تبريز- ايرنا- گسترش روابط اقتصادي، تجاري و علمي با جمهوري ارمنستان، توسعه صادرات غيرنفتي و ورود به بازارهاي جهاني در برنامه كاري مديران دولتي و بخش خصوصي آذربايجان شرقي قرار دارد و در اين ميان ايروان مي تواند به مانند پل تجاري ارتباط تجار استان با بازار اوراسيا عمل كند.

به گزارش ايرنا، بررسي راهكارهاي توسعه همكاري هاي دوجانبه با جمهوري ارمنستان در شمال آذربايجان شرقي، محور اصلي نشست امروز يكشنبه كارگروه توسعه صادرات غيرنفتي استان با حضور سفير كشورمان در ايروان و مديران دستگاه هاي دولتي و بخش خصوصي آذربايجان شرقي بود.
در اين نشست يكروزه تاكيد شد كه استفاده از ظرفيت هاي اقتصادي و تجاري آذربايجان شرقي به عنوان استان مرزي مي تواند گامي در راستاي تحقق سياست هاي دولت تدبير و اميد در راستاي تقويت ارتباط با همسايگان باشد.
حضور 400 دانشجوي ايراني در دانشگاه هاي ارمنستان، سابقه مديريت بازار ارمنستان توسط تجار مرند و زنوز در دوره شوروي سابق، فاصله يك كيلومتري مناطق آزاد ارس در ايران و مغري در ارمنستان و برخورداري از مرز مشترك آبي،
برخي از زمينه هاي توسعه همكاري ميان آذربايجان شرقي با ارمنستان در چارچوب توسعه مناسبات دوجانبه ميان تهران و ايروان است.
همچنين نبايد فراموش كرد كه آذربايجان شرقي به عنوان يكي از استان هاي شمال غرب كشورمان تنها مرز مشترك ايران با ارمنستان به طول 35 كيلومتر را دارد و اين مزيت نسبي از منظر جغرافيايي سياسي و ارتباطات بين المللي بسيار حائز اهميت است.

** گسترش مناسبات اقتصادي با ارمنستان
سفير كشورمان در ارمنستان در اين نشست گفت: يكي از مهمترين اولويت هاي دولت دوازدهم ارتباط نزديك با همسايگان و گسترش مناسبات اقتصادي و تجاري است.
سيد كاظم سجادي با بيان اينكه ارمنستان عضو اتحاديه‌ اوراسيا است، گفت: مي توان با گسترش روابط تجاري از پتانسيل اين كشور براي ورود به بازار اوراسيا و كشورهاي اروپايي بهره مند شد.
وي ادامه داد: توليد كنندگان ايراني و ارمنستاني مي توانند با ايجاد كارخانجات مشترك، كالاهاي صنعتي و تجاري توليد و به بازارهاي جهاني صادر كنند.
سجادي با تاكيد بر لزوم گسترش روابط بين اتاق هاي بازگاني بين دو كشور گفت: فرصت انتقال محصولات ايراني به سمت ارمنستان و در صورت نياز ظرفيت پذيرش كالاي توليدي اين كشور در ايران را سهل الوصول تر كنيم.
وي اظهار كرد: از طريق افزايش همكاري هاي علمي و دانشگاهي مي توان حوزه صنعت را رصد كرده و كالاي خود را مورد توجه برند خارجي قرار داده و استانداردهاي لازم را در كالاهاي ايراني مورد توجه قرار دهيم.
سفير ايران در ارمنستان ادامه داد: حدود 400 دانشجوي ايراني در كشور ارمنستان مشغول به تحصيل هستند كه به نوبه خود ظرفيت خوبي براي توسعه همكاري هاي علمي ميان دو كشور همسايه است.

** برقراري روابط علمي عامل پايداري روابط سياسي و اقتصادي كشوهاست
رئيس دانشگاه تبريز نيز در اين نشست گفت: همكاري هاي علمي پايدارترين و مستحكم ترين بستر براي ايجاد همكاري هاي بين كشورها مي تواند باشد.
محمدرضا پورمحمدي افزود: برقراري روابط علمي بين ايران و ارمنستان، پايداري روابط سياسي و اقتصادي في مابين آنها را به دنبال دارد.
وي با اشاره به اينكه در دانشگاه هاي ارمنستان در حوزه هاي علوم پايه توانايي خوبي وجود دارد، ادامه داد: در اين حوزه مي توان با دانشگاه هاي ارمنستان همكاري كرد.
پورمحمدي اظهار كرد: در دانشگاه تبريز به عنوان دومين دانشگاه كشور 650 رشته و مقطع تحصيلي داير است و در حوزه هاي پژوهشي و فناوري پتانسيل هاي بسيار خوبي را دارا هستيم.
وي با بيان اينكه بين المللي كردن دانشگاه تبريز در اولويت كاري ما قرار دارد، گفت: هر هفته يك هيات خارجي از اين دانشگاه بازديد مي كنند و حدود 100 دانشجوي خارجي در اين دانشگاه تحصيل مي كنند.
رئيس دانشگاه تبريز افزود: بزرگترين دغدغه دانشجويان ايراني كه در ارمنستان تحصيل مي كنند اين است كه پس از فارغ التحصيلي مدرك آنها در ايران مورد تاييد نيست.
وي ادامه داد: اگر دوره هاي مشترك بين دانشگاه هاي ارمنستان و ايران برگزار شود، مشكل اين دانشجويان رفع خواهد شد و دانشگاه تبريز آماده همكاري جهت برگزاري دوره هاي مشترك مي باشد.

**ايجاد شركت هاي توسعه سرمايه گذاري در ارمنستان
مديركل امور اقتصادي و دارايي آذربايجان شرقي نيز در اين نشست با اشاره به اينكه ارمنستان يكي از صنعتي ترين كشورهاي شوروي بوده و هنوز زيرساخت هاي صنعتي در آن كشور وجود دارد، گفت: ايجاد شركت هاي توسعه سرمايه گذاري در ارمنستان از جمله اقداماتي است كه بايد انجام شود.
رضا حسيني افزود: با توجه به اينكه ارمنستان جايگاه قابل قبولي در بازارهاي اروپا دارد، اين كشور مي تواند واسطه خوبي براي تجار و توليدات ايراني بدون محدوديت ها و موانع گمركي در كشورهاي اروپايي باشد.
وي ادامه داد: ارتباط ترانزيتي از طريق ريلي با ارمنستان يكي از موضوعاتي است كه بايد مورد توجه جدي قرار گيرد.
حسيني اظهار كرد: ايجاد صنايع پايين دستي پالايشگاه و پتروشيمي در ارمنستان، نقل و انتقال ارزي از طريق بانك هاي اين كشور و گسترش فعاليت هاي بيمه اي از جمله اقداماتي است كه بايد در توسعه ارتباطات با ارمنستان مورد توجه قرار گيرد.
وي با بيان اينكه بحث انتقال آب بايد يكي از موضوعات جدي ما باشد، گفت: تراز آبي ارمنستان بسيار بالاست و در اين خصوص داريم زمان را از دست مي دهيم كه اگر توجه نكنيم در آينده نزديك تركيه به راحتي يك ميليارد متر مكعب آب را مديريت خواهد كرد.

** ايجاد موزه ارامنه در تبريز
مديركل ميراث فرهنگي و گردشگري آذربايجان شرقي نيز در اين جلسه اظهار كرد: ارمنستان عقبه فرهنگي ايران است و طبق تاريخ در قرارداد گلستان از ايران جدا شده است.
مرتضي آبدار افزود: در سال گذشته نشست جداگانه اي با بخش خصوصي ارمنستان در حوزه گردشگري و همچنين با انجمن دوستي ايران و ارمنستان جهت گسترش روابط داشته ايم.
وي ادامه داد: با هماهنگي هاي انجام شده با معاونت سياسي و امنيتي استاندار آذربايجان شرقي و ارتباط با خليفه گري ارامنه در تبريز موزه ارامنه در حال ايجاد است كه تا پايان سال جاري به اتمام مي رسد.
آبدار از امادگي كامل استان براي ايجاد مراودات فرهنگي و گردشگري با كشور ارمنستان تاكيد كرد.

**بازار ارمنستان در قديم توسط آذربايجاني ها اداره مي شد
قايم مقام سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربايجان شرقي نيز در اين جلسه گفت: آذربايجان شرقي قبل از فروپاشي شوروي سابق روابط تجاري بسيار خوبي با ارمنستان داشت و بازار اين كشور توسط زنوزي ها و مرندي هاي آذربايجان قبضه شده بود.
غلامعلي راستي افزود: علاقمندي به ايران در بين مردم ارمنستان بسيار زياد است اما متاسفانه سفر مردم اين كشور به ايران كم است و بايد تدابير لازم در اين خصوص جهت جذب مسافر و گردشگر به كشور انجام گيرد.

** گسترش تبادلات تجاري با ارمنستان از 3 منظر براي آذربايجان شرقي مهم است
دبير ميز ارمنستان در آذربايجان شرقي نيز در اين جلسه گفت: با توجه به اينكه ارمنستان از سال 2015 ميلادي عضو اتحاديه اوراسيا و بين 5 كشور عضو اين اتحاديه معافيت هاي مالياتي و گمركي ايجاد شده است، توسعه مناسبات تجاري با آن براي ما مهم مي باشد.
عليرضا نظيف با بيان اينكه عضويت ارمنستان در اين اتحاديه فرصت طلايي براي آذربايجان شرقي است، ادامه داد: با توجه به اينكه آذربايجان شرقي تنها نقطه مرزي ايران با ارمنستان مي باشد مي توان از اين فرصت استثنايي استفاده كرد.
وي افزود : مقامات ارمنستاني تاكيد دارند كه تجار ايراني كالاهاي خود را به صورت نيمه ساخته وارد كشور ارمنستان كنند و پس از تكميل در اين كشور به راحتي به بازارهاي اوراسيا به خصوص كشور روسيه كه يكي از اين 5 كشور است، صادر كنند.
رئيس نمايندگي شمالغرب انجمن دوستي ايران و ارمنستان اظهار كرد: منطقه آزاد مغري در نزديكي مرز ارمنستان كه به تازگي تشكيل شده از ديگر موضوعاتي است كه بايد مورد توجه قرار گيرد، اين منطقه آزاد با منطقه آزاد ارس در حدود يك كيلومتر فاصله دارد و فرصت بسيار خوبي براي افزايش ارتباطات تجاري و اقتصادي است.
وي با اشاره به اهميت كريدور شمال به جنوب كه مسير ترانزيتي خليج فارس به درياي سياه در روسيه است، اظهار كرد: يكي از امسيرهايي كه در اين كريدور مي توان طي كرد مسير ارمنستان است كه دولتمردان اين كشور بر اين موضوع تاكيد دارند.
آذربايجان شرقي با بيش از 3.9 ميليون نفر جمعيت در شمال غرب كشورمان قرار دارد و در محل گمرك نوردوز با جمهوري ارمنستان از طريق رودخانه مرزي ارس ارتباط گمركي دارد.
خبرنگار: مينا بازگشا**انتشار: عزيزي راد
6120/518