ايلام - ايرنا - نويسنده و بازآفرين ادبيات كلاسيك و كارشناس ادبيات كودك و نوجوان استان ايلام گفت: عادت به كتابخواني توسط والدين در منزل و اختصاص وقتي معين به مطالعه و اهتمام به فرهنگ كتابخواني موجب نهادينه شدن اين فرهنگ در بين خانواده ها و به ويژه كودكان و نوجوانان مي شود.

مرتضي حاتمي روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا با بيان اينكه بايد كتابخواني از سنين كودكي آغاز شود، اظهار كرد: انجام رفتارهاي مثبت پدر و مادر و اطرافيان در حوزه خريد و مطالعه كتاب نقشي موثر و سازنده در ترغيب كودكان به كتابخواني دارد.
وي افزود: خريد هفتگي كتاب حتي يك جلد از سوي والدين، خريد كتاب براي بچه ها جهت اهدا به كتابخانه هاي مدارس توسط آنان، روخواني شبانه كتاب به عنوان يك رفتار دائمي، رفتن به كتابخانه ‌هاي كودكان و نوجوانان و ديدار با كتابداران، ديدار بچه ها با فعالان كتاب در حوزه كودك و نوجوان و انجام ساير فعاليت هاي مرتبط در اين زمينه نقشي مهم در ترويج كتابخواني و بالابردن فرهنگ مطالعه در جامعه و بين جامعه هدف دارد.
حاتمي يادآور شد: بايد خواندن كتاب و فرهنگ مطالعه و تلاش براي توسعه اين فرهنگ تنها به هفته كتاب و كتابخواني معطوف نشود و تمام طول سال به كتاب و مطالعه توسط اقشار مختلف جامعه اختصاص يابد.
وي افزود: نبايد تمام رويدادهاي مربوط به كتاب، تجليل از مؤلفان و ناشران، ترويج خريد كتاب، و... فقط در هفته كتاب و كتابخواني انجام گيرد بلكه بايد تمام رويدادهاي مربوط به كتاب و مطالعه در طول سال توسط متصديان فرهنگي براي تشويق مردم به مطالعه و خريد كتاب انجام گيرد.
حاتمي با اشاره به قدرت فضاهاي مجازي در ترويج فرهنگ كتاب در سطح جامعه، گفت: قابليت هاي فضاي مجازي به عنوان يكي از كاركردهاي گوشي هاي هوشمند و حضور كاربران متعدد در اين شبكه ها مي تواند نقش مؤثر و مهمي در ترويج كتاب خواني و فرهنگ مطالعه ايفا كند.
وي تاكيد كرد: كاربران شبكه هاي مجازي به عنوان رسانه هاي سيار بايد به جاي معرفي و جابجايي پيام هاي كم ارزش و مطالب زرد و گاه بي محتوا و تكراري، كتاب هاي الكترونيكي و صوتي را به اشتراك بگذارند.
نويسنده مجموعه داستان نوجوان بيمارستاني در باغچه، افزود: بايد كتاب به عنوان يك كالاي فرهنگي در ميان خانواده ها حضوري پررنگ و مؤثر داشته باشد و در كنار خوراكي هاي مفيد كتاب هم به عنوان غذاي روح در اختيار و در دسترس اعضاي خانواده بويژه كودكان و نوجوانان باشد.
حاتمي ايجاد كتابخانه هاي شخصي در منزل با مشاركت كودكان و نوجوانان و پر رنگ كردن نقش كودكان در تأمين و تجهيز و نيز نظارت بر كتابخانه هاي خانگي را عاملي محرك براي افزايش انگيزه هاي مطالعاتي در بين كودكان برشمرد.
نويسنده رمان راز كوچه باغ هفت توت با اشاره به نقش ناشران و مؤلفان در بالابردن سطح مطالعه جامعه، گفت: اين قشر در انتخاب و توليد كتاب هاي جذاب و خواندني، نقش مهمي برعهده دارند و مولفان در انتخاب موضوع، علايق و سلايق و نيازهاي جامعه و مخاطب را در توليد و آفرينش كتاب در نظر بگيرند.
وي يادآور شد: مولفان با نگارش كتاب به نيازهاي مختلف مخاطبان پاسخ مناسب مي دهند و ناشران نيز با مهيا كردن بستر مناسب براي انتشار با كيفيت و توزيع مناسب، استفاده از اصول زيباسازي و تصويرگري، قطع و اندازه مناسب و... كتابي فاخر را در اختيار مخاطب قرار مي دهند.
بازآفرين مجموعه ي 30 جلدي از حكايات مرزبان نامه و بهارستان براي مخاطبان كودك، گفت: مدارس و نظام آموزشي هم در توسعه و ترويج فرهنگ كتابخواني و نهادينه كردن اين رفتار فرهنگي در كودكان و نوجوانان بسيار نقش آفرين و مؤثرند.
به اعتقاد وي در سيستم آموزشي با بهره گيري از روش هاي خلاق و نوين در كتابخواني و علاقه مند كردن دانش آموزان به كتاب و كتابخواني مي توان نسلي فعال، كوشا، با انگيزه و بهره مند از دانش و آگاهي روز را تربيت كرد.
اين نويسنده و بازآفرين ايلامي يادآور شد: تقويت و پر بار كردن كتابخانه هاي مدارس و استفاده از كتاب هاي تازه و جذاب در افزايش انگيزه و ترغيب دانش آموزان به مطالعه و رشد فرهنگ كتابخواني در بين دانش آموزان مي افزايد.
از حاتمي به عنوان نويسنده و بازآفرين تاكنون بيش از 20 عنوان كتاب در ادبيات بزرگسال و كودك و نوجوان منتشر شده است و همچنين تاليف و ويراستاري 2 عنوان رمان، يك مجموعه داستان نوجوان، سه عنوان بازآفريني حكايت براي كودكان، 2 عنوان بازنويسي حكايت براي نوجوانان، يك عنوان مربوط به ايران شناسي و چاپ دوم مجموعه داستان بزرگسال را در دست اقدام دارد كه به زودي منتشر مي شوند.
بنا بر بررسي هاي انجام گرفته سرانه مطالعه در ايران از بين 2 تا 72 دقيقه متغير است.
32 هزار نفر در استان ايلام در 40 كتابخانه عمومي و هشت كتابخانه مشاركتي عضويت دارند كه بيشتر اين اعضا را زنان تشكيل مي دهند كه با احتساب اين تعداد اكنون اكنون از هر 100 ايلامي پنج نفر در كتابخانه هاي عمومي عضويت دارند.
خبرنگار: زهرا موسوي ** انتشار دهنده: شهريار حيدري فر
7172/6034