تهران-ايرنا- وزارت علوم، تحقيقات و فناوري، گزارش يكصد روز نخست فعاليت‌هاي خود در حوزه‌هاي آموزشي، پژوهش و فناوري، اداري، مالي و مديريت منابع، دانشجويي، همكاري‌هاي علمي بين‌المللي و فرهنگي اجتماعي را منتشر كرد كه اقدامات متنوعي از اجراي آمايش آموزش عالي تا تنوع بخشي به خدمات رفاهي دانشجويي را دربر مي گيرد.

به گزارش روز يكشنبه ايرنا، در نظام هاي سياسي مدرن كه نهاد دولت برآمده از اراده مردم و مبتني بر آراي ملت است، شفاف سازي عملكردها و توجه به اصل پاسخگويي در برابر افكار عمومي، ضرورتي اساسي و ارزشمند به شمار مي آيد.
توجه به اين اصل در دولت هاي يازدهم و دوازدهم به مثابه يك الگوي ضروري محسوب مي شود كه همواره در اظهارنظرها و سخنان رياست جمهوري مورد تاكيد قرار گرفته است. اين مهم در ابتداي تشكيل دولت دوازدهم و زيرعنوانِ گزارش يكصد روز فعاليت دولت طرف توجه و تاكيد قرار گرفته؛ چرا كه مي تواند ضمن ترسيم و تبيين وضعيت موجود در نهاد دولت و دستگاه‌هاي اجرايي و معرفي دستاوردها و همچنين چالش‌هاي كنوني، تا حد زيادي چشم انداز فعاليت ها و سياست هاي آتي دولت را در مسير چهار ساله پيش روي مبتني بر عهد و پيماني كه با مردم بسته است، ارائه كند.
از اين روست كه دولت دوازدهم همچون دولت پيش از آن، اهتمام و توجه ويژه اي به انتشار گزارش فعاليت هاي 100 روزه خود داشته و وزارتخانه ها و دستگاه هاي مهم اجرايي زيرمجموعه خود را ملزم به انتشار اين گزارش كرده است.
به گزارش اداره كل روابط عمومي وزارت علوم، در اين راستا، وزارت علوم، تحقيقات و فناوري به مثابه نهاد متولي و مرجع اصلي توسعه علم و فناوري در كشور و دستگاهي پاسخگو در ايران، با تاكيد بر داشته ها و ظرفيت هاي خود در جامعه نخبگان و دانشگاهي كشور، تصميم ها و اقدامات اساسي را از آغاز فعاليت دولت دوازدهم انجام داده كه به برخي از رئوس مهم آن در حوزه‌هاي مختلف فعاليت و ماموريت آن اشاره مي شود:

** ساماندهي و مأموريت‌گرا كردن دانشگاه‌ها بر اساس آمايش آموزش عالي
فراهم كردن مقدمات لازم براي اجرايي كردن طرح آمايش و تعادل‌بخشي ميان توسعه آموزش عالي با نيازهاي محلي، منطقه‌اي و ملي از مهم‌ترين اقدامات وزارت علوم در دولت دوازدهم است.
در اين راستا، تقسيم بندي آموزش عالي كشور به 10 منطقه و مديريت منطقه‌اي دانشگاه‌ها، ساماندهي برنامه‌اي مراكز آموزش عالي، توجه به بحث كيفيت و اجرايي شدن نتابج طرح سطح‌بندي دانشگاه‌ها، ماموريت‌گرايي موسسات آموزش عالي، لزوم تدوين طرح جامع نظام پذيرش و سنجش آموزش عالي، ضرورت ايجاد نظام جامع آموزش‌هاي فني و حرفه‌اي و مهارتي و در نهايت اشتغال‌پذيري و ايجاد رابطه هدفمند ميان تحصيل و بازار كار از ديگر اقدامات وزارت علوم در 100 روز نخست فعاليت آن به شمار مي رود.
استمرار بازنگري برنامه‌هاي درسي آموزش عالي كه مشتمل بر 800 برنامه است با مشاركت افزون بر 650 نفر از استادان برجسته كشور در قالب حدود 70 كارگروه تخصصي و ارتقاي سطح كيفي در حوزه‌هاي مختلف آموزشي (علوم پايه، فني و مهندسي، هنر، كشاورزي، علوم انساني و ...) از ديگر رئوس مهم اقدامات مهم حوزه آموزشي وزارت علوم، تحقيقات و فناوري است كه مي تواند عاملي مهم در بهبود كيفيت و ارتقاي فعاليت‌هاي آموزشي دانشگاه‌ها باشد.

** آموزش منشور حقوق شهروندي و دانشجويي
اقدام براي آموزش منشور حقوق شهروندي و حقوق دانشجويي در راستاي سياست‌ها و برنامه‌هاي دولت و نيز تحقق وعده‌هاي رياست جمهوري و تشكيل و تقويت شوراهاي تخصصي و راهبردي متشكل از نخبگان ملي و دانشگاهيان از اهم اقدامات حوزه فرهنگي و اجتماعي وزارت علوم بوده است.
برنامه‌ريزي براي حفظ آرامش، تقويت پويايي و نشاط در دانشگاه‌ها و حمايت از برگزاري جشنواره‌هاي فرهنگي و هنري دانشجويي در سطح ملي، برنامه‌ريزي و اقدام براي تثبيت ايده «دانشگاه به مثابه كانون گفت‌وگوي ملي و ائتلاف اجتماعي براي پيشرفت كشور» از ديگر اقدامات حوزه فرهنگي و اجتماعي وزارت علوم در 100 روز نخست فعاليت اين وزارتخانه در دولت دوازدهم است.

** تدوين برنامه جامع پژوهش و فناوري
تقويت اقدامات انجام شده در رابطه با ايجاد ارتباط مؤثر دانشگاه با جامعه، بازار كار و صنعت و نيز توسعه پژوهش‌هاي كاربردي نظير راه‌اندازي سامانه عرضه و تقاضاي علم و فناوري، تدوين برنامه جامع پژوهش و فناوري در حوزه علوم انساني و هنر و ساماندهي، بهينه‌سازي و ارتقاي كيفي انجمن‌هاي علمي با توجه به نيازهاي كشور از اهم اقدامات حوزه پژوهش و فناوري وزارت علوم در 100 روز نخست فعاليت در دولت دوازدهم به شمار مي آيد.
تقويت شبكه علمي كشور و توسعه مديريت سيستم‌ها، فرايندها و خدمات در اين حوزه و تلاشي ويژه براي جذب سرمايه‌گذاري بخش خصوصي و حمايت‌هاي دولتي خارج از وزارتخانه، تدوين آمايش فناوري و پيشنهاد راه اندازي نهادهاي واسط متناسب با توانمندي‌هاي جغرافيايي در مناطق ده گانه وزارت علوم و طراحي و ايجاد سامانه گردآوري مشخصات محصولات شركت‌هاي فناوري و دانش‌بنيان و نيازسنجي دستگاه‌هاي اجرايي دولتي از ديگر اقدامات اين حوزه بوده است.
صدور مجوز 20 مركز نوآوري در مراكز علمي دولتي و 5 مركز نوآوري در دستگاه‌هاي خصوصي نيز از فعاليت هاي مهم 100 روزه وزارت علوم در دولت دوازدهم محسوب مي شود.

** توسعه زيرساخت‌هاي دولت الكترونيك در دانشگاه‌ها و مراكز آموزش عالي
پيگيري پروژه راه‌اندازي سامانه بودجه‌ريزي مبتني بر عملكرد در ستاد وزارت علوم و برخي دانشگاه‌ها زير نظر دانشگاه‌هاي صنعتي بابل، صنعتي خواجه نصيرالدين طوسي و الزهرا (س) و به عنوان پايلوت در دانشگاه شيراز (در سطح استخراج بهاي تمام شده فعاليت‌ها و مراكز مسئوليت و محصول) از اهم اقدامات حوزه اداري، مالي و مديريت منابع وزارت علوم در 100 روز نخست فعاليت اين وزارتخانه در دولت دوازدهم بوده است.
اقدام و پيگيري به منظور تحقق اعتبارات سال 1396 دانشگاه‌ها و وزارت علوم و تدوين طرحي براي بودجه سال 1397 مبتني و متناسب با قانون برنامه ششم توسعه در راستاي سياست‌هاي اقتصاد مقاومتي و نيز زيرساخت‌هاي دولت الكترونيك شامل ايجاد و استقرار سامانه الكترونيكي هيات‌هاي امنا و هيات‌هاي مميزه و اجراي كامل فرايندهاي عملياتي سامانه جامع امور دانشجويي از ديگر اقدامات اين حوزه است كه اميد مي رود بتوان با كمك دانشگاه‌ها و مراكز آموزشي، پژوهش و فناوري آنها را اجرايي كرد.
پيشبرد موفق پروژه هاي اقتصاد مقاومتي در وزارت علوم، ارائه الگوي عددي جهت رتبه‌بندي دانشگاه‌ها براساس عملكرد مديريت سبز و بسترسازي براي مشاركت بيشتر خيّرين و فعال‌سازي بنيادهاي خيرين در حوزه هاي آموزش عالي، ديگر اقدامات حوزه اداري، مالي و مديريت منابع وزارت علوم در 100 روز نخست فعاليت اين وزارتخانه در دولت دوازدهم را تشكيل مي‌دهند.

** كسب مجوز قطعي راه‌اندازي دانشگاه سازمان اقتصادي كشورهاي اسلامي
اقدام در مورد ايجاد بستر مناسب و لازم به منظور بين‌المللي شدن آموزش عالي از جمله تصويب تأسيس و راه‌اندازي دانشگاه سازمان اقتصادي كشورهاي اسلامي «8 D» با محوريت دانشگاه بوعلي سيناي همدان اهم اقدامات حوزه همكاري‌هاي علمي بين‌المللي وزارت علوم در 100 روز نخست فعاليت اين وزارتخانه در دولت دوازدهم را شامل مي شود.
از ابتداي فعاليت دولت دوازدهم تاكنون، دانشگاه سازمان اقتصادي كشورهاي اسلامي، موافقت اصولي خود را از شوراي گسترش آموزش عالي دريافت كرده است و اساسنامه آن تاييد اوليه مركز همكاري‌هاي علمي بين‌المللي وزارت علوم و وزارت امور خارجه را داشته و مقدمات لازم براي پذيرش دانشجو از ترم اول سال تحصيلي 97-1396 فراهم شده است.
قرار گرفتن 8 دانشگاه وابسته به وزارت علوم در فهرست 200 دانشگاه برتر در رتبه بندي آسيايي تايمز و 6 دانشگاه در زمره 500 دانشگاه برتر، حضور در عرصه بين المللي و افزايش سهم دانشجويان خارجي از كل دانشجويان كشور به 5 درصد (حدود 21 هزار نفر)، توسعه ديپلماسي علمي و بين‌المللي‌سازي آموزش عالي و توسعه كرسي‌هاي زبان فارسي، ايران شناسي، اسلام‌شناسي و جذب دانشجو از ديگر برنامه‌هاي وزارت علوم، در حوزه همكاري‌هاي علمي بين‌المللي دانشگاه‌ها و مراكز آموزش عالي است كه در يكصد روز نخست فعاليت وزارت علومِ دولت دوازدهم به ثمر نشسته است.

** آغاز فعاليت سامانه جامع امور دانشجويي
فراهم شدن شرايط براي اجراي كامل فرآيندهاي عملياتي سامانه جامع امور دانشجويي در راستاي توسعه دولت الكترونيك با قابليت ارزشيابي مدارك تحصيل دانشگاه‌هاي خارج از كشور، از مهم‌ترين اقدامات وزارت علوم در 100 روز اول فعاليت اين وزارتخانه در حوزه دانشجويي بوده است.
استمرار ارتقا و بهبود خدمات رفاهي دانشجويي از جمله رتبه‌بندي خوابگاه هاي موجود و تعمير و تجهيز آن‌ها به منظور ارتقاي سطح خوابگاه هاي نامطلوب به حد قابل قبول؛ تجهيز خوابگاه ها به اتاق سلامت و تربيت بدني؛ افزايش وام هاي دانشجويي به ويژه به دانشجويان دكتري از طريق وام ويژه دكتري و وام ضروري در امسال با جهش بالا؛ ارتقاي سطح خدمات غذاخوري هاي دانشجويي شامل بهبود آشپزخانه ها و توسعه رستوران هاي متنوع و مكمل در دانشگاه‌ها از ديگر اقداماتي است كه در ماه‌هاي ابتدايي فعاليت دولت دوازدهم نيز پيگيري شده است.

** تشكيل ستاد بازسازي يك روستاي الگو و مقاوم در برابر زلزله
پس از حادثه غم‌بار زلزله در غرب كشور در استان‌هاي كرمانشاه و ايلام كه موجب خسارات مالي و جاني به مردم شريف اين دو استان و همچنين تخريب منازل مسكوني و ساختمان‌هاي اداري در سطح اين استان‌ها شد، هماهنگي جهت تشكيل ستادهاي مركزي بحران در دانشگاه‌هاي پيام‌نور، جامع علمي كاربردي و فني حرفه‌اي و همچنين تشكيل اين ستادها در دانشگاه‌ها و مراكز آموزش عالي كرمانشاه، ايلام، صنعتي كرمانشاه، پارك علم و فناوري ايلام و كرمانشاه با هدف خدمت‌رساني به مصدومان و حادثه ديدگان زلزله انجام شد.
وزير علوم، تحقيقات و فناوري همچنين در ابلاغي معاون اداري، مالي و مديريت منابع اين وزارتخانه را مامور تشكيل ستاد بازسازي يك روستاي الگو و مقاوم در برابر زلزله كرد تا با مشاركت صاحب‌نظران و هماهنگي دستگاه‌هاي مسئول از جمله وزارت كشور، وزارت آموزش و پرورش و... نسبت به بازسازي حداقل يك روستاي الگو با ساختمان‌هاي مقاوم در برابر زلزله و همچنين رعايت مسائل زيست محيطي اقدام كند.
دكتر حسن روحاني، سه‌شنبه هفته گذشته، هفتم آذرماه 96 با حضور در برنامه زنده تلويزيوني، «گزارش 100 روزه» دولت دوازدهم را در حوزه هاي مختلف به مردم ارائه داد.
كتاب گزارش عملكرد مديريتي 100 روزه نخست دولت دوازدهم نيز در پايگاه اطلاع رساني دولت منتشر شد و فايل اين كتاب از طريق نشاني الكترونيكي http://www.dolat.ir/detail/301840 قابل دسترسي است.
فراهنگ**9187**1055
خبرنگار: حميدرضا بازگشا**انتشار: زينب كارگر