انرژي خورشيدي كه منبع اصلي تمامي انرژيهاي موجود در زمين است و مي تواند بصورت مستقيم و غيرمستقيم به اشكال ديگر انرژي تبديل شود.
يكي از شاخصترين انواع انرژي هايي كه با انرژي خورشيدي توليد مي شود الكتريسيته يا همان برق است، انرژي كه قابليت تبديل به انواع ديگر انرژي ها را دارد و مي توان گفت بيشترين كاركرد را در جوامع بشري دارد.
كشور چهار فصل ايران با موقعيت جغرافيايي منحصر به فرد، زمينه توليد انواع انرژي هاي تجديد پذير از جمله بادي، آبي، خورشيدي دارد مي تواند انرژي هاي مورد نياز را به پاك ترين ( مناسب محيط زيست محيط) روش ها توليد كرد.
در استان اصفهان با توجه به كاهش نزولات آسماني، تغييرات اقليمي و بحران خشكسالي، دو روش انرژي خورشيدي و بادي به عنوان بهترين گزينه هاي براي توليد انرژي ارزيابي شده و وجود 300 روز آفتابي با زاويه مناسب تابش خورشيد، اين نوع انرژي را مناسب ترين و اقتصادي ترين روش براي توليد برق و ديگر انواع انرژي مورد تاكيد قرار مي دهد.
سالهاست كه رويكرد جهاني با توجه به انتشار بيش از حد گازهاي گلخانه اي، گرم شدن زمين، تغييرات اقليمي مضر، پيدايش بيماري هاي لاعلاج يا صعب العلاج، به استفاده از انرژي هاي تجديدپذير، نو، پاك و زيست محيطي بوده است.
به گزارش بي بي سي از ' وضعيت جهاني تجديدپذيرها ' در سال 2015، سرمايه گذاري در انرژي هاي نوين بيش از دو برابر سرمايه گذاري در نيروگاه هاي جديد زغالي و گازي بوده است كه اين موضوع نشان از رويكرد جهاني به انرژي هاي پاك دارد.
كشور ما و استان اصفهان اما به رغم ظرفيت هاي فراوان براي استفاده از انرژي هاي تجديدپذير، از اين قافله عقب مانده و آنطور كه شايد و بايد از اين موهبت هاي الهي بهره نبرده است به همين دليل هم اكنون با مشكلات متعدد زيست محيطي روبرواست.
براساس آمارهاي وزارت نيرو، ظرفيت كنوني نصب شده نيروگاهي كشور در بخش انرژي هاي تجديدپذير فقط يك درصد سبد انرژي كشور است و پيش بيني مي شود در افق 1400 ظرفيت توليد انرژي نيروگاه هاي تجديدپذير به پنج هزار مگاوات برسد.
ظرفيت كنوني نيروگاهي كشور در مجموع، افزون بر 75 هزار مگاوات است كه از اين نظر، ايران در رتبه نخست منطقه و چهاردهم جهان قرار دارد اما دربخش انرژي هاي نو .
در منابع ديگر كل ظرفيت منصوب به نيروگاههاي تجديدپذير كشور 243 مگاوات عنوان شده است كه حدود 158 مگاوات آن نيروگاههاي بادي و بقيه نيروگاههاي خورشيدي، برق آبي كوچك و زيست توده تشكيل مي دهند.
در لايحه برنامه پنج ساله ششم توسعه كشور، ساخت 26 هزار مگاوات نيروگاه جديد برنامه ريزي شده است كه 16هزار مگاوات آن با تبديل نيروگاه هاي گازي موجود به سيكل تركيبي، سه هزار مگاوات آن با ساخت نيروگاه هاي توليد پراكنده، DG(نيروگاه توليد پراكنده) و CHP (توليد همزمان برق و حرارت) و پنج هزار مگاوات ديگر آن با ساخت نيروگاه هاي تجديدپذيربادي و فوتوولتائيك (خورشيدي) تامين خواهد شد.
به موازات اين برنامه در سال هاي اخير در استان اصفهان گام هايي برداشته شده كه ادامه آن با سرعت و جديت بيشتر مي تواند ما را در رسيدن به اهداف برنامه مذكور و استفاده از انرژي ها و بهره بردن از ظرفيت هاي طبيعي و خدادادي ياري كند.
ارديبهشت ماه امسال بزرگترين نيروگاه خورشيدي كشور با ظرفيت توليد 10 مگاوات برق با حضور وزير نيرو در بخش جرقويه سفلي (واقع در 65 كيلومتري جنوب شرق اصفهان) به بهره برداري رسيد.
اين نيروگاه خورشيدي با سرمايه گذاري شركت برق و انرژي غدير و با مشاركت شركت يوناني متكا (Metka ) با هزينه اي بيش از 55 ميليارد تومان در مدت هفت ماه احداث و به بهره برداري رسيد.
نيروگاه 100 كيلو وات خورشيدي با هدف گسترش استفاده از انرژي هاي تجديد پذير در ساختمان فنآفريني شهرك علمي تحقيقاتي اصفهان با توانايي توليد سالانه 210 هزار كيلووات ساعت برق به بهره برداري رسيد.
همچنين طبق توافقاتي كه مردادماه گذشته صورت گرفت، قرار است، بخش خصوصي با همكاري يك شركت آلماني 2 نيروگاه خورشيدي در منطقه كويري خوروبيابانك در استان اصفهان احداث كند.
خوروبيابانك با برخورداري از بيشترين ظرفيت جذب تابش انرژي خورشيدي به عنوان يكي از مستعدترين شهرستان هاي استان اصفهان در ساخت نيروگاههاي خورشيدي مطرح شده است.
در جديدترين و مهمترين اتفاق قرارداد ساخت بزرگترين نيروگاه خورشيدي ايران با ظرفيت توليد 600 مگاوات برق، 29 شهريور ماه امسال با حضور حميد بعيدي نژاد سفير جمهوري اسلامي ايران و «الكس چي شولم» وزير تجارت، انرژي و راهبرد صنعتي انگليس در لندن منعقد شد.
شركت كوركاس انگليس، مجري اين طرح مي گويد، اين قرارداد بزرگترين همكاري صورت گرفته ميان يك شركت انگليسي و ايران در پي لغو تحريمهاي بينالمللي عليه تهران به شمار ميرود.
شركت كوركاس ميگويد ايران بهعنوان دومين اقتصاد منطقه قرار است كه تا سال 2020 ميلادي، ظرفيت توليد برق خود را به ميزان 5 گيگاوات افزايش دهد، ازاينرو زماني كه اين طرح به پايان برسد، ايران صاحب بزرگترين نيروگاه خورشيدي جهان خواهد بود.
مديرعامل سازمان انرژيهاي نو ايران (سانا) در گزارشي با موضوع روند رو به رشد احداث نيروگاههاي تجديدپذير در كشور اعلام كرده است كه تا سال 1394 توجه چنداني به توسعه انرژيهاي تجديدپذير نشده بود .
سيدمحمد صادقزاده افزود: بر اساس برنامه ها و پيش بيني ها ، در سال 96 نيز حدود 300 مگاوات نيروگاه جديد در كشور نصب مي شود كه در مجموع، كل ظرفيت نصب شده كشور به 600 مگاوات خواهد رسيد.
صادق زاده همچنين پيش بيني كرد تا پايان سال 1397 بتوان كل ظرفيت نيروگاه تجديدپذير را به بيش از 1300 مگاوات رساند كه در اين صورت حدود دو درصد از كل ظرفيت اسمي نيروگاهي كشور خواهد بود.
به گزارش ايرنا، سوخت هاي فسيلي يا تجديد ناپذير (نفت، گاز، زغال سنگ و غيره ) نيز در كشور ما به وفور يافت مي شود و قيمت ارزان و راحتي در استفاده و بهره برداري آن فكر توسعه سوخت هاي تجديدپذير را تا كنون به تعويق انداخته است اما نكته مهم در مورد انرژي هاي نو اين است كه هزينه كردن براي اين دست از انرژي ها در واقع به نوعي سرمايه گذاري براي بلندمدت است كه از حال تا آينده سود و منفعت آن نصيب همگان مي شود.
با احتساب هزينه هاي فرصت (هزينه هايي كه به طور ملموس و محسوس ديده نمي شود) استفاده از سوخت هاي فسيلي، تجديد ناپذير و تمام شدني بودن انواع اين سوخت ها و آثار مخرب زيست محيطي آن، استفاده از اين نوع سوخت ها نه تنها مقرون به صرفه نيست بلكه هزينه اي گزاف را در پي دارد و اين نسل هاي آينده هستند كه بايد بهاي آن را بپردازند.
به سر آمدن دوران استفاده از سوخت هاي فسيلي بر هيچ كس پوشيده نيست و اين در حالي است كه اگر با سرعت و جديت بيشتر به دنبال جايگزيني سوخت هاي فسيلي با انرژي هاي نو نباشيم، اين دورانِ خود ماست كه به سر مي آيد.
انتخاب سوخت هاي فسيلي و ادامه استفاده از آن، در نگاه اول انتشار انواع گازهاي سمي و غير سمي (گاز ها با اثر گلخانه اي) را به دنبال دارد كه گرم شدن زمين و رخ دادن پياپي وارونگي دما، آلودگي هوا، كاهش بارندگي و بارندگي بصورت باران هاي اسيدي را باعث مي شود.
به گفته كارشناسان گرم شدن هواي منطقه، وارونگي دما و آلودگي هوا از ورود ابرهاي بارانزا و بارور جلوگيري مي كند، در نهايت بارندگي هم كه صورت مي گيرد بصورت اسيدي است و اين ها همه به معناي آلودگي خاك، درختان، آب، شيوع بيماري هاي مختلف، حاد شدن بيماري هاي قلبي و تنفسي، بروز انواع سرطان ها، از بين رفتن جنگل ها و... است كه همگي تهديدي جدي براي نسل بشر است.
همه اين ها نشان مي دهد گران ترين سوخت مورد استفاده در تاريخ بشر سوخت هاي فسيلي و تجديد ناپذير است كه به قيمت حيات ارزش گذاري مي شود.
7153 **گزارش از هُدا استكي** انتشار: سلطانمرادي
تاریخ انتشار: ۲۳ آبان ۱۳۹۶ - ۱۱:۳۵
اصفهان- ايرنا- درخشش خورشيد در تمامي روزهاي سال و هواي هميشه آفتابي، شرايطي مساعد براي جذب و استفاده از انرژي پاك و بدون آلايندگي مانند انرژي خورشيدي در استان اصفهان فراهم كرده است.