براساس اين گزارش، به دنبال تسلط يافتن ابوظبي برجنوب يمن، عمان هم اكنون بيم آن دارد كه امارات از اين استان براي رويارويي با عمان استفاده كند.
ترس و نگراني عمان از توسعه يافتن نفوذ امارات در استان المهره از يك ميراث تاريخي آغاز شده در اواخر دهه شصت قرن گذشته ميلادي نشات گرفته است. عمان در آن زمان با استقلال طلبي شكل گرفته موسوم به 'جبهه آزاديبخش ظفار ' كه يك جريان چپ گرا بود، مقابله كرد. اين جبهه با دريافت كمك هاي نظامي ، سياسي و رسانه اي از نظام سياسي حاكم در آن زمان در جنوب يمن از استان المهره به عنوان پايگاهي براي شروع عمليات نظامي خود استفاده مي كرد.
الجزيره افزود: روابط ميان مسقط و ابوظبي در سال 2011 به دنبال كشف شبكه جاسوسي اماراتي در عمان دچار تنش و بحران بي صدايي شد. اين شبكه در نظر داشت تا اطلاعات مهمي در مورد شخص سلطان قابوس به دست آورد. اين بحران تنها با ميانجيگري كويت حل و فصل شد و در نهايت به نفع مسقط شرايط سياسي و مالي بر ابوظبي اعمال شد.
مقامات عمان از قرن گذشته به اهميت استان المهره براي امنيت ملي خود پي بردند زيرا در سال 1990 واحد يمني با نيروهاي قبيله اي و سياسي در اين استان پيوند محكمي ايجاد كرد و بسته هاي پي در پي طرح هاي عمراني و سرمايه گذاري ميان آنها منعقد شد و به ساكنان اين استان امتيازات خاصي بخشيد و به بسياري از خانواده هاي مقيم استان تابعيت داد.
هر چند المهره خارج از دايره جنگ و درگيري در يمن باقي ماند اما مقامات امارات اخيرا براي تكميل طرح توسعه خود در جنوب يمن به سوي اين استان كه براي نظام يمن يك عمق حياتي به شمار مي رود، روي آوردند.
برپايه اين گزارش، ابوظبي براي جلب حمايت عشاير و جذب شخصيت هاي سياسي و اجتماعي و نظامي از هلال احمر امارات به عنوان سرپوشي براي توسعه نفوذ خود استفاده مي كند. امارات به دنبال آن با ايجاد پايگاه نظامي آموزشي و تشكيل نيروهاي نخبه المهره حركت نظامي امنيتي خود را به سوي اين استان آغاز كرد.
در همين راستا بدر كلشات المهري عضو 'كنگره گفت وگوي ملي' تاكيد كرد: حضور امارات در استان المهره چند ماه پس از آغاز عمليات نظامي ائتلاف سعودي عليه يمن شكل گرفت و در همين راستا امارات در شهر الغيضه مركز استان يك دفتر و يك پايگاه نظامي براي آموزش عناصر خويش افتتاح كرد و اخيرا عناصر مزبور را در نهادهاي امنيتي خود ادغام كرد.
المهري افزود: ترس و نگراني عمان نسبت به امنيت ملي خود ظرف چند روز گذشته نمايان شد. البته با توجه به جنگ جاري در يمن اين موضوع كاملا طبيعي است زيرا عمان با اين استان مرز گسترده اي دارد و مسقط به دليل مشاركت نداشتن در ائتلاف عربي به رهبري عربستان نمي تواند در يمن دخالت كند.
به نوشته الجزيره، كشمكش ميان امارات و عمان در ماه اوت گذشته به دنبال تابعيت دادن ابوظبي به ساكنان مناطق مرزي يمن نمايان شد كه طي آن امارات به ساكنان جزيره سقطري تابعيت داد و عمان نيز در مقابل به دو خاندان حيدر ابوبكر العطاس نخست وزير سابق و شيخ عيسي بن عفرار سلطان المهره تابعيت بخشيد.
اما عبدربه منصور هادي رئيس جمهور مستعفي يمن دوشنبه گذشته تحت تاثير فشارهاي بسيار امارات استاندار المهره شيخ محمد كده همپيمان بر جسته حكومت عمان و داراي تابعيت آن را از كار بر كنار كرد.
عبدالسلام محمد رئيس مركز تحقيقات راهبردي مي گويد ريشه هاي كشمكش ميان امارات و عمان قديمي است اما پس از حضور يافتن امارات در استان هاي جنوبي اين كشمكش به بحران تبديل شد.
وي در گفت وگو با الجزيره ضمن اعلام اين مطلب افزود: 'عربستان نسبت به نفوذ تسليحات از راه ساحل و مناطق اين استان نگران است و توافق يمن و عمان با حمايت عربستان جهت مبارزه با قاچاق سلاح مي تواند از شدت تنش حاصل در المهره بكاهد.'
روزنامه واشنگتن پست چندي پيش در اواخر ژوئيه گذشته با انتشار گزارشي با عنوان ' عمان از نفوذ ابوظبي در يمن بيمناك است' نوشت: ' اين ترس و نگراني نشات گرفته از نقش فزاينده دولت امارات در بخش هاي جنوبي يمن است.'
واشنگتن پست خاطرنشان كرد: برخي از عماني ها معتقدند امارات با تسلط يافتن بر مناطق يمن در صدد محاصره راهبردي كشورشان است.
عبدالباقي شمسان استاد جامعه شناسي سياسي در دانشگاه صنعا معتقد است كه امارات با تسلط يافتن بر گذرگاه هاي دريايي بين المللي در چارچوب شركت بنادر دوبي در صدد تحقق بخشيدن به طمع ورزي هاي خاص خود و همچنين مستولي شدن بر تمامي طرح هاي سرمايه گذاري بزرگ در جزاير و شهرها است.
خاورم ** 1487 ** 1064
مترجم : قاسم غضبانپور
تاریخ انتشار: ۱۲ آذر ۱۳۹۶ - ۱۲:۰۰
تهران- الجزيره- به گزارش تارنماي شبكه تلويزيوني الجزيره نبرد پنهان ميان ابوظبي و مسقط در يمن به دنبال گسترش نقش امارات جهت تثبيت نفوذ خود در استان المهره در مرز عمان به تدريج در حال نمايان شدن است.