پايگاه خبري 'دويچه وله' عربي روز شنبه با انتشار مقاله اي به قلم 'محي الدين حسين' نوشت: با وجود آنكه 'بنيامين نتتانياهو' نخست وزير رژيم صهيونيستي گفته بود كه كشورهاي بسياري از تصميم ترامپ در به رسميت شناختن قدس به عنوان پايتخت اسرائيل پيروي مي كنند اما به دنبال اين اقدام بسياري خواستار انتفاضه اي جديد در فلسطين شدند و اين تصميم تنها تاييد نسبي جمهوري چك را در پي داشت و وزارت خارجه آن با صدور بيانيه اي اعلام كرد كه جمهوري چك، قدس غربي را به عنوان پايتخت اسرائيل به رسميت مي شناسد و در همان زمان تاكيد كرد كه قدس پايتخت دولت آينده فلسطين نيز هست.
اما پر واضح است كه تصميم ترامپ برخي بازيگران منطقه اي را در موقعيتي سخت و در دو راهي ادامه تاييد آمريكا به عنوان شريكي قدرتمند و فشار افكارعمومي مخالف با رژيم صهيونيستي قرار داده است.
*عربستان سعودي و ميدان مين
با وجود آن كه عربستان هم پيمان ديرينه ايالات متحده محسوب مي شود، ديوان پادشاهي عربستان با صدور بيانيه اي اقدام ترامپ را نامسئولانه و غيرقابل توجيه اعلام كرد. روزنامه اسرائيلي ها آرتص هم نوشت كه 'بن سلمان' وليعهد عربستان در موقعيتي سخت قرار گرفته است و فرايند صلح ميان رژيم صهيونيستي و فلسطينيان يك ميدان مين براي وليعهد عربستان محسوب مي شود.
اين روزنامه اسرائيلي افزود: به نظر مي رسد راهي طولاني پيش روي بن سلمان است كه ناگزير بايد از آن عبور كند تا بتواند سياست هاي خود را در خاورميانه ديكته كند.
'جورجيو كافيرو' رئيس موسسه «Gulf State Analytics» معتقد است كه رياض مي خواهد به اسرائيل نزديك شود تا به كمك آن از نفود ايران در منطقه جلوگيري كند.
كافيرو در گفتگو با فرانس پرس تاكيد كرد كه سعودي ها تلاش مي كنند از هر جنبش يا سكوتي در راستاي حمايت از تهران – ونه رياض - به عنوان پايتخت خاورميانه كه به دفاع از موضوع فلسطين مي پردازد، جلوگيري كنند.
**مصر و واكنش محتاطانه
با وجود آن كه 'عبد الفتاح السيسي' رئيس جمهور مصر هشدار داده بود كه انتقال سفارت آمريكا به قدس شرايط را پيچيده مي كند اما بسياري از سياستمداران مصري خواستار اتخاذ مواضعي سختگيرانه تر در قبال تصيميم رئيس جمهور آمريكا بودند حتي برخي از آن ها قاهره را به حمايت از رژيم صهيونيستي متهم كرده و افزودند كه مصر اكنون به جاي حمايت از فلسطين به قراردادهاي اقتصادي توجه مي كند.
در همين راستا 'خالد علي' كانديداي احتمالي رياست جمهوري مصر در بيانيه خود گفت : ' مصر به جاي توجه به عادي سازي روابط و همكاري اقتصادي، بايد از مردم فلسطين در رسيدن به راه حلي عادلانه حمايت كند'.
در همين راستا 'محمد كامل السيد' استاد علوم سياسي در دانشگاه قاهره در گفتگو با فرانس پرس تاكيد كرد كه با وجود دعوت برخي سياستمداران مانند 'حمدين صباحي' به بستن سفارت آمريكا و اسرائيل در مصر و دعوت هاي الازهر به يك انتفاضه جديد، نبايد تغييراتي مهم در روابط رسمي واشنگتن و هم پيمانانش انتظار داشته باشيم.
گفتني است كه مصر از سال 2011 ميلادي پس از بركناري دو رئيس جمهور، از بحران اقتصادي رنج مي برد و واشنگتن سالانه 1.3 ميليارد دلار به قاهره كمك مي كند.
*اردن و دعوت هاي بي سابقه به تظاهرات
اردن در پي تصميم ترامپ، به شكلي بي سابقه و براي اولين بار مردم خود را به تظاهرات و مقابله با اين تصميم فراخواند.
پادشاه اردن پيشتر تاكيد كرده بود كه كشورش از حقوق تاريخي و قانوني فلسطينيان به طور كامل حمايت كرده و در تشكيل يك دولت مستقل فلسطيني با پايتختي قدس شرقي تلاش مي كند.
در همين راستا 'عريب الرنتاوي' مدير مركز مطالعات استراتژيك قدس در گفتگو با فرانس پرس گفت : ' تصميم ترامپ بر مشروعيت ديني حكومت اردن تاثير خواهد گذاشت به ويژه آن كه اين كشور پس از معاهده صلح با اسرائيل در سال 1994 ميلادي بر مقدسات اسلامي شهر قدس نظارت دارد.
*واكنش شديد ايران و تركيه
به بسا شديدترين مواضع مخالف از سوي ايران و تركيه باشد به طوري كه ايران ضمن آن كه تصميم ترامپ را به شدت محكوم كرد، به وقوع انتفاضه اي جديد هشدار داد. وزارت خارجه ايران نيز با صدور بيانيه اي اعلام كرد كه تصميم تحريك آميز و نامعقولانه ايالات متحده آمريكا باعث تحريك مسلمانان، شعله ور شدن آتش انتفاضه اي جديد، تشديد تندروي و رفتارهاي خشم آلود و خشونت آميز بيشتر خواهد شد.
'رجب طيب اردوغان' رئيس جمهور تركيه نيز ضمن محكوميت انتقال سفارت آمريكا به قدس، هشدار داد كه اتخاذ چنين تصميماتي دنيا و به ويژه منطقه را به آتش مي كشاند.
اردوغان با تاكيد بر اين كه قدس خط قرمز مسلمانان است، به آمريكا هشدار داده بود كه تا پايان به مبارزه با اين تصميم ادامه خواهد داد و حتي ممكن است روابط ديپلماتيك خود با رژيم صهيونيستي را نيز به پايان برساند.
روزنامه 'فرانكفورتر آلگمانيه' آلمان نيز در خصوص مواضع شديد ايران و تركيه نوشت كه تصميم ترامپ مانعي براي ايران و تركيه كه مدافع منافع اسلامي قدس و فلسطين هستند، به شمار مي آيد.
*التزام آلمان و اروپا به تصميمات بين المللي
تصميم ترامپ با واكنش منفي و رد هم پيمانانش در ناتو نيز رو به رو شد. 'انگلا مركل' صدر اعظم آلمان تاكيد كرد كه كشورش به قطعنامه سازمان ملل، متعهد است. 'فدريكا موگريني' مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا نيز هشدار داد كه تصميم ترامپ منطقه را به دوره هايي تاريك تر مي برد و تمامي طرف ها را به خردورزي و عدم تنش دعوت كرد.
به نظر مي رسد كه اكثريت قريب به اتفاق بازيگران منطقه اي و بين المللي مخالف انتقال سفارت آمريكا به قدس هستند و واشنگتن در خاورميانه تنها مانده است چرا كه با اين اقدام بخشي از درگيري هاي قدس شده است به ويژه آن كه بسياري شركاي آمريكا در پيمان ناتو شدت با آن مخالفت كرده و از عواقب تصميم ترامپ نگران هستند چرا كه ممكن است به فرايند صلح در خاورميانه و تشكيل دو دولت مستقل آسيب بزند.
از ديدگاه جهان عربي اسلامي، بيم آن مي رود كه اقدام ترامپ هويت قدس را به عنوان مهد اديان به طور كامل تخريب كرده و درگيري ها به جاي سياسي بودن رنگي ايدئولوژيك به خود بگيرند و اين يعني شكست انديشه دموكراتيكي كه كشورهاي دنيا دم از آن مي زنند.
دونالد ترامپ رئيس جمهور آمريكا روز چهارشنبه طي سخناني در كاخ سفيد، قدس را به عنوان پايتخت اسرائيل به رسميت شناخت و به وزارت امور خارجه آمريكا دستور داد كه مقدمات انتقال سفارت اين كشور از تل آويو را به قدس مهيا سازد. اين اقدام رئيس جمهور آمريكا كه برخلاف قعطنامه هاي سازمان ملل و نظر اكثر كشورهاي دنيا از جمله متحدين آمريكا در اروپا و كشورهاي عرب و اسلامي است، با واكنش منفي بسياري از دولت هاي جهان روبه رو شده و تظاهرات متعددي در بسياري از كشورهاي جهان عليه اين تصميم ترامپ برگزار شده است.
خاورم**3224 ** 1064
مترجم: پرستو سعيدي
تاریخ انتشار: ۱۸ آذر ۱۳۹۶ - ۱۴:۱۳
تهران- ايرنا- دونالد ترامپ با به رسميت شناختن قدس به عنوان پايتخت رژيم صهيونيستي از مواضع بسياري از كشورهاي منطقه در خصوص فلسطين پرده بر داشت. بعضي از اين كشورها 'در يك موقعيت سخت' قرار گرفتند، در حالي كه برخي ديگر خواستار اعتراض يا 'انتفاضه جديد'هستند.