تهران -ایرنا - مدتی است زمزمه انتقال سفارتخانه آمریكا از تل آویو به قدس توسط مقامات آمریكایی مطرح شده است و به نظر می رسد دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریكا كه در تبلیغات انتخاباتی اش وعده آن را داده بود قصد دارد امروز (چهارشنبه) در سخنرانی خود، این شهر را به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی اعلام كند.

به گزارش ایرنا به نقل از رسانه های عربی، تقریبا تمامی مقامات كشورهای جهان به ترامپ نسبت به انتقال سفارتخانه این كشور از تل آویو به قدس هشدار داده اند، اما به نظر می رسد گوش ترامپ برای شنیدن این هشدارها، ناشنواست.
یك مقام ارشد دولت آمریكا هفته گذشته گفته بود: ترامپ احتمالا روز چهارشنبه تصمیم واشنگتن را برای به رسمیت شناختن بیت المقدس به عنوان پایتخت اسرائیل (رژیم صهیونیستی) اعلام خواهد كرد. این در شرایطی است كه جرد كوشنر داماد و مشاور ارشد ترامپ، بعدا گفت كه رئیس جمهوری آمریكا هنوز تصمیم نهایی خود را در این خصوص اتخاذ نكرده است.
محمود عباس رئیس تشكیلات خودگردان فلسطین در تماس تلفنی با ترامپ، نسبت به پیامدهای خطرناك انتقال سفارتخانه آمریكا به قدس هشدار داد و خطاب به وی گفت: مطابق قطعنامه های بین المللی، هیچ دولت فلسطینی بدون این كه قدس شرقی پایتخت آن باشد، تشكیل نخواهد شد.
در همین حال دفتر ریاست تشكیلات خودگردان تاكید كرد كه ترامپ تصمیم خود را برای انتقال سفارت به قدس به اطلاع عباس رسانده است.
احمد فواد دبیر كل جبهه مردمی آزادیبخش فلسطین نیز در گفت و گویی با شبكه خبری المیادن گفت: اگر سفارتخانه آمریكا از تل آویو به قدس انتقال یابد، جهان شاهد جنایتی در قرن حاضر خواهد بود.
وی خواستار یكپارچگی فلسطینیان شد و از كشورهای عربی، دوست و همه طرف های بین المللی خواست با دشمنی جدید علیه قدس، مقابله كنند.
اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی 'حماس' نیز اعلام قدس به عنوان 'پایتخت اسرائیل' را زیر پا گذاشتن خطوط قرمز دانست.
وی با ارسال پیامی به سران كشورهای عربی و اسلامی، دبیر كل سازمان همكاری اسلامی، دبیر كل اتحادیه عرب و هیات ها و سازمان های عربی و بین المللی، تاكید كرد: ملت فلسطین اجازه اجرای این توطئه را نخواهد داد و از هر وسیله و ابزاری برای دفاع از سرزمین و مقدسات خود استفاده خواهد كرد.
جنبش مقاومت اسلامی 'حماس' همچنین تمامی احزاب و گروه های فلسطینی و جوانان انتفاضه را به شركت در جمعه خشم علیه رژیم صهیونیستی و اعلام مخالفت با انتقال سفارتخانه آمریكا به قدس و اعلام این شهر به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی، فراخواند.
حماس با تاكید بر این مطلب كه قدس خط قرمز است و مقاومت فلسطین به هیچ وجه اجازه تعرض به آن را نخواهد داد، از جوانان انتفاضه و مبارزان مقاومت در كرانه باختری خواست با استفاده از تمامی ابزارهای ممكن به تصمیم رژیم صهیونیستی كه قدس را هدف قرار داده است، پاسخ دهند.
در همین حال مقامات كشورهای عربی و اسلامی نیز نسبت به تصمیم ترامپ در باره انتقال سفارت آمریكا به قدس هشدار دادند.
عبدالله دوم پادشاه اردن ضمن هشدار نسبت به هرگونه تصمیمی كه خارج از تشكیل كشور فلسطین به مركزیت قدس شریف باشد، تاكید كرد: انتقال سفارتخانه واشنگتن به بیت المقدس، تلاش های آمریكا را برای از سرگیری مذاكرات سازش میان اسرائیل و فلسطینی ها را از بین خواهد برد و احساسات مسلمانان و مسیحیان را جریحه دار خواهد كرد.
سلمان بن عبدالعزیز پادشاه عربستان نیز گفت: انتقال سفارت آمریكا به بیت‌المقدس گامی خطرناك است كه احساسات مسلمانان را تحریك خواهد كرد.
رجب طیب اردوغان رییس جمهوری تركیه هم گفت: قدس خط قرمز مسلمانان است و در صورت معرفی قدس به عنوان پایتخت اسرائیل از سوی آمریكا، روابط خود را با رژیم صهیونیستی قطع می كنیم.
حیدر العبادی نخست‌وزیر عراق نیز گفت: دولت عراق با انتقال سفارتخانه آمریكا به قدس مخالف است. دولت عراق انتقال سفارتخانه آمریكا به قدس را رد و درباره پیامدهای این موضوع هشدار می‌دهد.
محمد ششم شاه مغرب نیز در پیامی خطاب به ترامپ، در خصوص احتمال انتقال سفارتخانه آمریكا به بیت المقدس، ابراز نگرانی شدید كرد و گفت: بیت المقدس باید همچنان به عنوان سرزمین همزیستی و تسامح باقی بماند.
كنگره آمریكا در سال 1995 میلادی، قانونی را به تصویب رساند كه به ‌موجب آن سفارتخانه آمریكا باید به قدس منتقل شود، اما رؤسای جمهوری آمریكا هر یك پس از دیگری، اجرای این مصوبه را هر 6 ماه به تعویق انداختند.
ترامپ ژوئن گذشته فرمان ابقای سفارتخانه این كشور در تل آویو و تعلیق انتقال آن را به قدس اشغالی به مدت 6 ماه، امضاء كرد كه تاریخ اعتبار این فرمان در روز دوشنبه گذشته منقضی شد.
احمد الطیب شیخ الازهر نیز در دیدار با تونی بلر نخست‌وزیر (پیشین) انگلیس درباره تمایل برخی از كشورها به انتقال سفارتخانه‌های خود به قدس، هشدار داده بود.
فدریكا موگرینی، هماهنگ‌كننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز به شدت به آمریكا در باره انتقال یكجانبه سفارتخانه این كشور به بیت‌المقدس و شناسایی این شهر به عنوان پایتخت اسرائیل هشدار داد و تصریح كرد كه وضعیت حقوقی بیت‌المقدس باید در مذاكرات دو جانبه (اسرائیل - فلسطینی‌ها) روشن شود.
«استفان دوجاریك» سخنگوی دبیر كل سازمان ملل متحد در نشست خبری روز گذشته (سه شنبه) در پاسخ به سئوالات مكرر خبرنگاران درباره موضع این سازمان نسبت به تصمیم ترامپ در باره انتقال سفارتخانه آمریكا به قدس گفت: ما گزارش های مطبوعاتی را در این باره دیده ایم و به طور واضح منتظر دریافت اعلامیه رسمی در این باره هستیم.
وی در عین حال تصریح كرد: «به عنوان یك اصل اساسی، دبیركل به طور مداوم علیه اقدامات یكجانبه هشدار داده است كه می تواند منجر به تضعیف راه حل دو كشور شود.»
دوجاریك ادامه داد: ما همیشه موضوع قدس را به عنوان یك مسئله اساسی در نظر داشته ایم كه باید از طریق گفت و گوی دو طرف با توجه به قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل متحد، حل و فصل شود.
مركز اطلاع رسانی فلسطین نیز در همین رابطه در تحلیلی نوشت: در صورتی كه اخبار منتشر شده درباره تصمیم رئیس جمهوری آمریكا برای اعلام تغییر موضع واشنگتن در قبال قدس اشغالی امروز (چهارشنبه) به واقعیت بپیوندد، مساله فلسطین و منازعه عربی ـ اسرائیلی وارد مرحله جدید و بی سابقه ای پس از سال 1967 می شود كه قدس تبدیل به یكی از ابعاد اصلی مساله فلسطین گردید.
در صورتی كه تصمیم ترامپ برای به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت 'اسرائیل' و انتقال سفارتخانه آمریكا به آن عملی شود، این مساله به معنای نزدیك شدن زمان تحقق طرح های واشنگتن در زمینه حل و فصل همه جانبه یا همان معامله بزرگ قرن خواهد بود؛ به طوری كه تمامی امتیازها به رژیم صهیونیستی واگذار می شود و در مقابل، هیچ چیزی نصیب فلسطینی ها نخواهد شد.
هر چند كه انتظار نمی رود حكومت های عربی فعلی، واكنش قوی و فراتر از حد انتظاری در قبال این تصمیم نشان دهند، اما به احتمال زیاد این تصمیم با واكنش گسترده مردمی به ویژه در سرزمین های اشغالی فلسطین و در میان فلسطینیان مقیم خارج، مواجه خواهد شد و حتی احتمال وقوع انتفاضه جدید وجود دارد كه شاید به مراتب بزرگ تر از انتفاضه های قبلی باشد و در كنار آن، می توان انتظار واكنش ملت های عربی و اسلامی در برابر آمریكا را هم داشت.
خاورم**1408**1486**مترجم: اكرم كرمی**انتشار دهنده: محسن شریفی**