به گزارش ايرنا گياهان اين تيره، همه علفي و به حالت خودرو در مزارع و كوه ها و صحرا ميرويند، يكي از علايم شناسايي آنها كرك هايي است كه بر روي برگ هاي آنها ديده ميشود و بر روي اين كرك ها كيسه كوچكي است كه پرده نازكي آن را پوشانده و در آن كيسه اسانس هاي معطر قرار گرفته است .
بسياري از گياهان اين تيره را در جهان براي استفاده از اسانس آنها به مقدار زياد ميكارند.
يك متخصص طب ايراني معتقد است آويشن گياهي پرخاصيت، كم عارضه و ضدعفوني كننده اي قوي است و در منابع طب ايراني، خواص متعددي از آويشن از جمله بازكننده گرفتگيها، اشتها آور، تقويت قواي باروري و پاك كنندگي ريه و معده از رطوبت هاي اضافه نام برده شده است.
دكتر محمد عسكر فراشاه روز پنجشنبه به ايرنا گفت: روايات متعددي از معصومين نقل شده كه آويشن به تنهايي يا با ديگر ادويه، نافع قلب، انسداد رگها، بلغم، بوي بد دهان ، ضعف قوه جنسي ، ناراحتي معده و اعصاب است و به علت عطر و طعم مطبوعي كه دارد، يك داروي اشتها آور و هضم كننده غذاست.
وي تصريح كرد: در مقالات جديد هم براي درمان نفخ معده و روده ها موثر دانسته شده،
همچنين نتايج مطالعات جديد از اثر بخشي اين گياه بر بيماران مبتلا به سندروم روده تحريك پذير بيانگر اين مطلب است كه آويشن در بهبود علايم شايعي نظير درد شكم، نفخ ،اسهال و يبوست موثر است.
وي با اشاره به اينكه آويشن، هوش و قوه ادراك را زياد و اعمال اعضاي باروري را در بدن تحريك و تقويت ميكند افزود: همچنين در درمان بيماري هاي ريوي، نشانه هاي سرماخوردگي، برونشيت ، آسم ، سرفه و احتقان بيني مفيد دانسته شده و خلط آور خوبي است.
دكتر عسكر فراشاه تصريح كرد: آويشن، ترشح آب دهان ، ترشح عرق و ترشح ادرار را زياد ميكند و از اين لحاظ مي توان آن را در بيماري هاي مربوط مورد استفاده قرار داد و از
ديدگاه طب ايراني نيز اين دارو گياهي، قاعده آور خوبي است و در بانواني كه قاعدگي آنان بند آمده تجويز ميشود وبه همين دليل درزنان باردار بايد با احتياط مصرف شود .
اين متخصص يادآور شد: آويشن به علت وجود تيمول موجود در خود يك ضد عفوني كننده و ضد انگل قوي است و انواع كرم هاي روده از قبيل تريكوسفال آنكيلوستوم و اكسيور(كرمك) را ميكشد و علاوه بر كشتن كرم ها، تخم كرم را نيز از بين ميبرد.
وي در مورد بهترين طريقه تهيه دم نوش آويشن هم گفت: يك قاشق مرباخوري آويشن دريك فنجان آب جوش، دم نموده، صاف كرده و در صورت تمايل آن را شيرين نموده (با عسل) و روزي سه فنجان بخوريم.
دكتر عسكر فراشاه اضافه كرد: شستن سر با جوشانده غليظ آويشن (10 گرم آويشن را در صد گرم آب جوشانيده، صاف كرده به كار برند) موجب جلوگيري از ريزش موي سر ناشي از ضعف پياز مو و تقويت پيازهاي آن ميشود.
وي مهمترين خواص اين گياه دارويي را وجود تركيبات ضدميكروبي و ضدقارچي قوي در آن دانست به طوري كه بسياري از منابع پزشكي و دارويي از آويشن به عنوان
يك ضدعفوني كننده قوي ياد مي كنند و باعث شده فرآورده هاي دارويي حاصل از روغن آويشن جهت درمان عفونت هاي ميكروبي و قارچي (كانديديايي )نيز توليد شود.
به گفته وي طب ايراني، مصلح آويشن را چند قطره سركه ميداند كه باعث ميشود مصرف آن عارضه اي نداشته باشد.
6197 تهيه و انتشار: محمدحسين فلاح
تاریخ انتشار: ۱۶ آذر ۱۳۹۶ - ۰۸:۴۲
يزد- ايرنا- آويشن كه در منابع طب ايراني با نام هاي صعتر، آويشم، اوشن، كهليك اوتي و آبشن هم از آن ياد مي شود گياهي از تيره نعناعيان يا لبياسه است كه در ايران 18گونه آن به ثبت رسيده است.