نوشهر - ايرنا - وضعيت نابسامان دفع فاضلاب هاي خانگي و ورود آن به رودخانه هاي مازندران و درياي خزر علاوه بر آلودگي رودخانه ها و دريا ، پيامدهاي جبران ناپذيري در حوزه محيط زيست به همراه دارد.

به طور كلي ابهاي 9 رودخانه بزرگ در استان مازندران به درياي خزر مي ريزد كه از غرب به شرق شامل چالك رود، چشمه كيله، سرداب رود، چالوس، هراز، بابل رود، تالار، تجن و نكا هستند.‌اين رودخانه‌ها از ارتفاعات بالاي 3000 متر سرچشمه گرفته و در مسير خود پس از عبور از مناطق جنگلي ارتفاعات و دامنه‌ها و دشت‌هاي ساحلي به دريا مي‌ريزند.
درياي خزر با 6 هزار و 379 كيلومتر طول خطوط ساحلي بزرگترين درياچه جهان است كه كشورهاي روسيه، ايران، قزاقستان، آذربايجان و تركمنستان در حاشيه آن قرار گرفته اند و حدود 1000 كيلومتر آن مربوط به خطوط ساحلي ايران است.
اين دريا در كنار رشته كوههاي البرز در جنوب آن موجب پيدايش، شرايط زيست محيطي ويژه براي پيدايش جنگل هاي هيركاني شده و از سوي ديگر كشاورزي و صنعت گردشگري منطقه ساحلي شمالي كشور نيز به بقاي اين درياچه وابسته است.
پروين فرشچي معاون سازمان حفاظت محيط زيست اخيرا اعلام كرده بود كه 100 درصد فاضلاب خانه‌هاي ساحلي بدون تصفيه وارد درياي خزر مي‌شود كه اين امر موجب آلودگي ميكروبي آبزيان شده و در زنجيره غذايي تاثير گذاشته است.
**فاضلاب خانگي مهمترين عامل الودگي رودخانه ها
رئيس اداره حفاظت محيط زيست چالوس به ايرنا اظهار داشت: در حال حاضر ورود فاضلاب خانگي مهمترين عامل آلودگي رودخانه هاي منطقه و درياي خزراست.
ابوالقاسم محمدپور افزود: بيشتر واحدهاي مسكوني به ويژه آپارتمان ها فاقد سيستم سپتيك هستند و فاضلاب وارد رودخانه و دريا شده و آلودگي ميكروبي آب دريا را به همراه دارد.
وي خاطرنشان كرد: هم اكنون 30 درصد خانه هاي شهر چالوس مجهز به اكو هستند و اين در حالي است كه خيلي از واحدهاي مسكوني به دليل هزينه اي كه دارد به آن متصل نيستند.
محمدپور با اشاره به وجود 2 رودخانه حفاظت شده در چالوس اظهار داشت: برخي از كارگاههاي توليد شن و ماسه با وجود دارا بودن سيستم تصفيه در ساعات شب از آن استفاده نمي كنند كه موجب آلودگي صنعتي آب رودخانه ها و به تبع آن دريا مي شود كه به آنها تذكر داده شد.
رئيس اداره حفاظت محيط زيست چالوس به جديت اين اداره در برخورد با عاملان آلودگي محيط زيست تاكيد كرد و گفت: كار گروه ويژه اي در شهرستان شامل شهرداري، محيط زيست، بهداشت و درمان، شوراي شهر و نيروي انتظامي براي برخورد با متخلفان واحدهاي آلوده كننده تشكيل شده است.
رئيس اداره حفاظت محيط زيست نوشهر نيز به ايرنا گفت : آلودگي در درياي خزر در حوزه كشورهاي آذربايجان و تركنستان نفتي است، ولي در قسمت ايران مشكلات آلودگي ناشي از فاضلاب به ويژه خانگي، استفاده سموم در حوزه كشاورزي و شيرابه زباله است.
كامبيز محسن سلطاني تصريح كرد: با بررسي هاي صورت گرفته تاكنون آلودگي نفتي در سواحل منطقه ديده نشده است ولي بايد فاضلاب و زباله ساكنان شهرهاي ساحلي و گردشگران كه همه ساله با تعداد زياد به اين منطقه سفر مي كنند هرچه زودتر ساماندهي شود.
وي با اشاره به راه اندازي نيروگاه زباله سوز نوشهر تا پايان امسال افزود: با فعال شدن اين نيروگاه مشكل زباله و شيرابه هاي آن بر طرف خواهد شد.
رئيس اداره حفاظت محيط زيست نوشهر بر ضرورت تكميل شدن اكو فاضلاب شهري در نوشهر با توجه به بالا بودن سطح آب تاكيد كرد و گفت: در حال حاضر حدود 20 درصد از حوزه شهري تحت پوشش اكو هستند.
**كاهش ذخاير ابزيان به علت ورود فاضلاب ها به رودخانه ها
رئيس اداره شيلات شهرستان هاي نوشهر، چالوس و كلاردشت به ايرنا گفت: ورود فاضلاب هاي خانگي و كارگاه هاي شن و ماسه به رودخانه ها ، تغيير اكو سيستم آبزيان دريا را به همراه داشته است.
پاشا زانوسي افزود: در فصل مهاجرت ماهيان استخواني خزر( 15 اسفند تا 15 ارديبهشت) ورود انواع فاضلاب هاي خانگي،‌ كشاورزي و صنعتي و برداشت غيرمجاز شن و ماسه وضعيت رودخانه ها را نابسامان و موجب كاهش آبزيان درياي خزر به ويژه نسبت به 10 سال گذشته شده است.
كارشناسان آبزي پروري آلودگي رودخانه ها و آلودگي آب درياي خزر را يكي از مهم ترين دليل كاهش ذخاير ماهيان استخواني مي دانند كه باعت كاهش صيد ماهيان استخواني در درياي خزر به يك سوم در سال هاي اخير شده است.
يك كارشناس آبزي پروري در گفت و گو با ايرنا اظهار داشت : ادامه روند آلودگي رودخانه هاي منتهي به دريا موجب اختلال بيش از پيش در روند تكثير طبيعي آبزيان دريايي خزر خواهد شد و در آينده نزديك شاهد انقراض آبزيان درياي خزر خواهيم بود.
حسن حبيب نژاد افزود: آلودگي هاي ناشي از فاضلاب ها به ويژه خانگي و شيميايي ناشي از سموم كشاورزي علاوه بر كاهش ذخايرآبزيان باعث مرگ هزاران قطعه ماهي تخم گذار از جمله انواع ماهي استخواني كفال، سفيد و كپور و خاوياري مي شود.
وي خاطر نشان كرد: تكثير بيش از 95 درصد آبزيان به صورت طبيعي وابسته به رودخانه هاي شيرين منتهي به دريا است و 90 درصد تخم ريزي هاي صورت گرفته از اين طريق به دريا باز مي گردند ولي در تكثير مصنوعي آبزيان درياي خزر به طور مثال ماهي سفيد تنها 7 تا 10 درصد ماهي با توجه به فراهم بودن شرايط مناسب به ذخاير ماهي سفيد دريا افزوده مي شود.
** اجراي تنها 50كيلومتر شبكه فاضلاب در نوشهر
مدير امور آب و فاضلاب شهري نوشهر به ايرنا اظهار داشت: درحال حاضر 50 كيلومتر شبكه فاضلاب اصلي و فرعي در شهر نوشهر ايجاد شده است كه بعد از شهر ساري بيشترين ميزان است.
سيد شكرالله موسوي تصريح كرد: شهر نوشهر با توجه به داشتن 320 كيلومتر شبكه آب نياز به همين مقدار شبكه فاضلاب اصلي و فرعي دارد.
وي گفت :امسال با اجراي 5 قرارداد با اعتباري حدود 80 ميليارد ريال از محل تملك ودارايي و درآمد داخلي ،‌11 كيلومتر، حدود 25 درصد به شبكه فاضلاب شهري نوشهر افزوده خواهد شد.
مديركل حفاظت محيط زيست استان مازندران هم به خبرنگار ايرنا گفت : با توجه به وجود واحدهاي مسكوني زياد در حاشيه رودخانه ها و بالا بودن سطح آب هاي زير زميني در اين مناطق و عدم پوشش سيستم فاضلاب بسياري از فاضلاب هاي مسكوني به رودخانه ها ريخته مي شود.
حسينعلي ابراهيمي با اشاره به پالايش شناگاه هاي دريايي سواحل از سوي محيط زيست در سال جاري گفت : ورود فاضلاب هاي واحدهاي مسكوني و حتي برخي از شيرابه هاي زباله اين واحدها به رودخانه ها، امسال موجب آلودگي 12 شناگاه در استان شد.
مديركل حفاظت محيط زيست استان مازندران بر ضرورت هرچه زودتر راه اندازي سيستم جمع آوري فاضلاب و تصفيه آن در شهرهاي بزرگ و كوچك با جمعيت‌هاي مختلف و حتي روستاهاي حاشيه سواحل درياي خزر و رودخانه‌هاي منتهي به آن تاكيد كرد.
حسينعلي ابراهيمي تصريح كرد: با عاملان آلوده كننده رودخانه ها و محيط زيست در مازندران برخورد قاطع صورت مي گيرد و در اين راستا تيم هاي با همكاري شهرداري، فرمانداري و شبكه بهداشت و درمان شهرستان ها تشكيل و پرونده هاي متعددي را به مراجع قضايي ارسال شده است.
مديرعامل شركت مهندسي آب و فاضلاب كشور به ايرنا گفت: موضوع محيط زيست و آب و فاضلاب جزو اولويت هاي رياست جمهوري در برنامه ششم است و در اين زمينه نيز اعتبارات خوبي از سوي دولت تعيين شده است و طرح هاي خوبي در قالب مشاركت بخش خصوصي در دسترس اجرا داريم.
حميدرضا جانباز ادامه داد: علاوه بر اين سعي داريم تا با استفاده از اعتبارات صندوق منابع بانك توسعه اسلامي اجراي پروژه هاي فاضلاب در مازندران در كمترين زمان ممكن اجرايي شود.
وي بر ضرورت مشاركت مردم در اتصال به انشعاب فاضلاب در محل هاي پوشش تاكيد كرد و افزود: پروژه فاضلاب با توجه به افزايش جمعيت و احداث نقاط جديد مسكوني در كشور به ويژه مازندران ادامه دارد.
خبرنگار: سيدمحمد اكبرموسوي**انتشار دهنده: محسن حسن نيا
1295/1899