اين اقدام بخشي از سناريوي ايالات متحده در راستاي سرپوش گذاشتن بر ناكامي هاي پي در پي سعودي ها و اماراتي ها در جنگ نزديك به چهار ساله عليه ملت يمن و همچنين انحراف افكار عمومي از اقدامِ خلاف مقررات بين الملليِ ترامپ مبني بر به رسميت شناختن بيت المقدس به عنوان پايتخت رژيم صهيونيستي است.
پر واضح است كه در صورت واقعي بودن سخن هيلي هم نمي توان اتهامي به ايران وارد كرد. چرا كه هيچ مدرك معتبري در دست نيست تا نشان دهد اين جنگ افزار ها از هر نوعي كه باشد پس از تصويب قطعنامه ي شوراي امنيت و محاصره ي گسترده ي يمن وارد اين كشور شده است.
از آن گذشته ارتش يمن ساليان دراز از كاربران موشك زمين به زمين معروف ساخت شوروي سابق يعني 'اسكاد' بوده و احتمال اينكه يمني ها در اين سال ها توانايي مهندسي معكوس و ساخت ده ها فروند از اين موشك را به دست آورده باشند نه تنها دور از ذهن نيست بلكه كاملا هم منطقي جلوه مي كند.
و باز هم اگر با وجود چنين محاصره اي تجهيزاتي از هر كشور و طرفي وارد يمن شده و به دست رزمندگان انصارالله و ارتش اين كشور رسيده باشد نشان دهنده ي منتهاي بي كفايتي و توخالي بودن ارتش سعودي و ائتلاف تحت رهبري آن است كه علي رغم كمك هاي همه جانبه ي آمريكا توانايي نظارت بر چندين كيلومتر مرز دريايي يمن را ندارد.
به نظر مي رسد كه بايد پيرامون دو انگيزه ي آمريكا در به راه انداختن اين نمايش كه در بالا بدان ها اشاره شد كمي بيش تر انديشه كنيم.
ناكامي آشكار ائتلاف سعودي در جنگ يمن و شكست فتنه ي داخلي
نزديك به چهار سال از به راه انداختن جنگي نابرابر عليه ملت مقاوم يمن به دست سعودي ها و هم پيمانان منطقه اي و فرامنطقه اي آن ها مي گذرد و آنچه تا به امروز با هزينه اي چند ده ميلياردي و بي آبرويي بيش از پيش خود نزد افكار عمومي جهانيان به دست آوردند تقريبا هيچ است.
دولتي دست نشانده، بي اختيار، نامشروع و تبعيدي به رهبري منصور هادي كه تنها بر روي كاغذ وجود دارد، تحمل تلفات و شكست هاي سنگين و پي در پي در جبهه ها و ناكامي در رسيدن به اهداف از پيش تعيين شده و همچنين فرسايشي شدن جنگ كه زيان هاي گسترده اي بر پيكره ي توان اقتصادي عربستان وارد كرده تنها بخش هايي از عدم كاميابي ائتلاف در يمن به شمار مي رود.
در اين ميان دو رويداد مهم در هفته هاي اخير وضعيت را براي محمد بن سلمان، وليعهد جنگ افروز و بلند پرواز خاندان سعودي بدتر هم كرد. اولي شليك و اصابت موشك هاي انصارالله به نقاط راهبردي عربستان و از آن ميان فرودگاه رياض بود كه مقامات اين كشور و همچنين حاكمان امارات را به شدت بيمناك ساخت و ديگري شكست فتنه ي هواداران عبدالله صالح و كشته شدن وي بود.
شايد اقدام صالح در عهدشكني و خيانت به انصارالله و به راه انداختن جنگ داخلي را در يمن بتوان آخرين اميد و خدعه ي سعودي ها براي به دست آوردن كمينه اي از منافع و امتيازات در يمن و نشستن بر سر ميز گفت وگو دانست. سردمداران رياض به حرف شنوي ارتش از صالح و نفوذ او بر قبايل يمني بيش از اندازه دل خوش كرده و حساب باز كرده بودند. در حالي كه در عمل در عرض چند روز فتنه شكست خورده و ديكتاتور يمن هم به تاريخ پيوست.
انحراف افكار عمومي جهان اسلام از مساله ي قدس
اقدام خلاف عرف و قوانين بين المللي ترامپ در به رسميت شناختن بيت المقدس به عنوان پايتخت رژيم غاصب صهيونيستي به رغم زمينه چيني هاي فراوان با سران كشورهايي مانند عربستان و امارات و جلب پشتيباني ضمني آنان در اين باره، با واكنش شديد و يكپارچه ي امت اسلامي روبرو گشت كه در يك هفته ي اخير هر روز اخبار آن به گوش مي رسد.
بنابراين به نظر مي رسد يكي از اهداف جنبي و البته قابل توجه آمريكا در رابطه با بحث موشكي يمن و اتهام زني عليه كشورمان انحراف توجهات از فلسطين و كاهش فشار بر اسراييل باشد. بديهي است كه اين ادعاي واشنگتن هم در مسير همان نقشه ي راه هميشگي مقامات آمريكايي براي ايران هراسي و اختلاف افكني ميان ايران و همسايگانش در خاورميانه است.
نتيجه گيري
آنچه روشن است اينكه نگراني بنيادين سعودي ها و به طبع آن ها ايالات متحده نه ايراني بودن يا نبودن جنگ افزار هاي نيروهاي ارتش و مردمي يمن، بلكه دستيابي رزمندگان يمني و يگان موشكي اين كشور به توانمندي طراحي، ساخت، راه اندازي و بهره برداري از موشك هاي ميان برد و برد بلند است كه ورودشان به صحنه ي نيرد معادلات طرف غربي-عربي را دچار دگرگوني كرده است.
بنابراين به هيچ روي دور از انتظار نخواهد بود كه اين غوغا ها و داستان سازي ها عليه ايران و انصارالله حول محور موشك همچنان ادامه داشته باشد و با تغيير شرايط سناريو هاي ديگري از سوي آنان مطرح شده و جنگ رسانه اي-تبليغاتي افزايش يابد.
--------------------------------------
* كارشناس روابط بين الملل
تاریخ انتشار: ۲۵ آذر ۱۳۹۶ - ۱۳:۰۷
تهران - اقدام نيكي هيلي، نماينده ي آمريكا در سازمان ملل متحد در به نمايش گذاردن قطعاتي از موشك ها و ديگر جنگ افزار هايي كه ادعا كرد ساخت جمهوري اسلامي ايران بوده و به يمن ارسال و به سوي عربستان شليك شده، نشان دهنده ي اوج سردرگمي و ناتواني مقامات آمريكاست.