تهران-ایرنا- مدیركل دفتر تحقیقات وآموزش ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت:بر اساس پیمایش ملی خانوار درشیوع‌شناسی مصرف مواد مخدر و روانگردان‌ها، میانگین سن شروع مصرف مواد در كشور درمردان 24 سال و در زنان 26 سال گزارش شده است.

به گزارش سه شنبه ایرنا ازستاد مبارزه با مواد مخدر؛ حمید صرامی امروز در جلسه كمیته تخصصی'زنان و خانواده‌‌های آسیب‌پذیر' ستاد مبارزه با مواد مخدر كه درمحل این ستاد برگزار شد؛ افزود:استان‌های خوزستان، گلستان، چهارمحال و بختیاری ،‌ كرمان، فارس، خراسان شمالی، مركزی، كرمانشاه، سیستان و بلوچستان از متوسط نرخ شیوع مصرف مواد در كشور بالاترند.
این مقام مسئول درستاد مبارزه با مواد مخدر ادامه داد: نرخ شیوع اعتیاد در كشور ، بین 15 تا 64 ساله های كشور و براساس پیمایش ملی خانوار درشیوع‌شناسی مصرف مواد مخدر و روانگردان‌ها 4 / 5 درصد اعلام شده است .
وی در خصوص نمونه های آماری این پیمایش اظهار كرد: پیمایش یاد شده در بین جمعیت هدف 52 میلیون نفر و در حجم نمونه نزدیك به 60 هزار نفر در تمامی مراكز استان‌ها و 5 شهرستان و روستاها، انجام شده است.

** تریاك در صدر
وی افزود: طبق این شیوع‌شناسی ، تریاك با 53.2 درصد، ماری جوآنا و مشتقات آن شامل حشیش، علف و گل با 11.9 درصد، شیشه 8.1 درصد، هروئین 7.1 به ترتیب الگوی مصرف مواد به شمار می آید؛ همچنین معتادن از نظر وضعیت تاهل ، 23.5 درصد جدایی بدون طلاق داشتند، 16.2 درصد طلاق گرفته بودند، 7.6 درصد متاهل، 4.8 درصد بیوه و 4.7 درصد مجرد بودند.
صرامی اضافه كرد: طبق این شیوع‌شناسی، نرخ شیوع مصرف مواد مخدر ‌در دانش‌آموزان مقطع متوسطه دوم و هنرستان‌ها در سال تحصیلی 93-94، 2.1 درصد، دانشجویان دانشگاه‌های دولتی 5.6 درصد و در جامعه كارگری محیط‌های صنعتی در سال 93 ، 22.3 درصد است.
مدیركل دفتر تحقیقات و آموزش ستاد ، لزوم تقویت دانش برنامه‌ریزی منسجم، ایجاد پایگاه داده در حوزه بانوان و كاهش تقاضا، سرمایه‌گذاری و اولویت‌بخشی به برنامه‌های پیشگیری از اعتیاد و ایجاد كمیته هشدار سریع و دیده‌بانی مستمر وضعیت مصرف مواد بانوان را از راهكارهای موثر برای برون رفت از وضعیت موجود اعتیاد بانوان به وضعیت مطلوب بیان كرد و بر مدیریت مصرف برای كاهش 25 درصدی اعتیاد تا پایان برنامه ششم توسعه تاكید كرد.

**وضعیت اعتیاد در جهان
وی اظهار كرد: با احتساب جامعه آماری مصرف‌كنندگان مواد جهان از هر10 نفر مصرف‌كننده مواد سه نفر زن هستند یعنی 33 درصد جامعه آماری معتادان را زنان تشكیل می‌دهند، اعتیاد زنان در جهان به خانواده اپیودها و قرص‌های آرام‌بخش ولی مردان به كانابیس‌ها و محرك‌ها می‌باشد.
صرامی با اشاره به تاریخچه مصرف مواد درزنان گفت: زنان برای دیده شدن وسرخی گونه‌ها الكل مصرف می كردند و مصرف مواد مخدر به تدریج از سال 1990 میلادی از تك جنسیتی به دو جنسیتی با هدف دسترسی به بهشت ساختگی و رهایی افكار آزاردهنده و یكسان‌شدن نقش زنان و مردان افزایش یافت.
وی در ادامه به تبیین وضعیت جهانی در عرصه اعتیاد و زنان پرداخت و بیان كرد: تخمین جمعیت زنان در بین مصرف‌كنندگان مواد در جوامع سنتی آسیایی معادل 10 درصد، كشورهای تازه استقلال یافته 20 درصد، آمریكای لاتین 30 درصد و كشورهای اروپایی توسعه یافته مانند انگلستان و آلمان 40 درصد است.
صرامی گفت: براساس اعلام مركز ملی اعتیاد و سوء‌مصرف مواد در دانشگاه كلمبیا، نوجوانانی كه حداقل چهار بار در ماه در برنامه‌های مذهبی شركت می‌كنند با احتمال بسیار كمی به مصرف سیگار، الكل و مواد روی می‌آورند و نوجوانانی كه برای مذهب ارزش قائل هستند در تصمیمات مهم زندگی بیشتر به والدین خود تكیه می‌كنند.
بر اساس این گزارش ، در جلسه كمیته تخصصی'زنان و خانواده‌‌های آسیب‌پذیر، نمایندگانی از وزارتخانه‌های كشور، علوم، ورزش و جوانان، تعاون، سازمان ‌های زندان‌ها، تعزیرات حكومتی، هلال احمر، بهزیستی و كمیته امداد حضور داشتند. اعضا، گزارشی از اقدامات انجام شده در حوزه پیشگیری از اعتیاد در زنان را با اولویت مدارس، دانشگاه‌ها، محیط‌های كار و زنان خانه‌دار ارائه كردند.
اجتمام**9136** 1776
خبرنگار: فرزانه جلالیان** انتشار: لیلا خطیب زاده