46.8 دهم مترمكعب در هر ثانيه آب به هنگام براي كشاورزي شهرستان جويبار براساس آمار آب منطقه ايي از طريق رودخانه هاي تالار و سياه رود تامين مي شود كه اگر اين ميزان آب تامين نشود مطمئنا كشاورزان و باغداران جويباري در سال آينده با مشكل كم آبي مواجه خواهند شد.
كم شدن آب رودخانه ها طي 2 سال گذشته مهم ترين عامل براي به صدا در امدن زنگ خطر براي كشاورزان جويباري بوده است ؛ زيرا حداكثر دبي رودخانه سياهرود 98 مترمكعب بر ثانيه ، متوسط 1.2 دهم و در شرايط عادي حداقل نيم متر مكعب است كه با توجه به شرايط آب و هوايي و خشكسالي دبي آن به 100 تا 200 ليتر رسيده است .
همچنين در رودخانه تالار حداكثر دبي 480 متر مكعب بر ثانيه در سيلاب ها ، متوسط 11 متر مكعب بر ثانيه و حداقل دبي اين رودخانه در حالت عادي 5 تا 6 متر مكعب است اما در سال هاي خشكسالي براي اين رودخانه و در پايين دست روستاهاي جوبيار تنها به يك تا 2 متر مكعب رسيده است.
شهرستان جويبار 9 هزار و 850 هكتار زمين شاليزاري دارد كه آب مورد نياز اين اراضي در زمان كشت 98 ميليون متر مكعب است و آب مورد نياز براي 4 هزار و 200 هكتار باغ مركبات اين شهرستان 17 ميليون مترمكعب براورد مي شود .
محمد سليماني باغدار جويباري روز دوشنبه به خبرنگار ايرنا گفت:كم آبي امسال باعث شد تا بر ميزان توليد محصولات تاثير بگذارد و توليدات كاهش يابد .
وي افزود : تداوم اين روند باعث مي شود تا كشاورزي به صرفه نشود و مشكلات موجود كشاورزان را به راههاي غير اقتصادي سوق مي دهد.
*** كمبود تامين آب كشاورزي همچنان معضل اصلي كشاورزان
مدير آب منطقه ايي شهرستان هاي قائمشهر و جويبار بابيان اينكه بخشي از آب بهنگام كشاورزان جويباري از طريق رودخانه هاي سياهرود و تالار تامين مي شود ، در گفت و گو با خبرنگار ايرنا ، افزود : آب مورد نياز زمين هاي شاليزاري و باغ مركبات منطقه كه از رودخانه سياهرود و تالار تامين مي شود 46.8 دهم مترمكعب اب در ثانيه است .
هادي نيك اختر حداكثر دبي رودخانه سياهرود را در شرايط عادي حداقل نيم متر مكعب اعلام كرد و گفت در سال هاي خشكسالي دبي اين رودخانه به 100 تا 200 ليتر در ثانيه مي رسد و دبي رودخانه تالار متوسط 11 متر مكعب بر ثانيه و حداقل دبي اين رودخانه در حالت عادي 5 تا 6 متر مكعب اعلام كرد و در سال هاي خشكسالي براي اين رودخانه و در پايين دست روستاهاي جوبيار تنها به يك تا 2 متر مكعب در ثانيه رسيده است.
مدير آب منطقه ايي شهرستان هاي جويبار و قائمشهر با اعلام اينكه تقريبا 2 سالي است كه شاهد كم ابي در اين رودخانه ها هستيم ، افزود : براي جلوگيري از بحران كم آبي درصدد هستيم تا سد كسليان را بر روي رودخانه كسليان و سد آبپون را بر روي رودخانه چرات راه اندازي كنيم تا پاره ايي از مشكلات رفع شود.
** تامين آب از طريق آب بندان ها و چاه ها
علاوه بر رودخانه هاي سياهرود و تالار بخشي از آب مورد نياز زمين هاي كشاورزي شهرستان جويبار از طريق آببندان ها ، چاه و سد شهيد رجائي تامين مي شود .
نيك اختر ميزان آبي كه از 60 قطعه آببندان منطقه تامين مي شود را 6.2 دهم ميليون متر مكعب ، چاهها را 20 ميليون مترمكعب و سد شهيد رجائي را 25 ميليون متر مكعب اعلام كرد .
** بهره وري بي رويه از چاه ها مساوي با افت سفره هاي زير زميني
مدير امور آب منطقه ايي شهرستان هاي قائمشهر و جويبار با اشاره به اينكه 6 هزار و 342 حلقه چاه در اين شهرستان وجود دارد ، گفت : حداكثر دبي تامين آب از چاه ها 20 ميليون متر مكعب است .
نيك اختر افزود : اگر استفاده بيش از حد از آب چاه ها شود آب به سمت لب شوري مي رود و با افت سفره زيرزميني مواجه خواهيم شد.
به گفته مدير امور آب منطقه ايي شهرستان هاي قائمشهر و جويبار در گذشته تامين آب با استفاده از آب رودخانه هاي سياه رود و تالار بوده است ، اما هم اكنون به خاطر مشكل كم آبي اين چاه ها دائما روشن هستند .
** راهكارهاي ممكن براي جلوگيري از خشكسالي
وي راهكار مناسب براي تامين آب و جلوگيري از خشكسالي را تعريف شدن الگو كشت بهينه براي هر منطقه ، استفاده از آبياري قطره ايي و مديريت بر آبهاي مجازي اعلام كرد.
نيك اختر لايروبي آببندان ها را ديگر راه ممكن اعلام كرد و گفت كه لايروبي حداقل يك متر از آببندان ها باعث مي شود تا مقداري اضافه آب در آن ذخيره شود.
مدير امور آب منطقه ايي شهرستان هاي قائمشهر و جويبار با اشاره به اينكه مديريت آب نيازمند فرهنگ سازي صحيح است ، بيان كرد : بايد از حفاري چاه هاي غير مجاز در اين شهرستان جلوگيري كرد.
نيك اختر با اعلام اينكه تاكنون 140 حلقه چاه غير مجاز در شهرستان جويبار شناسايي شده گفت : از اين تعداد 10 حلقه چاه براي جلوگيري از برداشت پر شده و همچنين بستن 15 حلقه چاه غيرمجاز در مراجع قضايي در دست اقدام است.
وي با اعلام اينكه انتقال آب از سدالبرز به شهرستان جويبار در سال زراعي جديد انجام خواهد شد افزود: با راه اندازي سد البرز منطقه جويبار ، پهناب و بهنمير از نعمت آب براي بخش كشاورزي برخوردار خواهند شد.
مدير جهاد كشاورزي شهرستان جويبار نيز در گفت و گو با خبرنگار ايرنا با تاكيد براينكه در سال زراعي جديد كشاورزان با مشكل كم آبي مواجه خواهند شد ، افزود : متاسفانه هدر رفت آب در بخش كشاورزي خيلي زياد است .
سليمان حاتم نژاد با اشاره به اينكه كمبود آب باعث شد تا كشت دوم از اب سد شهيد رجائي براي كشاورز ممنوع شود ، افزود : در اين راستا آب از طريق اين سد به زمين هاي كشاورزي انتقال داده نشده است.
مدير جهاد كشاورزي شهرستان جويبار با اشاره به اينكه راهكار مهم براي جلوگيري از خشكسالي در سال زراعي جديد اجراي تسطيح و يكپارچه سازي اراضي است ، گفت : امسال براي 200 هكتار از زمين هاي هاي اين شهرستان تامين اعتبار شده است كه پيمانكار به زودي كار يكپارچه سازي اراضي را آغاز خواهد كرد.
حاتم نژاد با بيان اينكه همچنين بتني كردن كانال هاي آبياري درجه 3 و چهار ديگر راه ممكن است ، بيان كرد : در اين راستا حدود 14 كيلومتر از كانال هاي اب روستاهاي لاريم ، اسماعيل كلا ، شوركا و رنگيز مله با اعتباري بالغ بر يك ميليارد و 700 ميليون ريال بتني شده است.
در يك جمع بندي به گفته مسئولين اب و كشاورزي منطقه ، براي جلوگيري از بحران خشكسالي مهم ترين راهكار مديريت منابع آبي و همچنين تعريف شدن الگو كشت بهينه براي هر منطقه ، استفاده از آبياري قطره ايي ، يكپارچه سازي اراضي، مديريت بر آبهاي مجازي لايروبي اببندانها و فرهنگ سازي مصرف صحيح اب است تا بتوان در بحث كمبود آب موفق عمل كرد .
خبرنگار : مونا معيني كوچكسرائي ** انتشاردهنده : محسن حسن نيا
7334/1899
تاریخ انتشار: ۲۰ آذر ۱۳۹۶ - ۱۷:۱۴
ساري – ايرنا – با ادامه روند كم آبي رودخانه هاي سياهرود و تالار كه چند سالي است كشاورزي جويبار را با مشكل روبرو كرده به گفته كارشناسان در صورت نداشتن برنامه ،مشكلات بيشتري براي اين بخش در فصل زراعي سال آينده به بار خواهد امد.