به گزارش ايرنا، اهميت ايجاد ثبات در بازار طلاي سرخ از آن جهت است كه ايران با تامين 96 درصدي سهم توليد زعفران در دنيا، توليدكننده برتر جهان محسوب مي شود و با اين سهم قابل توجه لازم است نقش پررنگي در تعيين قيمت هاي جهاني ايفا كند.
همچنين برقراري ثبات هر چه بيشتر در اين بازار به نفع كشاورزان و زعفرانكاران است تا سود حاصل از فروش محصول به جاي آنكه جيب دلالان و واسطه ها را سنگين تر كند، عايد توليدكنندگان اين محصول گران قيمت حوزه كشاورزي شود.
در اين پيوند «منوچهر مالكي» از توليدكنندگان اين محصول روز چهارشنبه به نقش بورس كالا در ايجاد شفافيت قيمتي در بازار طلاي سرخ اشاره كرد و افزود: با توجه به اينكه در ابتداي اين طرح سازمان مركزي تعاون روستايي ايران 30 درصد از پول خريد زعفران را به كشاورزان پرداخت مي كند، مشكلات مربوط به افت قيمت ها به دليل افزايش عرضه محصول در بازار رفع مي شود.
وي اظهار داشت: ضمن اينكه اين قابليت در نظر گرفته شده كه طي مدت سه ماه، در صورت افزايش قيمت ها در بازار، كشاورز مي تواند محصول خود را كه در انبارهاي استاندارد پذيرش شده در بورس كالا به امانت گذاشته، تحويل گرفته و در بازار عرضه كند، اما اگر قيمت ها ثابت بود و يا حتي كاهش يافت، كشاورز اين اطمينان خاطر را دارد كه اين سازمان به نمايندگي از دولت زعفران كشاورز را در قالب گواهي سپرده كالايي خريداري مي كند.
اين توليدكننده زعفران به گردش مالي 15 هزار ميليارد ريالي بازار اين محصول در خراسان اشاره كرد و گفت: طي مدت يكسال حدود 200 تن صادرات زعفران از كشور صورت مي گيرد و بازار پررونقي براي آن شكل گرفته كه منجر به انعقاد قراردادهاي خارجي نيز شده است. بطوريكه قراردادهايي با كشورهاي اروپايي همچون اتريش و كشورهاي آسيايي از جمله چين منعقد شده است.
** اتصال زنجيره توليد و مصرف از بورس
مالكي از امكان اتصال زنجيره توليد تا مصرف از طريق عرضه زعفران در بورس كالا افزود: با عرضه زعفران به قيمت توافقي در بورس كالا ضمن ارايه محصول با كيفيت به خريداران و تعيين قيمت ها براساس مشخصه هاي كيفي آن، شاهد حذف دلالان و واسطه ها خواهيم بود زيرا در بازار سنتي زعفران افراد متقلب و واسطه هاي بسياري حضور دارند كه بخش عمده اي از سود كشاورز را عايد خود مي كنند.
بنا بر اعلام بورس كالا، مالكي به افزايش اطمينان خاطر خريدار نسبت به كيفيت محصول عرضه شده در بورس اشاره كرد و گفت: در طرح خريد به قيمت توافقي مقرر شده زعفران در چهار درجه مختلف و با مشخصات كيفي و ظاهري براساس طعم و رنگ آن عرضه شود كه اين امر كشاورزان را به ارايه محصول با كيفيت تر و رعايت هر چه بيشتر اصول بهداشتي و بسته بندي ترغيب مي كند.
اين فعال بازار زعفران ضمن ابراز رضايت و خوشحالي از ابلاغ دستورالعمل اين طرح، اضافه كرد: در دنيا خريداران به دنبال محصول ارگانيك هستند و با عرضه محصول در بورس كالا بر مبناي استانداردهاي تعريف شده مي توان به سمت توليد محصولات ارگانيك و برآورده كردن خواسته مشتريان خارجي حركت كرد. ضمن اينكه اين اقدام نوسانات كاذب قيمتي را در بازار از بين مي برد.
به گزارش ايرنا، روز گذشته معاونت توسعه بازرگاني و صنايع كشاورزي وزارت جهادكشاورزي از هدايت سازوكار خريد توافقي محصول زعفران از طريق ظرفيت هاي ايجاد شده در بورس كالا با قيد فوريت خبر داد و دستورالعمل معاملات توافقي اين محصول با استفاده از گواهي سپرده كالايي در بورس كالا را ابلاغ كرد.
طبق اين دستورالعمل، خريد زعفران به قيمت توافقي توسط سازمان مركزي تعاون روستايي ايران در قالب دو سناريو در نظر گرفته شده كه زمان اجراي آن از 2 آبان ماه تا 30 آذرماه 1396 است كه سناريوي اول، خريد فيزيكي زعفران است كه توسط سازمان مركزي تعاون روستايي ايران با پرداخت 40 درصد از پول كشاورز بوده كه در آن معامله به صورت قطعي انجام مي شود و زعفران خريداري شده براي تقويت بخش صادرات و حفظ جايگاه بين المللي زعفران از طريق بورس كالاي ايران عرضه مي شود.
سازمان مركزي تعاون روستايي موظف است بقيه وجه زعفران خريداري شده از كشاورزان را از محل درآمد ناشي از فروش محصول و يا تسهيلات دريافتي براي خريدهاي تضميني و توافقي تسويه كند.
سناريوي دوم نيز خريد زعفران به شكل گواهي سپرده كالايي مورد معامله در بورس كالاي ايران است كه طي آن قيمت توافقي زعفران برمبناي مشخصات كيفي و وضعيت ظاهري انواع محصول، در چهار گروه تعيين شده است.
به اين ترتيب، قيمت هاي توافقي مصوب زعفران ممتاز رشته اي بريده (نگين) به ازاي هر كيلوگرم 54 ميليون ريال، قيمت زعفران رشته اي بريده ممتاز (سرگل يا سرقلم) هر كيلوگرم 51 ميليون ريال و قيمت توافقي مصوب براي زعفران رشته اي درجه يك (پوشال مرغوب) هر كيلوگرم به قيمت 48 ميليون ريال است.
قيمت مصوب توافقي زعفران رشته اي درجه دو (پوشال معمولي) نيز به ازاي هر كيلوگرم 43 ميليون ريال تعيين شده است.
در اين شيوه سازمان مركزي تعاوني روستايي موظف به خريد 30 درصد گواهي سپرده كالايي صادر شده براي كشاورز با سازوكار معاملات گواهي سپرده كالايي بوده و نسبت به تسويه حساب با كشاورزان براساس مقررات بورس اقدام مي كند.
همچنين 70 درصد باقيمانده محصول كشاورز توسط مباشر به مدت سه ماه با اخذ هزينه انبارداري از كشاورز نگهداري مي شود و در صورتي كه طي سه ماه مذكور كشاورز موفق به فروش محصول خود در بورس نشود، 70 درصد مذكور نيز پس از سه ماه با همان حداقل قيمت خريد توافقي توسط مجري طرح با سازوكار معاملات گواهي سپرده كالايي خريداري شده و با كشاورز تسويه مي شود.
دو انبار با ظرفيت مناسب و قابل ارتقا در شهرهاي مشهد و تربت حيدريه در بورس كالا پذيرش شده اند و ظرفيت هاي انباري جديد نيز در حال پذيرش هستند.
براي تسهيل معاملات براي كشاورزان، بورس كالا آمادگي خود را براي فراهم كردن بسترهاي موردنياز از جمله اخذ كد بورسي، استقرار نمايندگان شركت هاي كارگزاري و غيره و همچنين تدوين ضوابط موردنياز براي عملياتي كردن اين طرح، اعلام كرده است.
پيش از صدور اين ابلاغيه، رييس امور بازرگاني و خدمات مالي سازمان برنامه و بودجه كشور نيز طي صدور نامه اي خطاب به مديرعامل سازمان مركزي تعاون روستايي ايران با اشاره به مزيت هاي بورس كالا در زمينه شفاف سازي معاملات و قيمت هاي عرضه شده، حذف واسطه گري هاي غيرضروري، كاهش هزينه هاي معاملاتي و نگهداري، ايجاد رقابت سالم و رونق صادرات، خواستار هدايت سازوكار فرآيند خريد توافقي محصول زعفران از طريق بورس كالا شده بود.
اخبار اقتصادي ايرنا در تلگرام: IRNAeco@
اقتصام**9186*2025
گزارش: هما همت خواه*انتشار: ليلا جودي
تاریخ انتشار: ۲۴ آبان ۱۳۹۶ - ۱۲:۴۶
تهران - ايرنا - يك توليدكننده زعفران با استقبال از ابلاغ دستورالعمل خريد توافقي زعفران از بستر بورس كالا در قالب گواهي سپرده كالايي اظهار داشت: اين اقدام مي تواند سبب شفافيت قيمت در معاملات اين محصول شود كه گامي مثبت براي بازار زعفران است.