به گزارش ایرنا هنگامه نامداری روز پنجشنبه در همایش ایدز در خراسان شمالی ضمن هشدار درمورد نهفته بودن این بیماری، اظهار كرد: عفونت اچ آی وی با بیماری ایدز متفاوت است و 70 درصد افرادی كه وارد فاز بیماری ایدز می شوند به خاطر شناسایی دیرهنگام جان خود را از دست می دهند.
وی با بیان اینكه ایدز بیماری عفونی قابل درمان است افزود: مبتلایان به ایدز در كشورمان دیر شناسایی می شوند كه این امر باعث می شود بدون اینكه تحت درمان و مراقبت بهداشتی باشند افراد دیگر را ناخواسته آلوده كنند كه این امر یك زنگ خطر و هشدار است.
نامداری گفت: HIV یك بیماری قابل كنترل است، اما از یك بیماری ساده تبدیل به یك فاجعه خواهد شد كه یك كشور را می تواند خالی از سكنه كند.
دبیر كمیته كشوری نظارت بر اجرای برنامه راهبردی كنترل ایدز راه انتقال این بیماری را روابط جنسی و استفاده از سرنگ توسط معتادان تزریقی عنوان كرد و افزود: این دو رفتار ناپسند است به همین دلیل این بیماران طرد می شوند و درمان نیز نمی شوند باید این رفتارهای ناپسند را از بیماری جدا فرض كنیم تا بتوانیم برای این افراد اقدامی انجام دهیم.
نامداری با بیان اینكه 'اچ ای وی' تنها در بدن انسان زنده است، اظهار كرد: افرادی كه ایدز دارند معمولا افسرده می شوند و درمان خود را نیز ادامه نمی دهند كه این امر كشور را تهدید خواهد كرد زیرا اكنون بیماران زیادی داریم كه اطلاعی از وضعیت سلامت خود ندارند، یا اطلاع دارند اما افسرده و رها شده اند.
وی با بیان اینكه افراد معتاد تزریقی و كسانی كه رفتارهای پر خطر جنسی دارند باید تست بدهند افزود: این افراد از بیماری خود خبر ندارند زیرا ایدز هیچ علامت ظاهری ندارد و بعد از گذشت بیش از 15 سال خود را نشان می دهد كه بسیار برای درمان دیر است و همچنین افراد زیادی را نیز آلوده كرده اند.
وی گفت: حتی معتادان تزریقی و افرادی كه رفتارهای پرخطر جنسی نیز دارند باید خود برای آزمایش مراجعه كنند تا درمان شوند ، زنده بمانند و دیگران را نیز آلوده نكنند.
دبیر كمیته كشوری نظارت بر اجرای برنامه راهبردی كنترل ایدز در بخش دیگری از سخنانش به استانداردهای جهانی اشاره كرد و گفت: شاخص هایی برای سنجش وضعیت كشورها از نظر شیوع ایدز وجود دارد.
نامداری گفت: به صورت نمونه برداری باید از گروه های پر خطر جامعه تست ایدز گرفت اگر در بین این گروه 5 درصد دارای بیماری ایدز بودند می توان نتیجه گرفت كه ایدز تنها در میان این گروه است اما اگر 10 درصد باشد باید نتیجه گرفت كه به جامعه نیز سرایت كرده، اكنون وضعیت كشورمان در این خصوص بیش از 13.5 درصد است، این وضعیت نشان دهنده هشدار و علامت قرمز است.
وی با بیان اینكه هنوز آماری از اپیدمی ایدز در جامعه نداریم، گفت: بدون شك مرحله دوم یعنی همه گیر شدن و سرریز از گروه های پر خطر به جامعه را داریم و حتی آمار در برخی از استان ها درخصوص شاخص بیماری ایدز در بین افراد پر خطر بالای 30 درصد است كه این امر یك فاجعه است.
دبیر كمیته كشوری نظارت بر اجرای برنامه راهبردی كنترل ایدز گفت: یك شاخص دیگر نیز شناسایی بیماران مبتلا به ایدز درسال های اول است اما در كشورمان بعد از 15 سال بیمار شناسایی می شود كه در این نرم نیز بالای 75 درصد هستیم كه این امر نیز نشان می دهد در این شاخص وضعیت خوبی نداریم.
نامداری یكی دیگر از نرم های شناسایی را وضعیت زنان عنوان كرد و افزود: اكنون شیوع بیماری در بین زنان نیز رشد زیادی دارد كه در این خصوص نیز وضعیت ما بد است.
وی گفت: وقتی كشور وارد مرحله سوم می شود علامتی در این خصوص دیده نمی شود چرا بیماری ایدز علامت ندارد بعد از 15 تا 20 سال شاهد آن خواهیم بود اما بسیار دیر است.
وی افزود: در سال های گذشته راه انتقال بیشتر از استفاده سرنگ های مشترك بود اما هم اكنون از راه جسنی این بیماری انتقال داده می شود كه در این شاخص در كشورمان نیز به مرحله قرمز رسیده ایم.
نامداری گفت: آرام آرام بچه هایی از مادران مبتلا به اچ آی وی متولد خواهند شد، بیماران ایدزی پس از تولد نوزاد شناسایی می شوند كه بسیار دیر است چرا كه كودك با بیماری متولد شده است و مادر نیز بعد از تولد نوزاد متوجه بیماری خود و فرزند می شود.
وی افزود: بعد از شناسایی، بیمار بعد از طول درمان یك تا دو سال می میرد چرا كه بسیار دیر متوجه بیماری خود شده است.
وی بر درمان بیماران مبتلا به ایدز تاكید كرد و گفت: باید این افراد درمان شوند زیراكه ایدز علایم و نشانه ای ظاهری در بدن ندارد و پس از 10 تا 15 سال خود را نشان می دهد كه متاسفانه در این زمان می تواند دیگران را نیز مبتلا به بیماری كند.
دبیر كمیته كشوری نظارت بر اجرای برنامه راهبردی كنترل ایدز بدون ذكر آمار از افراد مبتلا به این بیماری در كشور گفت: نمی توان آمار دقیق از ایدز در كشور ارائه داد چرا كه این بیماری پنهان است و علایم و نشانه ای ندارد.
نامداری افزود: به اندازه كافی تست و دارو در كشور وجود دارد و حتی رایگان نیز در دسترس افراد قرار می گیرد اما در این خصوص مراجعه كننده نداریم.
اخبار خراسان شمالی را در كانال تلگرامی اخبار ایرنا خراسان شمالی به نشانی 🆔 @IRNABOJNURD پیگیری كنید.
3007/ 6042 خبرنگار: ربابه صانعی ** انتشار دهنده: سیدحسین قدسی
تاریخ انتشار: ۹ آذر ۱۳۹۶ - ۱۲:۴۹
بجنورد - ایرنا - دبیر كمیته كشوری نظارت بر اجرای برنامه راهبردی كنترل ایدز گفت: بسیاری از مبتلایان به «اچ آی وی» در كشورمان پس از 15 تا 20 سال شناسایی می شوند كه بعد از شناسایی فقط یك تا 2 سال زنده می مانند.