تاریخ انتشار: ۲۰ آبان ۱۳۹۶ - ۱۷:۵۲

تبریز- ایرنا - بازچرخانی پساب و فاضلاب كه از آن به عنوان 'آب خاكستری' یا 'طلای خاكستری' یاد می شود، ضرورت فعالیت های اقتصادی به ویژه در بخش كشاورزی و تولید محصولات سالم در شرایط بحرانی منابع آبی كشور است.

به گزارش ایرنا بر همین اساس امروز شنبه نشستی با حضور كارشناسان كشوری به منظور تبیین این شیوه علمی و بررسی راهكارهای عملیاتی آن با استفاده از دانش و فناوری روز در تبریز برگزار شد.
مدیر دفتر محیط زیست كیفیت منابع آب شركت آب منطقه ای آذربایجان شرقی در این نشست یكروزه با اشاره به اینكه نقشه استفاده مجدد و بازچرخانی پساب در كشور در حال تهیه است، گفت: تدوین راهبرد كلان در این زمینه ضروری است.
فریدون آرمانفر با اشاره به اینكه از 42 میلیون متر مكعب از فاضلاب استان آذربایجان شرقی در زمان حاضر 28 میلیون مترمكعب تصفیه می شود، گفت: بخشی از فاضلاب تصفیه نشده توسط كشاورزان استفاده و در واقع وارد محیط می شود.
معاون پژوهشی دانشگاه صنعتی سهند نیز با اشاره به اینكه سال گذشته اولین همایش بازچرخانی در استان برگزار شد، خاطرنشان كرد: موضوع آب كم اهمیت تر از مسائل دفاعی نبوده و بحران آب دارای ابعاد گوناگونی از مدیریت پساب تا توزیع است.
بهزاد پورعباس با بیان اینكه بازچرخانی نیازمند فناوری مناسب است، گفت: برای سال آینده ( 2018) همایش بین المللی تحت این عنوان در تبریز برگزار می شود.
دانشیار دانشگاه صنعتی سهند هم با ارائه گزارش كمیته فناوری این همایش، گفت: بازچرخانی در سال 2012 در نقشه جهانی فناوری آب و فاضلاب به عنوان موضوع ویژه مطرح بود.
رضا یگانی با اشاره به اینكه رژیم صهیونیستی با بازچرخانی 87 درصد فاضلاب خود، رتبه نخست بازچرخانی پساب در دنیا را دارد، گفت: این صنعت به عنوان صنعت مولد محسوب می شود.
وی با تاكید بر لزوم استفاده از فناوری های روز برای بازچرخانی پساب، اظهار كرد: تا زمانی كه تعرفه آب پائین است، مجموعه های صنعتی رغبتی به تصفیه نخواهند داشت.
این استاد دانشگاه با اشاره به اینكه تصفیه هر متر مكعب فاضلاب صنعتی 20 میلیون ریال هزینه دارد، گفت: عدم اعمال سیاست های بازدارنده محیط زیستی و حاكم بودن نگرش سودآوری مالی بدون توجه به مولفه های زیست محیطی از عوامل كم توجهی به این موضوع است.
وی اعمال سیاست های تشویقی و تنبیهی برای استفاده بهینه از منابع طبیعی را ضروری دانست و پیشنهاد كرد: برای واحدهای صنعتی واقع در مسیر خط انتقال آب زرینه رود كه نیازی به آب با كیفیت ندارند، مصارف جدید تعریف شود.
یگانی با اشاره به اینكه مسوولیت تامین 10 درصدی آب دریاچه ارومیه با استان آذربایجان شرقی است، خاطرنشان كرد: مدول دوم تصفیه خانه تبریز به منظور انتقال پساب آن به دریاچه ارومیه در دست اجراست.
رییس گروه تحقیقات شركت آب و فاضلاب روستایی با اشاره به ارائه نشدن طرح جامع آب كشور، گفت: به دلیل تشدید شرایط خشكسالی رقابت در بین بخش های شرب، صنعت و كشاورزی افزایش یافته است.
مجتبی صیادی با اشاره به اینكه بی تدبیری در كنار خشكسالی به وضعیت بحرانی امروزی دامن زده است، افزود: باروری ابرها به دلیل هزینه بری بالا و اثربخشی كم در دنیا مورد توجه نیست.
وی با اشاره به مشكلات و تنش های اجتماعی حاصل از انتقال بین حوضه ای آب حتی در سطح مدیران و نماینده های مردم در خانه ملت، گفت: ادبیات استفاده از آب در كشور ما ضعیف است.
وی با اعلام اینكه در 20 سال گذشته 200 میلیارد متر مكعب اضافه برداشت از سفره های زیر زمینی اتفاق افتاده است، گفت: فرونشست زمین و ریزگردها از تبعات كاهش آب سفره های زیرزمینی است.
صیادی با اشاره به اینكه سازمان ملل هم در سال 2011 آب و محیط زیست را به عنوان یكی از چالش های جهانی مطرح كرد، گفت: سالانه 200 میلیارد متر مكعب فاضلاب خام وارد مجراهای طبیعی می شود.
وی با اشاره به اینكه در كشور ما هم بر اساس برآورد 33 میلیارد متر مكعب پساب تولید می شود، گفت: این در حالی است كه توسط 183 تصفیه خانه موجود تنها 3 میلیارد مترمكعب پساب صفیه می شود.
صیادی با اشاره به اینكه 112 تصفیه خانه فاضلاب در كشور در دست احداث است، گفت: پساب جزوی از چرخه طبیعی است و با توجه به چالش آب، چاره ای جز بازچرخانی پساب نداریم و در كنار مدیریت مصرف آب باید اطلس بازیابی پساب تدوین شود.
دبیر كارگروه آب ستاد توسعه فناوری آب، خشكسالی، فرسایش و محیط زیست معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری هم با اشاره به انتخاب شعار 'پساب، طلای خاكستری' به عنوان شعار روز جهانی آب در سال 2017 میلادی، گفت: سند ملی فناوری‌های راهبردی آب به عنوان یك نقشه راه برای مدیریت بهینه آب كشور تدوین شده است.
علی اصغر اعلم الهدی اظهاركرد: در این سند بر اجرای سه سیاست شامل حكمرانی با مشاركت تمامی ذی نفعان، مدیریت یكپارچه و مدیریت هوشمندانه تاكید شده است.
وی با اشاره به مقرون به صرفه و پایدار بودن پساب، گفت: برای تسهیل در امر تصفیه باید آلودگی آب را در سرمنشاء كنترل كنیم.
اعلم الهدی با بیان اینكه الگوی قدیمی كشورمان در مورد جدا بودن فاضلاب آب مورد استفاده در آشپزخانه با آب مصرفی در بخش های دیگر، مورد توجه كارشناسان اروپایی قرار دارد، گفت: امروز هم برای نتیجه گیری بهتر باید پساب خاكستری را از پساب سیاه جدا كنیم.
به گزارش ایرنا، فاضلاب تولید شده در خانه شامل فاضلاب تولیدی آشپزخانه، حمام و لباس‌شویی (به جز فاضلاب توالت) را آب خاكستری می‌گویند كه تقریباً ۵۰ تا ۸۰ درصد فاضلاب شهری را تشكیل می‌دهد.
آب خاكستری پس از تصفیه می‌تواند بسته به نوع و میزان تصفیه اعمال شده، برای مصارف غیرشرب، آبیاری سطحی و زیرزمینی، لباس‌شویی و سرویس بهداشتی مورد استفاده مجدد قرار گیرد.
بطور كلی سامانه‌های بازچرخانی و استفاده‌ی مجدد از آب خاكستری شامل چند بخش و واحد اصلی است:
• سامانه جمع‌آوری متشكل از شیرها و لوله به منظور انتقال آب خاكستری به بیرون از خانه
• مخزن جمع‌آوری برای نگهداری موقت مقدار زیادی از آب خاكستری
• سامانه‌ها و واحدهای مربوط به فرایندهای مختلف تصفیه همچون آشغال‌گیری، انواع فیلترها و گندزدایی
• پمپ برای انتقال آب خاكستری تصفیه شده از مخزن جمع‌آوری به مقاصد مورد استفاده
بر اساس این گزارش، استفاده مجدد از آب خاكستری و بازچرخانی آن بخصوص در بخش كشاورزی، به عنوان یكی از راهكارهای اصولی مورد اجماع مجامع علمی به منظور مقابله با بحران های كیفی و كمی منابع آب دركشورهای درحال توسعه توصیه و دربسیاری از این كشورها اجرا شده است.
نشست تخصصی چندساعته 'بازچرخانی پساب' در تبریز به عنوان یكی از برنامه های جنبی پنجمین نمایشگاه نوآوری و فناوری ( ربع رشیدی ) برگزار شد.
گزارش از پرویز انصاری**انتشار: عزیزی راد
3071/518