كرج- ایرنا- مدیركل حفاظت محیط زیست استان البرز با بیان اینكه بازچرخانی پساب (فاضلاب تصفیه شده) به مثابه اقتصاد مقاومتی است، گفت: بازیافت آب از فاضلاب از راهكارهای اصولی برای رفع مشكل كم آبی است.

فردین حكیمی روز دوشنبه در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا با اشاره به رشد جمعیت و گسترش شهرنشینی افزود: علیرغم تغییر اقلیم و بروز خشكسالی در مناطق مختلف، افزایش جمعیت موجب افزایش تقاضا برای مصرف آب شده كه محدودیت منابع آبی موجب ایجاد دغدغه در كشور شده است.
وی خاطرنشان كرد: بازیافت آب از فاضلاب (استفاده مجدد از پساب) به عنوان یكی از راهكارهای رایج و منطقی برای رفع مشكل كم آبی است.
حكیمی گفت : با توجه به محدودیت منابع آب ناچار در آینده نه چندان دور می بایست آب مورد مصرف در صنعت و سایر بخش ها از منابع مصرف شهری تفكیك شود و بازچرخانی پساب جهت مصرف در صنعت و به ویژه در تامین آب مورد مصرف فضای سبز دارای اهمیت ویژه خواهد بود.
وی افزود: استاندارد سازی پساب و بازچرخانی آن علاوه بر كنترل آلودگی های زیست محیطی، به كاهش مصرف میزان آب كمك كرده ضمن اینكه از نظر اقتصادی نیز مقرون به صرفه خواهد بود.

***لزوم راه اندازی و استانداردسازی تصفیه خانه شهرك های صنعتی
مدیركل حفاظت محیط زیست استان البرز در ادامه به وجود شهرك ها و نواحی صنعتی در استان اشاره كرد و بیان داشت: از شهرك های صنعتی فعال در استان فقط شهرك های صنعتی بهارستان، اشتهارد و نظرآباد دارای تصفیه خانه هستند كه شهرك های صنعتی اشتهارد و نظرآباد هنوز استانداردهای لازم برای تصفیه مناسب فاضلاب را ندارند ولی اقدامات برای اصلاح سیستم در حال اجرا است.
وی با اشاره به استقرار تعدادی شهرك و ناحیه صنعتی دولتی و غیردولتی در استان، افزود: از این تعداد شهرك و ناحیه صنعتی فقط این سه شهرك صنعتی دارای تصفیه خانه هستند و تصفیه خانه شهرك صنعتی هشتگرد، ناحیه صنعتی كوثر، منطقه ویژه اقتصادی پیام، شهرك دارویی بركت در مرحله راه اندازی هستند.
حكیمی با بیان اینكه شهرك های صنعتی اشتهارد، بهارستان و نظرآباد دارای سیستم تصفیه خانه هستند، ادامه داد: همچنین شهرك صنعتی سپهر نظرآباد تصفیه خانه ندارد كه در حال پیگیری بوده و اخطاریه های لازم را به مسئولان آن داده ایم.
وی با بیان اینكه ناحیه صنعتی كوثر نیز مرحله ساخت تصفیه خانه اش به اتمام رسیده و در حال راه اندازی و اخذ انشعاب است، گفت: ناحیه صنعتی سیمین دشت نیز علیرغم تعهداتی كه داشتند هنوز به تعهدات خودشان عمل نكرده اند و در كارگروه تسریع از استاندار خواستیم در این بحث ورود كنند تا به تعهداتشان عمل كنند.

***شهر صنعتی بهارستان پاك است
مدیركل حفاظت محیط زیست استان البرز افزود: شهرك صنعتی بهارستان تصفیه خانه دارد و تقریبا جزو شهرك های پاك و غیرآلاینده بوده و الزامات محیط زیست را معمولا رعایت می كند.
وی ادامه داد: ناحیه صنعتی سردرآباد نیز كه قرار بود به شهرك صنعتی تبدیل شود كه هنوز نشده ولی آنجا هم زیرساخت های محیط زیستی فراهم نیست و هنوز این ناحیه صنعتی تصفیه خانه مركزی ندارد.
حكیمی با بیان اینكه شهرك صنعتی اشتهارد 2 هم قرار است راه اندازی شود، گفت: هنوز در مرحله واگذاری اراضی هست كه آنجا یكی از تاكیدات ما همان بحث ایجاد زیرساخت های زیست محیطی مثل تصفیه خانه فاضلاب و برنامه مدیریت پسماند است.
وی تصریح كرد: شهرك صنعتی نجم آباد نیز در مرحله واگذاری است كه این شهرك ها قبل از اینكه راه اندازی بشوند و شروع به كار كنند باید الزامات زیست محیطی را رعایت كنند كه اگر نكنند ما موضوع را پیگیری خواهیم كرد زیرا وضعیت استان به لحاظ زیست محیطی وضعیتی نیست كه ما آزمون و خطا داشته باشیم و تا همین جا باید به این هدف و موضوع مهم رسیده باشیم كه در كنار تولید باید زیرساخت محیط زیستی هم وجود داشته باشد.
حكیمی از جمله اهداف این نظارت ها و پیگیری ها را مدیریت نحوه ی مصرف آب و توسعه فعالیت های صنعتی بدون نیاز به آب بالا دانست كه ضمن فاضلاب زا نبودن غیرآلاینده نیز باشند زیرا ما ضمن اینكه باید اشتغال ایجاد كنیم باید به فكر سلامت مردم هم باشیم.
وی تاكید كرد كه ما به فكر اشتغالی نباشیم كه فردا آن فعالیتی كه قرار است آنجا انجام شود یك صنعت آلاینده باشد كه اگر می خواهند 10 اشتغال ایجاد كنند، سلامت هزاران نفر را تهدید كند پس تاكید می كنیم باید اشتغال ما به سمت و سویی پیش برویم كه همگام و همسو با محیط زیست باشد و فعالیت هایی باشد كه غیرآلاینده باشد.
حكیمی اضافه كرد: جدای از واحدهایی كه در داخل شهرك های صنعتی هستند حدود 200 واحد صنعتی در خارج از شهرك ها فعال هستند كه تماما دارای سیستم تصفیه فاضلاب هستند.
وی گفت: خیلی از واحدها هستند كه فاضلاب زا نیستند یا فقط فاضلاب انسانی دارند كه مجهز به سپتیك هستند ولی واحدهای شاخص ما كه در خارج از شهرك های صنعتی هستند تقریبا واحدی وجود ندارد كه فاضلاب داشته باشد و تصفیه خانه نداشته باشد.
مدیركل حفاظت محیط زیست استان البرز افزود: در شناسایی واحدهای صنعتی آلاینده دائما موضوع را پایش می كنیم و به جز پایشی كه توسط كارشناسان محیط زیست انجام می شود و نمونه برداری در بحث هوا و فاضلاب صورت می گیرد آزمایشگاه معتمد هم كار نمونه برداری انجام می دهند.
وی بیان داشت: در بخش فاضلاب و هوا تمام واحدهای صنعتی این الزام قانونی را دارند كه در طول سال 4 بار نتایج پایش آلودگی را به صورت خوداظهاری به ما اعلام كنند و ما واحدهایی كه آن استانداردها را رعایت می كنند با آن ها كاری نداریم ولی واحدهایی كه نتایج نمونه برداری ما و آزمایشگاه معتمد نشان دهد كه آلاینده هستند پس از صدور اخطاریه پس از صدور اخطاریه و عدم تمكین به آن در جهت رفع آلایندگی، در لیست صنایع آلاینده و مشمول پرداخت عوارض آلایندگی قرار می گیرند.
وی ادامه داد: زیرا اگر زیرساخت محیط زیستی را انجام دهند هزینه ای است كه یكبار انجام می دهند ولی اگر بخواهند آلاینده باقی بمانند باید در فصول و سال های بعد عوارض آلایندگی را پرداخت كنند و در ابتدای كار هم هستند زیرا هزینه ای برای سیستم های كنترلی نكرده اند.
6156 / 6155خبرنگار: نوشین طهماسبی**انتشاردهنده: محمد عزیزپور