شد شرايط رو بهبود برود كه همين اتفاق هم افتاده است. در دو روز گذشته شاخص آلودگي هوا از 150 به 140و بعد به 123 رسيد و عصر ديروز نيز ميانگين آن روي 116 قرارگرفت. همچنين وي اعلام كرد، تعداد روزهاي آلوده سال جاري نسبت به سال قبل تا اين بازه زماني كمتر بوده است. با شروع فصل پاييز و ماه آبان شاهد اولين روزهاي ناسالم هستيم و نسبت به پارسال شرايط بهتر است. با وجود چنين اظهاراتي اما نمايندگان مجلس، مسئولان استاني و شوراي شهر تهران به دنبال راه حل براي برطرف كردن اين معضل هستند و قرار است فردا بحث آلودگي پايتخت در جلسه مجمع نمايندگان تهران با استاندار مورد بررسي قرار گيرد. در اين راستا روز گذشته نيز كارگروه هماهنگي شرايط ويژه آلودگي هوا با حضور استاندار، فرماندار، مسئولان پليس راهور، محيط زيست و مديران تهران برگزار شد.به گفته محمدحسين مقيمي، استاندار تهران مردم تنها گروهي هستند كه در ايجاد آلودگي هواي تهران مقصر نيستند، برخي از منابع آلاينده متعلق به اطراف تهران است و نبايد از فعاليتهايي همچون معادن شن و ماسه، پسماندسوزي، بازيافت فلزات، آتش زدن مزارع، كوير و وضعيت ريزگردها كه در توليد آلايندگي تاثير دارند، غافل شد. بايد حداقل مقابل فعاليتهاي آلايندهسازي را كه زندگي مردم را مختل كرده است، بگيريم. وي معتقد است، دستورالعمل دولت در سالهاي 93 و 95 و قانون هواي پاك بايد بررسي شود و سهم وظايف هر دستگاه استاني مشخص و اقدامات مبتني بر وظايف دستگاهها در خصوص كنترل و كاهش آلودگي هوا بررسي شود.
هزينه گزاف آلودگي براي كشور
همچنين در همين خصوص وحيد حسيني، ، مديرعامل شركت كنترل كيفيت هواي تهران اعلام كرد، تهران معادل بودجه شهرداري و معادل دو درصد توليد ناخاص داخلي كشور هزينه اقتصادي آلودگي هوا را ميدهد و براساس برآوردهاي صورت گرفته هزينه اقتصادي آلودگي هواي تهران بين 12 تا 15 هزار ميليارد تومان است، طبق آمار وزارت بهداشت سالانه مرگ پنجهزار نفر در شهر تهران منتسب به آلودگي هوا است. وي از عدم اجراي كامل و دقيق طرح LEZ انتقاد كرده و بيان كرد، نميدانم چرا جديت خاصي در زمينه اجراي كامل و بينقص طرح LEZ وجود ندارد، اين در حالي است كه براي اجراي اين طرح كه ميتواند بخش زيادي از مسئله آلودگي هوا را حل كند، حاضر نيستيم هيچ هزينهاي پرداخت كنيم البته مقصود از هزينه صرفا هزينههاي مالي نيست بلكه منظورهزينههاي اجتماعي و فشار آوردن به نهادها و دستگاههاي مختلف است؛ هزينههايي بايد در ردههاي مختلف حاكميتي پرداخته شود. هريك از مسئولان مربوطه از عوامل ايجاد افزايش آلايندها صحبت ميكنند اما بايد راه حل خروج از اين وضعيت بحراني نيز بررسي شود. شهروندان تهراني انتظار دارند اين شرايط نسبت به سالهاي گذشته بهتر شود، اما هرسال بدتر از قبل ميشود و مسئولان نبايد دلخوش به وضعيت جوي هوا و ساير موارد ديگر باشند و بلكه بايد هرچه سريعتر در اين خصوص اقدامات جدي صورت بگيرد.
روزنامه حمايت
تهرام/1735
تاریخ انتشار: ۱۵ آبان ۱۳۹۶ - ۰۸:۲۱
تهران -روزنامه حمايت -شماره4056-آبانماه به نيمه رسيده است و در اين مدت شهروندان تهراني در آرزوي هواي سالم به سر ميبرند.