علی محمد سعادتی روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: باید برای حفاظت بیشتر و جلوگیری از بافت تاریخی مصوبه، طرح، دستورالعمل روشن برای تعیین ارتفاع جامع توسط اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان تهران به اداره بافت و بناهای تاریخی شهر پایتخت ابلاغ شود.
وی با بیان اینكه بعضی از بناهای جدید به صورت موردی در حصار ناصری از لحاظ اهمیت و تركیب بندی از میراث فرهنگی تهران استعلام می شود گفت: مجوز احداث بناهای جدید با رعایت ارتفاع 7 و نیم متر تا 12 متر است.
به گفته مدیر بافت و بناهای تاریخی شهر تهران، برای حفاظت بیشتر از بناها و تاریخی حصار ناصری نمی توان با یك خط نوشته و ضابطه انتظار داشت كه كارها درست باشد بلكه برخی از مناطق این حصار نیاز به محدودیت ارتفاع ندارد.
سعادتی خاطر نشان كرد: محورهای خیابان های جمهوری، انقلاب، سعدی، لاله زار و فردوسی به لحاظ غنی بودن بناها قدیمی و ساختمان های مدرن در حصار ناصری به نگهداری و حفاظت بیشتری نیاز دارد.
وی گفت: اصالت كار و فعالیت هایمان به عنوان معمار و شهرساز ناظر باید به شكل دهی و زمینه سازی برای زندگی مطلوب از طریق ساختمان برای شهروندان باشد.
سعادتی در پاسخ به سوالی مبنی براینكه در حال حاضر چه تعداد حریم بافت تاریخی تهران توسط این نهاد مصوب شده است اظهار كرد: تمركز اصلی در رابطه با اقدامات بافت تاریخی در قسمت شمالی پایتخت محدوده بازار بزرگ تجریش- امامزاده صالح و اراضی پیرامونی (سعد آباد، چیذر و دربندسر) و روستاها، در قسمت مركزی در مناطق 11 و 12 تهران و در محدوده جنوب تهران و اراضی پیرامون شهر ری- حرم عبدالعظیم حسنی(ع) توسط این نهاد انجام می شود.
وی همچنین با ابراز نگرانی از وضعیت نامطلوب بناهای قدیمی در بافت تاریخی تهران گفت: متاسفانه حال و روز بسیاری از ساختمانهای تاریخی شهر تهران چه بواسطه آرایه های معماری و فرهنگی و چه ساختمانهایی كه به ثبت آثار ملی هستند نیز در معرض مخاطرات تخریب و نابودی هستند.
*360 بنای ملی در شهر تهران وجود دارد
مدیر بافت و بناهای تاریخی شهر تهران گفت: 360 بنای ثبتی در تهران وجود دارد كه نیمی از آنها در منطقه 12 تهران است.
همچنین در دوره ناصرالدین شاه قاجار نیز به دلیل كمبود فضای كافی در حصار قدیمی، مستوفی الممالك از طرف شاه مامور می شود تا حصار قدیمی را تخریب كرده و حصار جدیدی با الگوی شهرهای اروپایی بنا كند؛ به این ترتیب حصاری 12 ضلعی با هشت دروازه به نام های دروازه شمیران (در انتهای پل چوبی)، دروازه دوشان تپه (در میدان شهدا)، دروازه دولاب (در سه راه شكوفه)، دروازه خراسان (در میدان خراسان)، دروازه شاه عبدالعظیم (در میدان شوش)، دروازه غار (در تقاطع خیابان های شوش و هرندی)، دروازه خانی آباد (در محل تلاقی خیابان خیابان های شوش و شهید رجایی)، دروازه گمرك (در انتهای خیابان مولوی)، دروازه قزوین (در نزدیكی میدان قزوین)، دروازه باغشاه (در انتهای خیابان امام خمینی) و دروازه یوسف آباد (در محل تقاطع خیابان های جمهوری و حافظ) برای شهر احداث می شود.
این حصار و دروازه های آن در دوره رضاشاه تخریب شد و خیابان های جدیدی نظیر انقلاب اسلامی، شوش، كارگر و خراسان كنونی در محل آن احداث شدند.
در این میان دروازه محمدیه یا دروازه نو تنها دروازه باقیمانده از دو حصار تاریخی شهر تهران (صفوی و ناصری) است كه در حال حاضر در ابتدای راسته بازار عباس آباد در وضعیتی بسیار نامناسب قرار دارد.
خبرنگار: امین كمالی فر**انتشار: محمد آجورلو
تهرام/7247//1348
تاریخ انتشار: ۲۴ آبان ۱۳۹۶ - ۱۹:۱۱
تهران- ایرنا- مدیر بافت و بناهای تاریخی شهر تهران گفت: در حال حاضر هیچ مصوبه شفاف و قانونی در خصوص حفاظت بیشتر از ابنیه و بافت تاریخی حصار ناصری به شهرداری تهران ابلاغ نشده است.