رشت- ايرنا- رئيس اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و كشاورزي گيلان از آغاز فعاليت رسمي سراي تجاري ايرانيان در روسيه همزمان با آغاز سال ميلادي جديد خبر داد.

هادي تيزهوش تابان روز پنجشنبه در گفت وگوي اختصاصي با ايرنا با بيان اين مطلب اظهار داشت: اين سراي تجاري با محوريت گيلان فعاليت مي كند بدين صورت كه گيلان سراي تجاري ايرانيان را راه اندازي و ساير اتاق هاي بازرگاني كشور را مشاركت داده تا بتواند از امتيازات كشور براي توسعه صادرات استفاده كند.
وي يكي از محورهاي اصلي فعاليت اين سراي تجاري را ايجاد امكان حضور دائمي تجار و بازرگانان ايراني در بازار روسيه دانست و افزود: از 10 سال گذشته در اين فكر بوديم و استان گيلان امروز يك كار فرهنگي انجام داد و تصميم گرفتيم كه مكاني در خور و شان تجار ايراني در ان منطقه داشته باشيم
وي با اشاره به واقع شدن شرق آستارا خان در دل رودخانه ولگا تصريح كرد: يكي از نقاط قوت روسيه شهر آستاراخان و بنادر مختلف در جوار اين رودخانه است .
وي يادآورشد: ولگا رودخانه بسيار بزرگيست كه به درياي سياه وصل مي شود و امكانات خوبي براي صادرات و واردات كالا در اين منطقه وجود دارد.
تيزهوش تابان با اشاره به اينكه رئيسان جمهور كشورهاي حاشيه منطقه خزر هركدام نمادي را در آستراخان گذاشته اند ،گفت: ايران قرار بود نمادي بگذارد كه انجام نشد؛ از اينرو ، اتاق بازرگاني گيلان با همكاري سازمان ها وارد اين كار شد كه روز 14 مرداد ماه سال 95 ، نماد برنزي شاعر معروف حكيم خيام نيشابوري بطول چهار و نيم متر در آستاراخان نصب شد .
وي گفت: مكاني با كمك سركنسولگري جمهوري اسلامي ايران در آستاراخان خريداري كرديم كه اين اولين سراي تجاريست كه به اين شكل مالكيت داريم .
به گفته تيزهوش تابان ؛ در اين سراي تجاري ايرانيان براي 14 اتاق بازرگاني كشور و منطقه آزاد انزلي دفاتر تعريف شده كه اگرچه افتتاح شده اما بطور رسمي فعاليت خود را از ابتداي سال ميلادي اغاز مي كند.
وي تصريح كرد: 14 اتاق بازرگاني حضور دارند اما براي ساير استان ها هم هماهنگي خواهيم كرد تا همه توانمندي هاي كشور را آنجا عرضه كنيم
تيزهوش تابان اين سراي تجاري ايرانيان را داراي وحدت رويه دانست و گفت: 14 اتاق بازرگاني با هم هماهنگ هستند و ديگر مثل گذشته نيست كه در موضوعاتي همچون قيمت باهم تفاوت داشته باشد.
** برنامه ريزي براي 10 ميليارد دلار مبادلات تجاري
وي روسيه را يكي از كشورهاي هدف تجارت خارجي دانست ولي اظهار داشت : ما هنوز آن زيرساخت هاي اساسي لازم براي ارتباط تجاري مناسب بين دو كشور را نداريم.
وي حجم معاملات كشورمان را با روسيه حدود دو ميليارد دلار در سال عنوان و تصريح كرد: همين ميزان معاملات تجاري هم به نسبت يك به شش است.
تيزهوش تابان با اشاره به ظرفيت هاي كشور براي صادرات محصولات و كالا به روسيه ادامه داد: با وجود نيازهاي روسيه به ويژه در مواد غذايي و ظرفيت مناسب كشورمان در اين بخش؛ اما بدليل وجود يك سري مشكلات طرفين تا كنون نتوانستيم در بازار آنها حضور باسيته اي پيدا كنيم .
رئيس اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و كشاورزي گيلان يك سري از مشكلات را مربوط به تعرفه هاي تجاري ذكر و بيان كرد: دولتمردان بايد آن را حل كنند كه انصافا پيگير هستند و اهتمام دارند تا با برگزاري اجلاس هاي مشترك معضلات را برطرف كنند.
وي اجرايي نشدن كمربند سبز گمركي را از مشكلات تجار ايراني خواند و گفت: شرايطي براي ورود تجار ايراني به بازار روسيه با تعرفه هاي كمتر فراهم شده از جمله پنج كشور اوراسيا در حال پذيرش ايران هستند اما هنوز اين مهم انجام نشده است.
به گفته تيز هوش تابان؛ كمربند سبز گمركي تسهيلاتي است كه دولت روسيه مي تواند به تجار ايراني در بخش تعرفه ها و بخش ورود كالا بدهد.
وي افزود: كشورهاي مشترك المنافع cis باهم ارتباطات نزديكي دارند كه از تعرفه هاي خاص استفاده مي كنند كه با استفاده از اين تعرفه هاي خاص ما نيز مي توانيم براي تسهيل تجارت ايرانيان گام برداريم.
وي گفت: با راه اندازي سراي تجاري ايرانيان اميدواريم بتوانيم دو ميليارد دلار معاملات تجاري با كشور روسيه را به 10 ميليارد دلار برسانيم .
وي مبادلات تجاري 10 ميليارد دلار با كشور روسيه را دور از انتظار ندانست و گفت: با توجه به بازار كشور بزرگي همچون روسيه و امكانات خوبي كه بويژه در مواد غذايي در ايران است اين رقم خيلي بزرگ نيست.
تيزهوش تابان تصريح كرد: بخشي از مواد غذايي مجوزهاي خاص مي خواهد كه هم ما و هم ساير ارگان هاي دولتي براي اخذ آن مجوزها اهتمام داريم كه آماده خواهد شد .
وي با بيان اينكه زمينه افزايش همكاري ها وجود دارد ، گفت: زمينه همكاري ها و روابط دو دولت در سطح عاليست كه بايد از همه امكانات در بخش تجاري از اين امكانات بهره ببريم.
**ظرفيت هاي خوبي در گيلان براي صادرات محصولات و كالاها به روسيه وجود دارد
رئيس اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و كشاورزي گيلان در ادامه با اشاره به ظرفيت هاي گيلان تصريح كرد: در بحث صادرات كالاها در بخش مركباتي همچون كيوي ، صيفي جات و مواد غذايي جزو صادر كنندگان برتر هستيم.
وي تصريح كرد: درحال هماهنگ كردن براي صادرات فراورده هاي لبني شير پگاه و بسياري ديگر از محصولات از استان نيز هستيم .
وي با اشاره به ظرفيت هاي گيلان در زمينه زير ساختهايي همچون بنادر ، خط هوايي ، ريلي و جاده اي و وجود منطقه آزاد و بندر آستارا براي افزايش مبادلات تجاري خاطرنشان كرد: وقتي حجم صادرات بالا برود، بنادر ما نيز فعال تر و اشتغال در بحث خدمات كالايي بيشتر مي شود.
تيزهوش تابان گفت: وقتي فعاليت هاي اقتصادي بيشتر شود، معضل بيكاري تا حدي حل مي شود و درآمدها افزايش مي يابد.
وي راه اهن را يك امتياز ويژه براي استان دانست و گفت: هزينه براي كالا با استفاده از خط ريلي ارزانتر است .
وي ادامه داد: در بحث دريا هم بخش خصوصي و هم درياي خزر در حال فراهم كردن امكانات خوبي هستند.
تيزهوش تابان تصريح كرد: شرايط خوبي در بخش حمل و نقل بنادر فراهم شده اما اين ناوگان بايد توسعه پيدا كند.
وي با يادآوري اينكه خط هوايي و پروازي را نيز در استان داريم ، گفت: بايد 10 ميليارد دلار را هدفگذاري كنيم تا براي چندين سال آينده به آن برسيم و صادرات ما بايستي افزايش يابد.
وي بيشتر واردات را چوب و غله عنوان و بيان كرد: اين واردات نيازهاي اساسي كشورمان هستند و اكنون در حال انجام است اما بايد براي افزايش صادرات اهتمام داشته باشيم.
خبرنگار: مريم سليماني**انتشار دهنده: بابايي
7296 /6030