تهران-ایرنا- پژوهشگر مسائل منطقه تصمیم ترامپ در انتقال سفارت آمریكا به بیت المقدس را زمینه ساز بازگشت موضوع فلسطین به كانون توجه افكار عمومی در جهان اسلام عنوان كرد و گفت: این تصمیم رییس جمهوری آمریكا ناخودآگاه فروپاشی رژیم صهیونیستی را به جلو می اندازد.

مجید صفاتاج در گفت و گو با خبرنگار سیاسی ایرنا درباره اقدام ترامپ برای انتقال سفارت آمریكا از تل آویو به بیت المقدس اظهار كرد: با توجه به مجموعه تصمیم گیری هایی كه رییس جمهوری آمریكا درحوزه های مختلف چه درداخل این كشور و چه خارج از كشور و بویژه غرب آسیا داشته است، این اقدام قابل پیش بینی بود اما عملیات اجرایی آن را به تعویق می اندازد.
وی با بیان این كه ترامپ تعادل روانی ندارد، افزود: از 1987 میلادی كه انتفاضه اول در فلسطین شكل گرفت تا امروز وقتی حوادث را بررسی می كنیم می بینیم كه این اتفاق باید می افتاد تا وضعیت رژیم صهیونیستی متزلزل تر شود.
كارشناس مسائل خاورمیانه ادامه داد: رژیم صهیونیستی بعد از بحران سوریه و درگیری ها در درون جهان اسلام و فتنه تكفیری ها تلاش كرد خود را پشت این توطئه ها پنهان كرده و حقوق مردم فلسطین را اذهان عمومی به ویژه در جهان اسلام خارج كند و در این شرایط به شوكی نیاز بود كه عملا مساله سرزمین های اشغالی به كانون توجه جهان اسلام وارد شود و اقدام ترامپ هم به این مسئله كمك كرد.
صفاتاج تصریح كرد: با این اقدام ترامپ و با شروع انتفاضه هم در سرزمین های اشغالی 1967 و همچنین سرزمین های اشغالی1948 و موجی كه در جهان اسلام علیه رژیم صهیونیستی ایجاد شده عملا پیش بینی رهبر معظم انقلاب كه فرموده اند اسرائیل 25 سال آینده را نخواهد دید، محقق می شود.
وی ادامه داد: اقدام ترامپ ناخودآگاه فروپاشی اسرائیل را به جلو انداخته است و چنین اقدامی با توجه به وجوه شخصیتی ترامپ قابل پیش بینی بود.
نویسنده كتاب مقاومت فلسطین پس از اشغال همچنین در پاسخ به این سوال كه آیا رهبران عرب نزدیك به آمریكا از این اقدام ترامپ اطلاع داشتند، گفت: ظاهرا برخی از رهبران منطقه از این اقدام اطلاع داشته اند.
صفاتاج یادآور شد: عربستان سعودی كه خود را به عنوان خادمین حرمین شریفین می داند محمود عباس را عملا همانند سعد حریری به ریاض فراخواند و گفت كه قراردادی بزرگ وجود دارد كه در آن قدس وجود ندارد و حتی محمد بن سلمان به وی گفته باید قدس را فراموش كند و بپذیرد كه پایتخت فلسطین در روستای ابودبیس در حومه شهر قدس قرار دارد.
وی همچنین اظهاركرد: ترامپ قبل از این كه بخواهد این طرح را اعلام كند، اقدام خود را به اطلاع السیسی، عبدالله دوم، محمود عباس و سلمان بن عبدالعزیز رسانده بود البته نه برای مشورت بلكه صرفا برای اطلاع دادن به آنها تا به عنوان مطیع از اوامر وی اطاعت كنند.
این كارشناس مسائل منطقه افزود: این رهبران ظاهرا هیچ واكنشی نداشتند نه اعلام كردند كه با این اقدام مقابله می كنیم نه گفتند كه این توهین به هم پیمانی ماست و ممكن است منطقه را شعله ور كند و این خیانتی كه است این رهبران انجام دادند.
صفاتاج با بیان این كه ترامپ فقط پول نفت اعراب را می خواهد تا خزانه خالی آمریكا را پُر كند، گفت: حداقل كاری كه محمود عباس می توانست انجام دهد، این بود كه بگوید معاهده اسلو كه در سال 93 میلادی در دوره یاسر عرفات منعقد شد را لغو می كنم یا از توافق صلح خارج می شوم.
وی خاطرنشان كرد: وی همچنین می توانست توافق امنیتی با رژیم صهیونیستی را ملغی اعلام كند یا بگوید انتفاضه علیه رژیم صهیونیستی را شعله ور می كند اما هیچ كاری نكرد و این نشان می دهد كه هیچ شرافتی برای او باقی نمانده است.
پژوهشگر مسائل فلسطین ادامه داد: محمود عباس نه تنها اعلام نكرد با آمریكا همكاری نخواهیم كرد بلكه عملا تا زمانی كه واكنش جهان اسلام و جهان عرب را دید، سكوت كرد. ملك سلمان هم فقط وقتی موج مخالفت عمومی جهان اسلام را دید تنها با صدور یك بیانیه تصمیم ترامپ را محكوم كرد.
صفاتاج یادآور شد: برخی كشورهای ملاحظه كار همسو با آمریكا هم كمابیش از این اقدام ترامپ اطلاع داشتند اما عملا اقدامی انجام ندادند البته تركیه تا حدودی سعی كرد واكنش جدی تری داشته باشد با این حال امروز این كشور را هم باید در ادامه تركیه سال های قبل دید.
وی در پاسخ به این سوال كه چه انتظاری از نشست سازمان همكاری اسلامی و اتحادیه عرب می رود، گفت: سازمان همكاری اسلامی در نهایت به یك بیانیه محكومیت اكتفا می كند و هیچ اقدام عملی برای حمایت از فلسطین یا قطع روابط با آمریكا و رژیم صهیونیستی برنخواهد داشت.
پژوهشگر مسائل خاورمیانه به روابط برخی كشورهای عربی با رژیم صهیونیستی اشاره و اظهار كرد: اقدام ترامپ باعث شد هم به اصطلاح چهره آنها رو شود و هم این كه حداقل برقراری روابط دیپلماتیك را برای مدتی به تاخیر بیندازند.
صفاتاج با بیان این كه ساختار سازمان همكاری اسلامی اجازه واكنش قاطعی به كشورها نمی دهد، گفت:بجز كشورهای عضو محور مقاومت یعنی ایران، سوریه و لبنان و برخی كشورها كه تحت تاثیر مردم هستند مثل مالزی و اندونزی، بقیه كشورها نسبت به رابطه با اسرائیل از هم سبقت می گیرند بنابراین بافت سیاسی حاكم بر سازمان همكاری اسلامی اجازه نمی دهد اینها بخواهند دست به اقدامی بزنند كه جنبه عملیاتی برای حمایت از فلسطین داشته باشد.
وی خاطرنشان كرد: اگر واكنش مردم در جهان اسلام و همچنین انتفاضه فلسطینیان شدت بگیرد ممكن است برخی كشورها از ترس آبرو دست به اقداماتی بزنند كه این اقدامات هم عمدتا در جهت حفظ منافع حكومت خودشان است نه حمایت ازفلسطین .
پژوهشگر مسائل منطقه اضافه كرد: برخی از رهبران كشورهای منطقه با بیان اینكه اسرائیل تاكنون یك عرب كشورهای حاشیه خلیج فارس را به قتل نرسانده روابط خود را با این رژیم توجیه می كنند،آنها ناگزیرند با رژیم صهیونیستی مماشات كنند بنابراین نمی توان از سازمان همكاری اسلامی انتظاری داشت.
صفاتاج در خصوص تاثیرات اقدام ترامپ بر طرح های صلح اظهار كرد:از همان اوایل معلوم بود كه طرحهای صلح یك سراب است اما اقدام ترامپ نشان داد كه از فرآیند مذاكره و توافق های صلح چیزی دست اعراب نمی گیرد و بازگرداندن اراضی فلسطینیان جز از طریق انتفاضه و مقاومت مردمی محقق نمی شود.
به گزارش ایرنا، دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریكا چهارشنبه گذشته اعلام كرد این كشور سفارت خود را از تل آویو به بیت المقدس منتقل خواهد كرد، این تصمیم با واكنش های گسترده مردمی در جهان اسلام و سایر كشورهای دنیا مواجه شده است.
سیام**2021**1336
خبرنگار:داود مرادپور**انتشار:مهرنوش خانزائی