كرمانشاه- ايرنا- پس از وقوع زلزله اخير اكثر بيماران صعب العلاج و ديابتي از ادامه درمان بيماري غافل شده اند و تلاش براي يافتن سرپناه و رفع نيازهاي اوليه به تنها مشغله فكري آنان تبديل شده غافل از اينكه از دست دادن فرصت هاي طلايي درمان، آثاري غيرقابل جبران در فرد ايجاد مي كند.

به گزارش خبرنگار ايرنا، تشويش، نگراني و بالارفتن اضطراب و نگراني به دنبال حوادثي همچون زلزله موجب تشديد بيماري به ويژه در افراد مبتلا به بيماري ديابت مي شود.
تنش رواني در بيماران ديابتي موجب بالارفتن قند خون شده كه بي توجهي به آن علاوه بر ديگر بيماري هاي جسماني، زمينه هاي افسردگي در فرد مبتلا را فراهم مي كند.
پس از زمين لرزه 7.3 ريشتري استان كرمانشاه، بي شك اكثر اين بيماران به درمان بيماري خود بي توجه شده اند چرا كه رفع نيازهاي اوليه و رسيدگي به معيشت و يافتن سرپناه در اولويت قرار گرفته، از همين رو در چنين شرايطي رسيدگي ويژه به بيماران خاص و صعب العلاج اهميت دو چندان يافته است.

** نيمه كاره رهاشدن درمان در روزهاي پس از زلزله
رئيس شوراي هماهنگي بيماران خاص و صعب العلاج استان كرمانشاه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا، به وجود 38 هزار و 500 نفر بيمار خاص و صعب العلاج در استان اشاره كرد و گفت: بيماري هاي كليوي، تالاسمي، هموفيلي، ام اس در گروه بيماري هاي خاص و بيماري هايي همانند سرطان، پيوند مغز و استخوان و بيماري پروانه اي در گروه بيماري هاي صعب العلاج قرار دارد.
حسين بيگلري از ديابت به عنوان بيماري صعب العلاج ياد كرد و گفت: درمان بيماران خاص و صعب العلاج حتي قبل از وقوع زلزله با مشكلات متعددي مواجه بود چرا كه رسيدگي به اين بيماري ها هزينه و زمان بر است، از سويي داروهاي خارجي به صورت آزاد تهيه مي شود و از سوي ديگر بيماران سرطاني بايد همواره براي ادامه درمان به كرمانشاه مراجعه مي كردند.
بيگلري با بيان اينكه اين درمان نبايد نيمه كاره رها شود، ادامه داد: بيماران ديابتي زلزله زده اگر انسولين تزريق نكنند، بيماري آنان حاد مي شود و به بيماري كليوي تبديل خواهد شد.
به گفته وي، اصحاب رسانه موظفند با آگاهي بخشي اين بيماران را براي مراجعه و ادامه درمان ترغيب كنند و از سوي ديگر مسئولان بايد براي استمرار در حمايت و درمان برنامه اي ويژه داشته باشند.

** شناسايي بيماران خاص زلزله زده اولويت دارد
بيگلري با بيان اينكه هنوز تعداد بيماران خاص و صعب العلاج در مناطق زلزله زده شناسايي نشده افزود: به دنبال انجام نامه نگاري ها با دانشگاه علوم پزشكي و فرمانداري ها خواستار شناسايي همه اين بيماران و در اولويت قراردادن درمان آنان شده ايم.
به گفته وي، تعداد اين بيماران در مناطق زلزله زده بالاست و بايد براي سهولت رفت و آمد آنان براي درمان به كرمانشاه چاره انديشي شود.
به گفته اين مسئول، بيماران ديابتي زلزله زده در گذشته به بيمارستان طالقاني كرمانشاه مراجعه مي كردند ولي اكنون به دليل از دست رفتن سرمايه، هزينه اي براي آنان به منظور مراجعه به كرمانشاه باقي نمانده است.
بيگلري در پايان بر ايجاد مكاني مشخص براي درمان بيماران خاص و صعب العلاج زلزله زده تاكيد كرد.

**استقرار اتوبوس ديابت در منطقه زلزله زده سرپل ذهاب
از سوي ديگر رييس انجمن خيريه حمايت از بيماران ديابتي استان كرمانشاه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا، اظهار داشت: در روزهاي اضطراري پس از وقوع زلزله، اتوبوس ديابت به سرپل ذهاب ارسال و قند خون بيماران ديابتي توسط پزشكان سيار و ساير كادر درماني اين اتوبوس، بررسي شد.
فاطمه رضوان مدني، با بيان اينكه به دليل اورژانسي بودن شرايط وضعيت مناطق زلزله زده نه تنها ديابتي ها بلكه ديگر بيماران نيز در اين اتوبوس معاينه شدند، ادامه داد: به گونه اي كه در يك هفته، بيش از يك هزار نفر براي چكاب عمومي به اين اتوبوس مراجعه كردند.
به گفته وي، در اين اتوبوس خدماتي همچون توزيع رايگان دارو و انسولين، بررسي قند خون و پانسمان زخم افراد ديابتي انجام شد و اتوبوس ديابت همچون كلينيك سيار به همه مراجعه كنندگان خود خدمت رساني مي كند.
رضوان مدني افزود: بيشترين خسارت زلزله و بيشترين جمعيت آسيب ديده در شهرستان سرپل ذهاب وجود دارد، از همين رو اتوبوس ديابت در اين منطقه مستقر شد و بيماران ديابتي توسط پزشكان متخصص و داخلي به همراه پزشك عمومي ويزيت شدند.
به گقته وي، بيماران زلزله زده ديابتي كه با وضعيت وخيم جسماني پس از زلزله مواجه شدند براي مداوا به بيمارستان سرپل ذهاب و بيمارستان كرمانشاه مراجعه كرده اند.

**آمار دقيقي از بيماران ديابتي در مناطق زلزله زده وجود ندارد
رييس انجمن خيريه حمايت از بيماران ديابتي استان كرمانشاه ادامه داد: تاكنون آمار دقيقي از خدمات رساني به بيماران ديابتي زلزله زده توسط انجمن تهيه نشده و گزارش داده نشده است.
وي در پاسخ به اين سوال كه پيامدهاي رواني زلزله در بالارفتن قند خون و تشديد بيماري تا چه اندازه تاثيرگذار است، گفت: استرس و اضطراب بر بالارفتن فشار خون و تغييرات قند خون تاثيرگذار است و از سوي ديگر بسياري از بيماران ديابتي به دليل آوارشدن منازل خود نتوانسته اند به مصرف به موقع دارو بپردازند و با غذا و مكان نامناسب براي زندگي مواجه هستند.

**كمبودي در داروي بيماران زلزله زده ديابتي وجود ندارد
رضوان مدني يادآور شد، در همان ساعات پس از زلزله همكاران بهداشت و درمان به موقع رسيده و به كنترل بيماري پرداختند و تاكنون با كمبود دارو مواجه نشده ايم.
به گفته وي، براي مراجعه حضوري بيماران ديابتي به كرمانشاه نيازي وجود ندارد چرا كه در همه مناطق زلزله زده پزشك مرتبط براي بررسي بيماري وجود دارد.

**ارائه آموزش هاي مراقبت از بيماران ديابتي به بهورزان استان
مسئول بيماري هاي غيرواگير معاونت بهداشتي كرمانشاه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا، اظهار داشت: بيماران ديابت در شرايط اورژانسي بايد به سرعت تحت درمان و مداوا قرار گيرند از همين رو، تعاليمي از قبل به تيم بهداشتي در اين رابطه ارائه شده و امكانات مورد نياز همچون انسولين و ساير تجهيزات درمان براي بيماران ديابتي براي شرايط اورژانسي ذخيره شده بود.
ويدا صنيعي افزود: دارو و آمپول هاي مورد نياز رسيدگي به بيماران در شرايط افت ناگهاني قندخون تهيه شده و بيماران ديابتي در صورت رسيدگي نكردن بموقع به ساير بيماري ها همچون تشديد زخم، ضعف بينايي و ساير بيماري هاي كليوي مبتلا مي شوند و بايد از مراقبت ها و درمان هايي كه همواره براي ديابت تيپ 2 دريافت مي كردند بهره مند شوند.
وي با بيان اينكه اين آموزش ها به بهورزان در حال ارائه شدن است، ادامه داد: پس از بهتر شدن نسبي وضعيت مناطق زلزله زده، بهورزها بايد به شناسايي بيماران ديابتي در منطقه خود اقدام كنند و آنها را به صورت فعال فراخوان كرده و خدمات مراقبتي را ارائه دهند.

**به دستگاه تست قند خون در روستاهاي دورافتاده نياز است
صنيعي با تاكيد براينكه افراد ديابتي در مناطق زلزله زده از قبل شناسايي شده اند، ادامه داد: تاكنون اقدام هاي اورژانسي براي ديابتي ها در بيمارستان هاي صحرايي انجام شده و پس از استقرار تيم هاي اورژانسي و ارائه خدمات، مشكلي گزارش نشده است.
وي از خيران و سازمان هاي مردم نهاد خواست نسبت به تهيه دستگاه گلوكومتر(تست قند خون) درروستاهاي دورافتاده كه به آزمايشگاه دسترسي ندارند به منظور مراقبت و بيماريابي اقدام كنند.
زمين لرزه 7.3 ريشتري 21 آبان در 11 كيلومتري بخش ازگله، 32 كيلومتري شهرستان سرپل ذهاب در غرب كرمانشاه تاكنون 505 كشته و 12 هزار و 386 مصدوم داشته است.
اين زلزله به هفت شهرستان و يك هزار و 930 روستاي استان كرمانشاه خسارت وارد كرده و طبق برآورد اوليه دستكم 30 هزار واحد مسكوني شهري و روستايي آسيب كلي و جزئي ديدند.
8066/7460 خبرنگار:زهره كريم زاده ** انتشاردهنده:علي مولوي