دكتر محمدباقر رجبی روز پنجشنبه در گفت وگو با خبرنگار علمی ایرنا برلزوم كنترل قندخون و انجام معاینات منظم در این افراد تاكید و به آنان توصیه كرد كه هر سه ماه به پزشك متخصص برای معاینه چشم مراجعه كنند.
وی ادامه داد: چشم ها مانند برخی از اعضای بدن دچار عوارض ناشی از بیماری دیابت می شود كه فلج اعصاب چشم، خشكی چشم و آسیب به قرنیه و شبكیه از جمله این عوارض است.
رجبی گفت: وقتی صحبت از عوارض چشمی ناشی از دیابت می شود، شاید اولین قسمتی كه به ذهن می رسد، آسیب به شبكیه است اما واقعیت این است كه اغلب قسمت های چشم براثر دیابت در معرض آسیب است.
وی با اشاره به اینكه آسیب به غدد اشكی چشم یكی از عوارض بیماری دیابت است، گفت: خیلی از بیماران دیابتی دچار خشكی چشم هستند و نیاز است كه از قطره های چشم به صورت مداوم استفاده كنند.
متخصص چشم و فوق تخصص شبكیه ادامه داد كه عروق كوچك براثر دیابت دچار آسیب می شوند به همین دلیل عروق تغذیه كننده اعصاب چشم هم در معرض آسیب قرار می گیرند و فرد دیابتی ممكن است با فلج اعصاب چشمی و انحراف چشم به پزشكان مراجعه كند.
وی، آسیب به قرنیه را یكی دیگر از عوارض بیماری دیابت اعلام كرد و گفت: آسیب به قرنیه چشم در این بیماران مشاهده می شود، هرچند آسیب كم است اما این عضو چشم هم درگیر می شود.
رجبی ادامه داد: بیماران دیابتی كه عمل جراحی عیوب انكساری انجام می دهند، باید بیشتر مراقب زخم قرنیه باشند، ممكن است ترمیم زخم آنان طول بكشد و در این حالت خطر عفونت افزایش می یابد و فرد ممكن است دچار عفونت قرنیه شود.
** حدود 35 درصد افراد دیابتی در ایران به آسیب شبكیه مبتلا هستند
متخصص چشم و فوق تخصص شبكیه با اشاره به اینكه آسیب شبكیه دراثر بیماری دیابت در دنیا از 7 تا 39 درصد گزارش شده است، گفت: حدود 35 درصد افراد دیابتی در ایران به آسیب شبكیه مبتلا هستند.
وی، آسیب به شبكیه ناشی از دیابت را شایع ترین علت نابینایی در افراد بین 20 تا 70 ساله اعلام كرد و گفت: این عارضه خیلی از افرادی را می تواند نابینا كند كه در سن فعالیت قرار دارند.
رجبی ادامه داد: آسیب به شبكیه چشم ناشی از دیابت، چهارمین علت نابینایی در جهان بعد از بیماریی های آب مروارید ، تراخم و آب سیاه، است كه این موضوع نشان دهنده اهمیت این بیماری است.
وی اظهار كرد: در 60 درصد افراد با دیابت نوع ٢ كه بیش از 15 تا ٢٠ سال از بیماری شان می گذارد، انتظار داریم درگیری شبكیه پیدا شود. در دیابت نوع یك معمولا بعد از 20 سال همه بیماران درجاتی از درگیری شبكیه را دارند.
متخصص چشم و فوق تخصص شبكیه با اشاره به اینكه بیمارانی كه همزمان فشار خون و قند خون دارند احتمال درگیری شبكیه چشم شان به طور محسوس افزایش پیدا می كند، گفت: میزان آسیب به شبكیه در بیماران دیابتی سیگاری یا افراد دارای چربی خون بیشتر است.
رجبی ادامه داد كه معمولا دیابت نوع یك زود تشخیص داده می شود و توصیه می شود این افراد بین 3 تا 5 سال به پزشك مراجعه كنند اما تشخیص دیابت نوع 2 معمولا مدت ها طول می كشد به این دلیل توصیه می شود به محض تشخیص دیابت به چشم پزشك مراجعه كنند تا وضعیت شبكیه بررسی شود.
وی به مشكل ورم شبكیه چشم اشاره كرد و افزود: در مواقعی كه بیمار دچار ورم شبكیه می شود از داروی جدیدی مثل آواستین استفاده می كنیم كه در چشم تزریق و سبب كاهش تورم شبكیه می شود.
دیابت یك اختلال سوخت و سازی (متابولیك) در بدن است. در این بیماری توانایی تولید هورمون انسولین در بدن از بین میرود یا بدن در برابر انسولین مقاوم شده و بنابراین انسولین تولیدی نمیتواند عملكرد طبیعی خود را انجام دهد. نقش اصلی انسولین پایین آوردن قند خون توسط سازوكارهای مختلف است. دیابت سه نوع اصلی دارد كه شامل نوع 1، نوع 2 و بارداری است.
دیابت دارای عوارض زودس و دیررس است كه بیماری قلبی- عروقی، نوروپاتی (آسیب دیدگی اعصاب)، نفروپاتی (بیماری كلیه) و چشمی از جمله عوارض دیررس دیابت و تواسیدوز یا كمای دیابتی، هیپو گلیسمی و هایپرگلیسمی از جمله عوارض زودرس این بیماری است.
علمی ** 1201 *1724*
خبرنگار: عبدالكریم جبارپور** انتشار: حسین فتح الهی
تاریخ انتشار: ۲ آذر ۱۳۹۶ - ۰۷:۵۲
تهران - ایرنا - متخصص چشم و فوق تخصص شبكیه با اشاره به اینكه بارداری سبب تغییراتی هورمونی می شود، گفت: بارداری، آسیب ناشی از دیابت به چشم را تا 2 برابر افزایش می دهد، به همین علت بیماران دیابتی كه می خواهند باردار شوند باید بیشتر مراقب چشم های خود باشند.