تاریخ انتشار: ۱۹ آذر ۱۳۹۶ - ۱۳:۳۶

تهران-ایرنا- كارشناسان مسائل بین المللی اعتقاد دارند رئیس جمهوری آمریكا با تصمیم اخیر خود مانع بزرگی را در مقابل خواسته همیشگی اعراب برای تشكیل كشور فلسطینی به پایتختی بیت المقدس ایجاد می كند.

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، پس از آنكه «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریكا به اولین گام در اجرای وعده انتخاباتی خود به صهیونیست ها جامه عمل پوشاند و بیت المقدس را به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی به رسمیت شناخت. گفته می شود تا 6 ماه دیگر وی دستور انتقال سفارت آمریكا به این شهر را نیز صادر خواهد كرد.
این اقدام ترامپ با موج وسیعی از مخالفت ها در عرصه جهانی روبرو شد. به طور كلی تنها مقام های رژیم صهیونیستی از این اقدام آمریكا ابراز خوشنودی كردند.
تارنمای شبكه تلویزیونی «فاكس نیوز» آمریكا در گزارشی در مورد بررسی این موضوع در شورای امنیت سازمان ملل متحد نوشت: از 15 عضو كنونی شورای امنیت، 14 كشور از اقدام ترامپ انتقاد كردند و تنها ایالات متحده از كار خود دفاع كرد. همه این اعضا تك تك به بیان دیدگاه خود پرداختند برخی كشورها از این اقدام ابراز تاسف كردند و برخی دیگر نیز عصبانی شده بودند.
با نگاهی به تاریخچه سازمان ملل، مشاهده می شود این نخستین بار نیست كه واشنگتن در كنار رژیم اشغالگر و متحد نزدیك خود در سازمان ملل می ایستد. آمریكا در طول دهه های گذشته در شورای امنیت، بسیاری از قطعنامه هایی را كه به ضرر رژیم صهیونیستی تشخیص می داد ، وتو كرد.
این گزارش افزود: اما این بار از انگشت شمار دفعاتی بود كه اقدام ایالات متحده در مقابل خواست همه دیگر اعضا قرار گرفت. بیشتر كشورهای جهان به صورت آشكار این اقدام را نقض فاحش قطعنامه سازمان ملل و مانعی برای مذاكرات صلح دانسته اند.
حتی متحدان سنتی آمریكا همچون بریتانیا، فرانسه، سوئد، ایتالیا و ژاپن نیز در جلسه شورای امنیت از تصمیم رئیس جمهوری آمریكا انتقاد كردند. آن ها تاكید دارند وضعیت كنونی بیت المقدس باید تا زمانی كه مذاكرات صلح دوطرف نهایی نشده است، حفظ شود.
همچنین برخی از این كشورها در یبانیه ای مشترك نارضایتی خود از اقدام ترامپ را اعلام و تاكید كردند «این امر در چارچوب قطعنامه های شورای امنیت نیست و در دورنمای صلح در منطقه سودمند نخواهد بود».

**پول، سیاست داخلی و سوال های فراوان
تحلیل های گوناگونی از ماهیت اصلی شناسایی قدس به عنوان پایتخت اسرائیل ارائه شده است. كارشناسان مسائلی چون خط مشی های داخلی تا بستن دست های فلسطینی ها در آینده را به عنوان دلیل این اقدام بیان می كنند.
از جمله تحلیل ها در مورد عرصه داخلی آمریكا مربوط به روزنامه انگلیسی ایندیپندنت بود كه در گزارشی دلیل واقعی رئیس جمهوری آمریكا از اعلام بیت المقدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی را هراس از دست دادن محبوبیت و پایگاه در میان رای دهندگان صهیونیست مسیحی (اوانجلیست) توصیف كرد.
این گزارش نوشت: این ها افرادی هستند كه به پایان تاریخ، كنترل یهودیان بر بیت المقدس و جنگ تمدن ها و ظهور مسیح اعتقاد دارند. در آمریكا 50 میلیون آوانجلیست وجود دارد. بر اساس نظرسنجی ها 82 درصد اوانجلیست های سفیدپوست ایمان دارند كه این سرزمین از طرف خدا به یهودیان داده شده است. این درحالی است كه تنها 40 درصد از یهودیان آمریكا به چنین امری اعتقاد دارند.
این در حالی است كه تصمیم برای انتقال سفارتخانه به بیت المقدس چندان مورد قبول مردم آمریكا نیست. بنا بر تحلیل موسسه «بروكینگز» این اقدام تنها از سوی 31 درصد آمریكایی ها پذیرفته شده است. به همین دلیل است كه اعلام تصمیم ترامپ به شدت از سوی پایگاه های مذهبی آمریكا مورد استقبال قرار گرفت. ترامپ اكنون به طرفداران خود در میان صهیونیست های مسیحی نشان داد كه او آن چیزی را كه می گوید انجام خواهد داد.
به نوشته این روزنامه انگلیسی از طرف دیگر در این اقدام ترامپ، رد پای پول نیز دیده می شود زیرا كارزار انتخاباتی وی از صهیونیست های آمریكا مبالغ هنگفتی را گرفته بود. دریافت 20 میلیون دلار از «شلدون ادلسون» ثروتمند صهیونیست و 1.5 میلیون دلار از كمیته اقدام سیاسی (PAC) تنها بخشی از كمك ها مالی صهیونیست ها به ترامپ در دوره رقابت های انتخاباتی بود.
روزنامه «لس آنجلس تایمز» اما اهداف ترامپ را مبهم عنوان كرد و نوشت: در مورد اعلام پایتختی بیت المقدس به جای تل آویو پرسش های بسیاری وجود دارد كه كاخ سفید باید به آن پاسخ دهد. «دیوید ساترفیلد» مشاور وزیر امور خارجه آمریكا در امور خاورمیانه اعتقاد دارد این امر به منزله تعیین مرز در این شهر نیست. این سخن تردیدهایی را ایجاد كرده است كه آیا از دیدگاه آمریكا این شهر همانطور كه فلسطینی ها مدعی بوده اند، هنوز هم به آن ها تعلق دارد یا نه.
هنوز پرسش های گوناگونی در زمینه نقشه ها، پاسپورت شهروندان و یا واژه مناسب برای نامیدن آن وجود دارد كه باید واشنگتن به آن هخا پاسخ دهد.

**آینده كشور فلسطین به پایتختی بیت المقدس
به اعتقاد تحلیلگران مهمترین نتیجه اقدام ترامپ دور شدن فلسطینی ها از آرزوی دیرینه تشكیل كشوری به پایتختی بیت المقدس است.
تارنمای تحلیلی The Conversation در گزارشی در زمینه پیامدهای اقدام ناگهانی ترامپ برای فلسطینی ها نوشت: ترامپ با اعلام این موضوع نه تنها الحاق موقت شرق بیت المقدس به اسرائیل را به رسمیت شناخت بلكه وی به صورت رادیكال خط مشی سیاست خارجی آمریكا در خاورمیانه را هم تغییر داد. این درحالی است كه فلسطینی ها از مدت ها قبل شرق بیت المقدس را بخشی از سرزمین خود می دانستند.
بنابر این تحلیل، به طور قطع سخنرانی ترامپ باعث تحكیم سیطره رژیم صهیونیستی بر شرق بیت المقدس خواهد شد. همین امر موجب به حاشیه رانده شدن و حتی تبعیض بیشتر علیه فلسطینی ها می گردد كه پیامد مستقیم آن افزایش خشونت در كوتاه مدت است.
این تحلیل افزود: همانطور كه ایالات متحده و جامعه بین المللی در یافته اند دوره اجرای طرح تشكیل دو كشور در این سرزمین به پایان خود رسیده است و اكنون راه حل های دیگری در دستور كار قرار خواهد گرفت. منطقه اكنون باید بتواند رویكرد جایگزینی را برای ایجاد صلح پیدا كند.
از طرف دیگر تارنمای «هیل» در تحلیل دیگری عنوان داشت كه تصمیم تازه ترامپ در مورد بیت المقدس چیزی را تغییر نمی دهد و نباید باعث نگرانی شود.
در بخشی از تحلیل تارنمای نزدیك به كنگره آمریكا آمده است: اینكه دونالد ترامپ واكنش كشورهای جهان به چنین خط مشی را نادیده گرفته است می تواند موجب نارضایتی های بیشتر در سرتاسر جهان شود. تغییر رویكرد ایالات متحده به صورت رسمی تمایل بیشتر جامعه بین المللی برای برخوردی رسمی تر با اسرائیل را موجب خواهد شد.
بر اساس این تحلیل، پایتختی بیت المقدس از نظر نمادین ادعایی را در موازات خواسته فلسطینی ها مطرح می سازد و در نهایت این امر به عنوان بخشی از توافق صلح نهایی میان دو طرف در خواهد آمد. از دیگر پیامدهای این تصمیم آن است كه آمریكا در آینده نیز بیت المقدس را به عنوان پایتختی برای كشور فلسطینی به رسمیت نخواهد شناخت.
این گزارش در پایان آورده است اعلام تصمیم ترامپ زمینه را برای افزایش فشار حكومت های خاورمیانه بر شهروندان خود به بهانه ایجاد ثبات، امنیت و مقابله با تروریسم بیشتر می كند.

پژوهشم**9130**1601**خبرنگار: حسین عباسی نسب** انتشار: شهناز حسنی
ایرنا پژوهش، كانالی برای انعكاس تازه ترین تحلیل ها، گزارش ها و مطالب پژوهشی ایران وجهان، با ما https://t.me/Irnaresearch همراه شوید.