تبريز - ايرنا - يكي از سوالاتي كه در سال هاي اخير به موازات رشد و تكثر بانك ها و موسسه هاي مالي - اعتباري خصوصي در آذربايجان شرقي، براي مردم و مسئولان جاي سوال و ابهام بوده است، غيبت آنها در فرآيند توسعه استان مي باشد.

به گزارش ايرنا، در تبيين جاي خالي بانك ها و موسسات مالي- اعتباري در فرآيند توسعه آذربايجان شرقي، كافي است نگاهي اجمالي به بي توجهي اين نهادهاي مالي به تصميمات شوراي هماهنگي بانك هاي استان و عدم پاسخگويي آنها به مطالبات مديريت ارشد استان و افكار عمومي در خصوص شفاف سازي درباره ميزان سپرده گذاري و اعطاي تسهيلات اشاره كرد.
با اين نگاه بود كه استاندار آذربايجان شرقي در سفر اخير وزير تعاون، كار و رفاه اجتماعي به استان، از غيبت بانك هاي خصوصي در برنامه هاي توسعه اي انتقاد كرد.
مجيد خدابخش گفت: منابع اصلي مردم در بانك هاي خصوصي سپرده گذاري شده است، در حاليكه بانك هاي خصوصي هيچ نقشي در توسعه استان ندارند و در مورد بانك هاي دولتي نيز يا بخشنامه ها ابلاغ نشده و يا منابع در اختيار ندارند.
نماينده مردم تبريز، اسكو و آذرشهر در مجلس شوراي اسلامي نيز با انتقاد از عدم مشاركت بانك هاي خصوصي در روند توسعه آذربايجان شرقي گفت: بانك ها و موسسه هاي مالي- اعتباري بخش خصوصي، سپرده هاي مردم را به خارج از استان منتقل مي كنند.
شهاب الدين بيمقدار با بيان اينكه سپرده هاي مردم آذربايجان شرقي در بانك ها و موسسه هاي مالي- اعتباري خصوصي در خارج از جغرافيايي استان هزينه مي شود، بر ضرورت بازنگري در اين زمينه تاكيد كرد.
وي همچنين از مردم درخواست كرد فريب دو سه درصد سود بيشتر تسهيلات پرداختي بانك ها و موسسه هاي مالي- اعتباري خصوصي را نخورند و با سپرده گذاري در بانك هاي دولتي آذربايجان شرقي، به تقويت روند توسعه استان كمك كنند.
وي افزود: بانك هاي دولتي بر اساس قوانين موجود ناگزير از هزينه كرد سپرده هاي مردم در قلمروي جغرافيايي محل استقرار خود هستند و بر اين اساس سپرده گذاري در آنها در مقايسه با بانك ها و موسسه هاي مالي-اعتباري خصوصي به نفع توسعه آذربايجان شرقي است.
وي با بيان اينكه ميزان منابع بانك هاي خصوصي بيشتر از بانك هاي دولتي است، گفت: اين در حالي است كه آنها 5 درصد منابع خود را تسهيلات مي دهند.
اين نماينده مجلس با تاكيد بر اينكه علاقمندان به توسعه استان بايد منابع و نقدينگي خود را در اين جهت هزينه كنند، خاطرنشان كرد: بلوكه شدن دارايي چه از نوع اموال غيرمنقول و منقول بيشترين ضربه را به اقتصاد زده و به بيكاري دامن مي زند.
وي با دلسوزي به آينده استان و اشتغال فرزندان اين خطه، اظهار كرد: اگر نقدينگي در جاي مناسب استفاده شود، موجب رونق توليد و اقتصاد شده و نرخ بيكاري كاهش مي يابد.
نماينده مردم تبريز، آذرشهر و اسكو در خانه ملت، بانك ها را عامل ركود دانست و گفت: در حاليكه تعداد زيادي از واحدهاي توليدي با مشكل تامين سرمايه در گردش مواجه هستند، بانك ها منابع خود را وارد چرخه توليد نمي كنند.
وي با اشاره به اينكه منابع بانك هاي دولتي محدود است، گفت: آمار بانك مركزي نشان مي دهد جذب سپرده يكي از بانك هاي خصوصي در استان آذربايجان شرقي 2 برابر مجموع سپرده بانك هاي كشاورزي و رفاه در سال جاري است در حالي كه اين بانك تنها 10 درصد منابع خود را تسهيلات پرداخت كرده است.
وي با اشاره به اينكه بر اساس همين آمار، بانك هاي كشاورزي و مسكن مازاد منابع خود تسهيلات داده اند، اظهار كرد: بانك هاي دولتي بر ايفاي نقش خود در راستاي سياست هاي اقتصاد مقاومتي اهتمام دارند اما موفقيت بيشتر نيازمند همراهي بانك هاي خصوصي است.
وي سپرده جذب شده 7 بانك خصوصي در استان را در سال جاري حدود 61 هزار ميليارد ريال اعلام كرد و گفت: اين در حالي است كه آنها 13 هزار ميليارد ريال تسهيلات داده اند.
بيمقدار اعلام كرد: در مقابل 12 بانك دولتي در استان در سال جاري 266 هزار ميليارد ريال سپرده جذب كرده و 234 هزار ميليارد ريال تسهيلات داده اند.
وي اظهاركرد: آذربايجان شرقي از نظر جذب نقدينگي و تسهيلات پرداختي در رده هفتم كشور پس از استان هاي تهران، اصفهان، خراسان رضوي، مازندران، فارس و خوزستان قرار دارد.
سرپرست امور شعب بانك ملي در آذربايجان شرقي هم با بيان اينكه بانك هاي خصوصي به مشاركت در تسهيلات رونق توليد ملزم نشده اند، گفت: مديران اين بانك ها نخست بايد اعلام آمادگي كنند تا بخشنامه ها به آنان ابلاغ شود.
محمد سلطاني با بيان اينكه بانك هاي دولتي از منابع داخلي تسهيلات مي دهند، خاطرنشان كرد: نرخ تسهيلات حمايتي رونق توليد پايين بوده و بيشتر بانك هاي خصوصي تمايلي به پرداخت تسهيلات با اين نرخ ندارند.
دبير كارگروه تسهيل و رفع موانع توليد استان آذربايجان شرقي هم با اشاره به ضعف مشاركت بانك هاي خصوصي استان در همراهي با مصوبات رونق توليد، گفت: مديران اين بانك ها به سختي و با اكراه در نشست هاي كارگروه حضور مي يابند.
سخاوت خيرخواه با اعلام اينكه سال گذشته بيشتر از 10 واحد توليدي نتوانستند از تسهيلات بانك هاي خصوصي بهره مند شوند، گفت: اين بانك ها با كوچكترين ايراد پرونده تسهيلات را برگشت مي دادند.
وي با اشاره به مشاركت قابل توجه بانك هاي دولتي در استان به ويژه بانك ملي و كشاورزي در پرداخت تسهيلات رونق توليد، اظهار كرد: مشاركت نكردن بانك هاي خصوصي در كمك به رونق چرخه توليد در حالي است كه آنها بيشترين منابع بانكي را در اختيار دارند.
وي با بيان اينكه بانك هاي خصوصي در حل مشكل واحدهاي زيرپوشش خود هم مشاركت ضعيف داشته و در روند احياي توليد و اجراي سياست هاي اقتصاد مقاومتي نقش مناسبي ايفا نمي كنند، خاطرنشان كرد: سال گذشته يكي از بانك هاي خصوصي در استان اعلام كرد با كارمزد 2 درصد كمتر از كارمزد رسمي، تسهيلات رونق توليد حاضر به پرداخت تسهيلات به واحدهاي استان مي دهد، در عمل براي پرونده هاي ارسالي ايراد گرفت و هيچ تسهيلاتي پرداخت نكرد.
در نهايت بايد گفت فرآيند توسعه، نيازمند مشاركت دولت و بخش خصوصي است و بانك هاي خصوصي به عنوان بنگاه هاي مالي كه رشد خود را مديون اعتماد و همراهي عمومي هستند، نمي توانند نسبت به آينده كشور احساس مسئوليت نكرده و دولت را تنها بگذارند.
گزارش از پرويز انصاري**انتشار: عزيزي راد
3071/518