آنكاراـ ايرناـ ويسل اروغلو وزير آب و جنگلداري تركيه اعلام كرد: تعداد 727 سد تاكنون در تركيه ساخته شده است و تكميل سدهاي در دست ساخت، تعداد آنها در پنج سال آينده به 2 برابر خواهد رسيد.

به گزارش روز چهارشنبه ايرنا، ويسل اروغلو در مصاحبه با خبرگزاري آناتولي تركيه اظهار كرد: تركيه گامي جدي را در مهار آبهاي جاري آغاز كرده و در اسن راستا پروژه هاي متعددي را در دست اجرا دارد.
وي با بيان اين كه در آينده اي نزديك، ايمني و عرضه مواد غذايي به مهمترين چالش در جهان تبديل خواهد شد، گفت: تركيه قصد دارد به مركز توليد و صادرات محصولات غذايي تبديل شود و براي اين منظور ضمن حفظ درياچه هاي طبيعي، پروژه هاي آبياري و سدسازي را در دست اجرا دارد.
اروغلو تاكيد كرد: براي رساندن آب به زمين هاي كشاورزي قابل كشت متعهد هستيم و بسيج شده ايم.
وي افزود: 276 سد در طول سال هاي 1954 ـ 2002 در تركيه ساخته شده كه اين تعداد در طول سال هاي 2002 ـ 2017 با حدود سه برابر افزايش به 727 مورد رسيد و بنا داريم كه تعداد سدهاي كنوني را به 2 برابر كنوني يعني يكهزار و 454 مورد سد تا سال 2023 برسانيم.
وزير آب و جنگلداري تركيه مدعي شد: يك هزار و 454 سد ساخته شده در سال 2023 مي تواند نياز آب مصرفي خانگي و صنايع و همچنين آبياري هشت و نيم ميليون هكتار زمين كشاورزي را در تركيه تا سال 2040 تامين كند و همچنين با تعبيه توربين هايي در برخي از اين سدها، توليد انرژي نيز امكانپذير مي شود.
وي تركيه را كشوري كم آب خواند و اظهار كرد: ما روش هاي آبياري قديمي را كنار گذاشته ايم و امروز آبياري زمين هاي كشاورزي در تركيه به روش قطره اي و باراني صورت مي گيرد.
به گزارش ايرنا، در سال 1992 دولت تركيه با افتتاح سد بزرگ آتاتورك بر روي رود فرات با ظرفيت حدود 50 ميليارد متر مكعب (معادل تمام 650 سد ايراني) فرايند سدسازي خود را گسترش داد.
همچنين تركيه با ساخت سد ايليسو بر روي رود دجله كه ظرفيتي معادل سه برابر بزرگترين سد ايراني يعني كرخه دارد، مهار آبهاي مرزي را سرعت بخشيد.
اين سد كه يكي از سدهاي بزرگ در حال احداث در كشور تركيه بوده و ساخت آن از سال 2006 شروع شده، به اتمام رسيده و امسال آبگيري مي شود.
دولت تركيه با سد سازي ها بدون كسب اجازه و مجوز كشورهاي ديگر پايين دست آبهاي جاري دجله و فرات از جمله عراق، سوريه و ايران و با بي توجهي به هشدارهاي كارشناسان، كنوانسيون مقابله با بيابانزايي (UNCCD) و بيانيه حقوق جوامع بومي (UNDRIP) را نقض كرده است.
سدسازي‌هاي گسترده تركيه تحت عنوان طرح گاپ دنبال مي شود.
خاورم/1905**انتشار دهنده: حسن فاخري