مشهد- ایرنا- زمانی كه پالایشگاه گاز شهید هاشمی نژاد سرخس بیش از 30 سال پیش آغاز به كار كرد، انتظار می رفت نخستین مناطقی كه از نعمت گاز بهره مند می شوند، روستاهای اطراف این پالایشگاه باشند، اما گاز به همه جا رفت به غیر از روستاهای سرخس.

اكنون اما چند سالی است كه با توجه ویژه دولت تدبیر و امید گازرسانی به روستاهای شهرستان سرخس نیز آغاز شده و برخی از این روستاها بزودی به شبكه گاز سراسری متصل خواهند شد.
بیستم خردادماه 93، وزیر نفت دولت یازدهم دستور گازرسانی به شهرها و روستاهای فاقد این نعمت خدادادی را ابلاغ كرد كه با توجه به سردسیر یا جنگلی بودن مناطق فاقد گاز و همچنین تعیین میزان جمعیت و نحوه تامین و تخصیص اعتبار، روش های گازرسانی به مناطق مذكور را مشخص كرد.
تامین سوخت شهروندان، بخصوص در كشوری كه منابع غنی گاز و نفت دارد، یكی از انتظارات مردم از دولتها است و با توجه به اینكه یكی از مهمترین پالایشگاههای كشور، پالایشگاه گاز خانگیران سرخس است، انتظار ساكنان روستاهای این شهرستان نسبت به تامین این نوع سوخت بی جا نمی نماید.
پالایشگاه گاز شهید هاشمی‌نژاد خانگیران، كه روزانه با بیش از ۵۰ میلیون متر مكعب تولید، گاز مصرفی 6 استان خراسان رضوی، شمالی، جنوبی، مازندران، گلستان و سمنان را تأمین می‌كند، در سرخس واقع است و ساكنان روستاهای پیرامون آن همچنان چشم به راه برخوداری از این نعمت به سر می برند.

* غفلت از روستاها
یكی از ساكنان روستای سنگر در شهرستان سرخس به خبرنگار ایرنا گفت: متاسفانه همه امكانات در شهرها جمع شده است و چندین دهه است كه از روستاها به عنوان مراكز اصلی تولید و كشاورزی غفلت می شود.
وی بدون معرفی خود اظهار كرد: زمانی كه پالایشگاه گاز افتتاح شد، گمان می كردیم اولین جایی كه از گاز برخوردار می شود روستای ما است اما این فقط یك خیال بود.
وی ادامه داد: سرخس بیش از 70 روستا دارد كه حدود 30 روستا دارای گاز هستند و مابقی روستاها به گفته مسئولان به خاطر كم بودن خانوار، پراكندگی یا نبودن در مسیر خط لوله گاز از این نعمت بی بهره اند.
وی گفت: مشكلات تمام شدن نفت و كپسول گاز بر هیچكس پوشیده نیست اما توقع ما این است كه هر طرح و پروژه ای كه انجام می شود و طبق پیش بینی مسئولان قرار است در یكسال به اتمام برسد به دلایل گوناگون 2 سال و نیم یا بیشتر به طول نینجامد.

*گازرسانی به 39 روستای سرخس
مدیرعامل شركت گاز خراسان رضوی در خصوص گازرسانی به روستاهای فاقد گاز سرخس به خبرنگار ایرنا گفت: این شهرستان 39 روستای واجد شرایط گازرسانی دارد كه هم اكنون 31 روستای آن به شبكه گاز سراسری متصل هستند.
سیدحمید فانی افزود: هجدهم شهریور 94 گازرسانی به پنج روستای شیرتپه، سنگر، صمدآباد، كلاته مره ای و نوروزآباد آغاز شد كه این پروژه تا دهه فجر امسال به اتمام می رسد.
وی ادامه داد: این پروژه تا كنون 90 درصد پیشرفت فیزیكی داشته است و اعتبار آن 101 میلیارد و 290 میلیون ریال است.
مدیرعامل شركت گاز خراسان رضوی گفت: در زمان آغاز به كار دولت تدبیر و امید ضریب گاز روستایی این استان تنها 52 درصد بود كه اكنون به 76 درصد رسیده و حال آنكه میانگین كشوری این شاخص 72 درصد است.
فانی با بیان اینكه هم اكنون گازرسانی به 495 روستای استان در دست اجرا است كه بیش از 60 درصد پیشرفت فیزیكی دارد و با اتمام آنها ضریب نفوذ گاز روستایی به 85 درصد می رسد، افزود: مجوز گازرسانی به 442 روستا هم گرفته شده كه در مرحله پیمان سپاری است و با اجرای آن ضریب مزبور در استان به 95 درصد خواهد رسید.

*ادامه گازرسانی به روستاهای سرخس
فرماندار شهرستان سرخس هم در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار كرد: توسعه خطوط گاز در نقاط مختلف استان به ویژه مناطق روستایی از جمله برنامه های در حال اجرای دولت تدبیر و امید است و بر همین اساس 2 ماه قبل كلنگ گازرسانی به سه روستای سرخس زده شد.
حسین سنجرانی ادامه داد: بیست و سوم شهریور امسال هم گازرسانی به سه روستای چكودر، زلوغال و شورلق با اعتبار 31 میلیارد و 850 میلیون ریال آغاز شد كه با پایان گازرسانی به این سه روستا، 520 خانوار از این نعمت خدادادی بهره مند می شوند.
وی گفت: 63 روستای این شهرستان كه دارای دهیاری و شورا هستند باید تا پایان سال 97 گازرسانی شوند. هم اكنون 24 روستای سرخس گازرسانی شده و از 39 روستای باقی مانده بالای 20 خانوار، هشت روستا تا پایان سال به شبكه سراسری گاز متصل می شوند.
وی افزود: طبق بند 'ق' تبصره سه قانون بودجه سال 1393، اولویت گازرسانی به روستاها، با مناطقی است كه هزینه گازرسانی به هر خانوار كمتر از 60 میلیون ریال باشد و روستاهای با هزینه بیش از این از طریق روشهایی مانند سی ان جی و ال ان جی گازرسانی می شوند.
سنجرانی ادامه داد: بر اساس بررسی های انجام شده، گازرسانی به این روستاها به دلیل صرفه جویی در مصرف فرآورده های نفتی توجیه اقتصادی دارد و اعتبارات هزینه شده این پروژه ها از محل صرفه جویی در توزیع نفت كوره و نفت سفید تامین می شود.

*افتتاح پروژه ها در دهه فجر
بخشدار مركزی سرخس هم گفت: طبق قانون ابلاغی سال 93، گازرسانی به روستاهای بالای 20 خانوار باید تا پایان سال 97 انجام شود كه همین موضوع هم در روستاهای سرخس در حال اجرا است.
اسحاق تیموری ادامه داد: چكودر، زلوغال و شورلق سه روستایی هستند كه طرح گازرسانی به آنها شهریور ماه سال جاری آغاز شد و بر اساس آن 120 متر شبكه فولادی، 20 هزار و 942 متر شبكه توزیع پلی اتیلن و نصب 440 انشعاب بخشی از اقداماتی است كه در این طرح انجام می شود.
وی افزود: پنج روستای شیرتپه، سنگر، صمدآباد، كلاته مره ای و نوروزآباد قرار بود سال گذشته به شبكه سراسری گاز بپیوندند اما به دلیل مشكلاتی كه برای پیمانكار به وجود آمد اتمام طرح به تاخیر افتاد و تا دهه فجر امسال به بهره برداری می رسد.
كانال تلگرام ایرنا خراسان رضوی به نشانی telegram.me/irnamashhad برای دسترسی و دریافت سریع اخبار منتخب در همه حوزه های خبری و تصویری فعال است.
خبرنگاران: مصطفی نخعی/ ناصر اسدزاده هروی ** انتشار دهنده: علی اصغر ایزدی
7507/3221/5132