دكتر محمدرضا مهاجری تهرانی روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا برلزوم بررسی دقیق بیماران دیابتی از لحاظ قلبی و عروقی تاكید كرد و افزود: سكته قلبی شایع ترین علت مرگ و میر در بیماران دیابتی است.
وی، زخم پای دیابتی را از دیگر عوارض مهم بیماری دیابت اعلام كرد و گفت: 15 درصد دیابتی ها دچار زخم پا می شوند و این افراد باید مراقب های لازم را به عمل آورند تا دچار قطع عضو نشوند.
مهاجری اظهار كرد: در سال های گذشته هر 30 ثانیه یك بیمار دیابتی در دنیا پای خود را از دست می داد كه با توجه به شیوع بیماری، این زمان در سال گذشته به هر 19 ثانیه رسیده كه در اغلب موارد می توان از بروز آن پیشگیری كرد
** استان های یزد، بوشهر و تهران بالاترین آمار مبتلایان به دیابت را دارند
معاون مركز تحقیقات غدد پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم به شیوع دیابت در كشور اشاره كرد و گفت: استان های یزد، بوشهر و تهران بالاترین آمار مبتلایان به دیابت را دارند.
وی با اشاره به اینكه شیوع دیابت در شهرها به دلیل كم تحركی بیشتر از سایر نقاط است، افزود: براساس مطالعه انجام شده 10 درصد مردان بیش از 30 سال و 11 درصد زنان بیش از 30 سال به دیابت مبتلا هستند.
مهاجری، تعداد مبتلایان به دیابت در كشور را حدود 5 میلیون نفر اعلام و اظهار كرد: حدود نیمی از این افراد از بیماری خود اطلاع ندارند و معمولا هنگامی متوجه بیماری خود می شوند كه دچار عوارض متعدد دیابت از جمله قلبی و عروقی و زخم پای دیابتی شده اند.
وی، كم تحركی، شیوه زندگی غلط و رژیم غذایی نامناسب را مهم ترین عامل ابتلا به این بیماری اعلام كرد و گفت: روزانه حداقل نیم ساعت و در پنج روز از هفته، پیاده روی می تواند نقش مهمی در كنترل قند خون داشته باشد.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی تهران با اشاره اینكه حدود 75 درصد دیابتی های شناخته شده، قندخونشان كنترل نیست، گفت: این افراد باید به شدت مراقب نوسات قندخون شان بوده و قند خون را كنترل كنند.
مهاجری به افراد بیش از 45 سال توصیه كرد كه سالی یكبار قند خون ناشتای خود را اندازه گیری كنند. در صورت كه نتیجه قندخون ناشتای كمتر از 100 میلی گرم باشد هر سه سال یكبار و اگر بالاتر از این مقدار بود، آزمایشات بعدی را برای تشخیص بیماری دیابت انجام دهند.
وی به تعداد بیماران دیابت اشاره كرد و گفت: در حال حاضر جمعیت دیابتی ها در جهان 450 میلیون نفر است كه پیش بینی می شود تا 20 سال آینده این تعداد به حدود 600 میلیون نفر برسد.
معاون مركز تحقیقات غدد پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم ادامه داد ، در شرایط مزبور بیماران دیابتی سومین كشور پرجمعیت دنیا را بعد از چین و هند تشكیل خواهند داد.
دیابت یك اختلال سوخت و سازی (متابولیك) در بدن است. در این بیماری توانایی تولید هورمون انسولین در بدن از بین میرود یا بدن در برابر انسولین مقاوم شده و بنابراین انسولین تولیدی نمیتواند عملكرد طبیعی خود را انجام دهد.
نقش اصلی انسولین پایین آوردن قند خون توسط سازوكارهای مختلف است. دیابت سه نوع اصلی دارد كه شامل نوع 1، نوع 2 و بارداری است.
دیابت دارای عوارض زودس و دیررس است كه بیماری قلبی- عروقی، نوروپاتی (آسیب دیدگی اعصاب)، نفروپاتی (بیماری كلیه) و چشمی از جمله عوارض دیررس دیابت و تواسیدوز یا كمای دیابتی، هیپو گلیسمی و هایپرگلیسمی از جمله عوارض زودرس این بیماری است.
علمی*1201*1436*خبرنگار: عبدالكریم جبارپور** انتشار:داود پورصحت*
تاریخ انتشار: ۳ آذر ۱۳۹۶ - ۱۶:۱۰
تهران - ایرنا - معاون مركز تحقیقات غدد پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشكی تهران به عوارض قلبی و عروقی ناشی از دیابت اشاره كرد و گفت: عوارض و سكته قلبی در دیابتی ها 2 تا 4 برابر بیشتر از افراد عادی است.