بيرجند - ايرنا - رئيس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبي گفت: در هفت ماهه امسال ميزان واردات استان نسبت به مدت مشابه سال گذشته به لحاظ ارزش 90 درصد و وزن كالا 78 درصد كاهش داشته است.

به گزارش ايرنا داوود شهركي شنبه شب در سومين جلسه كارگروه توسعه صادرات استان با محوريت موضوعات كشور افغانستان، افزود: محدوديت واردات تنها از يك بازارچه، يكي از دلايل مهم كاهش واردات از كشور افغانستان به ايران بوده است.
وي گفت: در اين مدت هفت قلم عمده وارداتي به ارزش 546 هزار و 937 دلار به وزن 952 هزار و 83 كيلوگرم كالا از گمركات خراسان جنوبي وارد شد.
وي بيان كرد: برنج، شاهدانه بو داده، شكر، شتر، بي كربنات سديم صنعتي، سديم بي كربنات گريد خوراكي و دستگاه عمل آوري و بسته بندي قير از اقلام عمده وارداتي به استان بوده است.
به گزارش ايرنا شهركي اظهار كرد: خراسان جنوبي داراي چهار بازارچه مرزي يزدان، ميل 73، ميل 78 و دوكوهانه و 2 گمرك بيرجند و ماهيرود است و 460 كيلومتر مرز مشترك با افغانستان دارد.
وي مجموع صادرات كشور در هفت ماهه گذشته را 20.5 ميليارد دلار عنوان كرد و يادآور شد: از اين ميزان حدود 1.5 ميليارد آن به افغانستان به عنوان پنجمين مقصد صادراتي ايران صادر شده است.
وي ادامه داد: به عبارت ديگر 6 درصد ارزش كل صادرات كشور به افغانستان صورت گرفته است از اين رقم حدود 26 درصد از مرزهاي خراسان جنوبي خارج شده است.
رئيس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان افزود: ارزش كل صادرات خروجي استان به افغانستان 423 ميليون دلار و وزن خالص صادرات يك ميليون و 999 هزار تن بود كه از لحاظ ارزش 24 درصد و از نظر وزني 43 درصد رشد را نسبت به مدت مشابه سال قبل نشان مي دهد.
شهركي اضافه كرد: همچنين كل صادرات استان به افغانستان از 2 بازارچه ماهيرود و گمرك بيرجند 80 ميليون دلار و وزن 637 هزار تن بود كه نسبت به مدت مشابه سال گذشته از نظر ارزشي 20 درصد كاهش و از لحاظ وزني 29 درصد افزايش داشته است.
وي عنوان كرد: كشورهاي افغانستان، عراق و پاكستان بازارهاي هدف صادراتي خراسان جنوبي هستند كه مهمترين شريك تجاري استان افغانستان با 92 درصد مجموع صادرات است.
وي در ارتباط با ترانزيت خارجي صورت گرفته در استان يادآور شد: سال 95 حدود 926 دستگاه كاميون به وزن تقريبي 22 هزار تن شامل مرغ منجمد، كود شيميايي، گاز مايع و مخزن، تخم مرغ و پارچه از كشورهاي تركمنستان، تركيه، عراق، اردن، جمهوري آذربايجانو امارات از طريق گمرك ماهيرود به افغانستان ترانزيت شده كه نسبت به مدت مشابه سال قبل از حيث تعداد 76 درصد و وزن 72 درصد رشد داشت.
وي تاكيد كرد: تعداد كاميون ها در هفت ماهه گذشته امسال 863 دستگاه به وزن 23 هزار تن بوده است.
فعال شدن گذرگاه هاي مشترك مرزي به منظور استفاده از ظرفيت هاي توليدي 2 كشور و گسترش مشاغل مولد در 2 سوي مرز و ايجاد مراكز عرضه خرده فروشي اقلام مجاز 2 طرف در فروشگاه هاي عرضه مستقيم بازارچه اي از جمله پيشنهادات شهركي در اين جلسه بود.
وي خواهان سرمايه گذاري مشترك و راه اندازي واحدهاي توليدي در منطقه ويژه اقتصادي مرز ماهيرود شد و افزود: همچنين مي توان در توليدات مزيت دار افغانستان سرمايه گذاري و با سرمايه گذاري مشترك تجار ايراني افغانستاني شهرك هاي صنعتي در مناطق مرزي راه اندازي كرد.
راه اندازي كنسولگري ايران در ولايت فراه افغانستان و متقابلا كنسولگري افغانستان در بيرجند و تسهيل صدور رواديد و استفاده از ظرفيت كشت فراسرزميني در كشور افغانستان از ديگر پيشنهاداتي بود كه در اين جلسه بر آن تاكيد شد.
سايت ايرنا خراسان جنوبي: www.irna.ir/skhorasan
كانال تلگرام: irnabirjand@
*7557*6054*خبرنگار- رقيه محمدي * انتشار- مريم پنجابي