شهركرد- ایرنا- كارشناسان حوزه آسیب های اجتماعی در میزگرد تخصصی خبرگزاری جمهوری اسلامی مركز شهركرد مطرح كردند اگرچه نگاه جامعه نسبت به معلولان در مقایسه با گذشته تعدیل شده، اما این مساله همچنان از چالش های این قشر است كه اصلاح آن نیاز به فرهنگسازی و معرفی توانمندی ها و موفقیت های آنان دارد.

به گزارش ایرنا، براساس آمار سازمان بهداشت جهانی، 10 تا 15 درصد افراد هر جامعه ای دچار معلولیت خفیف تا شدید هستند، همچنین این سازمان معلولان را افرادی می داند كه دچار معلولیت شدید باشند به طوری كه امكان زندگی عادی برای آنها فراهم نباشد كه این مجموعه نیز 2 درصد افراد جامعه را تشكیل می دهد.
بر اساس اعلام قبلی مسئولان توانبخشی سازمان بهزیستی، یك میلیون و 300 هزار معلول در كشور شناسایی شده اند كه از این تعداد 35 درصد زن و 65 درصد مرد هستند.
شاید بتوان گفت؛ افراد معلول به 2 علت در زندگی مبارزه می كنند، یكی به خاطر چیرگی بر محدودیت های جسمانی و دیگری به جهت اینكه مورد پذیرش دیگران قرار گیرند.
این افراد درحالی كه به سبب محدودیت ها نمی توانند در شرایط یكسانی با افراد عادی جامعه زندگی كنند و چالش ها و مشكلات معیشتی بسیاری دارند، اما این موضوع كه آنها در طول روز بارها نگاه های متفاوتی را تجربه می كنند، بی شك بیش از هر چیز دیگری آنها را رنجیده خاطر می كند.
شاید یكی از اصلی ترین چالش های افراد معلول نگرشی است كه نتوان آن را نگرش منفی نامید، اما نگاهی ترحم آمیز است كه معلولان سنگینی آن را با تمام وجود حس می كنند و چه بسا همین نگاه بسیاری از افراد معلول را از جامعه گریزان كرده است.
هرچند با گسترش سواد و آگاهی مردم در جامعه امروزی نسبت به سالهای گذشته شاهد تغییر رفتارهای ترحم آمیز و گاه تحقیرآمیز نسبت به افراد معلول هستیم، اما هنوز وجود چنین نگاه هایی در جامعه، افراد معلول را آزار می دهد كه می طلبد در خصوص تغییر این نوع نگرش كارشناسان و مسئولان راهكارهای موثری ارائه دهند و مهمتر از آن مردم جامعه نسبت به نوع نگاه خود تجدیدنظر كنند.
بر اساس همین ضرورت و به مناسبت 12 آذر روز جهانی معلولان میزگردی با حضور نمایندگانی از جامعه معلولان استان و مسئولان بهزیستی در خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) مركز شهركرد برگزار شد كه مشروح آن را در ادامه می خوانید:

** نگرش منفی جامعه به افراد معلول مهمترین مشكل معلولان
مسئول جامعه معلولان چهارمحال وبختیاری در این میزگرد، نگرش منفی جامعه به افراد معلول را از مهمترین مشكلات این قشر دانست و اظهار كرد: مردم به معلولان به چشم موجودات مصرفی و از منظر ترحم نگاه می كنند كه این مساله اعتماد به نفس را از آنان می گیرد.
شهرام جوانبخت ادامه داد: اگر بتوانیم نگاه جامعه به افراد معلول را تغییر دهیم، در ایجاد روحیه خودباوری معلولان گام مهمی برداشته ایم و در این صورت شاید بتوان گفت تا 50 درصد مسیر را طی كرده ایم.
وی با بیان اینكه نگاه مردم جامعه امروزی به معلولان تغییر محسوسی در مقایسه با سالهای گذشته نداشته است، تصریح كرد: هرچند شاهد تغییرات جزیی در این خصوص بوده ایم، اما برای رسیدن به شرایط عادی هنوز فاصله بسیاری داریم.
جوانبخت همچنین ناآگاهی جامعه نسبت به افراد معلول را از دلایل شكل گیری نگرش ترحم آمیز به این افراد دانست و گفت: باید مسئولان و به ویژه رسانه ها با نشان دادن توانمندی های معلولان و معرفی معلولان موفق در اصلاح نگرش مردم و افزایش سطح آگاهی آنها اقدام كنند.
مسئول جامعه معلولان چهارمحال و بختیاری ادامه داد: این درحالی است كه رسانه ملی در برخی موارد با تبلیغات نادرست خود نه تنها در معرفی جامعه معلولان درست عمل نمی كند، بلكه برعكس در برنامه های تلوزیونی و سریال ها افراد معلول را انسان های ناتوان و بیچاره ای معرفی و به تصویر می كشد كه نتیجه منفی در جامعه دارد.
جوانبخت، خلاء قانونی و اجرای نادرست قوانین جامعه معلولان را از دیگر چالش های این حوزه دانست و افزود: طبق قانون باید هفته ای سه مرتبه از رسانه ملی با حضور كارشناسان به بررسی وضعیت معلولان پرداخته شود اما در عمل چنین امری را شاهد نیستیم.
جوانبخت همچنین خاطرنشان كرد: تغییر نگرش جامعه با فرهنگسازی و آموزش محقق می شود و انتظار می رود، متولیان دولتی، رسانه ها و تشكل های مردم نهاد در این خصوص بیش از پیش اهتمام ورزند.

**معلولان در نوع نگرش افراد جامعه دخیل هستند
مسئول انجمن معلولان ضایع نخایی چهارمحال و بختیاری نیز در این میزگرد، نوع برخورد افراد معلول در شكل گیری نگرش افراد جامعه را تاثیرگذار دانست و گفت: در بسیاری از موارد خود معلولان در شكل گیری نگرش و نگاه جامعه نقش موثری دارند و اگر بخواهیم نگرش مردم مثبت شود باید معلولان در بروز توانمندی ها و استعدادهای خود تلاش بیشتری داشته باشند.
نصرالله شاكری افزود: زمانی كه برخی از افراد معلول به جای پرداختن به فعالیت های گروهی و بروز توانمندی های خود گوشه نشینی می كنند و یا تصویر ناخوشایندی از خود به مردم نشان می دهند، سبب می شود تا مردم نیز در برخورد با معلولان رفتار درستی نداشته باشند.
وی، آموزش به افراد معلول در خصوص چگونگی برخورد با معلولیت خود را از مهمترین راهكارهای تقویت روحیه خودباوری در این افراد دانست و تصریح كرد: زمانی كه معلولان به درجه ای از اعتماد به نفس برسند، می توانند در بروز توانمندی ها و استعدادهای خود در جامعه موفق تر عمل كنند.
مسئول انجمن معلولان ضایع نخایی چهارمحال و بختیاری تاكید كرد: وقتی به جامعه نشان داده شود كه برای مثال یك فرد نابینا می تواند استاد دانشگاه شود و یا فردی كه روی ویلچر است محدودیت حركتی دارد اما دارای مغر متفكری است كه می تواند از عهده كارهای مدیریتی برآید، طبیعی است كه نگاه ترحم آمیز به معلولان تاحد زیادی از بین می رود.
شاكری كه خود از معلولان ضایعه نخایی استان است، خاطرنشان كرد: ما معلولان از جامعه ادعای طلب نداریم، بلكه انتظار داریم ضمن احترام به محدودیت های ما، كرامت و ارزش انسانی معلولان را همانند افراد عادی حفظ كنند.

**نگرش جامعه به معلولان تغییر كرده است
مدیركل بهزیستی چهارمحال و بختیاری در این میزگرد تغییر نگرش مردم به معلولان را محسوس عنوان كرد و گفت: مردم جامعه نسبت به سالهای گذشته رفتارهای مناسب تری با قشر معلول دارند و همین امر سبب شده تا جامعه معلولان پویاتر و توانمندتر از گذشته باشد.
محمد میرزایی، افزایش كمك های مردمی به مراكز بهزیستی را از مصادیق نگرش مثبت مردم به افراد معلول دانست و افزود: در سالهای اخیر شاهد افزایش مراكز و پایگاه های بهزیستی هستیم و این امر جز با كمك و یاری مردم امكانپذیر نبود.
وی، توانمند شدن معلولان را عامل مهمی در نگرش مثبت مردم به این افراد دانست و گفت: ما امروز افراد معلول بسیاری در استان داریم كه در كار و حرفه خود موفق هستند.
مدیركل بهزیستی چهارمحال و بختیاری، توانمندسازی معلولان را حاصل همكاری و مشاركت همه دستگاه ها دانست و تصریح كرد: سازمان بهزیستی به تنهایی نمی تواند امور مربوط به اشتغالزایی و توانمندسازی معلولان را به پیش ببرد و ضروری است تا همه نهادها در این حوزه همكاری كنند.
میرزایی، تعداد معلولان استان را 32 هزار نفر اعلام كرد و گفت: از این تعداد 3 هزار و 337 نفر معلول ذهنی و 90 معلول قطع نخایی هستند.

** معلولان باید محدودیت های خود را بپذیرند
معاون توانبخشی اداره كل بهزیستی چهارمحال و بختیاری نیز در این میزگرد اظهار كرد: ما در این مبحث با 2 مقوله روبه رو هستیم، یكی نگرش معلول به خودش و دیگری نگرش جامعه به معلول است.
معصومه محمدی افزود: یك معلول در وهله اول باید محدودیت خود را بپذیرد و سپس یاد بگیرد كه می تواند مفید باشد.
وی تصریح كرد: این موضوع نیازمند آموزش است كه باید از سوی خانواده، نهادهای حمایتی و رسانه ها به فرد منتقل شود.
محمدی، توانمندسازی معلولان را از مهمترین اقدامات سازمان بهزیستی دانست و گفت: انتظار می رود رسانه های جمعی، شبكه های مجازی و سازمان های مردم نهاد به یاری این سازمان آمده و در شكوفایی استعداد معلولان و توانمندسازی آنها همكاری كنند.
معاون توانبخشی اداره كل بهزیستی استان، با اشاره به نقش خانواده ها در توانمندسازی معلولان خاطرنشان كرد: خانواده نخستین و مهمترین نهادی است كه می تواند در شناسایی استعدادها و مشكلات فرد معلول موثر واقع شود.
به طور كلی می توان گفت؛ هرچه جامعه فرهنگی تر و باسواد تر شود مردم نگاه عمیق تری به مسائل مختلف از جمله نگرش مثبت به افراد معلول خواهند داشت از همین رو انتظار می رود توجه به معلولان منوط به یك روز یا یك هفته مشخص نباشد، بلكه با فرهنگسازی از طریق نهادهای مختلف مردم جامعه به این باور برسند كه افراد معلول نیز همانند سایر افراد دارای ارزش و كرامت انسانی هستند و درحالی كه باید محدودیت های آن ها را در مراودات اجتماعی پذیرفت، به جای تاكید بر این تفاوتها به انسان بودن و شهروند بودن آنها توجه كرد.
میزگرد از: خاطره حسین زاده**انتشاردهنده: جهانبخش صفری
7363/6021