تهران- ايرنا- روزنامه ايران در گزارشي نوشت: سال 95 مركز آمار ايران از روند مهاجرت در ايران گزارشي ارائه كرد.در اين سرشماري كه هر 5 سال يكبار انجام مي‌شود تعداد كل مهاجران سال 95، 4 ميليون و 709 هزار نفر بوده است، از اين تعداد 3ميليون و 972 هزار نفر به مقصد شهر و 736 هزار نفر به روستاها مهاجرت كردند.

در ادامه مي خوانيم: اين در حالي است كه سال 90 مقصد روستايي ثبت شده در درگاه مركز آمار يك ميليون و 232 هزار نفر بوده و 5 سال قبل از آن نيز اين رقم 3ميليون و 148 هزار نفر ثبت شده است. اين آمار در حالي عنوان مي‌شود كه به استناد مركز ياد شده، جمعيت ساكن ايران در نقاط روستايي 20 ميليون و 730هزار نفر است كه اين عدد 25.9 درصد جمعيت كشور است.

رشد جمعيت شهري كه طي 5سال اخير بيش از 4 درصد شده است و همچنان هم ادامه دارد، باعث شده تا دولتي‌ها براي رونق روستاها و برگرداندن بخشي از جمعيت به اين مناطق طرح‌هاي تشويقي در نظر بگيرند. يكي از اين سياست‌هاي تشويقي پرداخت تسهيلات براي ساخت مسكن است.

حميدرضا سهرابي مديركل مسكن روستايي بنياد مسكن درباره سياست‌هاي حمايتي براي ساخت وساز در روستاها از تسهيلاتي صحبت مي‌كند كه هر شهرنشيني را تشويق به روستانشيني مي‌كند. هر چند كه اينگونه حمايت‌ها را هم مي‌توان در گفته‌هاي معاونت توسعه روستايي رياست جمهوري با صراحت بيشتري ديد. معاونت رياست جمهوري از تسهيلات 100 ميليون توماني صحبت مي‌كند و مي‌گويد اگر فردي در روستاها و مناطق محروم اشتغالزايي كند از وام‌هاي خوبي بهره منده مي‌شود.

به غير از كارآفريني، بنياد مسكن هم مسئول ساماندهي وضعيت مسكن در تمام روستاهاي كشور شده است.اين مسئوليت از سال 84 بر عهده بنياد مسكن گذاشته شده است. در آن سال‌ها ميزان پرداخت تسهيلات 5 ميليون تومان بود و تا سال گذشته هم به رقم 15 ميليون تومان رسيد اما امسال رقم تسهيلات براي ساخت و ساز در روستاها 18 ميليون تومان با سود 4 درصد شده است.اما اگر روستايي لب مرز باشد يا بومي روستاها بخواهد تخريب و نوسازي انجام دهد مي‌تواند از وام 20 ميليون توماني استفاده كند.

سهرابي با ارائه اين توضيحات گفت: ساخت مسكن در روستاها متري 600 الي 700 هزار تومان است.لذا فرد متقاضي وام، حدود 18 ميليون تومان هم آورده دارد كه با دريافت تسهيلات مسكن مي‌تواند يك ملك 60 الي 70 متري بسازد. با اين تفاسير اگر فردي با 18 ميليون تومان هم نتواند ملك خود را به پايان برساند بنياد مسكن با بانك مهر قراردادي را منعقد كرده است كه به صورت قرض‌الحسنه به متقاضيان تا سقف 8 ميليون تومان وام پرداخت كند. اگر فردي، بومي روستا باشد سياست‌هاي تشويقي بيشتري هم تعريف شده است كه مي‌تواند استفاده كند. اما اگر فردي بخواهد ويلا‌سازي انجام دهد تنها وام 18 ميليون توماني را مي‌تواند بگيرد.

** واگذاري زمين با تخفيف بالا
وي در مورد واگذاري زمين در روستاها هم اظهار داشت: اولويت بنياد مسكن، واگذاري زمين است. زمين‌هايي كه متعلق به دولت است به بنياد مسكن واگذار شده است و ما با تخفيف بالا در اختيار متقاضيان قرار مي‌دهيم.

روابط عمومي بنياد مسكن به نقل از عزيز‌الله مهديان معاون بازسازي ومسكن روستايي بنياد مسكن هم آورده است: افراد ساكن در شهرها در صورت بازگشت به روستا از تسهيلاتي با سود كم براي ساخت مسكن در روستا بهره‌مند مي‌شوند. وي با اشاره به اينكه در يك تا 2 سال گذشته تعداد زيادي حادثه در كشور و مناطق روستايي داشتيم گفت: در اين مدت 40 سيل و زلزله در كشور رخ داد كه براي بازسازي دولت تسهيلاتي را ارائه داد و كار اجرايي را آغاز كرديم. به گفته وي اگر روستائيان زميني براي ساخت خانه نداشته باشند زمين به قيمت تمام شده در اختيار آنها قرار مي‌گيرد، خوشبختانه در طول اين چند سال تعداد زيادي به روستاها بازگشتند و خانه ساختند.

** سه بسته تسهيلات مسكن روستايي
1-پرداخت وام براي بهسازي و مقاوم‌سازي مسكن در روستا به مبلغ 18 ميليون تومان و براي روستاهاي مرزي اين ميزان تا 20 ميليون تومان قابل افزايش است .اين تسهيلات با نرخ سود 4 درصد است.اين طرح سال 84 با 5 ميليون تومان شروع شده بود و هر سال رقم تسهيلات افزايش پيدا كرده است.
2-خانواده‌هاي تحت پوشش كميته امداد اگر نتوانند با وام‌هاي كم بهره ملك خود را به پايان برسانند از مزاياي وام بلاعوض برخوردار مي‌شوند. براي اين كمك سقفي مشخص نيست و با توجه به روند ساخت وساز و وضعيت صاحب ملك كمك بلاعوض پرداخت مي‌شود.
3-خانواده‌هايي كه بيش از دو معلول دارند بعلاوه وام‌هاي كم بهره مي‌توانند 18 ميليون تومان كمك بلاعوض دريافت كنند كه البته اين امر در روستاها با همكاري سازمان بهزيستي، بنياد مستضعفان، بنياد مسكن و حساب 100 امام انجام مي‌شود.اما در شهرها انجمن خيرين مسكن ساز هم كمك مي‌كنند كه اين رقم به 30ميليون تومان مي‌رسد. طبق ارزيابي‌هاي صورت گرفته 11هزار خانواده داراي دو معلول در كشور داريم.

*منبع: روزنامه ايران؛ 1396،8،15
**گروه اطلاع رساني**1699**2002**انتشاردهنده: فاطمه قنادقرصي