تهران - ایرنا - عضو شورای فرهنگی اجتماعی زنان، در واكنش به بررسی طرح افزایش سن ازدواج گفت: این مطالبه از جمله موارد رفع خشونت علیه زنان است كه در سند غربی 2030 آمده ولی سن مسئولیت پذیری در كشورهای حامی این طرح، بسیار پایین تر از سن ازدواج است.

به گزارش ایرنا از سازمان بسیج زنان كشور؛ كبری خزعلی، با بیان اینكه جایگاه زن و خانواده از اساسی ترین بحث ها در تمدن هاست، ادامه داد: برای انحطاط بزرگترین ابزار هم همین خانواده است و از آغاز خلقت اگر دقت كنید در همه بحران ها و تحولات اساسی نقش آفرینی كرده اند به طور مثال در زندگی حضرت موسی(ع) سه زن و یك برادر نقش آفرین است كه نماد یك خانواده هستند.
وی افزود: نقش آفرینی حضرت خدیجه (س) و حضرت زهرا(س) حمایت ها و روشنگری های زنان است و حضرت زینب(س) نیز مهمترین نقش را در كنار امام زمان خود ایفا می كند، مدیریت كاروان را بدست می گیرد و پیام رسان واقعه عاشورا می شود، اگر دقت كنید حضرت علی(ع) جنگ های زیادی داشتند اما كدام یك در ذهن ما به اندازه ی واقعه عاشورا در ذهن ها باقی مانده است، چون زن و خانواده در آن واقعه نقش آفرینی كرده اند.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در انتقاد از طرح افزایش سن ازدواج گفت: ازدواج به موقع و متناسب با شرایط هر فرد است ولی افزایش سن ازدواج در راستای سیاست های برابری جنسیتی از سند 2030 است كه یكی از شاخص های رفع خشونت، منع ازدواج زیر 18 سال است نه برآمده از یك بحران و مشكل جدی در كشور و به نظر می رسد اصلاح قانون سن ازدواج گامی در جهت اجرای برنامه ها و سیاست های بین المللی با ویترین حقوق كودك و زنان است.
وی تاكید كرد: ازدواج كودكان كلمه‌ای دروغ است زیرا تعریف كودك در جوامع مختلف متفاوت است و این لایحه براساس سیاست ها و فشارهای مجامع غربی طرح شده است و حامیان آن قصد دارند كه سن ازدواج را به 18 سال برسانند حال آنكه در بسیاری از همین كشورها سن مسئولیت پذیری اجتماعی و مجازات پایین تر است.
خزعلی با اشاره به آمارهای منتشر شده در این خصوص اظهار داشت: در انگلیس و آلمان حداقل سن ازدواج 16 سال است اما حداقل سن كار 13 و سن مسئولیت كیفری كه نشان دهنده ی قوه ی تمیز و رشد فكری افراد است در آلمان 14 و در انگلیس10 سال تعیین شده است.
وی در مورد كشور سوئد نیز گفت: سن ازدواج این كشور همانند فرانسه 18 سالگی است اما حداقل سن كار در سوئد 13 سالگی و در فرانسه 14 برای كارهای سبك و 16 سالگی مجاز به كار كردن هستند و سن مسئولیت كیفری در سوئد 15 و در فرانسه 13 سال تعیین شده است و در آمریكا كه سن ازدواج 18 سالگی است، حداقل سن كار 14 تا 16 با برخی محدودیت ها و 18 مجاز به انجام فعالیت هستند اما سن مسئولیت كیفری 7 سال تعیین شده است!
قائم مقام شورای فرهنگی اجتماعی زنان تصریح كرد: توجیه سن ازدواج 18 سال اما مسئولیت كیفری 7 سال چگونه است؟ اگر كسی آمادگی مسئولیت پذیری زندگی مشترك را تا 18 سالگی ندارد با چه استدلالی در 7 سالگی اگر خلافی مرتكب شد او را مجازات می كنند؟


** تنها نیم درصد از كل ازدواج ها مربوط به زیر 15 سال است
خزعلی با بیان اینكه برخی دلیل طرح این لایحه را كاهش آمارهای طلاق و مرگ و میر می‌دانند، اضافه كرد: با بررسی آمار طلاق گروه های سنی به خوبی مشخص است كه گروه سنی كم تر از 15 سال تقریبا 0.6درصد از كل طلاق های سال های مختلف را در برگرفته كه البته این آمار در سال های اخیر به نیم درصد هم رسیده در حالی كه این افراد حدود پنج درصد از كل ازدواج های ثبت شده را در برمی گیرند.
این استاد دانشگاه با اشاره به عوارض عدم حمایت از ازدواج افراد زیر 18 سال نیز گفت: در بعضی استان ها، ازدواج زیر سن 18 سال بیشتر از 70 درصد است كه نمی توان به آنها گفت تا 18 سالگی ازدواج نكنید و از طرف دیگر با غیرقانونی دانستن این ازدواج ها موجب افزایش سبك ازدواج های غیرقانونی و مشكلات پس از آن برای دختران می شویم كه در این صورت با مشكل عدم ثبت فرزند و مشكلات طلاق رو به رو می شویم در حالیكه ما باید شرایط ازدواج را در جامعه تسهیل كنیم.
وی راه كاهش آسیب ها را در آموزش های پیش از ازدواج دانست و تصریح كرد: باید افرادی كه در این سن تصمیم به ازدواج می گیرند مورد حمایت اطرافیان قرار گیرند و آموزش های لازم بهداشتی و مهارت های زندگی به آنان ارائه شود و همین طور می توان تا یافتن ثبات اقتصادی پیشنهاد كرد كه دوران عقد با صلاح دید خانواده ها افزایش یابد تا این افراد آمادگی پذیرش مسئولیت های زندگی مشترك را پیدا كنند.



** مشكل اصلی جامعه كاهش ازدواج است
خزعلی مشكل اصلی جامعه را كاهش آمار ازدواج دانست و اضافه كرد: در حال حاضر 14 میلیون و 192 هزار جوان نیاز به ازدواج دارند، همچنین آمار مجردین بیوه كه نیاز به ازدواج دارند 3 میلیون و 330 هزار نفر است. آمار مجردین بالای 30 سال كه از ازدواج ناامید شده‌اند نیز 2 میلیون و 30 هزار نفر است. بهتر است به جای طرح منع ازدواج زیر 18 سال، به فكر ازدواج این افراد باشیم.
قائم مقام رئیس شورای فرهنگی اجتماعی زنان ادامه داد: قوانین اسلام به دلیل واقع بینی و توجه به فطرت و طبیعت و ایجاد تعادل بین حقوق و مسئولیت ها برای تفاوت سنی در مراحل رشد اهمیت ویژه ای قائل است و سن عبادت، ازدواج، مسائل اقتصادی و مسئولیت های اجتماعی را متفاوت تعیین كرده است البته در اكثر كشورهای غربی در كنار حداقل سن ازدواج، حداقل سن رابطه جنسی نیز مشخص می شود به عنوان مثال در كشور سوئد كه سن ازدواج 18 سال است سن رابطه جنسی شان 15 سال تعیین شده است.
وی در زمینه تغییر قوانین داخلی نیز گفت: در زمینه سن ازدواج سازمان های بین المللی مانند یونیسف، یونسكو از سه روش استفاده می كنند، فشار از طریق گزارش حقوق بشری، استفاده از رسانه های خارجی مانند بی بی سی و نیز حمایت سازمان های مردم نهاد كه با برگزاری همایش و استفاده از فضای مجازی با پخش فیلم و مستند سعی در القاء نیاز جامعه به افزایش سن ازدواج به 18 سال دارند.
خزعلی گفت: با اجرای قوانینی از این دست و اینگونه طرح‌ها تنها شاخص‌های روسپی ‌گری، آزادی سقط جنین، آموزش‌های جنسی به كودكان و افزایش سن ازدواج در جامعه رواج پیدا می‌كند و جامعه دچار از هم گسیختگی خواهد شد و لازم است كه متولیان این امر با دقت در ابعاد تصویب چنین قانونی در خصوص آن موضع مشخص اتخاذ كنند.
اخیرا فراكسیون زنان مجلس شورای اسلامی صحبت هایی درباره افزایش سن ازدواج دختران تا 15 سال داشته است.
اجتمام ** 7268
تنظیم كننده: مهناز بیرانوند
** آگاهی از آخرین اخبار اجتماعی و حوادث ایران و جهان در كانال تلگرام گروه اجتماعی ایرنا:
@irnaej
https://t.me/irnaej