خدا نكند نزدیكان بفهمند كه اچآی وی گرفتی، ارتباطها قیچی میشود، دیگر كسی با تو رفت و آمد نمیكند، چون نمی دانند اچآی وی تنها یك ویروس است؛ این سخن یك فرد مبتلا به اچآی وی و گوشه ای از درد دل و نگرانی او است.
به گزارش ایرنا ایدز ازطریق ویروسی به نام اچ آی وی منتقل می شود، این ویروس بتدریج قدرت دفاعی بدن را ضعیف می كند، بطوری كه فرد به انواع عفونت ها و سرطان مبتلا و در نهایت منجر به مرگ می شود.
دبیركل سازمان ملل متحد به مناسبت روز جهانی ایدز (اول دسامبر 2017) در پیامی اعلام كرد: حدود 21 میلیون نفر در جهان با اچ آی وی زندگی می كنند كه به درمان دسترسی دارند، این عدد تا سال 2020 به 30 میلیون نفر می رسد.
معاون بهداشت وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشكی هم پیش از این گفته بود: 66 هزار و 359 نفر در ایران به ویروس ایدز مبتلا هستند، تاكنون 36 هزار و 571 فرد مبتلا شناسایی و از این تعداد 10 هزار و 97 نفر فوت شده اند.
با توجه به آمار، این افراد خواسته یا ناخواسته به بیماری ایدز مبتلا شدند و مانند دیگر انسانها زندگی معمولی خود را طی می كنند اما آنچه آنان را رنج می دهد رفتار ماست كه موجب آسیب های فراوان روحی به آنها می شود.
فرار كردن ، طرد كردن ، دست ندادن ، روبوسی نكردن ، در آغوش نگرفتن ، جداكردن ظرف های غذا و غیره از جمله رفتارهای ما انسانهاست كه با مشاهده یك فرد مبتلا به ایدز انجام می دهیم، در حالی كه هیچیك از این رفتارها درست نیست و دلیل آن هم نداشتن آگاهی و اطلاعات درست است كه منجر به این رفتارهای ناشایست می شود و آزردگی خاطر بیماران را به دنبال دارد و در حقیقت، درد دیگری به درد آنها اضافه می كنیم.
در استان یزد هم مانند دیگر مناطق كشور، افرادی هستند كه به بیماری ایدز مبتلا شده اند و همین موضوع، بهانه ای شد تا با پزشكان مرتبط با این بیماری به گفت و گو بنشینیم.
***شناسایی 271 بیمار اچ آی وی و ایدز در یزد
پزشك برنامه های پیشگیری از ایدز دانشگاه علوم پزشكی شهید صدوقی یزد گفت: از سال 82 تاكنون 271 بیمار مبتلا به اچ آی وی و ایدز در این استان شناسایی شده اند.
مرجان پدرزاده روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: از این تعداد 127 مورد وارد مرحله ایدز و بقیه به ویروس اچ آب وی آلوده شده اند.
وی با بیان اینكه اكنون 105 نفر از بیماران یاد شده تحت درمان هستند خاطرنشان كرد: طی این مدت 58 نفر بر اثر این بیماری در استان جان باخته اند.
پزشك برنامه های پیشگیری از ایدز دانشگاه علوم پزشكی شهید صدوقی یزد خاطرنشان كرد: از مجموع بیماران مبتلا به ایدز شناسایی شده در استان 77 درصد مرد و 23 درصد زن هستند، زنان مبتلا از طریق همسرانشان به ویروس این بیماری آلوده شده اند .
وی، یبیشترین گروه سنی مبتلا به ایدز در استان را سنین بین 21 تا 35 سال ذكر كرد و گفت: شایعترین راه انتقال این بیماری، اعتیاد تزریقی است.
وی تماس جنسی محافظت نشده ، دریافت خون و فرآورده های خونی آلوده و انتقال از مادر مبتلا به نوزاد در دوران بارداری را از دیگر راههای انتقال این بیماری عنوان كرد.
پدرزاده با بیان اینكه تاتو و خالكوبی در شرایط غیر استریل هم از جمله راههای انتقال ویروس اچ ای وی است ادامه داد: این بیماری از طریق تماس معمولی مانند دست دادن، در آغوش كشیدن، بوسیدن، نشستن در كنار فرد مبتلا ، خوردن و آشامیدن ، گزش حشرات، استفاده از توالت، حمام و استخرهای شنا منتقل نمی شود.
وی اظهار كرد: زمانی كه فرد به ویروس اچ آی وی آلوده می شود تا شروع بیماری ایدز ممكن است 10 سال طول بكشد كه طی این مدت فرد در ظاهر سالم بوده و می تواند كار و فعالیت كند اما زمانی كه وارد فاز بیماری و علائم آن نمایان شود به ایدز مبتلا شده است.
*** نوزاد مبتلا به ایدز در استان متولد نشده است
پدرزاده با اشاره به اجرای طرح پیشگیری انتقال ایدز از مادر مبتلا به نوزاد در استان گفت: این طرح از سال 93 در برخی استانها آغاز شد و از ابتدای سال96 در همه استانهای كشور اجرایی شد.
پزشك برنامه های پیشگیری از ایدز دانشگاه علوم پزشكی شهید صدوقی یزد افزود:در این طرح همه مادران باردار در سه ماهه اول و سه ماهه سوم مورد آزمایش قرار گرفته و در صورتی كه مبتلا به ایدز باشند، تحت درمان قرار می گیرند و در این صورت احتمال انتقال بیماری از مادر به جنین، كمتر از 2 درصد است.
پدر زاده اظهار كرد: از سال 82 تاكنون 30 زن باردار مبتلا به اچ ای وی در استان شناسایی كه تحت كنترل و مراقبت قرار گرفتند و موفق به تولد نوزادان سالم شدند.
***سن ابتلا به ایدز كاهش یافته است
وی با اشاره به كاهش سن ابتلا به ایدز گفت: الگوی انتقال در سالهای اخیر تغییر كرده به گونه ای كه روند این بیماری در بانوان افزایش یافته است.
پدرزاده اظهار كرد: تا پایان شهریورماه سال جاری ، 36 هزار و 571 نفر مبتلا به ویروس HIV مثبت در كشور مورد شناسایی قرار گرفتند كه از این جمعیت 83درصد مرد و بقیه زن بوده اند.
وی با بیان اینكه 52 درصد مبتلایان در گروه سنی 21 تا 35 سال بودند اظهار كرد: در این وضعیت، حساس كردن جامعه و هشدار دادن به جوانان برای كاهش آسیب های این بیماری، موثر است.
وی با بیان اینكه در راستای پیشگیری و كنترل آسیبهای اجتماعی، اطلاع رسانی و فرهنگ سازی ضروی است افزود: برای پیشگیری ویژه در گروه جوانان و نوجوانان به عنوان گروههای در معرض آسیب ، آموزش و اطلاع رسانی باید مورد توجه قرار گیرد.
وی خاطرنشان كرد: جوانان و نوجوانان از راههای انتقال و ابتلا به اچ آی وی اطلاعات كافی ندارند بنابراین آموزش و اطلاع رسانی در زمینه این بیماری باید در اولویت باشد .
وی با اشاره به اینكه باید تمام افراد جامعه برای پیشگیری از این بیماری از خود مراقبت كنند افزود: اگر ابتلا به ایدز، به موقع تشخیص داده شود، موجب بهتر شدن كیفیت زندگی فرد مبتلا و افزایش طول عمر می شود.
پدر زاده افزود: درحال حاضر در موارد جدیدی كه شناسایی شده علاوه بر اینكه درصد زنان نسبت به قبل افزایش پیدا كرده، الگوی انتقال از طریق جنسی هم رو به افزایش است.
*** رفتارهای پرخطر، عامل ابتلا به اچ ای وی
پدرزاده با اشاره به اینكه ابتلا به آچ آی وی در اثر رفتارهای پر خطر است افزود: بیماران مبتلا به این ویروس را نباید طرد كرد.
وی اظهار كرد:این بیماری سراغ كسی نمی آید بلكه افرادی كه نسبت به رفتارهای پرخطر بی توجهی می كنند به آن مبتلا می شوند.
*** انگ اجتماعی از مشكلات بیماران مبتلا به ایدز
پزشك برنامه های پیشگیری از ایدز دانشگاه علوم پزشكی شهید صدوقی یزد، یكی از مشكلات بیماران مبتلا به ایدز را انگهای اجتماعی خواند و گفت: انگزدایی از اولویتها و اهداف اصلی برنامههای هفته اطلاع رسانی در مورد ایدز است.
وی افزود: از مهمترین موانع برای كنترل و مهار ایدز در دنیا وجود انگ و تبعیض نسبتا زیاد در زمینه بیماری ایدز و افراد مبتلا به آن است، انگ نه تنها مانع مهم در برابر اقدام های پیشگیرانه بلكه موجب می شود بسیاری از افراد اچ ای وی مثبت از حقوق فردی و اجتماعی خود محروم شوند.
وی خاطر نشان كرد:آگاهی ناكافی جامعه از این بیماری سبب می شود تا افراد مبتلا برای درمان خود اقدام نكنند.
وی افزود: بسیاری از افراد از مبتلایان به اچ ای وی فرار می كنند در حالی كه زندگی با فرد مبتلا به اچ آی وی مثبت هرگز سبب نمی شود كه آنها نیز مبتلا شوند زیرا این ویروس تنها از راههایی كه به شكل های مختلف به اطلاع عموم رسانده شده قابل انتقال است.
وی با یادآوری اول دسامبر(10 آذر) روز جهانی ایدز افزود: سازمان بهداشت جهانی شعار امسال را «سلامتی حقی برای همه با اطلاع رسانی، پیشگیری، تشخیص زودهنگام، درمان و حمایت از مبتلایان به HIV» انتخاب كرده بود.
***
رییس مركز مشاوره بیماریهای رفتاری دانشگاه علوم پزشكی یزد هم در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان اینكه ایدز مرحله نهایی بیماری است كه توسط ویروسی به نام اچ آی وی (ویروس نقص ایمنی انسانی )ایجاد می شود گفت: این ویروس به سلول دفاعی بدن حمله و قدرت دفاعی را ضعیف می كند.
دكتر علی رضا ذبیحی با بیان اینكه بیشتر افرادی كه دارای رفتار پرخطر هستند به این بیماری مبتلا می شوند اظهار كرد: این بیماری از طریق روابط جنسی پرخطر ،استفاده مشترك از وسایل ترزیق یا سایر ابزار تیز برنده چون تیغ و سوزن خالكوبی ، انتقال از مادر مبتلا به نوازد منتقل می شود.
رییس مركز مشاوره بیماریهای رفتاری خاطرنشان كرد: تشخیص اچ آی وی فقط از طریق آزمایشات تخصصی انجام و با آزمایش های متداول مشخص نمی شود، انجام این آزمایش به جز در موارد اهدای خون و اهدای عضو اجباری نیست و فرد باید با رضایت اقدام به این آزمایش نماید.
وی با اشاره به وجود یك مركز مشاوره بیماریهای رفتاری در استان اظهار كرد: افراد دارای رفتارهای پر خطر ، مبتلایان HIV و هپاتیپ به این مركز مراجعه می كنند.
دكتر ذبیحی با بیان اینكه اطلاعات افراد در این مركز كاملا محرمانه است و حتی بدون رضایت خود بیمار به خانواده درجه یك آنها هم اطلاعات داده نمی شود افزود:افرادی كه مشكل رفتاری دارند با مشاوره و انجام تست تنها بعد از 10 دقیقه با دو قطره خون می توانند از وضعیت آلودگی خود به اچ آی وی مطلع شوند.
رییس مركز مشاوره بیماریها رفتاری یزد اظهار كرد: اگر جواب آزمایش فرد، مثبت باشد یعنی ایدز دارد كه برای فرد مبتلا پس از آزمایش، پرونده تشكیل و به وی خدمات ارائه می شود.
رییس مركز مشاوره بیماریهای رفتاری یزد با بیان اینكه خدمات مركز مورد اشاره كاملا رایگان است افزود: در مركز یاد شده خدمات آموزشی ، مشاوره ، پیشگیری ، مراقبت و درمان به گروههای پرخطر ، افراد آلوده و مبتلا به بیماریهای رفتاری چون ایدز ، عفونت های آمیزشی و هپاتیت های منتقله از راه خون داده می شود.
وی با بیان اینكه بیشتر بیماران مبتلا به ایدز ،حتی به خانواده شان در مورد بیماری خود چیزی نمی گویند گفت: زیرا می ترسند بخاطر این بیماری، خانواده ، دوستان و آشنایان آنها را ترك كنند.
*** ادعای مبتلایان به اچ آی وی، مبنی بر پذیرش نكردن آنها در مراكز درمانی
وی با اشاره به مشكلات بیماران اچ آی وی گفت: این بیماران ادعا می كنند حتی در پذیرش و بستری در بیمارستان ها برای عمل جراحی و درمانگاه ها مشكل دارند یا حتی اگر برخی از مراكز درمان یا یونیت های دندانپزشكی بدانند بیمار مثبت است از پذیرش آنها خودداری می كنند.
رییس مركز مشاوره بیماریهای رفتاری یزد با بیان اینكه ایدز درمان قطعی ندارد افزود: اگر بیماری زود تشخیص داده شود و مبتلایان هم داروهای خود را مرتب مصرف كنند می توانند مانند دیگر افراد جامعه به زندگی خود ادامه دهند.
وی یادآور شد: البته اگر فرد، دارو مصرف نكند از زمان تشخیص تا مرگ آن 6ماه بیشتر طول نمی كشد.
*** ناآگاهی نسبت به ایدز، عامل محرومیت مبتلایان از حقوق اجتماعی
وی با بیان اینكه بسیاری از مبتلایان به ایدز به دلیل انگ اجتماعی، بیماری خود را پنهان می كنند افزود: در بسیاری موارد، افراد به دلیل نداشتن آگاهی، با فرد مبتلا به ایدز رفتار درستی ندارند كه باعث نابرابری و تبعیض و محرومیت از حقوق اجتماعی افراد مبتلا می شود.
رییس مركز مشاوره بیماریهای رفتاری یزد اظهار كرد: انگ و تبعیض باعث می شود بسیاری از افراد دارای رفتارهای پرخطر از مراجعه برای آزمایش و تشخیص بیماری خودداری كنند در نتیجه ما نمی توانیم به موقع این مبتلایان را شناسایی كنیم و این موضوع خود باعث گسترش ایدز در جامعه می شود.
رییس مركز مشاوره بیماریهای رفتاری یزد اضافه كرد:حمایت روانی و اجتماعی از افرادی كه با اچ ای وی زندگی می كنند و ارائه خدمات سلامت مورد نیاز آنان باعث كاهش تبعیض، بهبود كیفیت زندگی و كاهش بار بیماری می شود.
2088/ 6197 گزارش از: كبری دانشی**انتشاردهنده: محمدحسین فلاح
تاریخ انتشار: ۱۸ آذر ۱۳۹۶ - ۱۲:۱۴
یزد - ایرنا- من ایدز دارم، اما نباید كسی بداند چون برای همیشه از من خداحافظی می كنند و تنهایم می گذارند.