تهران- ايرنا- پژوهشگران دانشگاه آزاد واحد تهران شمال موفق شدند با سنتز يك نانوذره مغناطيسي، اثربخشي درماني و خصلت ضد ميكروبي عصاره گياه رازيانه را افزايش دهند. اين پژوهش در مقياس آزمايشگاهي صورت گرفته است.

به گزارش روز چهارشنبه گروه علمي ايرنا از ستاد ويژه توسعه فناوري نانو رياست جمهوري، مقاومت ميكروارگانيسم‌ها در برابر بسياري از داروهاي شيميايي باعث شده تا تحقيقات به سمت بهره گيري از گياهان دارويي سوق پيدا كند. گياه رازيانه يكي از گياهاني است كه از خواص دارويي بالايي برخوردار است. اين گياه در برخي از مناطق جهان از جمله هند، پاكستان و مصر به وفور يافت مي‌شود. كاربردهاي درماني گياه رازيانه از قبيل خاصيت ضد ميكروبي، ضدويروسي، ضدعفوني كنندگي و ضد نفخ، آن را به يك گياه پرطرفدار براي تحقيقات دارويي تبديل كرده است. از سوي ديگر محققان به دنبال افزايش اثربخشي اين گياه با بهره گيري از فناوري نانو هستند.
دكتر اكبر اسماعيلي پژوهشگران دانشگاه آزاد واحد تهران شمال با اشاره به تحقيقات انجام شده در گذشته، در رابطه با اهداف طرح حاضر گفت: در پژوهش قبل، ما خواص ضدميكروبي نانوذرات نانوكامپوزيتي متشكل از دو نوع پليمر را بر دو نوع باكتري مورد بررسي قرار داديم. در طرح حاضر ما از نانوذره سنتر شده براي دارورساني هدفمند تركيبات دارويي حاصل از عصاره رازيانه استفاده كرديم. همچنين دارورساني هدفمند داروي ونكومايسين نيز مورد بررسي قرار گرفت.
وي ادامه داد: با انجام اين طرح ما موفق شديم اثربخشي درماني عصاره رازيانه را بر دو نوع باكتري گرم مثبت و گرم منفي افزايش دهيم. از سوي ديگر، رهاشدن آهسته و پيوسته اين دارو موجب مي‌شود تا تعداد دفعات استفاده از دارو كمتر شود. از سوي ديگر استفاده از اين روش دارورساني موجب شده است تا بيش از يك مكانيسم عليه باكتري‌ها استفاده شود، بنابراين امكان مقاوم شدن باكتري‌ها در برابر دارو كاهش مي‌يابد.
اسماعيلي خاطرنشان كرد: داروي ونكومايسين در حالت عادي هيچگونه تأثيري بر روي ديواره سلولي باكتري‌هاي گرم منفي ندارد، اما ما توانستيم با استفاده از نانوذرات نانوكامپوزيتي سنتز شده به عنوان نانوحامل دارويي و به كمك اثر سينرژيستي آن‌ها، باكتري‌هاي گرم منفي اشرشياكلي و سودوموناس آئروژينوزا را با تخريب ديواره سلولي از بين ببريم.
عضو هيأت علمي دانشگاه آزاد اسلامي واحد تهران افزود: در اين طرح ابتدا نانوذرات سوپرپارامغناطيس MnFe2O4 به روش هم رسوبي سنتز و سپس پليمرهاي كيتوسان و PEG400 را روي آن پوشش داده شده است. پليمر كيتوسان به عنوان يك پليمر زيست سازگار و زيست تخريب پذير نه تنها سبب بهبود خصوصيات فيزيكوشيميايي نانوذرات فريت مي‌شوند، بلكه خود داراي خاصيت ضدميكروب هستند. پس از مرحله سنتز نانوذرات از روش‌هاي FT-IR،XRD و VSM استفاده شد. سپس داروي ونكومايسين و عصاره گياه رازيانه را بر روي نانوذره نانوكامپوزيتي سنتز شده بارگذاري و مقدار داروي بارگذاري شده و پروفايل آزادسازي دارو با استفاده از آزمون UV-Vis مورد ارزيابي قرار گرفت. در نهايت خصلت ضدميكروبي نانوذرات در چند حالت به وسيله روش رقيق سازي براث بررسي و مقايسه شد.
بر اساس نتايج به دست آمده، پليمر طبيعي كيتوسان علاوه بر اينكه خواص ضد ميكروبي نانوذره و اثربخشي داروي بارگذاري شده را افزايش مي‌دهد، بهبود خواص و توزيع اندازه يكنواخت آن‌ها را نيز در پي دارد.
اين تحقيقات حاصل همكاري دكتر اكبر اسماعيلي- عضو هيأت علمي دانشگاه آزاد اسلامي واحد تهران شمال- و دكترسپيده قباديان پور – دانش‌آموخته مقطع دكتري داروسازي دانشگاه آزاد اسلامي واحد علوم دارويي- است. نتايج اين كار در مجله Industrial Crops and Products با ضريب تأثير3.181 ( جلد91، سال 2016، صفحات 44 تا 48) به چاپ رسيده است.
علمي**1023**1440
تنظيم:ابوالقاسم تيموري** انتشار: گلشن