كرمان - ایرنا - بیكاری، طرد شدن از جامعه، بازگشت به شرایط قبل و فراهم نبودن زمینه ادامه زندگی سالم از جمله موانع پیش روی بهبودیافتگان از اعتیاد می باشد كه فرایند پیوند این افراد به بازار كار برای جلوگیری از برگشت دوباره آنان به دامان این پدیده خانمان سوز در استانهای مختلف از جمله كرمان را نیازمند بازنگری كرده است .

به گزارش ایرنا، اعتیاد به عنوان عامل بسیاری از ناهنجاری های اجتماعی از جمله طلاق هر روز بیش از روز گذشته در بخش های اجتماعی، خانواده و غیره قربانی می گیرد.
از طلاق هایی كه اعتیاد زوجین منجر به آن شده تا تولد كودكان معتاد و قتل ها و بزه های گوناگون كه محصول و زاییده اعتیادی است كه عقل و انسانیت انسان را به باد می دهد و از آدمی تنها نامی می ماند و خلق و خوی ددی و دیگر هیچ ...
هر چند كمپ های ترك اعتیاد در این وانفسا وظیفه خطیری بر دوش دارند و شبكه های مداخله كننده در این بخش از ان جی اوها گرفته تا سازمانهای متولی، زحمت فراوانی را برای ترك اعتیاد افراد معتاد به مواد مخدر متقبل می شوند اما این چرخه و فرایند ناقص و ادامه نداشتن روند حفظ سلامت معتادان بهبود یافته، مجدد اعتیاد را به رگ های پوسیده معتادان بر می گرداند.
اصلاح چرخه معیوب سالم سازی افراد معتاد به عنوان افراد بیمار می تواند راهی برای جلوگیری از هدر رفت هزینه ها و البته سالم نگهداشتن معتادان بهبود یافته باشد.
ایجاد محیطی سالم برای كار و تلاش برای افرادی كه اعتیاد را ترك كرده اند و دور نگهداشتن آنها از محیط های قبلی و همچنین پذیرفته شدن در اجتماع سه عامل مهم و اساسی است كه می تواند فرایند معیوب بهبود بیماران اعتیاد را ترمیم كند.
بهروز مردی 32 ساله كه در كرمان زندگی می كند به قول خودش تاكنون سه مرتبه به منظور ترك اعتیاد با خواست خود به كمپ های ترك اعتیاد اجباری مراجعه كرده است.
وی كه از اعتیاد خود به ستوه آمده و خسته شده است به خبرنگار ایرنا گفت: دیگر نمی توانم این زندگی نكبت بار را تحمل كنم.
او كه به همراه خواهر 56 ساله و برادر 29 ساله اش در یكی از میدان حاشیه ای شهر كرمان كارتن خواب هستند می گوید: من و برادرم هروئین مصرف می كنیم و خواهرم شیره تریاك.
وی تامین خورد و خوراك را برای یك فرد معتاد مهم نمی داند و می گوید گاهی مردم كمك می كنند، گاهی ته مانده غذای مردم را می خوریم و گاهی هم كه مجبور شویم دزدی می كنیم اما مهم تامین مواد مخدر است.
وی در حالی كه اشك در چشمانش حلقه زده بود گفت: تاكنون سه مرتبه برای ترك این لعنتی به كمپ رفته ام اما دوباره بعد از سه ماه بر می گردم همینجا، چون كار و جایی برای زندگی ندارم و مجدد وسوسه می شوم و مصرف مواد را از سر می گیرم.
مریم نیز كه اكنون 27 سال دارد می گوید :از كلاس پنجم دبستان اعتیاد دارم او كه چهره شكسته اش سنش را بیشتر از آنچه هست نشان می دهد گفت: من هم بارها برای ترك اعتیاد رفته ام آنقدر كه شمارش را نمی دانم ولی مجدد به دلیل اینكه جایی برای ماندن ندارم برگشته ام همینجا كنار دوستانم و مجدد مصرف مواد را شروع كرده ام.
وی كه هروئین مصرف می كند، حالا باردار است و می گوید من ایدز دارم حتی اگر اعتیاد را هم ترك كنم، مردم مرا بین خود نمی پذیرند.
امثال مریم و بهروز زیادند، معتادانی كه آخر راه ترك اعتیاد را می دانند و حاضر به مراجعه به این مراكز نیستند.
جانشین معاونت امور توسعه و پیشگیری اداره كل بهزیستی استان كرمان نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: بیش از 30 مركز اقامتی میان مدت ترك اعتیاد (كمپ ترك اعتیاد) در این استان وجود دارد و 10 مركز اقامتی نیز در حال راه اندازی است.
حشمت الله برجسته افزود: در تمام شهرستان های استان كرمان كمپ ترك اعتیاد یا همان مراكز اقامتی میان مدت ترك اعتیاد وجود دارد.
وی اظهار كرد: مراكز اقامتی معتادانی كه داوطلب و خواهان ترك اعتیاد هستند نیز در استان كرمان احداث شده است.
به گفته برجسته یك سوم هزینه ترك اعتیاد در صورت تخصیص اعتبار به افراد بی بضاعت در مراكز اقامتی پرداخت می شود.
وی تصریح كرد: در صورتی افراد بهبود یافته بعد از گذراندن دوره درمان یك ماه تا یك ساله، ماهی یك بار به مراكز ترك اعتیاد مراجعه كنند و سلامتشان تایید شود از طریق این مراكز به آموزش و فنی حرفه ای معرفی می شوند و بعد از گذراندن دوره های رایگان تسهیلات 15 میلیون تومانی اشتغالزایی با كارمزد اندك دریافت می كنند.
وی تاكید كرد: زنان معتادی كه ترك كرده و مكانی برای اقامت ندارند نیز می توانند از ساعت 6 بعد از ظهر تا هفت صبح، سه ماه به صورت رایگان در خانه های بین راهی اقامت و شام و صبحانه دریافت كنند.
جانشین معاونت امور توسعه و پیشگیری اداره كل بهزیستی استان كرمان گفت: برخی معتادان كه نمی خواهند ترك كنند نیز در مراكز دی آی سی یا كاهش آسیب پذیرفته می شوند.
وی ادامه داد: این مراكز به منظور آموزش كاهش رفتارهای پرخطر از جمله تزریق مشترك و آموزش صحیح برقراری روابط جنسی و غیره راه اندازی شده و معتادان در این مراكز علاوه بر خدمات بهداشتی و آموزش یك وعده صبحانه و نهار نیز دریافت می كنند.
وی تاكید كرد: معتادان مراجعه كننده به مراكز دی آی سی بعد یك دوره 6 ماهه برای درمان تشویق می شوند.
برجسته با بیان اینكه طی 6 ماه نخست سال جاری در مراكز دی آی سی استان كرمان یكهزار و 730 معتاد خدمات دریافت كرده اند افزود: تیم سیار در این مراكز نیز با مراجعه به پاتوق معتادان به 6 هزار و 432 مورد خدمات رسانی كرده اند.
وی تاكید كرد: پنج هزار و 387 نفر نیز به مراكز اقامتی ترك اعتیاد استان كرمان طی 6 ماهه گذشته مراجعه كرده و 27 مراكز سرپایی درمان با متادون این استان نیز پذیرای 2 هزار و 753 نفر در این مدت بوده است.
وی گفت: اعتبارات موجود برای ترك اعتیاد افراد بی بضاعت محدود است و جوابگوی افراد متقاضی نیست.
وی اضافه كرد: معتادان بی پناه نیز می توانند به خانه های بین راهی با 20 مورد ظرفیت البته فقط به مدت سه ماه از این ظرفیت استفاده كنند.
برجسته تصریح كرد: دولت نمی تواند هزینه مخارج و اقامت معتادان را برای مدت زمان بیشتری بپردازد لذا افراد بهبود یافته باید بعد از ترك اعتیاد به زندگی عادی و خانواده برگردند.
وی با اشاره به اینكه چهار سرپناه شبانه نیز برای معتادانی كه حاضر نیستند درمان شوند در استان كرمان تاسیس شده ،افزود : همچنین كمپ ماده 16 اجباری نیز با 140 ظرفیت از سوی نیروی انتظامی تحویل بهزیستی شده است .
وی افزود: یك مركز غیردولتی تی سی اجتماع درمان مدار برای معتادان كه حمایت خانواده را دارند در كرمان احداث شده است.
هر چند در خصوص معتادان ترك اعتیاد شده و در حقیقت بهبودیافتگان نسبی اقداماتی بوسیله متولیان امر از جمله بهزیستی در استان كرمان انجام گرفته و یا در حال انجام می باشد ولی محدودیت زمانی تعیین شده از جمله سه ماه برای نگهداری این قبیل افراد به دلیل پیدا نشدن كار و شغل ، دوباره شرایط لازم جهت برگشتن به زمان قبلی برای این افراد مهیا می گردد .
بنابراین باید مدیران و متولیان امر در این راستا با كمك گرفتن از خیرین و یا انجمن های مردم نهاد بتوانند در وهله نخست زمان نگهداری بهبودیافتگان را افزایش دهند و با ارتباط گیری بیشتر با مراكز كاریابی و تعیین سهمیه ای خاص برای این افراد در این مراكز ورود به بازار كار را برای بهبود یافتگان ولو نسبی نیز فراهم سازند .
خبرنگار: نجمه حسنی** انتشار : بهنام احمدی *
3029/ 5054