به گزارش گروه علمي ايرنا، به طور طبيعي موقعي كه ادرار از كليه ها توسط مجاري حالب (ميزناي) وارد مثانه مي شود، به خاطر خاصيت دريچه بين ميزناي و مثانه، ديگر ادرار از مثانه وارد حالب نمي شود، ولي برگشت ادرار از طريق مثانه به حالب و لگنچه و در نهايت به كليه را ريفلاكس ادراري مي گويند.
دو نوع اوليه و ثانويه برگشت ادراري وجود دارد كه نوع اوليه آن، مادرزادي است. اين بيماري به دليل نقص در تكامل دريچه هاي انتهايي لوله حمل كننده ادرار از كليه به مثانه (لوله حالب) ايجاد مي شود.برگشت ادراري ثانويه، زماني اتفاق مي افتد كه مثانه يا مجراي ادرار مسدود شده و در نتيجه ادرار به سمت كليه ها باز گردد. برگشت ادراري ثانويه در هر سني ممكن است اتفاق بيفتد. اين بيماري در كودكاني كه نقص هاي مادرزادي ديگري دارند، بيشتر مشاهده ميشود.
ريفلاكس ادراري به پنج درجه تقسيم بندي مي شود كه درجه اول خفيفترين نوع اين بيماري بوده و نوع پنجم سختترين و شديدترين نوع ريفلاكس ادراري است.
دكتر حسين كرمي روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار علمي ايرنا، عفونت ادراري را مهمترين علائم اين بيماري اعلام و اظهار كرد: تب و لرز، دردشكم، درد پهلو، دفع دردناك، ادرار مكرر و بدبو، سوزش ادرار و بي اختياري ادرار از مهمترين علامت هاي عفونت هاي ادراري است.
وي با اشاره به اينكه اين بيماري در دختران شايع تر است، بيان كرد: برگشت ادراري ثانويه براثر بيماري هاي زمينه اي به وجود مي آيد. اين بيماري در كودكان شايع تر است و بزرگسالان هم ممكن است مشاهده شود.
كرمي به والدين توصيه كرد كه مراقب برگشت ادرار كودكان باشند و در صورت مشاهده علامت هاي عفونت ادراري حتما به پزشك مراجعه كنند تا از آسيب رساندن به كليه ها جلوگيري كنند.
** مصرف نمك زياد سبب سنگ سازي كليه ها مي شود
متخصص جراحي كليه و فوق تخصص آندويورولوژي به مضرات مصرف زياد نمك اشاره كرد و گفت: مصرف نمك زياد داراي عوارض متعددي است كه سنگ ساز شدن كليه از جمله آن است و به همين دليل به مردم توصيه مي شود از مصرف زياد آن خودداري كنند.
استاد دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي اظهار كرد: مصرف زياد، فشار خون را افزايش مي دهد كه اين موضوع هم سبب آسيب رساندن جدي به كليه ها مي شود.
وي بر لزوم استفاده مناسب آب توسط مردم تاكيد كرد و افزود: در صورت مصرف روزانه 8 ليوان آب، مي توان سلامت كليه ها را حفظ كرد و اين عضو هم را از گزند آسيب رها كرد.
علمي ** 1201 **1440
خبرنگار: عبدالكريم جبارپور** انتشار: گلشن
تاریخ انتشار: ۶ آذر ۱۳۹۶ - ۱۵:۲۳
تهران-ايرنا-استاد دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي با اشاره به اينكه شايع ترين عامل آسيب به كليه كودكان برگشت ادرار ( ريفلاكس ادرار ) است، گفت: در صورت عدم تشخيص و درمان بموقع اين عامل مي تواند به دياليز و پيوند كليه منجر شود.