شهركرد- ایرنا- مشاور رئیس سازمان انرژی اتمی ایران گفت: فرایند آب سنگین ایران در منطقه اراك با 20 تن در حال انجام است و تعطیل نشده است.

به گزارش ایرنا، علی اصغر زارعان روز شنبه در جمع دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهركرد در تالار امام خمینی (ره) افزود: در مواردی اقدام به دستكاری عكس و تصاویر می كنند تا اعلام كنند كه فعالیت های این بخش سازمان انرژی تعطیل شده ولی این بخش تعطیل نشده است.
به گفته وی، از دانشجویان و استادان دانشگاه دعوت می شود به صورت برگزاری تور از این بخش دیدن كنند و از نزدیك با فعالیت های آن آشنا شوند.
وی افزود: دشمن تلاش بسیاری كرد تا مخازن نگهداری و حمل را زمانی از خارج وارد می شد دستكاری كند اما در این زمینه موفق نشد.
به گفته وی، در كنار كارخانه آب سنگین، عملیات باز طراحی راكتور IR40 با كمك چینی ها و آمریكایی ها آغاز شده و انجام طراحی مفهومی آن اتمام شده و وارد طراحی تفضیلی شده است و ار سال آینده طراحی دیزاین آن صورت می گیرد.
وی تصریح كرد: در مذاكرات سعی كردند تا آب سنگین راكتور IR40 را به آب سبك تبدیل كنند، چرا كه كاركرد راكتور اراك با آب سنگین تولید 8.5 تن پلوتونیوم در سال بود و می خواستند این اتفاق نیفتد، به همین دلیل ضمن حفظ آب سنگین، راكتور به IR20 تبدیل می شود و سالانه یك و نیم تن پلوتونیوم نیز می توان تولید كرد.
به گفته وی، طرف مقابل بسیار تلاش كرد تا آب سنگین را بگیرد و 5 كشور ابرقدرت تلاش كردند تا این دستاورد را از ایران بگیرند.
دستیار رئیس سازمان انرژی اتمی ایران افزود: ماده اولیه آب سنگین همین آب معمولی است كه در یك فرایند غنی سازی می شود و كمتر كشوری دارای این فناوری است، اما ایران علاوه بر تامین داخلی می تواند آن را صادر كند.
زارعان گفت: در عرصه تولید رادیو داروها نیز سازمان انرژی اتمی موظف است نیاز جامعه را برطرف كند كه این كار را انجام می دهد.
به گفته وی، جمهوری اسلامی ایران در حوزه تولید سانتریفیوژ به خودكفایی رسیده است و دیگر نیازی به واردات این محصول ندارد و در 20 فروردین 97 نیز سانتریفیوژ جامدات و مایعات از هم جدا می شود و ایران دیگر نیازی به واردات این محصول ندارد.
زارعان افزود: دشمن با سرریز صنعت هسته ای در علوم دیگر و صنایع دیگر ایران مخالف است و نگرانی عمده آمریكایی ها از تولید علم و فناوری است.
به گفته وی، آمریكا با انواع خرابكاری ها در سیستم های نرم افزاری و سخت افزاری نتوانست مانع از رشد فناوری صلح آمیز هسته ای ایران شود و باید عنوان كرد این رویكرد تعطیل نشده است.
مشاور و دستیار رئیس سازمان انرژی اتمی افزود: سال گذشته در روز ملی فناوری هسته ای 42 دستاورد ایران ارائه شد كه این سابقه نداشت و در سال 97 نیز این دستاوردها بیشتر می شود.
به گفته وی، برجام نه تنها باعث تعطیلی دستاوردهای هسته ای ایران نشد، بلكه در برخی از زمینه ها باعث شتاب بخشی نیز شد و سرعت را برای كارشناسان بیشتر كرد.
زارعان با بیان اینكه ایران در چارچوب برجام به تعهدات خود در این زمینه عمل كرده است، گفت: در این زمان 9 هزار و 300 ماشین سانتریفیوژ در نطنز و فردو مشغول به كار بود كه 20 هزار ماشین سانتریفیوژ نیز به صورت آماده به كار وجود داشت كه فعال نبود و تنها همین 9 هزار ماشین فعال بود.
به گفته وی، هرگاه نظام جمهوری اسلامی ایران تصمیم بگیرد ماشین های جدید سانتریفیوژ تبدیل به زنجیره بشود، این اتفاق قابل اجراست.
زارعان در پاسخ به سوال دانشجویی كه پرسیده بود آیا در راكتور بتن ریزی صورت گرفته است؟ گفت:
بتن ریزی مربوط به قلب راكتور بود كه 170حفره وجود دارد كه داخل آن بتن ریزی شده است و آنها می خواستند آن را به صورت كلی نابود كنند كه در بازطراحی IR40 با همان كاركرد تبدیل به IR20 می شود و هرگاه نظام اراده كند و طرف های مقابل بدعهدی كنند، ایران توان بازطراحی قلب راكتور را به بهترین شكل دارد.
وی در پاسخ به سوال دیگری كه پرسیده بود آیا آمریكایی ها بر صنعت هسته ای ما نظارت دارند؟ افزود: تنها مرجع راستی آزمایی در این زمینه آژانس جهانی انرژی اتمی است و نظارت های آن مدیریت شده است.
زارعان در پاسخ به این سوال كه آیا كشورها به دنبال تعطیل كردن صنعت هسته ای خود هستند؟ گفت: اینگونه نیست چرا كه برخی از كشورها مانند آمریكا و فرانسه به دنبال افزایش صنعت هسته ای خود هستند و در خود آمریكا بیش از 440 نیروگاه اتمی وجود دارد.
وی افزود: هر هزار مگاوات انرژی اتمی، در حوزه محیط زیست سالانه 11تن از آلایندگی جلوگیری می كند و 50 میلیون بشكه نفت صرفه جویی می كند و نیروگاه هسته ای برای 50 سال خدمت ارائه می دهد.
مشاور رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: طرف مقابل به دنبال تحریك ایران برای نقض برجام است و نباید در زمین دشمن بازی كرد و باید همه با تدابیر مقام معظم رهبری و مسئولان در برابر تهدیدات و بد عهدهای دشمن ایستاد.
زارعان درباره سوال دانشجویی كه درباره نیروگاه بوشهر پرسیده بود، افزود: این نیروگاه از نظر امنیت و ایمنی یكی از بی نظیرترین نیروگاههای جهان است.
به گزارش ایرنا، چهلمین نمایشگاه دستاوردهای صنعت هسته ای روز شنبه در دانشگاه ازاد اسلامی واحد شهركرد گشایش یافت.
این نمایشگاه با همكاری سازمان انرژی اتمی، سازمان بسیج علمی و پژوهشی استان و این دانشگاه در 20 غرفه برپا شده و در این نمایشگاه 400 محصول مرتبط با دستاوردهای انرژی اتمی ایران به نمایش درآمده است.
خبرنگار : محمود رئیسی**انتشاردهنده:جهانبخش صفری
2097/6021