تاریخ انتشار: ۴ آذر ۱۳۹۶ - ۱۴:۵۵

تبریز - ایرنا - محمدامین سلطان القرایی فرزند مرحوم شیخ الفقها آیت الله العظمی حاج شیخ جواد سلطان القرایی با اشاره به رونمایی از نسخه خطی نفیس دیوان صائب موجود در كتابخانه این خانواده گفت: وجود این نسخه اصیل از غنای تاریخ ادبیات كشورمان حكایت دارد.

محمدامین سلطان القرایی روز شنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود: خصوصیت اصلی نسخه كتابخانه خانواده سلطان القرایی این است كه در اصالت آن هیچ شك و تردیدی نیست، زیرا بیش از 200 سال در نزد این خانواده بوده است.
وی در خصوص فلسفه رونمایی نسخه خطی نفیس دیوان صائب تبریزی اظهار كرد: با توجه به فرا رسیدن سالگرد مرحوم ابوی و به بهانه بزرگداشت یاد و نام آن بزرگوار در محفلی دوستانه این نسخه را رونمایی كردیم.
وی ادامه داد: حتی معروف ترین نسخه دیوان صائب تبریزی نیز كه متعلق به حاج میرزا جعفر سلطان القرایی است، از جایی توسط آن مرحوم خریداری شده بود.
سلطان القرایی تشریح كرد: نسخه كتابخانه آیت الله العظمی سلطان القرایی افزون بر 200 سال نزد یك خانواده معتمد نگهداری شده و به همین دلیل از هر گونه دستكاری و آسیب مصون مانده است.
وی گفت: رونمایی از این نسخه و معرفی آن در بیستمین سالگرد درگذشت پدر بزرگوارم، حداقل كار فرهنگی است كه ما می توانستیم به این مناسبت انجام دهیم تا گنجینه دیگری از گنجینه های پرشمار تاریخ و ادبیات كشورمان به علاقه مندان عرضه شود.
وی افزود: نسخۀ بسیار نفیس خطی یاد شده شامل غزلیّات فارسی صائب تبریزی دارای تاریخ كتابت 1076 قمری و همزمان با حیات شاعر است.
وی اضافه كرد: نسخۀ خطّی نفیس یاد شده قرن‌ها متعلّق به این خاندان بوده و از طریق شیخ عبدالرحیم سلطان القرّاء و پسرش شیخ ابوالقاسم به آیت‌الله العظمی حاج میرزا جواد آقا سلطان القرّایی تبریزی منتقل شده است.
سلطان القرایی گفت: این نسخه كه اكنون در اختیار امیر سرتیپ محمد سلطان القرّایی، فرزند ارشد آیت الله اعظمی سلان القرائی، قرار دارد، شامل تاریخ كتابت دهم شهر جمادی‌الاولی 1076 است؛ نسخه با جلد چرمی تك لا و ضربی مطلا كه برخی از آن ریخته و بعد از كتابت آن، طی زمان تجلید مجدّد یافته و بعضی از اوراقش نیز متن و حاشیه شده است.
وی تشریح كرد: نسخۀ خطی بسیار ارزشمند مذكور در 201 ورق و 401 صفحه تدوین یافته و شامل حدود 6 هزار و 200 بیت دیوان غزلیات فارسی صائب تبریزی از الف تا یاء است؛ نسخه با مسطر 17 (عموماً در 16 یا 15 بیت) مدوّن شده؛ نسخۀ خطی مزبور در قطع وزیری كوچك 3/12×3/21 سانتی‌متر فراهم شده است.
وی اظهار كرد: سخۀ خطی نفیس مورد بحث كه حاوی تاریخ 1076 قمری بوده و در زمان حیات صائب تبریزی كتابت شده، مجدول بوده و در دو صفحۀ اولش طلاانداز است؛ در ابتدای نسخه سرلوحی ظریف و لطیف و بسیار زیبا پردازش شده كه كاملاً سالم مانده است.
وی اضافه كرد: خوشبختانه اول و آخر نسخۀ خطی و اكثریّت قریب به اتّفاق اوراق و صفحات آن از دستبرد حوادث و گذر اعصار و زمان سالم مانده است و خط نستعلیق جلی خوش كاتب به استثنای معدود موارد، عموماً خواناست و دست‌خط زیبای كاتب از ابتدا تا به انتهای نسخه خودنمایی می‌كند.
سلطان القرایی گفت: امید است با مقابلۀ تمام نسخ مخطوط موجود از جمله نسخۀ خطی مكمّل كلیات صائب تبریزی از كتابخانۀ سلطان‌القرّایی كه كار هند بوده و بیش از 70 هزار بیت شعر داشته و حاوی 130 بیت شعر تركی نیز است و تهیّۀ كلیات تحقیقی انتقادی، پنجرۀ نوین و تازه‌ای بر زندگی، ادبیات، دیوان و اشعار فارسی و تركی صائب تبریزی برای همگان گشوده شود.
شیخ‌الفقها آیت‌الله العظمی حاج میرزا جواد آقا سلطان القرّایی تبریزی، بزرگ‌ترین فرزند شیخ ابوالقاسم بن شیخ عبدالرحیم سلطان القرّاء تبریزی بعد از ظهر جمعه هفتم آذر 1376 شمسی دار فانی را وداع گفت.
حضرت آیت‌الله العظمی سلطان القرّاء كه در 13 جمادی‌الآخر سنه 1319 ﮬ.ق. در محله شتربان تبریز در خانواده روحانیت، علم و ادب چشم به جهان هستی گشود، از جد بزرگوار خویش همچنین از اساتید و مشایخ بزرگ وقت كسب فیض كرد و مدارج مختلفه علوم را خیلی سریع طی كرد.
خبرنگار و انتشاردهنده: عزیزی راد
518