تهران – ايرنا - «رابرت فيسك» ستون نويس روزنامه انگليسي اينديپندنت در مطلبي بخشي از حوادث مربوط به سفر سعد حريري به عربستان و اتفاقات ديگر را فاش كرد.

به گزارش جمعه ايرنا، فيسك با اشاره به ابتداي سفر حريري نوشت: وقتي هواپيماي سعد حريري عصر سوم نوامبر (دوازدهم آبان) در رياض به زمين نشست، اولين چيزي كه او ديد گروهي از پليس هاي سعودي بود كه هواپيمايش را احاطه كرده بودند. آنها وقتي وارد هواپيما شدند تلفن همراه او و محافظانش را مصادره كردند. بدين ترتيب، نخست وزير لبنان ساكت شد.
لحظه پراضطرابي بود كه همزمان با آن نمايشي آبكي در سراسر عربستان سعودي جريان داشت: بازداشت خانگي يازده شاهزاده از جمله وليد بن طلال ثروتمند، و چهار وزير و تعداد زيادي از مقامات سابق دولتي؛ و همچنين مسدود شدن هزار و هفتصد حساب بانكي.
به نوشته فيسك، محمد بن سلمان وليعهد سعودي اين اقدمات را در شب و تنها چند ساعت بعد از آنكه حريري به رياض رسيد، شروع كرد.
آشكار است كه او همه رقبايش را كنار زده و تلاش مي كند دولت بيرون را نابود كرده، حزب الله را از كابينه خارج كرده و جنگ داخلي ديگري را در لبنان آغاز كند. اين روش كارساز نخواهد بود زيرا لبناني ها اگر چه به اندازه سعودي ها ثروتمند نيستند اما بسيار باهوش تر از آنها هستند. همه گروه هاي سياسي در لبنان از جمله حزب الله يك چيز مي خواهند: حريري بايد بازگردد.
به حريري بازگرديم: او جمعه سوم نوامبر در جلسه كابينه در بيروت بود. سپس با او تماس گرفته شده و از وي خواسته شد تا ملك سلمان سعودي را ببيند. سعد حريري بلافاصله راهي شد.
در اتفاقي ناگهاني كه براي وزراي لبناني كاملا شوك آور بود، حريري روز شنبه از روي متني كتبي اعلام كرد، كه از نخست وزيري لبنان استعفا مي دهد. سعودي ها به نخست وزير لبنان گفته بودند كه بايد استعفا بدهد و استعفايش را با صداي بلند از رياض بخواند.
بايد بگويم كه همسر و خانواده حريري هم در رياض هستند كه اگر سعد حريري به بيروت بازگردد آنها [در عربستان] گروگان مي مانند.
كساني با خانه حريري در رياض تماس گرفته اند. اما او تنها چند كلمه صحبت مي كند. فردي كه از حريري اطلاع دارد، اظهار مي دارد: «او مي گويد، بر مي گردم، يا خوبم. همين. فقط همين چند كلمه كه از او بسيار بعيد است.» اگر او به لبنان بازگردد چه خواهد شد؟ آيا خواهد گفت كه وادار به استعفا شده بود؟ آيا سعودي ها اين ريسك را مي كنند [كه او را بازگردانند؟]
حريري اصلا پيش بيني نمي كرد كه چه اتفاقي برايش رخ مي دهد. او براي روز دوشنبه چند جلسه داشت، با صندوق بين المللي پول، بانك جهاني و يك سلسله بحث درباره بهبود كيفيت آب. قطعا اين اقدامات كار كسي نيست كه براي استعفا از نخست وزيري برنامه ريزي كرده باشد. متني كه او خواند – برايش نوشته شده بود – كاملا در راستاي سخنراني ها محمد بن سلمان وليعهد سعودي و رئيس جمهور بي عقل آمريكا و وزير دفاع آمريكا بود.
داستان واقعي همان است كه در عربستان سعودي مي گذرد. وليعهد سعودي مصالحه بزرگي را كه در عربستان وجود داشت، براي هميشه از بين برده است: مصالحه ميان خاندان سلطنتي و علما و قبايل. اين بستري بود كه عربستان هميشه روي آن ايستاده بود. محمد بن سلمان اينك آن را از بين برده است. او در حال كنار زدن دشمنانش است. نيازي به گفتن نيست كه بازداشت ها كه علي الظاهر اقدامي براي مبارزه با فساد است، ابزاري است كه ديكتاتورهاي عرب همواره براي نابودي مخالفان سياسي خود از آن استفاده كرده اند.
واشنگتن و لندن شكايتي نخواهند كرد. ميل آنها به سهم بردن از آرامكو هر گونه فكر كردن به اعتراض و هشدار را خفه خواهد كرد. با توجه به گزارش هاي فريبنده نيويورك تايمز از سخنان اخير محمد بن سلمان، ظن آن دارم كه حتي اين ارگان قديمي روزنامه نگاري هم چندان نگران كودتاي سعودي نيست. او اوايل سال جاري ميلادي وزير كشور را كنار زد و اينك در حال از بين بردن قدرت مالي رقباي خود است.
حريري اين اجازه را يافت كه با شاه سعودي ديدار كند و حتي ديداري با وليعهد امارات داشت. امارات متحد سعودي هاست كه مانع از سوار شدن حريري به پرواز بيروت شد. اما چرا حريري بايد به امارات برود؟ براي اينكه ثابت شود كه او آزاد است مسافرت كند و حتي به كشورش بازگردد؟
شبك**9423**3404**انتشار: محسن اسماعيلي