به گزارش ايرنا سواحل مَكُّران در همجواري آب هاي اقيانوسي درياي عمان داراي گونه هاي مهم حيات وحش نظير پستانداران، آبزيان، خزندگان، دوزيستان، نرم تنان و پرندگان است كه حيات وحش اين منطقه را علاوه بر زيبايي هاي خدادادي، ديدني تر كرده است.
سايت بندر تيس تا تاسيسات آب شيرين كن، سايت چابهار، رمين، بندربريس، خور گواتر، خور باهو كلات، سواحل بين خور گواتر و خور باهو و سايت خور باهو از مهمترين مناطق زيستگاهي و سرشماري پرندگان بحساب مي آيد.
پرندگان در داخل خورهاي پر پيچ و خم جنگل هاي حرا و سواحل ماسه اي چابهار نيز زيست مي كنند.
در سواحل درياي عمان و خليج فارس 9 راسته، 32 خانواده و 110 گونه پرنده از مجموعه پرندگان ايران به صورت ساكن و مهاجر شناسايي و از ميان پرندگان كمياب دنيا تاكنون پليكان پاخاكستري و گيلانشاه خالدار به صورت مهاجر عبوري يا فصلي در فصول پاييز و زمستان در ناحيه ساحلي جنوب كشور مشاهده شده است.
با توجه به وفور مواد غذايي، امنيت و آرامش انواع پرندگان سواحل مكران را پناهگاه خوبي براي زمستان گذراني و زيست انتخاب مي كنند.
خرس سياه، پلنگ، سنجاب راه راه بلوچي و هوبره از ديگر جاذبه ها و ديدني هاي كمياب جنوب سيستان و بلوچستان است.
از پستانداران دريايي شاخص منطقه مي توان به نهنگ گوژپشت، گاو دريايي، دلفين معمولي، نهنگ آبي، نهنگ برايد، نهنگ خاكستري، دلفين گوژپشت، دلفين بيني بطري، نهنگ دندان كلفت و پورپويز پوزه پهن اشاره كرد.
شكار، آلودگي نفتي، توسعه آبزي پروري، فعاليت هاي تفرجي و دگرگون سازي شرايط زيستگاهي يا انجام برنامه هاي نا هماهنگ توسعه اقتصادي در ناحيه ساحلي از جمله مواردي محسوب مي شود كه امنيت زيستگاهي پرندگان مهاجر و بقاي آنها را در ناحيه ساحلي جنوب استان و حتي كشور تحت الشعاع قرار داده است.
از انواع خزندگان منطقه پنج گونه لاك پشت دريايي شامل لاك پشت هاي سرخ، سبز، پشت عقابي، پشت زيتوني ريدلي و پشت چرمي و 9 گونه مار دريايي شامل مار دريايي نوكدار، حلقه دار، سركوچك، خليج فارس، آراسته، زرد، كوتاه، شكم زرد و افعي شكل در سواحل مكران (درياي عمان) يافت مي شوند.
با آغاز فصل سرما در مناطق سردسير جهان انواع پرندگان براي زمستان گذراني به سواحل زيباي مكران كوچ كرده اند كه پرواز و سر و صداي آنها براي مردم محلي و مسافران جذابيت خاصي دارد و حضور پرندگان آبزي و كنار آبزي در طول نوار ساحلي بنادر چابهار و كنارك به همراه ساير جاذبه هاي زيست محيطي جلوه ويژه اي به طبيعت منطقه داده است.
سيستان و بلوچستان با توجه به قرار داشتن در مسير مهاجرت پرندگان مناطق سردسير هر سال از اواخر پاييز تا اوايل بهار ميزبان گونه هاي مختلف پرندگان آبزي و كنار آبزي است.
سواحل درياي عمان در محدوده چابهار و كنارك به دليل آب و هواي مساعد و بهاري علاوه بر ميزباني پرندگان، ميزبان مهمانان زيادي از نقاط مختلف كشور و سيستان و بلوچستان است كه مي خواهند چند روزي از برف و سرما دوري و با حضور در اين منطقه به گردش و تفريح بپردازند.
آب هاي ساحلي متصل به اقيانوس، سواحل شني، ماسه اي و صخره اي، انواع جاذبه هاي طبيعي از جمله كوههاي مريخي (مينياتوري) به موازات دريا از منطقه كچو تا نزديكي خليج گوادر، تپه گل فشان در شمال غرب چابهار، رشته ارتفاعات فرسايش يافته در مسير جاده ساحلي چابهار ـ گوادر و چابهار ـ كهير، تمساح منحصربه فرد پوزه كوتاه و درختان انجير معابد نعمت هاي خداوندي موجود در اين گوشه از ايران اسلامي است كه مي تواند براي گردشگران داخلي و خارجي زيبا و ديدني باشد.
رئيس اداره حفاظت از محيط زيست چابهار به خبرنگار ايرنا اظهار داشت: شهرستان هاي چابهار و كنارك در نيمه دوم سال هواي مساعد و بهاري دارند كه علاوه بر اشتياق زياد هموطنان براي مسافرت به اين مناطق، همه ساله ميزبان هزاران پرنده از دور دست ترين نقاط جهان هستند.
اشرفعلي حسيني افزود: بر اساس آمارها هر سال بيش از 60 هزار قطعه پرنده به سواحل مكران در محدوده جنوب سيستان و بلوچستان مهاجرت كرده و هم اينك در 22 سايت در حال زمستان گذراني هستند.
وي ادامه داد: بيشترين جمعيت پرندگان مهاجر مربوط به خور باهو و خليج گواتر است و تا اوايل بهار پرندگان در اين مناطق حضور دارند.
وي بيان كرد: در سواحل مكران انواع پرندگان از گونه هاي شاخص نظير پليكان خاكستري، فلامينگو، باكلان، انواع حواصيل و اگرت ها، كاكايي ها، آبجلبك ها، عقاب دريايي دم سفيد، پرستوها، عقاب شاهي، پرندگان شكاري مثل عقاب ماهيگير و غيره مشغول به زمستان گذراني هستند.
رئيس اداره حفاظت از محيط زيست چابهار دليل مهاجرت پرندگان به سواحل سيستان و بلوچستان را امنيت خوب زيستگاهها، تالاب ها و خورها، هواي معتدل و مطلوبيت آن در فصل زمستان عنوان كرد.
به گزارش ايرنا شهرستان چابهار براساس سرشماري آبان سال 1395 با جمعيت 283 هزار و 204 نفر در قالب 48 هزار و 147 خانوار از شمال به شهرستان هاي نيكشهر، قصرقند و سرباز، از شرق به كشور پاكستان، از جنوب به درياي عمان(مكران) و از غرب به شهر كنارك متصل است.
چابهار به عنوان تنها بندر اقيانوسي ايران و سرزمين موج و مرجان واقع در قلب مَكُّرانِ بلوچستان و در فاصله 645 كيلومتري جنوب زاهدان مركز استان سيستان و بلوچستان از 2 شهر به نام هاي چابهار و نگور، سه بخش مركزي، دشتياري و پلان، 6 دهستان و 438 روستا تشكيل شده است.
3043**3042 خبرنگار: رستم كريمي نژاد **انتشاردهنده: محدثه حيدري گرجي
تاریخ انتشار: ۵ آذر ۱۳۹۶ - ۱۱:۱۱
چابهار- ايرنا- سواحل مَكُّران سيستان و بلوچستان زيستگاه بيش از 200 گونه پرنده بومي، مهاجر آبزي، كنارآبزي و شكاري است كه به صورت دائمي، مهاجر عبوري يا فصلي در پاييز و زمستان در ناحيه ساحلي مشاهده مي شوند.