'عبدالرضا مسلمي' معاون توسعه تعاوني ها، تشكل ها و نظام هاي بهره برداري ايران كه براي شركت در كنفرانس اتحاديه جهاني تعاون (ايكا) به مالزي سفر كرده ، روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا گفت: بيش از 70 سال است كه در بخش تعاون داراي ساختار سازمان يافته اي هستيم كه ارتباطات خوبي با محافل بين المللي داشته و داريم.
مسلمي با بيان اينكه كه سازمان مركزي تعاون روستايي جزو بنيان گذاران ايكا بوده است، بيان كرد: اتحاديه هاي اين سازمان آرا خوبي در 'ايكا' دارند كه نشان دهنده اين است كه دولت هاي ما همواره پس از انقلاب تلاش كرده اند كه اين شبكه را حفظ كرده و حمايت نمايند.
وي با اين عنوان كه اتحاديه جهاني تعاون تلاش دارد اداره امور تعاون را كاملا غير دولتي و غيروابسته به تعاون توسعه دهد، تصريح كرد: در كنفرانسي كه مالزي ميزباني آن را بر عهده داشت معدود كشورهايي بودند كه از بخش دولتي هيات ها را همراهي مي كردند.
كنفرانس جهاني و مجمع عمومي اتحاديه جهاني تعاون با شعار 'قرارگيري مردم در مركز توسعه' از روزهاي 14 تا 17 نوامبر (23 تا 26 آبان) به ميزباني مالزي در محل هتل 'سان وي ريزورت' شهر عالم مالزي برگزار شد، كه نمايندگاني از اتاق تعاون ايران، مجلس شوراي اسلامي و اتحاديه مركزي نظارت و هماهنگي تعاوني هاي روستايي و كشاورزي ايران در آن حضور داشتند.
معاون توسعه تعاوني ها، تشكل ها و نظام هاي بهره برداري ايران بيان كرد: كار دولت در حوزه بين الملل نيست. دولت در داخل بايد از شبكه حمايت كند و در عرصه بين الملل شبكه ها بايد به گونه اي توانمند باشند كه از حق و حقوق ملي خود دفاع كنند.
'مسلمي' افزود: اين سازمان در گذشته به واسطه تاثيراتي كه داشته، عضو هيات مديره ايكا بوده است در سال هاي اخير نيز در سطح منطقه اي در حال تلاش براي كسب كرسي هايي بوده تا از ظرفيت خود براي كمك به توسعه تعاون در سطح بين المللي استفاده كند.
وي بيان كرد كه ايران جزو محدود كشورهايي است كه در آن اتحاديه تعاوني و روستايي به مراتب قوي تر از اتحاديه و تشكل هاي تعاوني در بخش صنعت و بخش خدمات شهري هستند. هم سابقه تاريخي آنها طولاني تر است هم از نظر عضويت اعضاي بيشتري دارند و هم مجامع آنها قانوني تر و نشست هاي آنها نيز منظم تر برگزار مي شود. اين يك سرمايه قابل توجه و دارايي ملي است قابل استفاده است.
معاون توسعه تعاوني ها، تشكل ها و نظام هاي بهره برداري ايران بر افزايش فعاليت و حضور شبكه ها در عرصه بين المللي تاكيد كرد و گفت: اين حضور نيازمند يك مجموعه تغييرات دروني شبكه ها است كه بايد ظرفيت هاي ارتباطي خود را توسعه دهند.
'مسلمي' تعاون را به مثابه دو روي يك سكه دانست كه يك روي آن كاملا اجتماعي و ميزان تحرك اعضا، ارتباطات دروني و سطح تعامل آنها را نشان مي دهد و يك روي ديگر تعاوني ها، كاركرد اقتصادي است.
به اعتقاد وي، ايران در هر دو زمينه داراي تجربه هايي است كه مي تواند اين قبيل تجربه ها را با كشورهاي منطقه و جهان تبادل كند.
اين مقام ايراني همچنين گفت كه البته در هر يك از دو بخش چالش هايي هم وجود دارد. از جمله اينكه در ايران هنوز بنگاه هاي تعاوني به صورت مدرن اداره نمي شوند. بنگاه هاي در سطح دروني و ارتباطات بيروني نيازمند آموزش و ارتباطات بيشتري هستند كه اين ارتباطات بين الملي مي تواند به تبادل اطلاعات كمك كند تا هم مركزي براي انتقال علم و تجربه ايران باشد و هم زمينه استفاده از تجارب ديگران را فراهم سازد.
مسلمي در ادامه بيان كرد: برخلاف تعاوني هايي كه در هند، بنگلادش و يا پاكستان وجود دارد، تعاوني ها در ايران تك منظوره هستند. تعاوني هاي روستايي ما بيشتر يك زنجيره تامين كننده كالاهاي اساسي و تامين نهادهاي كشاورزي هستند و در كنار آن تعاوني هاي كشاورزي كاملا موضوعي هستند.
وي در پاسخ به اينكه آيا تعاوني ها عامل توسعه روستاها نيز بوده اند، گفت: اينكه بگوييم چه نسبت از رشد اقتصادي و تحول اجتماعي ناشي از تعاوني است، عدد و رقم دقيقي وجود ندارد، ولي هم از لحاظ نظري و هم از لحاظ تجربي، در الگوي جديد توسعه، مشاركت مردم و داشتن نهادهاي مردمي اصلي ترين و مهمترين موضوعات توسعه محسوب مي شوند.
وي با ارائه تعريفي از تعاوني به يك مجموعه انسان ها كه با تجميع ايده ها و سرمايه هاي خود مي خواهند كار بزرگي انجام دهند، خاطرنشان كرد: تعاوني ها هدف توسعه در نظر گرفته نمي شوند، بلكه گاهي وسيله اي براي توسعه لحاظ مي شوند.
وي در ادامه با اين عنوان كه تعاوني هاي روستايي و كشاورزي اندكي عقب تر از تحولاني هستند كه در محيط آنها اتفاق مي افتد، بيان كرد: همه تلاش ها در بخش آموزش و توانمندسازي اين است كه تعاوني ها بتوانند بخش از تنش هاي محيطي را كنترل كنند. مثلا در هنگام نوسانات نرخ ارز شبكه هاي تعاون ممكن است ضرر و زيان زيادي كند.
معاون توسعه تعاوني ها، تشكل ها و نظام هاي بهره برداري ايران در پايان افزود: در حالي كه تعاوني ها وظايف خود را در حوزه هاي مختلف انجام مي دهند، با استفاده از تجربه هاي جهاني ، دانش موجود در كشور و فرصت هايي كه از طريق قوانين و مقررات دولتي شكل گرفته بايد بتوانند خود را به حدي ارتقا دهند كه نگراني هاي توسعه را رفع سازند.
آساق**241**1599**1144
* انتشاردهنده: عليرضا جباري
تاریخ انتشار: ۲۹ آبان ۱۳۹۶ - ۰۸:۵۲
كوالالامپور – ايرنا - معاون توسعه تعاوني ها، تشكل ها و نظام هاي بهره برداري ايران گفت: اگر كشورهايي كه تعاوني را به عنوان يكي از اهداف و ابزار مهم براي توسعه روستايي و كشاورزي قرار داده اند را در دنيا دسته بندي كنيم، ايران جزو چهار يا پنج مورد اول در جهان است كه زيرساخت هاي اوليه را حدود 70 سال پيش روي شبكه هاي اجتماعي و سرمايه هاي اجتماعي ملي و سنتي بنا كرده است.