به گزارش ایرنا، البته بهره برداری های بی رویه ، چرای دام ، آتش سوزی ها و زغال گیری ساكنان محلی از دیگر عوامل و تهدیدهای جدی است كه بلای جان منابع زیست محیطی و جنگل های انبوه این استان شده است.
سرزمین بكر و رویایی كهگیلویه وبویراحمد با گنجینه ای ارزشمند از طبیعت سحرانگیز، چشمه ها، آبشارها و رودخانه های خروشان و انبوه جنگل های بلوطش همواره از مناطق مورد هدف ،طمع ورزان به این منابع حیاتی و خدادادی بوده است.
قلع قمع درختان بلوط كهنسال و فجایع و تجاوز های زیست محیطی در كهگیلویه وبویراحمد به حدی رو به افزایش است كه به گفته كارشناسان قبح این موضوع دیگر شكسته شده و دست مسئولان و متولیان امر برای برخورد و قطع دست متجاوزان كوتاه است.
فجایع زیست محیطی در مزدك شهرستان بویراحمد در ضلع جنوبی پلیس راه یاسوج - اصفهان، قطع بیش از 200 اصله درخت كهنسال در باشت و قلع و قمع صدها درخت بی جان در جای جای این سرزمین جادویی و بكر مصدادیق عینی از نفوذ و طمع ورزی های انسانی در تخریب و نابودی منابع ملی است.
** پای زمین خواری در میان است
ساخت وسازهای جدید در كنار ساختمان های متروكه و قدیمی در دل جنگل های بلوط یكی از فجایع زیست محیطی و صحنه های دلخراشی از تجاوز و چپاول به حریم منابع ملی در منطقه مزدك بویراحمد است.
ساختمان ها گرچه فعلا خالی از سكنه اند اما سازندگان آنها قطعا پیش بینی آینده را هم كرده اند تا جایی كه یكی از این افراد به شوخی یا شاید هم جدی به یكی از گردشگران، خبر از ایجاد سروك 2 در این منطقه را می دهد.
منطقه سروك چسبیده به ضلع جنوبی شهر یاسوج، یكی از مناطق جنگلی و از بكر ترین مناظر طبیعی شهرستان بویراحمد بود كه اكنون با تغییركاربری زمینهای ملی و كشاورزی، مملو از ویلاها و ساخت و سازهای غیرمجاز شده است.
به گفته مسئولان امر بیشترین موارد زمین خواری و تعرض به منابع ملی در 2 دهه گذشته در منطقه سروك بویراحمد اتفاق افتاده است.
** اوج دشمنی با بستر رودخانه بشار
اوج سنگدلی، خصومت و سنگینی این فاجعه زیست محیطی در ورودی جاده فرعی منطقه مزدك و مشرف بر رودخانه زیبای بشار یاسوج دیده می شود .آنجا كه تیغ های مخوف و بی رحم زیاده خواهان و دودهای آتشین كارخانه های غیرمجاز شن و ماسه بی رحمانه بر جان طبیعت بی دفاع منطقه افتاده و كسی هم جلودارشان نیست.
بوی تعفن و لجن زارهای ناشی از پسمانده های كارخانه فضایی نامطبوع و تاریك را بر بستر رودخانه گسترانیده است.
گویا صدای آخرین نفسهای رود بشار به گوش می رسد، شنهای كف رود نمیدرخشند و آب زلالش كدر شده، پرندگان مهاجر در كنارش آشیانه نمیسازند و ماهیان خوش خط و خال دیگر دیده نمی شوند چون زیستگاه آنان زیر چرخ لودرها خراب شده است.
رودخانه ای كه سالهای نه چندان دور فضای كم نظیری را به ساكنان روستاهای همسایه خود هدیه می كرد، آب زلال و نوازشگرش خستگی از جان می زدایید و بهشت را جلوی چشمان هر رهگذری تداعی می كرد.
رودخانه بشار كه زیستگاه نادری برای گونه های جانوری بود هم اینك تبدیل به مردابی راكد، مرده و مبهوت تبدیل شده و آه و حسرت را برای دوستداران محیط زیست به ارمغان آورده است.
آری اینجا روزانه صدای غرش لودرهایی شنیده می شود كه مخلوط های كف این رودخانه را به كام گشاده كارخانه های شن و ماسه می ریزند و در كمتر جای این زیست بوم اكنون اثری از زندگی و جنب و جوش دیده می شود.
البته ظاهر قضیه نشان می دهد صاحبان این كارخانه چنان قدرتمند شده اند كه حتی مصوبه های مسئولان برای تعطیلی و یا جابه جایی كارساز نبوده است.
رودخانه بشار در كنار شهر یاسوج بخشی از اكوسیستم جنوب غربی كشور و یكی از سرچشمه های اصلی رودخانه كارون است كه سالانه بیش از یك و نیم میلیارد متر مكعب آب را به دشت های خوزستان و از آنجا به خلیج فارس انتقال می دهد.
رودخانه بشار به طول 120 كیلومتر در مرز كهگیلویه و بویراحمد با فارس سرچشمه می گیرد و در مرز این استان با چهارمحال و بختیاری آنجا كه كارون میزاید، تمام میشود.
این رود در این مسیر خود همسایه 300 روستا و آبادی است و نان و آب بر سر سفره مردمان كوهپایههای دنا میگذارد و ناجی آنها در سالهای بیآبی و خشكسالی است.
** تجربه تلخ جابه جایی كارخانه های شن وماسه
سرگذشت اسف بار و تاریك رودخانه بشار با پیكر نحیفش همچنان زخمی تیغ لودرها و بولدوزرهای كارخانه های تولید شن و ماسه است .
سالهاست طرح جابه جایی این كارخانه ها مطرح شده اما انگار صاحبان پرنفوذ و قدرتمند این واحدها قوی تر از قانون و بخشنامه های دولتی برای جابه جایی و یا تعطیلی كارخانه های شن و ماسه است.
به گفته مسئولان عمق این رودخانه اكنون بالای پنج متر پایین رفته و تاسیسات مختلف عبور داده شده از زیر، این رودخانه را با خطر مواجه كرده است.
در حاشیه این رودخانه بیش از دهها واحد تولیدی شن و ماسه وجود دارد كه بدون مجوز، سالانه افزون بر هزاران تن شن و ماسه از بستر رودخانه برداشت می كنند و همچنان هم به فعالیت خود ادامه می دهند.
**فعالیت 50 كارخانه شن و ماسه بدون مجوز تخصیص آب
معاون حفاظت و بهره برداری شركت آب منطقه ای كهگیلویه و بویراحمد گفت: طرح جابه جایی و ساماندهی كارخانه های شن و ماسه در حاشیه رودخانه ها بدون طرح توجیهی خلاف قانون است و ساماندهی آنها نیز در دستور كار جدی شركت آب منطقه ای استان قرار گرفته است.
رسول فرهادی بیان كرد كه از مجموع 66 كارخانه شن و ماسه فعال درسطح استان 50 مورد آن بدون مجوز تخصیص آب فعالیت می كنند.
وی تصریح كرد كه 22 مورد از این تعداد واحدهای شن و ماسه در شهرستان های بویراحمد و دنا و مابقی مربوط به شهرستان ها و مناطق گرمسیری استان هستند.
** ضرورت شناسایی عوامل بسترساز پدیده زمین خواری
پدیده شوم و در عین حال پیچیده زمین خواری در كهگیلویه وبویراحمد گرچه عمر طولانی ندارد اما در یك دهه اخیر شدت و حدت طمع ورزی های ناشی از زخم های كهنه و تازیانه های سخت سودجویان بر پیكرنحیف و رنجور جنگل ها و بلوطتستان ها سرنوشت تلخی را فراروی منابع حیاتی و ملی در این دیار قرار داده است.
البته بررسی ها و ارزیابی زوایای پیدا و پنهان این پدیده و واكاوی پرونده های خرد و كلان چند سال اخیر نیز نفوذ و نقش تعیین كننده برخی كاركنان در سازمان ها و نهادهای مختلف بویژه دستگاه های مربوطه در گذشته را تا حدود زیادی آشكار ساخته است.
به گفته مسئولان امر دركهگیلویه وبویراحمد شواهد و اسناد زیادی از گذشته از نفوذ كاركنان و نیروهای دستگاه های مختلف از بروز بسیاری از رانت خواری ها و پرونده های زمین خواری و همراهی و همگامی آنان با چپاولگران و غارتگران بیت المال در این استان حكایت دارد.
هرچند مسئولان امر به شكل مصداقی به نمونه هایی از نفوذ برخی كاركنان دولت در گذشته در بروز این پدیده و همراهی و همگامی آنان با چپاولگران و غارتگران بیت المال اشاره ای نمی كنند اما نباید از این چالش اساسی و از عوامل بسترساز بروز این پدیده شوم نیز غافل ماند.
**پنج هزار هكتار زمین های ملی در دست سودجویان
معاون عمرانی استاندار كهگیلویه و بویراحمد پیشتر درحالی از وجود بیش از حدود پنج هزار هكتار از زمینهای ملی این استان در دست سودجویان خبر داد كه نبود نقشه كاداستر را یكی از مهمترین دلایل افزایش بروز پدیده زمین خواری می داند.
پژمان نیك اقبالی افزود: از 280 هزار هكتار زمین ملی نیازمند نقشه كاداستر تنها 40 هزار هكتار آن دارای نقشه است.
نقشه كاداستر، یك نوع نقشه برداری ثبتی است كه ارزش حقوقی داشته و می توان بر اساس مرزهای آن سند مالكیت صادر كرد.
به گفته نیك اقبالی، شهرستان بویراحمد با حدود 2هزار و 230 هكتار دارای بیشترین منابع ملی تصرف شده در گذشته به دست متصرفان و سودجویان است.
وی اظهار كرد: شهرستان های گچساران با 916 هكتار و كهگیلویه با 591 هكتار در رده های بعدی زمین های ملی تصرف شده قرار دارند.
معاون عمرانی استاندار كهگیلویه و بویراحمد در همین زمینه تصریح كرد: بطور مثال سال 94 نیز حدود 90 پرونده با بیش از 115هكتار زمین خواری در این استان تشكیل شد كه 52 هكتار از این میزان نیز از تصرف سودجویان خارج شد.
نیك اقبالی با اشاره به عزم جدی دولت برای مبارزه با زمین خواری، كوه خواری و تخلفات زیست محیطی و منابع طبیعی گفت: تخلفاتی در این زمینه ها در استان انجام شده كه بررسی و شناسایی نهایی آنها در دستور كار قرار گرفته است.
وی مشاركت مردم و همراهی رسانه های جمعی برای ارائه آموزش های لازم در زمینه آگاهی بخشی و اطلاع رسانی افكارعمومی برای حفظ و صیانت از زمینهای ملی و منابع طبیعی را از راهكارهای ضروری در كاهش روند تخریب منابع ملی و جنگل ها ذكر كرد.
نیك اقبالی افزود: مقابله جدی با پدیده زمین خواری اكنون با تاكید رهبر معظم انقلاب به یك راهبرد و اولویت مهم دولت و به تبع آن در همه استان ها تبدیل شده است.
** رفع تصرف 2460هكتار زمین ملی از دست سودجویان
مدیركل منابع طبیعی و آبخیزداری كهگیلویه وبویراحمد گفت كه ظرف سال های 94، 95 و سه ماهه نخست سال جاری افزون بر 2 هزار و 460 هكتار از زمین های منابع ملی در استان از دست سودجویان خارج و رفع تصرف شد.
عزت الله بهشتی فر اظهار داشت كه افزون بر 2 هزار و 141 هكتار از این میزان در قالب اجرای تبصره ذیل ماده 55 قانون سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری كشور بوده است.
وی تصریح كرد كه یكهزار و 941 هكتار از این میزان زمین های رفع تصرف شده در قالب این ماده قانونی در سال 94 و مابقی نیز مربوط به سال 95 و سه ماهه گذشته امسال بوده است.
وی تعداد پرونده های تشكیل شده در مراجع قضایی در این زمینه را 536 مورد ذكر كرد و گفت كه ظرف 2 سال گذشته افزون بر 13هزار اصله درخت كه به صورت غیرمجاز در زمینهای ملی كاشته شده بودند، با دستور قضایی قطع شدند.
** حدود چهار هزار هكتار زمین ملی در دست سودجویان
مدیركل منابع طبیعی و آبخیزداری كهگیلویه وبویراحمد تاكید كرد كه همچنین ظرف سال های 94 و 95 حدود 900 پرونده مربوط به زمین خواری در مراجع قضایی تشكیل كه در قالب آن افزون بر 3 هزار و 700 هزار هكتار زمین های ملی توسط سودجویان تصرف شده است.
بهشتی فر افزود كه حدود 1400 هكتار از این میزان مربوط به سال 94 و مابقی نیز در سال 95 بوده است.
مدیركل منابع طبیعی وآبخیزداری كهگیلویه وبویراحمد از كاهش محسوس زمین خواری های سازمان یافته در سطح استان در 2 سال گذشته خبر داد و گفت: بسیاری از پرونده های راكد در یك دهه اخیر نیز در دستور كار قضایی و حقوقی استان قرار گرفته است.
بهشتی فر ادامه داد: سال های 90 تا 94 حدود یكهزار و 816 پرونده مربوط به تخریب و تصرف عدوانی زمینهای ملی در مراجع قضایی استان تشكیل شده است.
وی بیان كرد: بیش از یكهزار و 561 هكتار از زمینهای ملی و طبیعی استان نیز در قالب این تعداد پرونده مورد تعرض و تصرف غارتگران و سودجویان قرار گرفت.
بهشتی فر تصریح كرد: 634مورد از این تعداد منجر به صدور رای و رفع تصرف حدود یكهزار و 100 هكتار از زمینهای ملی از دست سودجویان شد.
مدیركل منابع طبیعی و آبخیزداری كهگیلویه وبویراحمد گفت: بیشترین تعداد پرونده های تشكیل شده مربوط به سال های 94 و 93 به ترتیب با 431 و 397 مورد بوده است.
وی تصریح كرد: بسیاری از پرونده های تشكیل شده در 2 سال اخیر نیز مربوط به تصرفات و دست درازی های سودجویان در سالیان گذشته بویژه در سال های 80 تا 82و 88 تا 90 بوده است.
وی اظهار كرد: با بررسی های انجام شده بیشترین تعرض ها نیز مربوط به شهرستان های بویراحمد و دنا و منطقه طسوج در شهرستان چرام بود.
بهشتی فر با اشاره به فعال شدن كارگروه ویژه حفظ حقوق بیت المال و مبارزه با زمین خواری، گفت: سالهای 93 و 94 حدود 828 مورد پرونده زمین خواری در مراجع قضایی استان تشكیل شد.
وی ادامه داد: ظرف این 2 سال نیز حدود 637 هكتار از زمینها و منابع ملی از دست سودجویان رفع تصرف شد.
بهشتی فر برخی دستاوردها و نتایج كارگروه ویژه حفظ حقوق بیت المال و مبارزه با زمین خواری در استان و اهتمام ویژه دولت یازدهم و نیز تعامل دستگاه قضایی در این راستا را یادآور شد و گفت: میزان هماهنگی ها و عزم همگانی برای مقابله جدی با این پدیده یكی از اقدام های مثبت و امیدبخش این كارگروه بوده است.
بهشتی فر گفت: دستور دادستانی مركز استان مبنی بر اجرای تبصره یك ماده 55 قانون حفاظت از جنگل ها و منابع ملی كه تاكنون در استان اجرایی نشده بود یكی از مهمترین مصوبات و دستاوردهای این كارگروه بوده است.
بر اساس این تبصره قانونی در صورت بروز هرگونه زمین خواری و تعرض سودجویان اداره كل منابع طبیعی در هر جای این استان می تواند بدون تشكیل پرونده قضایی اقدام به رفع تصرف و مقابله با متعرضان كند.
وی با اشاره به افزایش روز افزون پدیده زمین خواری و تغییركاربری های غیراصولی در زمینها و منابع ملی استان، یادآور شد: اجرای طرح و تهیه نقشه كاداستر مهمترین عامل در كاهش بروز این معضل است.
بهشتی فر تاكید كرد: از مجموع حدود یك میلیون و450 هزار هكتار سطح منابع ملی در این استان تاكنون كمتر از 2 درصد آن تهیه طرح كاداستر انجام شده است.
** رفع تصرف 25 هكتار منطقه حفاظت شده
مدیركل حفاظت محیط زیست كهگیلویه وبویراحمد تاكید كرد كه حدود 23 هكتار از عرصه های زیست محیطی، پناهگاه حیات وحش و پارك ملی در سطح استان ظرف 2 سال گذشته از دست سودجویان رفع تصرف شده است.
حدود 13.5درصد از مساحت 15 هزار و 500 كیلومتر مربعی كهگیلویه وبویراحمد را مناطق حفاظت شده و یا شكار ممنوع تشكیل داده است.
سید اسدالله هاشمی اظهار داشت كه این میزان عرصه منابع ملی زیست محیطی قبل از فعالیت دولت یازدهم و به صورت غیرقانونی و حتی با سندرسمی به برخی افراد سودجو واگذار شده بود.
وی تصریح كرد كه این میزان عرصه واگذارشده زیست محیطی ظرف 2 سال گذشته با همكاری مراجع قضایی استان رفع تصرف شد.
مدیركل حفاظت محیط زیست كهگیلویه وبویراحمد تاكید كرد كه 30 هكتار دیگر نیز در مراجع قضایی در دست اقدام برای صدور رای نهایی است.
هاشمی تصریح كرد كه 15.6 هكتار از عرصه های زیست محیطی تصرف شده نیز در مرحله دادرسی در مراجع قضایی است.
وی یادآور شده كه ظرف 2 ماه گذشته سال جاری تاكنون 390 فقره پرونده مربوط به تخلفات زیست محیطی در مراجع قضایی استان تشكیل شده است.
هاشمی حدود 115 فقره از این تعداد را مربوط به شكار غیرمجاز در مناطق حفاظت شده استان دانست و گفت: 48 مورد مربوط به چرای غیرمجاز دام و 148 فقره نیز مربوط به تخریب و تصرف غیرمجاز عرصه های زیست محیطی و حیات وحش در سطح استان است.
هم اینك هفت منطقه حفاظت شده با وسعت 93 هزار و660 هكتار، دنای شرقی با وسعت 28 هزار و 202 هكتار، خاییز سرخ با مساحت 33 هزار و 235هكتار، خامی با وسعت 25هزار و 671 هكتار، دیل با 10 هزار و 381 هكتار، سولك با 2 هزار 4287 هكتار و سیوك با 12 هزار 858 هكتار در این استان زیبای طبیعی وجود دارد.
كهگیلویه وبویراحمد همچنین دارای پنج منطقه شكار ممنوع شامل پادنای سمیرم، خرم ناز، لار و ماغر، حاتم و كوه تلرش است.
** نبود نقشه كاداستر عامل اصلی افزایش زمین خواری
معاون حفاظت امور اراضی منابع طبیعی و آبخیزداری كهگیلویه وبویراحمد نیز به موضوع پدیده زمین خواری و مشكلات آن در استان اشاره كرد و گفت: نبود طرح آمایش سرزمینی و نقشه كاداستر و مشخص نبودن حریم ها از جمله عوامل دخیل در رشد این معضل است.
احسان نعمتی از تثبیت مالكیت بیش از 90 درصد از زمینهای ملی و منابع طبیعی استان خبر داد و گفت: بیش از 88درصد از مساحت 15 هزار و 517 كیلومتر مربعی این استان منابع طبیعی و جنگل است.
وی ابراز داشت: اجرای طرح آمایش سرزمین كه با هدف ایجاد رابطه منطقی بین توزیع جمعیت و انجام فعالیت ها در پهنه سرزمین و با توجه به ویژگی های فضایی مناطق است تا حد قابل ملاحظه ای در روند كاهشی پدیده زمین خواری موثر خواهد بود.
نعمتی تناسب نداشتن میزان جرم و مجازات در پدیده زمین خواری و تصرفات زمینهای ملی را از دیگر معضلات و مولفه های اساسی در روند افزایشی این مهم ذكر كرد.
معاون حفاظت و امور اراضی منابع طبیعی كهگیلویه وبویراحمد تصریح كرد: بسیاری از قوانین حاكم در این راستا هنوز مربوط به حدود سال 81 و بیش از 10 سال گذشته است.
وی افزود: این در حالی است كه بروز رسانی و متناسب سازی قوانین تاثیر مثبتی در روند مطلوب امور بویژه برخورد قانونی با متخلفان دارد.
وی مشاركت و همراهی مردم و ارائه آموزش های لازم در زمینه آگاهی بخشی و اطلاع رسانی افكارعمومی برای حفظ و صیانت از زمینهای ملی و منابع طبیعی را از دیگر راهكارهای ضروری در كاهش روند تخریب منابع ملی و جنگل ها ذكر كرد.
**رفع تصرف 23هكتار از عرصه های زیست محیطی حیات وحش
مدیركل حفاظت محیط زیست كهگیلویه وبویراحمد تاكید كرد كه حدود 23 هكتار از عرصه های زیست محیطی، پناهگاه حیات وحش و پارك ملی در سطح استان ظرف 2 سال گذشته از دست سودجویان رفع تصرف شده است.
حدود 13.5درصد از مساحت 15 هزار و 500 كیلومتر مربعی كهگیلویه وبویراحمد را مناطق حفاظت شده و یا شكار ممنوع تشكیل داده است.
سید اسدالله هاشمی اظهار داشت كه این میزان عرصه منابع ملی زیست محیطی قبل از فعالیت دولت یازدهم و به صورت غیرقانونی و حتی با سند رسمی به برخی افراد سودجو واگذار شده بود.
وی تصریح كرد كه این میزان عرصه واگذارشده زیست محیطی ظرف 2 سال گذشته با همكاری مراجع قضایی استان رفع تصرف شد.
مدیركل حفاظت محیط زیست كهگیلویه وبویراحمد تاكید كرد كه 30 هكتار دیگر نیز در مراجع قضایی در دست اقدام برای صدور رای نهایی است.
هاشمی تصریح كرد كه 15.6 هكتار از عرصه های زیست محیطی تصرف شده نیز در مرحله دادرسی در مراجع قضایی است.
وی یادآور شده كه ظرف سه ماه گذشته سال جاری تاكنون 390 فقره پرونده مربوط به تخلفات زیست محیطی در مراجع قضایی استان تشكیل شده است.
هاشمی حدود 115 فقره از این تعداد را مربوط به شكار غیرمجاز در مناطق حفاظت شده استان دانست و گفت: 48 مورد مربوط به چرای غیرمجاز دام و 148 فقره نیز مربوط به تخریب و تصرف غیرمجاز عرصه های زیست محیطی و حیات وحش در سطح استان است.
مدیركل حفاظت از محیط زیست كهگیلویه وبویراحمد از افزایش میزان دست درازی ها و تعرض سودجویان به منابع زیست محیطی در مناطق حفاظت شده از جمله زیست كره دنا خبر داد.
وی افزود: بهره گیری از ظرفیت و توان سازمان های مردم نهاد و جوامع محلی بهترین و مناسبترین راهكار و از رویكردهای اصلی سازمان محیط زیست كشور و این استان برای صیانت از منابع طبیعی و زیست محیطی است.
وی میزان مساحت مناطق حفاظت شده كهگیلویه و بویراحمد را حدود 312 هزار هكتار معادل 11 درصد مساحت این استان دانست.
هاشمی مناطق حفاظت شده در كهگیلویه و بویراحمد را شامل دنای شرقی و غربی، خاییز، سرخ، دیل، سیوكی، خامی و سولك و مناطق شكار ممنوع استان را نیز شامل خرم ناز، ماغر، سمیرم، لار و حاتم شل ذكر كرد.
وی عنوان كرد: زیست كره دنا با وسعت 255 هزار هكتار به عنوان دهمین زیست كره دنیا و نخستین مورد پس از انقلاب در ایران و پارك ملی دنا از مهمترین سرمایه ها و ظرفیت های زیست محیطی در كهگیلویه و بویراحمد است.
**تشكیل 60 پرونده تغییر كاربری غیرمجاز كشاورزی در بویراحمد
رئیس سازمان جهاد كشاورزی كهگیلویه وبویراحمد نیز از مقابله جدی با بروز پدیده زمین خواری و تغییر كاربری های غیرمجاز در عرصه های زراعی و باغی استان خبر داد و گفت: سال گذشته چهار مورد حكم قلع و قمع به میزان حدود 9 هزار مترمربع در سطح شهرستان بویراحمد اجرا شد.
جعفر گوهرگانی از تشكیل حدود 60پرونده تغییر كاربری های غیرمجاز در شهرستان بویراحمد به میزان 160 هزار و 800 مترمربع در سال گذشته خبر داد.
وی تصریح كرد: در سال های 92 تا 94 نیز 32 پرونده منجر به صدور رای و اجرای حكم شده است.
گوهرگانی افزود: گزارشی مبنی بر تغییر كاربری غیرمجاز در سطح شهرستان های باشت، لنده و بهمئی ظرف یك سال گذشته اعلام نشده است.
** بویراحمد بیشترین میزان زمین خواری
مدیركل دفتر فنی استانداری كهگیلویه وبویراحمد با تاكید بر اینكه ظرف 2 سال گشذته زمین خواری های سازمان یافته در سطح استان كاهش یافته گفت: البته در 2 شهرستان بویراحمد و دنا به دلیل شرایط خاص اقلیمی آنها و نیز ارزش بالای زمین تعرض و دست درازی به زمینهای ملی همچنان رو به افزایش است.
حسین كاظمی تصریح كرد: فرهنگ سازی لازم تا حدودی صورت گرفته ولی باید در كنار آن نیز نظارت ها و آگاهی بخشی بیشتر مردم نسبت به قوانین و مقررات گسترش یابد.
وی گفت: بدون شك منابع طبیعی به تنهایی توان مقابله با چپاولگران و غارتگران بیت المال بویژه در شهرستان های بویراحمد و دنا را ندارد و هماهنگی بیشتری باید برای مقابله جدی با این پدیده شوم در استان شكل گیرد.
مساحت زمین های كشاورزی كهگیلویه و بویراحمد بیش از 250 هزار هكتار و میزان تولیدات محصولات زراعی در این استان نیز سالانه افزون بر 650 هزار تن است.
از كل زمینهای كشاورزی استان حدود 89 درصد، اختصاص به كشت محصولات زراعی دارد.
كهگیلویه وبویراحمد با حدود 16هزار و 249 كیلومتر مربع و جمعیتی 713 هزار نفر دارای یك درصد مساحت و یك درصد جمعیت كشور در جنوب غربی ایران واقع شده است.
این استان با 2 اقلیم متفاوت و مناظر بكر و طبیعی و موقعیت خاص گردشگری دارای هشت شهرستان، 17شهر و یكهزار و 676 روستای دارای سكنه است.
كهگیلویه و بویراحمد یك میلیون و 722 هزار و 800 هكتار عرصه جنگلی و مرتعی دارد كه از این میزان 999 هزار و 100 هكتار جنگل و 723 هزار و 700 هكتار نیز مرتع است.
بر اساس برآورد اولیه ظرف یك دهه گذشته و از سال 1385تا پایان سه ماهه نخست امسال افزون بر 9هزار هكتار از جنگلهای این استان طعمه حریق شده است.
این میزان خسارت بر اثر وقوع افزون بر یك هزار و 114فقره آتش سوزی بوده است.
بهره گیری از ظرفیت آموزش و هماهنگی با شوراهای اسلامی روستاها و دهیاران بهترین و ارزان ترین راهكار برای بازدارندگی در امر حفاظت از جنگل ها،كاهش تخریب و صیانت بهتر از این زیباترین و ارزشمند ترین بركت گهواره خاك است.
** هزار روستای فاقد گازرسانی در كهگیلویه وبویراحمد
براساس آمارها همچنان بیش از یكهزار روستای دارای سكنه در استان كهگیلویه وبویراحمد فاقد گازرسانی هستند كه این مهم خود زمینه ای برای افزایش روزافزون تخریب های زیست محیطی و نابودی انبوه جنگل های بلوط در جای جای این استان شده است.
استان كهگیلویه وبویراحمد با داشتن یك درصد خاك و جمعیت كشور دارای یك هزار و 676روستای دارای سكنه است كه بیش از هزار روستای آن كمتر از 20 خانوار جمعیت دارند و این مهم خود دستمایه ای برای جدی نگرفتن مسئولان ومتولیان امور برای خدمات رسانی بیشتر و ایجاد توسعه متوازن در این روستاها شده است.
یكی از مهمترین نیاز این روستا ها بهره مندی از نعمت گاز است كه بر اساس تازه ترین آمار ها تاكنون تنها حدود580 روستا كه عمده و بیش از 98 درصد آنها بالای 20 خانوار جمعیت هستند از نعمت گاز برخوردارند.
مسئولان شركت گاز در توجیه خود برای گازرسانی نشدن این تعداد روستا را فاقد شرایط برای برخورداری از این نعمت می دانند و معتقدند كه بر اساس قانون روستاهای بالای 20 خانوار و مناطقی كه در فاصله حداكثر 15كیلومتری از خط اصلی انتقال لوله گاز باشند در اولویت هستند.
این در حالی است كه از مجموع یكهزار و 676 روستای دارای سكنه در كهگیلویه وبویراحمد، حدود 720 روستای آن بالای 20 خانوار هستند و مابقی كه عمده آنها در مناطق با پوشش جنگلی انبوه كمتر از 20 خانوار جمعیت دارند.
بر اساس اعلام مسولان شركت گاز كهگیلویه وبویراحمد پس از انقلاب تاكنون حدود 570 روستای واجد شرایط در این استان گازرسانی شده اند.
گزارشگر:حمید جهان**انتشار: مسعود علیزاده
3016/1662
تاریخ انتشار: ۴ آذر ۱۳۹۶ - ۱۶:۰۹
یاسوج -ایرنا- حكایت تلخ قلع و قمع درختان ،تغییركاربری های افسارگسیخته، زمین خواری و تجاوز به حریم رودخانه های خروشان با نیت های شوم و البته با چاشنی زیاده خواهی عده ای سودجو و زمین خوار در كهگیلویه وبویراحمد همچنان ادامه دارد.