شهركرد - ایرنا- معاون اداره مهندسی و اطلاعات اداره كل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری گفت: براساس مطالعات انجام شده در سال های اخیر، شهرستان اردل بخصوص شهر ناغان از مناطق حادثه خیز از نظر رانش زمین و زلزله شناسایی شده است.

زمین لغزش یا رانش زمین به حركت لایه های رسوبی غیرمتراكم و متراكم روی سطح شیبدار به سمت پایین را گویند.
عامل حركت توده رسوبی، نیروی جاذبه، زلزله، جاده سازی، باران یا فشار منفذی سیالات، سبكسازی پایین دست توده و بسیاری دیگر از عوامل است.
حركت نزولی در رانش زمین ممكن است بسیار كند رخ دهد (تنها چند میلی متر در سال) یا با سرعت بسیار بروز كند و تاثیرات مصیبت باری به جا بگذارد.
علیرضا مردانی روز سه شنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا با بیان وجود زمین لغزش بزرگ بین رودخانه سبزكوه تا آخرین نقاط مسكونی شهر ناغان با نام 'چهار تخته' افزود: شیب بالای زمین در این شهر، وجود رودخانه سبزكوه و زایش آب چشمه ها و سدی كه در بالا دست شهر برای آبیاری باغ ها تعبیه شده است، سبب لغزندگی توده پایین دست ناغان می شود و شرایط را برای رانش آن فراهم می كند.
وی افزود: با توجه به اینكه اطراف شهر ناغان چهار گسل فعال وجود دارد در صورت بروز زلزله 6 ریشتری، این زمین لغزش فعال شده و شهر را نابود می كند.
وی بیان كرد: این درحالی است كه با وجود باغ های ناغان در بالادست شهر، بیمارستان امام جواد (ع) در حوالی این زمین لغزش و بین 20 تا 30 مورد استخر پرورش ماهی در پایین دست شهر، رانش زمین در این منطقه خسارات فراوانی را به بار خواهد آورد.
وی ادامه داد: با وجود هشدار چندباره منابع طبیعی، تاكنون اقدام جدی در این خصوص صورت نگرفته است.
مردانی بهترین راهكار برای پیشگیری از رانش و به دنبال آن نابودی شهر ناغان را تثبیت زمین لغزش عنوان كرد و افزود: این راهكار از طریق تخلیه آب از زیرزمین یا تعبیه شبكه فاضلاب شهر میسر است.
وی جابه جایی ساكنان شهر به محلی دیگر را غیرموثر خواند و بیان كرد: از آنجا كه دیگر مناطق شهرستان نیز آسیب پذیر است و امكان فراهم شدن مجدد شرایط زمین لغزش وجود دارد، همچنین به دلیل مشكلات اجتماعی، جابه جایی به مكانی دیگر توصیه نمی شود.
به گزارش ایرنا، تاكنون 300 زمین لغزش بزرگ و پنج هزار زمین لغزش كوچك در چهارمحال و بختیاری ثبت شده است.
شهر ناغان از توابع شهرستان كیار با بیش از 6 هزار نفر جمعیت از شمال به تالاب سولقان از جنوب به معدن خاك نسوز دوپلان و از شرق به كوه كلار و سبزكوه بختیاری و از غرب به سیاه كوه و شهر اردل در استان چهارمحال و بختیاری مشرف است.
گذر جاده تاریخی دزپارت (دژپارت) از كنار ناغان و عبور جاده فرعی راه ابریشم با 500 سال قدمت تاریخی این شهر را حائز اهمیت كرده است.
خبرنگار:شكوفه سلیمانی**انتشاردهنده:جهانبخش صفری
8125/6021