خمين - ايرنا - روستاي بزيجان در 40 كيلومتري شهر محلات از توابع استان مركزي در سال هاي اخير ميزبان ايده كارآفريني و محصولي منحصر به فرد شده كه با توليد و صادرات آن جان دوباره اي به اين روستا داده شده و اين كارآفريني توليد و صادرات بيد قرمز است.

كارآفرين محمد سلطان محمدي با داشتن ايده نو از ظرفيت هاي توليد گل و گياه استفاده كرد و بزيجان را تبديل به پهنه اي از زنجيره توليد،بسته بندي، صادرات و اشتغالزايي بيد قرمز كرد به طوري كه روستاي بزيجان هم اكنون به قطبي مهم در توليد و عرضه محصول بيد قرمز در كشور و جهان تبديل شده و در اين حوزه آوازه جهاني يافته است.
توليدات بيد قرمز در روستاي بزيجان به يمن برنامه ريزي منسجم، معرفي موثر و بازاريابي خوب بيد قرمز درحال حاضر جوابگوي متقاضيان در بازارهاي داخلي و خارجي نيست و با آغاز برداشت و صادرات در 2 هفته تمامي محصول توليدي به فروش رسيده است و اين درحاليست كه خيل تقاضا از كشورهاي مختلف باقيست.
پويايي اقتصادي و ايجاد نشاط در روستا، افزايش درآمدخانوارهاي روستايي و از همه مهمتر ماندگاري جمعيت در روستاي بزيجان از پيامدهاي ايده نو توليد و صادرات بيد قرمز در روستاي بزيجان است كه به جرات مي توان آن را نمونه موفقي از الگوي اقتصاد مقاومتي در حوزه روستايي معرفي كرد.
طيفي از گياهان در بين ذخاير موجود كشور وجود دارد كه ضمن زيبايي، خواص دارويي و درماني و كاربري هاي ناشناخته متعددي دارند و مي طلبد كارآفرينان با نگاهي ظريف به آن ها بتوانند همانند بيد قرمز اين ظرفيت ها را بارور كرده و ضمن اشتغالزايي و توليد ثروت اقتصاد روستايي و منطقه اي را تقويت كنند.
بيد قرمز يا بيد سرخ نيز از گياهاني است كه درختچه آن تا سال 75 در ايران براي بسياري از افراد غريب و ناشناخته بود و تنها كاربرد آن در مصارف تامين هيزم بود.
اين محصول در كشورهاي ديگر به عنوان گياه زينتي با خواص درماني شناخته شده و ارزش ها و بهره هاي متنوعي از آن برده مي شود و براي نخستين بار توسط كارآفريني به نام محمد سلطان محمدي اهل شهرستان محلات در سفرهاي خارجي مورد توجه واقع شد و در سايه همت و اراده به زنجيره اي از توليد و صادرات تبديل شده كه به عنوان زمينه اي موفق در كسب و كار خوش درخشيده است.
وي كه يكي ازبهره برداران گل و گياه محلات است تصميم گرفت از درختچه هاي بي استفاده بيد قرمز محلات، كانوني از درآمدزايي ايجاد كند و براي توسعه و تبديل بيد قرمز به محصول صادراتي كوشيد.
درختچه بيد قرمز محلات در سايه برنامه اي هدفمند به بازار گل آمستردام معرفي شد و در بازار بورس آمستردام نيز اين گياه به نام محلات ثبت شده و براي اين گياه شناسنامه بين المللي به نام شهر گل ايران محلات ايجاد شده است.
با اين اقدام دانش آموخته بخش كشاورزي و كارآفرين موفق محلات، بيد قرمز توليدي در شهر محلات ثبت جهاني شد و تجاري سازي هدفمند آن باعث شد كه هلند به عنوان مهد گل و گياه جهان موجوديت بيد قرمز محلات را به رسميت شناخته و متقاضي واردات اين محصول باشد.
اين كارآفرين در گفت وگو با ايرنا بيان رد: از زماني كه به ارزش درختچه بيد قرمز پي بردم همت خود را در افزايش سطح زير كشت، توليد و صادرات اين محصول گذاشتم تا منبع درآمد آن زمينه ساز اشتغال و رونق اقتصادي براي مردم روستاي بزيجان و كشورم باشد.
سلطان محمدي ادامه داد: تبديل ايده به عمل در زمينه توليد و صادرات بيد قرمز سبب شده كه هم اكنون 150 توليد كننده از اين طريق ارتزاق كنند و با خريد تضميني بيد قرمز توليدي اين محصول با ارزش به كشورهاي ديگر صادر مي شود.
وي اظهاركرد: با خريد محصول برداشت شده بيد قرمز، زمينه اشتغال هشت هزار نفر روز فراهم شده است و اين افراد در رسته هاي مختلف كاري در حوزه كشت، بسته بندي و آماده سازي محصول براي صادرات فعاليت دارند.
كارآفرين برتر محلاتي افزود: بضاعت كنوني در زمينه توليد بيد قرمز در روستاي بزيجان تنها پاسخگوي بخش اندكي از سفارش هاي كشورهاي خارجي است و مي طلبد با توسعه سطح زير كشت اين محصول درآمدزايي و اشتغالزايي بيشتري دنبال شود.
سلطان محمدي ادامه داد: عمليات اجرايي بزرگترين مجتمع مكانيزه بيد قرمز كشور در هفته دولت در سالي كه به نام توليد و اشتغال مزين است با پشتوانه 20 سال دانش، تجربه، اعتماد سازي و حضور مستمر در عرصه بين المللي به ويژه در كشورهاي صنعتي و توسعه يافته از جمله اعضاي اتحاديه اروپا، ژاپن، استراليا و آمريكا در محلات آغاز شد كه گام بلندي در حوزه اقتصاد مقاومتي است.
وي ادامه داد: هدف از راه اندازي اين مجتمع بسط و توسعه اين محصول منحصر به فرد و اعتلاي هر چه بيشتر نام ايران در عرصه تجارت جهاني است تا پروژه صادراتي بيد قرمز كه كليه مراحل آن شامل كاشت، داشت، برداشت، بسته بندي با بهره برداري از اين مجتمع مكانيزه مساحت زير كشت به 200 هكتار و نيروي انساني مورد نياز به پنج هزار نفر روز افزايش مي بايد.
سلطان محمدي گفت: اين طرح كه با سرمايه گذاري 1/5 ميليون يورويي و با مشاركت بخش حصوصي و جذب سرمايه گذاري خارجي براي نخستين بار در كشور در حال ساخت است داراي واحد مكانيزه بسته بندي بيد قرمز و انواع گل شاخه بريده به تعداد 200 هزار شاخه گل در روز مي شود.
وي گفت: اين مجتمع توانمندي بسته بندي مدرن محصولات ديگر توليدكنندگان منطقه را خواهد داشت تا با بسته بندي مناسب و بازاريابي داخلي و خارجي شهرستان محلات را به عنوان يكي از قطب هاي توليد گل كشور از اين حيث بي نياز كند.
سلطان محمدي افزود: با توجه به ضرورت همسويي با نياز و سليقه بازار و نيز رعايت استانداردهاي جهاني، واحد تحقيق و توسعه در اين مجتمع راه اندازي مي شود كه براي نخستين بار در كشور بر روي مواردي از قبيل اصلاح ژنتيك، مقام سازي، اقليم سازي، ايجاد رنگ هاي متنوع در بيد قرمز متمركز مي شود.
كارآفرين برتر استان مركزي گفت: مجتمع مذكور در زميني به مساحت 11 هزار متر مربع و با زربنايي بالغ بر 2 هزار متر مربع در مجموعه دهكده گل شهرستان محلات ساخته و راه اندازي مي شود و زمينه اشتغال مستقيم 40 نفر نيروي انساني متخصص را فراهم مي كند.
وي بيان كرد: اين مجتمع 40 درصد پيشرفت فيزيكي دارد كه تا يك سال ديگر مورد بهره برداري قرار مي گيرد و راه اندازي اين مجتمع در افزايش قيمت محصول و افزايش صادرات و درآمد بسيار تاثير گذار خواهد بود.
سلطان محمدي افزود: در مقياس كوچك كه محصول و نعمت خدادادي بيد قرمز در محلات بهره برداري بهينه مي شود و نياز است كه در خصوص محصولات ديگر و زمينه هاي اشتغالزا و توليد ثروت نيز فعاليت هاي مشابه و هدفمند دنبال شود.
اين كارآفرين برتر بخش كشاورزي افزود: با اين وجود زير ساخت هاي صادراتي براي اين محصول نظير حمل و نقل هوايي كه بتواند بار را به موقع به مقصد برساند وجود ندارد و نياز است در اين خصوص حمايت موثر از كارآفرينان انجام شود.
وي ادامه داد: كندي روند اداري، تحريم ها و محدوديت ها و نواقص سيستم بانكي از ديگر چالش هاي فرا روي توليد و صادرات اين محصول است.
سلطان محمدي افزود: اين گياه از خانوده اكاليپتوس ها است كه نه فقط درختچه اي زيبا و تزئيني بلكه داراي خواص درماني و دارويي و ضد ويروسي است به طوري كه اگر در هر واحد مسكوني چند شاخه از آن دوماه نگه داري شود اعضا خانواده به ويروس سرماخوردگي مبتلا نخواهند شد.
وي گفت: كمتر كسي با خواص دارويي اين گياه آشنايي دارد و براي همين در داخل كشور خريداري ندارد اما كشورهايي نظير هلند، چين، آمريكا و تايوان براي واردات بيد قرمز با كيفيت محلات به رقابت مي پردازند.
مدير جهاد كشاورزي محلات گفت: همزمان با برداشت بيد قرمز در قطب توليد اين محصول در كشور در روستاي بزيجان صادرات نيز با سفارش هاي متعدد كشورهاي هدف صادراتي از ماه هاي پيش آغاز شد.
عبدالله محمودي افزود: سطح باغات درختچه زينتي بيد قرمز در محلات 60 هكتار است و پيش بيني مي شود كه بيش از 700 هزار شاخه از اين محصول برداشت و به 50 كشور هدف صادراتي ارسال شود.
وي ادامه داد: با آغاز برداشت درختچه بيد قرمز، نخستين محموله صادراتي سفارشي اين محصول براي كشورهاي ژاپن، چين و آمريكا در حال آماده سازي است.
وي افزود: سطح باغات بيد قرمز محلات در روستاي بزيجان و حوالي اين روستا است كه نخستين كارگاه بسته بندي بيد قرمز كشور در اين منطقه در مهر ماه امسال راه اندازي شد.
مدير جهاد كشاورزي محلات افزود: بخشي از يك مدرسه نيمه فعال در روستاي بزيجان تبديل به كارگاه آماده سازي و بسته بندي بيد قرمز شده و با صادر كردن اين محصول، محلات تبديل به قطب توليد و صادركننده بيد قرمز كشور شده است.
وي اظهاركرد: هدف از راه انداز ي اين كارگاه صادراتي ايجاد اشتغال افراد بومي و افزايش درآمد خانوارهاي روستايي با به كار گيري بانوان و افراد كم بضاعت است.
مدير جهاد كشاورزي محلات گفت: درختچه بيد قرمز محلات از نوع سيليكس است كه در بسته هاي 80 شاخه اي صادر مي شود.
وي تصريح كرد: محلات در توليد و صادرات بيد قرمز رتبه اول كشور را دارد و برداشت اين محصول در مدت 2 ماه و نيم، سه هزار نفر روز فقط در بخش آماده ساز يبراي صادرات اشتغال ايجاد مي كند.
محمودي بيان كرد: تا سال 1379 بيد قرمز در محلات براي گرمازايي سوزانده مي شد كه سال 81 با تفكيك و دسته بندي مناسب، زمينه صادرات آن به خارج از كشور توسط يك كارآفرين آغاز و در سال 1385 در كتاب گينس به ثبت جهاني رسيد.
مدير جهاد كشاورزي محلات گفت: كيفيت بيد قرمز اين منطقه به دليل شرايط اقليمي مناسب در بازار دنيا بي نظير است و بيد قرمز محلات به عنوان يك برند دردنيا شناخته شده محسوب مي شود.
محمودي با بيان اينكه 100 حانوار در روستاي بزيجان و سه روستاي اطراف به طور دائم به توليد اين نوع درختچه زينتي در محلات مشغول هستند، ادامه داد: توليد اين محصول در هر هكتار براي سه نفر اشتغال مستقيم ايجاد كرده است.
به گفته مدير جهاد كشاورزي محلات، توسعه سطح زير كشت بيد قرمز در دستور كار قرار دارد و در سه سال آينده سطح زير كشت اين محصول به بيش از 300 هكتار افزايش مي يابد تا شايد جوابگوي بازار باشد.
بخشدار مركزي محلات گفت: بزيجان يكي از روستاهاي پويا با پتانسيل كشت گلخانه اي و بيد قرمز است كه داراي 430 نفر جمعيت است كه جمعيت اين روستا در پنج سال تغييري نكرده است.
وحيد براتي زاده افزود: بر عكس روستاهاي ديگر كه با كاهش جمعيت مواجه هستند جمعيت اين روستا به دليل تبديل شدن به قطب توليد محصول بيد قرمز صادراتي تغيير محسوسي نداشته است.
وي بيان كرد: با پي بردن به ظرفيت اين روستا توسط يكي از اهالي روستا در توليد بيد قرمز و كارآفريني اين خطه از رونق اقتصادي، افزايش درآمد، نشاط و پويايي برخوردار شده است.
وي اظهاركرد: تركيب جمعيت اين روستا 230 زن و 186 مرد است كه نيروي زن 60 نفر بيشتر از مردان اين روستا است و قالب اين زنان نيروي كار در سن 30 تا 40 سال هستند.
بخشدار مركزي محلات گفت: با راه اندازي كارگاه بسته بندي قرمز در اين روستا زنان نيز مشغول به كار شدند كه علاوه بر اين كه مردان اين روستا در كاشت اين محصول درآمد دارند زنان نيز هويت اقتصادي تثبيت شده خود را يافته اند و در افزايش درآمد خانوار نقش آفريني مي كنند.
براتي زاده گفت: سال هاي گذشته به دليل نبود كارگاه بسته بندي بيد قرمز جهت صادرات، كار آماده سازي و بسته بندي در شهر انجام مي شد كه بخشي از درآمد نصيب شهر نشينان مي شد اما اكنون 45 زن روستايي در كارگاه بسته بندي بيد قرمز كه توسط كارآفرين راه اندازي شده مشغول به كار هستند.
بخشدار مركزي محلات گفت: با توسعه سطح زير كشت بيد قرمز در بزيجان پيش بيني مي شود اين روستا نه تنها از ثبات جمعيت برخوردار شود بلكه به عنوان يكي از قطب هاي جمعيت پذير مطرح شود.
خواص برگ، پوست درخت بيد در طب سنتي و تحقيقات علمي معاصر شناخته شده است اما از درختچه بيد سرخ يا قرمزكمتر سخن گفته شده است.
براساس تحقيقات اوليه كه بر روي اين درختچه انجام شده خواص ضد ويروسي آن محرز است.
شهرستان محلات بزرگترين شهرستان كشور از لحاظ سطح زير كشت و توليد گل و گياه زينتي است.
18 درصد از اراضي زير كشت گل و 12 درصد از توليد گل شاخه بريده ،80 درصد توليد گل هاي فصلي نشائي، 21 درصد از توليد درخت و درختچه هاي زينتي و 14 درصد از گياهان آپارتماني كشور در محلات توليد مي شود.
توليد 350 گونه مختلف گياهان زينتي، آپارتماني و فضاي سبز، محلات را به يكي از قطب هاي پرورش و تجارت گل و گياه تبديل كرده است.
افزون بر سه هزار نفر به صورت رسمي در 700 واحد توليد و پرورش گل و گياهان زينتي در شهرستان محلات مشغول به كارهستند.
7277/ 6013/خبرنگار: افسانه آروند***انتشاردهنده:مژگان حيدري