يزد- ايرنا- رئيس مركز تحقيقاتي و درماني ديابت يزد گفت: بر اساس آخرين آمار، ميزان شيوع ديابت در افراد بالاي 30 سال كشور، 11 درصد و در استان يزد 16.4 درصد است.

به گزارش ايرنا دكتر 'مسعود رحمانيان' روز چهارشنبه به مناسبت هفته جهاني مبارزه با ديابت ( 19 تا 25 آبان) در جمع خبرنگاران افزود: 40 درصد ديابتي هاي كشور از بيماري خود اطلاع ندارند اما با اطلاع رساني و آگاهي بخشي هايي كه در استان يزد صورت گرفته تنها 10 درصد مردم استان از ديابت خود بي خبر هستند.
وي با بيان اينكه هرچه بيماري ديابت سريع‌تر شناسايي شود عوارض آن سريع‌تر قابل كنترل خواهد بود اظهار كرد: سير افزايش اين بيماري در استان، شيب تندي داشت اما در حال حاضر به خاطر اطلاع رساني و همراهي رسانه ها ملايم است.
اين فوق تخصص غدد با اشاره به اينكه استان يزد در سالهاي گذشته در زمينه شيوع ديابت در رتبه هاي نخست كشور قرار داشت گفت: اكنون با توجه به اقدامات و فعاليتها انجام شده در زمينه پيشگيري از ديابت در استان ، يزد در رتبه پنجم كشور قرار دارد.
وي در ادامه افزود: متاسفانه ديابت بارداري در حال افزايش است و اين بيماري از چهار تا پنج درصد در سال 2006 اكنون به 15 درصد رسيده است.
دكتر رحمانيان، بي‌تحركي، افزايش سن ازدواج ، استرس بالا رفتن سن حاملگي ، تغذيه نامناسب و اضافه وزن را از فاكتورهاي ديابت بارداري بيان كرد و افزود: احتمال اينكه 30 درصد مادران باردار در پنج تا 10 سال پس از زايمان به بيماري ديابت نوع 2 مبتلا شوند زياد است.

*** ديابت، شاه بيت بيماريهاست
معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي شهيد صدوقي يزد هم در اين نشست با بيان اينكه ديابت شاه‌بيت بيماري‌هاست گفت: در استان يزد 30درصد زنان و مردان به يكي از بيماري‌هاي ديابت، چاقي، فشارخون و چربي خون مبتلا هستند.
دكتر محمد حسن لطفي با اشاره به افزايش شيوع ديابت در زنان گفت: ابتلاي اين قشر به ديابت بيش از مردان هستند.
وي خاطرنشان كرد: به همين دليل آموزش‌ها در حوزه ديابت بايد به سمت خانم‌ها برده شود زيرا زنان مدير تغذيه در منزل هستند و علاوه بر حفظ سلامتي خود با تغذيه صحيح و مناسب، مي‌توانند در حفظ و سلامتي ديگر افراد خانواده موثر باشند.
معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي شهيد صدوقي يزد گفت: طبق بررسي هاي انجام شده در حال حاضر 98 درصد خانم‌هاي و 88 درصد آقايان يزدي حداقل فعاليت و تحرك لازم را ندارند.
وي در ادامه شايعترين فاكتور ابتلا به ديابت را مصرف دخانيات بيان كرد و گفت: 17 در صد مردم اين خطه در گروه سني مختلف سيگار مصرف مي كنند.
معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي شهيد صدوقي يزد دروازه ورود افراد به مصرف سيگار را كشيدن قليان بيان كرد و افزود:27 مردم اين خطه دخانيات مصرف مي كنند كه عوارض جبران ناپذيري به دنبال دارد.
وي با بيان اينكه 50 درصد سرطان ها به دليل تغذيه نامناسب و كم تحركي است اظهار كرد: بايد سطح سواد سلامت افراد جامعه افزايش يابد تا با الگوي تغذيه درست از بسياري بيماري ها جلو گيري كرد.
*** كم تحركي از عوامل ابتلا به ديابت
مدير مركز تحقيقاتي، درماني ديابت يزد هم با بيان اينكه اين مركز فعاليت خود را از سال 76 فعاليت خود در استان آغاز كرده است گفت: آموزش ، پژوهش، پيشگيري و درمان از اهداف اصلي مركز ديابت است.
دكتر سيد محمدرضا آقايي با اشاره به اينكه كم تحركي يكي ديگر از فاكتورهاي ديابت است اظهار كرد: بيشتر افراد جامعه، تحرك بدني ندارند.
وي خاطر نشان كرد: از ابتداي سالجاري ۹۰ هزار ويزيت در اين مركز انجام شده كه در مقايسه با مدت مشابه سال گذشته 30 درصد افزايش داشته است.
آقايي با بيان اينكه ماهانه بين ۵۰۰ تا ۶۰۰ پرونده جديد باز مي‌شود افزود: به طور متوسط روزانه ۲۰ بيمار جديد ديابتي در اين مركز شناسايي مي شوند.
وي به دستگاه فيبرو اسكن از دستگاه‌هاي مورد نياز مركز ديابت استان اشاره و گفت: هزينه اين دستگاه حدود 6 ميليارد ريال است كه براي خريد آن به حمايت بخش خصوصي و خيران نيازمند هستيم ضمن آنكه پس از راه اندازي دستگاه ۹۰ درصد از سود آن به سرمايه گذار پرداخت مي شود.
بيماري ديابت در اثر ناتواني بدن در توليد انسولين يا كاهش و موثر نبودن انسولين در سوخت و ساز مواد قندي پديد مي‏آيد و در حال حاضر اين بيماري يكي از معضلات كنوني جوامع توسعه يافته و در حال توسعه است.
ديابت، شايعترين بيماري غدد در جهان و عامل چهار ميليون مرگ سالانه است به طوري كه در هر دقيقه 12 مورد ابتلاي جديد و 6 مرگ ناشي از ديابت گزارش مي شود.
بيماري ديابت به سه نوع يك، دو و حاملگي تقسيم مي شود و تاريخچه اين بيماري به 1500 سال قبل از ميلاد برمي گردد كه براي نخستين بار در مصر مورد توجه قرار گرفت و در آن يك پزشك مشهور هندي اين بيماري را شناخت و نام مدهومها ( بيمار ادرار شيرين ) را روي ان گذاشت.
پزشكان هندي براي تشخيص اين بيماري ، ادرار بيمار را روي زمين ريخته و مشاهده مي كردند كه مورچه ها به سمت ان جذب مي شوند.
نخستين توصيف كامل بيماري ديابت شيرين و تفكيك آن از ديابت بي مزه، توسط ابوعلي سينا انجام شد.
افرادي كه قند خون ناشتاي آنها بالاتر از 100 باشد، در مرحله پيش ديابت (پره ديابت) قرار دارند كه بايد با كنترل عوامل خطر اين بيماري را پيشگيري كنند.
استان يزد يك ميليون و 138 هزار نفر جمعيت دارد.
2088/ 6197 خبرنگار: كبري دانشي دهج ** انتشار: فلاح