تهران- ایرنا- سفر وزیر امور خارجه انگلیس به ایران رخدادی بود كه مورد توجه رسانه ها و تحلیلگران مسائل خاورمیانه قرار گرفت؛ سفری كه مهمترین اهداف آن هماهنگی برای اجرای كامل توافق هسته ای، افزایش همكاری های سیاسی و اقتصادی و گشایش فصل تازه ای در روابط دوجانبه تعبیر شده است.

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، «بوریس جانسون» وزیر امور خارجه انگلیس شنبه 18 آذرماه در رأس هیأتی سیاسی و اقتصادی و به منظور دیدار و گفت ‌وگو با مقامات كشورمان وارد تهران شد.
وزیر خارجه انگلیس ‌در نخستین روز این سفر با «محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه، «علی شمخانی» دبیر شورای عالی امنیت ملی و «علی لاریجانی» رئیس مجلس شورای اسلامی دیدار كرد. در این دیدارها وضعیت روابط دو جانبه به ویژه در حوزه همكاری های اقتصادی، گسترش روابط تجاری و بانكی، مسائل منطقه ای و تحولات بین المللی مورد گفت وگو و تبادل نظر قرار گرفت.
دیدار با دكتر «حسن روحانی» رئیس جمهوری و «علی اكبر صالحی» رئیس سازمان انرژی اتمی از دیگر برنامه‌های حضور جانسون در تهران است. این گزارش دربردارنده مهمترین محور تحلیل هایی است كه در رسانه های عربی درباره سفر وزیر امور خارجه انگلیس و هیات همراه او به ایران و روابط تهران و لندن منتشر شده است.

** دفاع وزیر امور خارجه انگلیس از برجام
صفحه عربی تارنمای «سوئیس اینفو»، تارنمای «ایلاف» عربستان، روزنامه «العربی الجدید» چاپ لندن و خبرگزاری رسمی سوریه «سانا» با پوشش اخبار سفر وزیر امور خارجه انگلیس به ایران و دیدار او با مقامات كشورمان، حمایت وی از برجام را پررنگ كردند.
به نوشته تارنمای سوئیس اینفو، بوریس جانسون با محمد جواد ظریف دیدار كرد. در این دیدار بر توافق هسته ای تاریخی تمركز شد. پس از امضای توافق هسته ای در سال 2015 میلادی این نخستین بار است كه وزیر امور خارجه انگلیس به ایران سفر می كند. این سفر در شرایطی صورت گرفت كه جهان اسلام به دلیل تصمیم «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریكا برای انتقال سفارت آمریكا از تل آویو به قدس با اعتراض های گسترده ای علیه ترامپ روبرو است. جانسون ایران را كشور فعالی در منطقه پراهمیت و راهبردی به شمار آورد كه برای امنیت و شكوفایی انگلیس اهمیت بالایی دارد.
به نوشته روزنامه العربی الجدید، وزیر امور خارجه انگلیس از بزرگترین مدافعان توافق هسته ای است. او برای اقناع ترامپ و كنگره آمریكا در جهت حفظ توافق هسته ای به واشنگتن سفر كرد. جانسون همچنین به ایران اطمینان می دهد با وجود تحریم های آمریكا، بانك های انگلیس می توانند با ایران همكاری كنند.
خبرگزاری رسمی سوریه با پوشش اخبار دیدار جانسون با دبیر عالی شورای امنیت ملی آورد: شمخانی در این در دیدار درباره توافق هسته ای گفت ادامه رفتارهای فاجعه بار آمریكا درباره توافق هسته ای سبب می شود، جهان اعتماد خود به آمریكا را از دست بدهد. همچنین این موضوع سبب می شود توافق های بین المللی ارزش خود را از دست بدهند. او گفت پایبند نبودن رئیس جمهوری آمریكا به توافق هسته ای یعنی پایبند نبودن واشنگتن به توافق های بین المللی است. همچنین در پیش نگرفتن مواضع سرنوشت ساز از سوی دیگر طرف ها درباره موضع آمریكا، امور را به دوران پیش از توافق بر می گرداند. در این زمینه جانسون بر ضرورت تلاش بیشتر برای حل مشكلات اجرایی شدن توافق هسته ای به طور كامل تاكید كرد و گفت این توافقی چند جانبه و بین المللی است كه اجرای آن به سود صلح و ثبات بین المللی است.
به نوشته تارنمای ایلاف، جانسون بر حمایت انگلیس از توافق هسته ای تاكید كرد. او گفت و گو را یك اصل اساسی برای پایان دادن به اختلاف ها و رسیدن به پیشرفت در مسائل پر اهمیت به شمار آورد و ابراز امیدواری كرد كه این سفر سازنده باشد.

** سفر جانسون به ایران؛ فرصتی برای بررسی راه حل بحران های منطقه
تارنماهای ایلاف عربستان و «البدیل» مصر در بخشی از گزارش های خود سفر وزیر امور خارجه انگلیس به ایران را فرصتی برای حل بحران های منطقه از طریق هماهنگی تهران و لندن به شمار آوردند.
به نوشته تارنمای ایلاف، جانسون سفر خود به ایران را فرصتی مهم برای بررسی راه حلی برای پایان دادن به جنگ یمن و ضمانت رسیدن كمك های انسان دوستانه به این كشور با هدف كاهش درد و رنج های مردم این كشور به شمار آورد.
به نوشته البدیل، جانسون در آستانه سفر به تهران بیان داشت كه روابط دوجانبه به طور ملموسی بهبود یافته است و در شرایط سخت هم می توان به پیشرفت های بیشتری در این زمینه دست یافت و امیدوارم این سفر سازنده باشد. «حمید بعیدی نژاد» سفیر ایران در لندن هم این سفر را بی نظیر توصیف كرد و گفت در سیاست خارجی لندن رویكردها مثبتی وجود دارد و این موضوع زمینه بررسی روابط دوجانبه در همه ابعاد را فراهم می كند. به گفته وی، بررسی توافق هسته ای یكی از برجسته ترین محورهای مذاكرات جانسون در تهران است. او گفت موضع دولت انگلیس درباره حفظ توافق هسته ای مثبت است. این دیپلمات ایرانی به اختلاف با انگلیس درباره برخی از مسائل منطقه هم اشاره كرد، اما ابراز امیدواری كرد كه در سایه رویكردها مثبت دولت انگلیس طی سال گذشته امكان رسیدن به تفاهم بهتر در برخی زمینه ها برای برقراری صلح و ثبات در منطقه ایجاد شود. از نظر این دیپلمات ایرانی، ارائه كمك های انسانه دوستانه به یمن و تاكید بر لغو محاصره این كشور از این نكات مثبت است. افزون بر این، در سیاست خارجی انگلیس درباره سوریه هم نشانه های مثبتی به چشم می خورد به طوری كه سفیر ایران در انگلیس گفته طی ماه های اخیر در سیاست انگلیس درباره كنار گذاشتن «اسد» رئیس جمهوری سوریه از قدرت تغییراتی را شاهد بودیم و لندن به این واقعیت اعتراف كرده است كه كنارگذاشتن اسد از قدرت سبب بهبودی اوضاع نمی شود، بلكه به تنش، خشونت و افزایش دامنه اقدامات تروریستی منجر خواهد شد. برپایه اظهارات سفیر ایران در انگلس، مواضع لندن درباره دیگر بحران های منطقه مانند بحران قطر و بحران اجبار نخست وزیر لبنان به كناره گیری از سوی عربستان هم سنجیده بود. همچنین انگلیس با تصمیم ترامپ برای انتقال سفارت آمریكا از تل آویو به قدس مخالفت كرد.

** ارتباط سفر وزیر امور خارجه انگلیس به ایران با برگزیت
تارنمای البدیل در بخشی از گزارش خود سفر وزیر امور خارجه انگلیس به ایران را با تلاش های لندن برای خروج از اتحادیه اروپا در ارتباط دانست.
به نوشته تارنمای البدیل، سفر وزیر امور خارجه انگلیس به ایران از سال 2015 میلادی تاكنون بی نظیر است. این سفر دربردارنده بسیاری از پیام های سیاسی است. به ویژه این در شرایطی است كه این سفر با توافق تاریخی انگلیس با اتحادیه اروپا درباره شرایط برگزیت و به وجود آمدن برخی تغییرات در لحن لندن درباره برخورد با بحران های منطقه همزمان شده است.
البدیل در خصوص ارتباط سفر وزیر امور خارجه انگلیس به عمان، ایران و امارات نوشت: انگلیس و اتحادیه اروپا روز جمعه به توافق تاریخی دست یافته اند كه بر اساس آن می توانند مذاكرات سختی را برای روابط آینده خود آغاز كنند. با این توافق، انگلیس گام های بزرگی در راه خروج از اتحادیه اروپا برداشته است. این موضوع انگلیس را وادار كرده است برای تحكیم روابط بین المللی خود با برخی كشورهای قدرتمند منطقه در خاورمیانه و در راس آن ایران تلاش كند.

پژوهشم**9278** 9279**خبرنگار: اصغر یوسفی**انتشار: سیدمحمد موسی كاظمی
ایرنا پژوهش، كانالی برای انعكاس تازه ترین تحلیل ها، گزارش ها و مطالب پژوهشی ایران وجهان، با ما https://t.me/Irnaresearch همراه شوید.