تهران - ایرنا - پایگاه خبری میدل ایست مانیتور آمریكا روز دوشنبه در تحلیلی اعلام كرد كه نزدیكی دولت ریاض با رژیم صهیونیستی، هزینه سنگینی برای پادشاهی عربستان در پی خواهد داشت.

به گزارش ایرنا، در این تحلیل به قلم 'حسن البراری' آمده است: مدتی است كه دولت ریاض به این نتیجه رسیده است كه تنها راه به قدرت رساندن محمد بن سلمان شاهزاده عربستان قبل از تكیه زدن به تاج و تخت در این كشور، نزدیكی با رژیم صهیونیستی است.
غافل از اینكه بسیاری از كشورهای عربی هنوز هیچ اعتمادی به اظهارات بنیامین نتانیاهو نخست وزیر این رژیم برای ایجاد تفاهم متقابل میان اعراب و اسرائیل ندارند.
پس چنانچه دولت عربستان نتواند از این قضاوت عامه اعراب نسبت به صهیونیست ها درس عبرت بگیرد، بی تردید بسیاری از امتیازات قبلی را نیز در جهان عرب از دست خواهد داد.
این درحالی است كه بسیاری از ناظران بین المللی معتقدند بازنده اصلی نبرد میان ریاض و تهران در یمن، سوریه، عراق، تا به امروز دولت عربستان بوده است.
به اعتقاد آنها سعودی ها به این راحتی نمی توانند از بن بستی كه در یمن گرفتار شدند، خارج شوند جز اینكه بخواهند با مصالحه با ایرانیان، هزینه زیادی را نیز به ایرانیان بپردازند.
در این صورت، سعودی ها از این پس براحتی هم نمی توانند ادعا كنند كه پیروز عملیات طوفان صحرا در یمن بوده اند.
با این وجود، امروزه برخی از نخبگان سیاسی در ریاض تنها راه برون رفت كشورشان از این بحران را نزدیكی ریاض با تل آویو می دانند، در حالی كه صهیونیست ها نیز مطمئن هستند چنانچه نتوانند با كمك دیگران (مثل سعودی ها) حزب الله لبنان را كاملا از بین ببرند، براحتی نخواهند توانست ضربه ای كاری بر ایران وارد كنند.
به همین دلیل، سعودی ها با درك این تمایل تاریخی صهیونیست ها برای ضربه زدن به ایران، بسیار مشتاق شدند هر مانعی را برای ترغیب سعد حریری نخست وزیر لبنان به استعفا برطرف كنند تا از این طریق با كمك تل آویو ضربه مورد نظر خود را هم به حزب الله لبنان و هم به ایران وارد كنند.
به همین دلیل هم هست كه امروزه جارد كوشنر داماد دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریكا نقش تاریخی خود را به عنوان پدرخوانده تقریب سعودی ها و صهیونیست ها به بهترین نحو بازی كرده و می كند.
وی به تازگی در سفر اعلام نشده ای كه به ریاض داشت، در دیدار با ملك سلمان پادشاه عربستان، به او پیشنهاد داد تا روابط ریاض با تل آویو را بطور رسمی برقرار و آنرا گسترش دهد.
ناگفته نماند برآورد صهیونیست ها از این معادله با آنچه آمریكایی ها و به ویژه كوشنر در سر دارد چندان فاصله ای هم ندارد، چرا كه این برآورد مبتنی بر فرضیه ای است كه هرچه روابط ریاض و تهران تیره تر باشد، همگرایی سعودی ها با صهیونیست ها بیشتر خواهد بود، در نتیجه تل آویو می تواند از این اختلاف بیشترین بهره برداری را برای نیل به اهداف منطقه ای خود ببرد.
زیرا رژیم صهیونیستی نیز به خوبی می داند با نزدیكی به عربستان سعودی به عنوان نماد قدرت در جهان اسلام به مشروعیتی در جهان عرب و اسلام دست می یابد كه به واسطه آن براحتی خواهد توانست فلسطینیان را نیز در چنگ قدرت استعماری خود حفظ كند.
در هر حال هنوز كسی نمی داند كه ملك سلمان برای تحقق آرزوهای واشنگتن و تل آویو باید چه مبلغی را پرداخت كند، چرا كه ترامپ رئیس جمهوری آمریكا به تازگی برای حمایت از به قدرت رسیدن محمد بن سلمان، این شاهزاده جوان در عربستان شرط گذاشته است كه سعودی ها سهام شركت نفت آرامكو را در بازار بورس نیویورك به فروش بگذارند.
این درحالی است كه به نظر می رسد ریاض با هزینه هایی كه تاكنون به آمریكا پرداخته است، كفایت یك پیروزی شیرین بر ایران را نخواهد كرد، و در عین حال هنوز مشخص هم نیست كه چرا سعودی ها برای شكست دادن ایران، سعی كردند دولت قطر را در محاصره اقتصادی قرار دهند.
بنابراین هنوز نمی توان بطور قطعی پیش بینی كرد كه دولت عربستان می خواهد چه هزینه سنگینی را برای شكست دادن ایران تقبل كند، زیرا شواهد حاكی است دولت آمریكا به سهم خود می كوشد این هزینه را برای سعودی ها سنگین تر نیز بكند و در عین حال ریاض را نیز به تل آویو نزدیكتر سازد.
تصمیمی كه بی تردید برای سعودی ها بسیار هزینه بر خواهد بود، چرا كه آنها (سعودی ها) تصمیم گرفتند در جنگ قدرت داخلی، برای به قدرت رساندن شاهزاده جوان هم هزینه مالی پرداخت كنند و هم با نزدیكی با اسرئیلی ها هزینه سیاسی زیادی را در جهان اسلام و جهان عرب به جان بخرند.
بنابراین باید گفت كه دولت ریاض با پرداخت باج مالی و سیاسی به تل آویو می كوشد به گونه ای به حزب الله لبنان حمله كند كه در عین حال یك ضربه كاری به پیكر تهران نیز محسوب شود.
البته نباید فراموش كرد كه رژیم صهیونیستی معمولا صرفا به نفع خود با هر دشمنی فرضی اعم از حزب الله لبنان یا هر طرف ثالث دیگر می جنگد.
لذا بد نیست بدانیم كه تل آویو در این حالت نه تنها با دریافت هزینه های مالی از سوی ریاض با حزب الله به نفع خود می جنگد، بلكه به نوعی از آبرو و اعتبار سعودی ها در جهان اسلام نیز به نفع خود خرج كرده و می كند.
این یعنی یك اقدام متهورانه ریاض برای حركت به ورطه ای از نابودی كه بی تردید این امر جز با نسخه مشاوران هدفمند برای شكست دولت و ملت عربستان میسر نخواهد بود.
بنابراین تقریب ریاض با تل آویو صورت حسابی را به دست سعودی ها خواهد داد كه پرداخت آن نه تنها چندان آسان نخواهد بود بلكه عواقب ویران كننده ای برای سعودی ها در پی خواهد داشت.
شبد**خاورم 1378** 1379
مترجم علی نصیری** انتشار دهنده: هادی افتخاری